Afgelopen weekend zijn we begonnen om de tuin winterklaar te maken. Onze achtertuin ligt op het noorden en onze voortuin op het zuiden. We wonen nu 7 jaar in dit huis. De bestrating en het gras hebben we laten aanleggen, maar voor de rest hebben we alles zelf verzonnen en gedaan. We wilden een kindvriendelijke tuin, een siertuin en een moestuin. Dat hebben we allemaal gecombineerd tot één geheel. De siertuin en moestuin lopen door elkaar. Dat heet geloof ik ‘edible garden’ met een mooi woord (eetbare tuin). Zoals met alle nieuwe hobby’s en activiteiten kregen ze vooral de eerste jaren voldoende aandacht.  In verband met pijn aan mijn arm en de smoezen van geen tijd en geen puf gebeurde er de afgelopen jaren alleen het hoogstnoodzakelijke onderhoud aangevuld met een makkelijk plantje of potje hier en daar. Manlief probeerde nog wel eens wat uit en plantte knoflook, kool, rabarber enz. Door de fotoreportage over de diverse projecten en ufo’s kwam ik er eindelijk toe om een plan te maken om weer te komen tot een ‘groene oase’. Want eigenlijk is het zonde als je over zo’n leuk stukje groen beschikt zonder dat je er goed gebruik van maakt. Ik hoop in het voorjaar en/of zomer leuke foto’s van een geslaagde metamorfose te kunnen bloggen.

 

VOORTUIN EN OPRIT

Deze heeft twee zitjes, maar eigenlijk kun je alleen beschut zitten op de oprit. Daar moet dus een leuk tafeltje komen met 2 stoeltjes om gelijk op neer te kunnen ploffen. Het zitje in de voortuin kan vervallen, maar daar moet wel een soort plantentafel of standaard komen, waarop iets van het seizoen kan komen te staan. Want vanaf de straat zie je alleen maar de heg en de bomen die erbovenuit steken. De boomspiegels zijn wel beplant met lavendel, maar die is een beetje zielig. Net zoals de vrouwenmantel. Die moeten worden verzet en evt. worden aangevuld met bodembedekkers of planten die over zijn uit de achtertuin. In het hoekje moeten we weer tomaten zetten, evt. in een pot, want er mag maar 1x per 4 jaar een nachtschade (daar hoort de tomaat onder) in de dezelfde grond. Nergens anders doen de tomaten het zo goed als op dat plekje in de voortuin is gebleken. De voortuin is wel gesnoeid. De bolcatalpa mag pas in het voorjaar. Als het zover is dan zullen we ook eens bekijken hoe het met de bollen onder de heg naast de oprit is.

  

ACHTERTUIN

Het eerste wat opvalt aan de achtertuin is de belabberde toestand van het gras. Ondanks verticuteren, bemesten, maaien enz. zit er toch weer flink wat mos en onkruid in. We zullen maar weer eens surfen naar de tuinsites om te kijken hoe het ook al weer zit met gazononderhoud, maar ik vrees dat voor ons een groen gekleurd grasveldje het maximaal haalbare is door de schaduwrijke ligging. Als afscheiding met de buren hebben we bonte hedera en een druif geplant. Beiden doen het prima, maar niet overal even goed, dus dat wordt wat verzetten, snoeien en beter geleiden. Misschien zelfs een pergola voor de druif, want die groeit flink en heeft afgelopen jaar meer dan 4 kilo eetbare druiven gegeven tot vreugde van manlief.

 

De linker border ziet er wel heel aardig uit, maar niet alle planten zijn even gezond of in de goede vorm gesnoeid. Als alles opkomt moeten we dat eens kritisch bekijken, maar voorlopig hoeft daar niets te gebeuren. De border bij het water heeft een gat in de beplanting. Daar zou iets eetbaars kunnen komen, dat combineert leuk met de frambozenstruiken en de kersenbomen die er ook als staan. De kersenbomen moeten trouwens nog wel gesnoeid worden voor de winter geloof ik. Verder zou rond de hele steiger, dat we als terras gebruiken nieuwe tijm gezet kunnen worden, want de oude is erg aftands. Dat geurt dan ook weer lekker als we op het terras zitten. De lavendel aanvullen is ook wel een goed initiatief voor geur en kleur in de tuin: goedkoop en doet het altijd.

   

MOESTUIN

En dan moeten we weer een plan maken voor de moestuin. De toppers waren altijd de kruiden, peultjes, rabarber, aardbeien, krulsla, radijs, frambozen, aalbessen en kruisbessen. Onze experimenten met diverse koolsoorten, prei, uien, wortels
waren niet zo succesvol. Manlief en ik hebben nogal een verschillende aanpak, dus dat moeten we nog eens goed bespreken. Ik beloof in ieder geval dat we niet zoveel zwarte aarde ongebruikt zullen laten liggen. Het achterste de deel van de moestuin is eigenlijk meer geschikt voor vaste schaduwbeplanting. De ‘derdehands’ kerstboom zullen we dit keer maar niet meer terug planten na de feestdagen. Over ons minikerstboompje dat is uitgegroeid tot reus moeten we eens informatie over snoei opzoeken.

  

Ook het succesvolste hoekje van onze tuin vraagt om aandacht, want hortensia, skimmia’s, varens, hosta’s enz. overwoekeren elkaar en dat gevecht om het recht van de sterkste kan nooit goed gaan natuurlijk. Ik hoop dat deze blijkbaar schaduwminnende planten – in dat hoekje komt nooit de zon- elders in de tuin een lekker plekje krijgen om tot bloei te komen. Nou tijd om die stapel tuinboeken tevoorschijn te halen om onder het genot van een lekkere pot thee voor mij en een bokbierje voor manlief eens onze kennis over bemesten, snoeien en verplanten op te vijzelen, maar vooral om weer inspiratie op te doen om weer onze eigen groene oase te creëren. Hoe doen anderen dat trouwens? Tips en ideeën altijd welkom!

Advertenties

»

 1. Ada schreef:

  Je hebt een prachtige tuin en met een beetje aandacht en de hele winter om de ideetjes op te doen moet het goedkomen in het voorjaar

 2. djaktief schreef:

  Hoi Ada,

  Ik heb al een paar sites bezocht en een boek van de bieb gehaald, dus het enthousiasme is er weer. Nu de daadkracht nog 😉
  groetjes,

  Dorothé

 3. Hylke schreef:

  ik vind dat je mooie plaatjes hebt gebruikt mam!!! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s