Dit is het laatste deel in het drieluik over wandelen bij onze Engelse buren. Hier staan deel 1 en deel 2, maar dit derde deel is minder spectaculair.

Aan het einde van onze drie weken durende vakantie in Great Britain – rondreis van Dover, naar Hurley on the Thames (links van Londen), naar Cornwall en Wales – zouden we met de boot van Hull naar Europoort terug varen. Het prijsverschil tussen de afvaarten op zaterdag en zondag is echter zo groot dat we besluiten onze vakantie nog een dagje te verlengen. We boeken een ‘family room’ in de Youth Hostel van Castleton in het Peak District en maken nog een laatste ‘wandelingetje’.

Mam Tor zoals we die gisteren zagen liggen

Zondag 29 juli 2012: de kinderen hebben absoluut geen behoefte aan een uitstapje, maar wij wel. Daarom blijven de jongens in het Youth Hostel waar ze mee zullen doen aan een clinic boogschieten terwijl wij de heuvels van het Peak District intrekken. We hebben een route uit het ANWB-boek en een foldertje en die combineren we tot een leuke wandeltocht direct vanaf de jeugdherberg.

Ongetwijfeld het smalste stukje van het Cavedal

Public foothpad met muurovergang

We gaan door de weilanden naar het dorp Castleton en dan het Cavedal in dat vrij modderig is en ‘redelijk’ oploopt. Daarna komen we in de weilanden bij een kudde uitrustende bejaarden én een kudde zwarte runderen. Voor de laatste heb ik nogal schrik omdat ik een rode jas aan heb.

De angstaanjagende kudde

Gauw wegwezen voor ze mijn rode jas zien

Het is goed dat ik die jas heb, want dan begint het net te regenen. We lopen verder tot we bij een weg komen en zien dan een prachtige berg vooruit liggen – de Mam Tor van 517 meter hoog – maar we twijfelen over de beklimming ervan omdat de jongens alleen zijn in het Youth Hostel en we geen echte terugkomsttijd hebben afgesproken. De berg is echt te mooi om links te laten liggen en dus wagen we het erop. Het is een makkie omdat er een trap/pad is aangelegd dat geleidelijk omhoog gaat.

De verleidelijke berg Mam Tor 517 m

Je hebt een prachtig uitzicht op de kloof – de Winnats pas –  waar we gisteren een van  de bekende caves in het gebied bezochten – de loodmijn in gingen en na afloop de heuvel beklommen, hetgeen we tamelijk onderschat hadden qua hellingspercentage en tijd 😉

Samen op de top

Winnats pas wordt druk bezocht door auto’s en (race)fietsers

Winnats pas zicht vanaf de Mam Tor

We lopen verder over de bergkam – the Great Ridge genaamd – via Hollin Cross naar de Black Tor, maar het begint flink te regenen en omdat dat ik geen bergschoenen aan heb – we zouden immers maar een ‘stukje’ gaan wandelen – laten we de beklimming van de Black Tor achterwege.

The Great Ridge met Hollin cross (laagste punt met alle paden) en de Black Tor (zwarte pukkel)

Black Tor slaan we over ivm ongeschikt schoeisel en dreigende regen

We schuilen in het bos tot de ergste regen over is. Later in de buurt van Loose Hill waar we de Youth Hostel al kunnen zien liggen moeten we opnieuw schuilen voor een ongelooflijke hoosbui.

Al weer een bui op komst

 Om 13.30 zijn we terug in het Youth Hostel waar de jongens tevreden voor het megascherm liggen te kijken naar de olympische spelen. Daarna vertrekken we richting de Hull met de auto om met de nachtboot huiswaarts te keren.

Youth Hostel Castleton: aanbevelenswaard

Advertenties

»

 1. runnerjules79 schreef:

  Prachtige foto’s van een al even prachtig landschap. Ben zelf zot van Engeland, en bij het zien van die foto’s zou ik meteen de boot op springen. De ferry-tip komt goed van pas want wij hebben een weekje Engeland gepland met eindejaar, misschien moeten we dat ook eens herbekijken. Groetjes! Julie

 2. Zuster Klivia schreef:

  Wow, wat is het daar toch mooi! Ik zou er echt graag eens naartoe gaan… Maar ja: Vlam hè? Met zijn zonaanbidding 😉

  Vorig jaar hebben we in het voorjaar veel gewandeld in de Franse Alpen, was ook onwijs tof. Daar is het ook zo schitterend.

  Ja, ik houd wel van een beetje ruige natuur en lekker lopen 🙂 Deel die passie!

 3. Peter schreef:

  Heb de drie delen net met plezier gelezen en bekeken! ik krijg er meteen zin in.
  Nu ben ik toevallig nog op zoek naar een reisbestemming voor oktober of november, mss trek ik hier wel heen. 🙂
  Heb je toevallig gps routes van de wandelingen die je hebt gedaan? (indien zo kan je me ze emailen? tx)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s