Herinneren jullie je deze foto nog van december 2011?

Deze 11 boeken hebben we gekregen voor de viering van onze 50ste verjaardagen in september.  Ik had niet zoveel tijd om te lezen, maar ik moet zeggen dat ik ondertussen toch een heel eind gevorderd ben. In een paar zinnen zal ik proberen mijn ervaringen van of met deze boeken weer te geven. Ik hoop dat ik de boeken daarmee geen geweld aan doe. Het is zeker geen poging tot rescensie. Daarvoor zijn er al genoeg kranten, sites en blogs. Het is gewoon een verslag van mijn leesactiviteiten, oftewel de training van mijn grijze cellen 😉

 • De Bosatlas van het klimaat

Dit is vooral de hobby van manlief, dus verder dan vluchtig bladeren ben ik niet gekomen.

 • Isabel Allende – Het negende schrift van Maya

Als fan van Allende wilde ik dit boek zeker uitlezen, maar het komt nogal traag op gang. De psychologische ontwikkeling en geschiedenis van de hoofdpersoon Maya is boeiend, maar de thrillerachtige ingrediënten en het onwaarschijnlijke plot zijn een beetje teveel  voor mij.

 • Rudy Dek – De dood van een marsleider

Detective die zich afspeelt in Nijmegen tijdens de Vierdaagse. Erg leuk als

 1. je van detectives houd (alleen op tv)
 2. Nijmegen kent (mijn geboortestad)
 3. iets van het wandelevenement Vierdaagse weet (2x uitgelopen, 1x uitgevallen)
 • Suzanna Jansen – Het pauperparadijs

Schitterende documentaire over een vrouw die de geschiedenis van haar familie wil uit pluizen. Het geeft veel informatie over armoede en sociale milieus en de worsteling om daaraan te ontkomen. Aan de hand van documenten die ze vindt over pesonen die in die tijd leefden schetst ze het verhaal van haar voorouders.  Het is geen saaie geschiedenis maar een boeiende speurtocht.

 • Hans Keilson – In de ban van de tegenstander

Moeilijk maar prachtig boek over een Joodse man die zich probeert in te leven in de volgelingen van Hitler. Hij speurt naar de beïnvloedingskracht van Hitler en de beweeg-redenen van zijn volgelingen en degenen die alleen meelopen met de meute. Hij laat zien dat het de keuze: voor- of tegenstander van het nationaal socialisme door veel dingen wordt beïnvloed. Hij vindt het zelf ook moeilijk om een keuze te maken en daaraan consequenties te verbinden.

 • Yann Martel – Het leven van Pi

Aan dit boek ben ik inmiddels 2x begonnen. De tweede keer gaat beter dan de eerste, maar ik ben er nog niet doorheen. Het gaat over zwemmen, dierentuinen, godsdiensten maar de samenhang is me nog niet duidelijk, daarom vorder ik ook zo langzaam.

 • Wilma de Rek – Allemaal Losers

Essays over verliezen en het gevoel een verliezer te zijn en over de mythe van de maakbaarheid van de moderne wereld. Heel confronterend en inspirerend en behulpzaam bij het zoeken naar een weg uit het loserschap.

 • Thomas Roosenboom – De nieuwe man

Een familiegeschiedenis van een werfeigenaar in Noord-Nederland en diens onvermogen om zijn familiebedrijf over te dragen aan zijn schoonzoon – de nieuwe man- . In dit boek moest ik ook een tweede keer beginnen omdat ik eerst door het trage verhaal niet heen kwam, maar later vond ik de ontwikkeling van de personen en de plot heel meeslepend en tragisch.

 • Tatiana de Rosnay – Haar naam was Sarah

Tja ook hierop is de classificatie meeslepend van toepassing. Het boek gaat over de deportatie van een Joods meisje die haar broertje wil beschermen en opsluit in een kast voordat de politie binnenkomt en over de geheimen van de schoonfamilie van een journaliste die een artikel moet schrijven over deze razzia. Tearjerker en pageturner voor de liefhebber … ik dus, want ik las het bijna in één ruk uit. Nu de film nog.

 • Liza van Sambeek – Zadelpijn en ander damesleed

Hilarisch verslag over de jaarlijkse fietstocht van een vriendinnengroep, hun privé besognes –ziekte, overspel, bedrog, populariteit enz. Af en toe om uit te schateren en heerlijk om je eigen sores te relativeren.

 • Dick Swaab – Wij zijn ons brein

Boeiend boek waaruit ik inmiddels een derde van de artikelen over wetenswaardigheden over ons brein heb gelezen. Wel zware kost –geschreven door hersenonderzoeker- en niet zo toegankelijk, maar wel spraakmakende wetenswaardigheden over de invloed van hormonen op hersencellen, over dementie, puberteit enz. Veel dingen zijn nu ook weer actueel door nieuw onderzoek.

Verder las ik sinds december ook nog wat andere boeken:

 • Anette Heffels – Ik ben 3 moeders

Collumns over het gezinsleven van psychologe/Margriet collumniste met haarscherpe en ontroerende notities over haar gezin met 3 totaal verschillende kinderen. Heel herkenbaar en bemoedigend.

 • Connie Palmen – Logboek van een onbarmhartig jaar

De titel zegt alles al. Ik vond het prachtig, beangstigend, op het randje van sensatie soms en de discussie of het wel of niet literair is boeit me niet.

En verder las ik  heerlijke damesromans zoals die van Harriet Evans, Mave Binchy, Grace Kelley, maar dat is semi-pulp, of puur verstrooiing en meer kan ik er niet over zeggen.

Lezen is heerlijk en ik kan niet zonder een dagelijkse portie leesvoer voor het slapen gaan. Naast  Wij zijn ons brein en Het leven van Pi ligt nog Het drijvend koninkrijk – Paul Theroux op mijn nachtkastje: een verslag van een voet/treinreis langs de kust van Groot Brittannië waar wij deze zomer op vakantie willen gaan.

Ik volg de blog van een buurvrouw die bijna wekelijks boekenrecensies schrijft  zie http://eenboekoftweeperweek.blogspot.com/ en haal daar veel tips uit. Jullie tips hoor ik ook graag.

Advertenties

»

 1. veronique schreef:

  Joh Dorothé, wat ben je een druk baasje. Waar haal je de tijd vandaan???? 3 pubers, 1 man, dat hardlopen van je is ook al niet nix, je studies en dan ook nog tijd hebben om te lezen??
  En je blogs schrijven ook nog. 2 x in de week. Ik lees ze met veel plezier, dus ga door.

  Groetjes Veronique

  • djaktief schreef:

   Hoi Veronique,

   Het is leuk om gelezen te worden en reacties te krijgen. Ik heb (nog) geen baan en kan mijn eigen tijd indelen. Wat ik heel weinig doe is tv-kijken en het huishouden doe ik very basic 😉

   groetjes,

   Dorothé

 2. Do schreef:

  Leuk Dorothé! Hier krijg ik, “de buurvrouw van de boekenblog”, weer nieuwe ideeën van!

  Groetjes, Do

 3. Affodil schreef:

  Dorothé, als je van plan bent langs de Engelse kust te gaan wandelen, dan moet je dit boek eens lezen:
  “Two feet, four paws” van Spud Talbot-Ponsonby. Ik ben wel haast zeker dat je het schitterend vind, want wij hebben blijkbaar wel een beetje dezelfde keuze van boeken.
  Het is een waargebeurd verhaal, een relaas van een oorspronkelijk eenzame voettocht om geld voor een liefdadig doel te verzamelen,waar zich een straathond bij aansloot:

  Take one headstrong dog and a feisty young woman, and send them off on a walk for the equivalent distance of London to Delhi. Tess the dog flirts outrageously with good-looking farmers and charms unsuspecting toddlers into parting with their ice creams as her apologetic owner follows. From sleepy fishing villages to urban streets, spotting avocets and flamingos along the way, Spud slows life down for a year and experiences the coastline of Britain with its eccentric mix of innovation and tradition as she walks an impressive 4,500 miles to raise money for charity. Two Feet, Four Paws is the heart-warming tale of one dog and her woman, who face the daily physical and mental challenges with a sense of humour and more determination with each mile.

  • djaktief schreef:

   Hi Affodil,

   Je boek kon ik niet in de catalogus van de bieb terugvinden. Heb je een ISBN of meer Nederlandse gegevens want het klinkt wel interessant. Ze verkopen het bij Amazon heb ik gezien, maar ik dat is in het Engels natuurijk. Ik moet zeggen dat Paul Theroux erg uitvoerig is 😉 Bedankt voor de tip in ieder geval.

   groetjes,

   Dorothé

   • Affodil schreef:

    Ik weet eigenlijk niet of het vertaald is, Dorothé. Ik heb ook de E versie en bij bol.com hebben ze die ook. Ik kijk even rond of ik meer info vind. Groetjes, Affodil

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s