Marathontrainingsloop 28 km ….. op de fiets

IMG_4209

Nee ik sta niet bij de 32-groep dit jaar. Al drie keer nam ik  als loper deel aan de open trainingen die CAV Energie organiseert als voorbereiding op de Rotterdamse marathon. Twee keer liep ik de marathon: in 2012 en in 2010. In 2011 trainde ik mee tot het weekend dat ik de City Pier City zou doen. Geen jaarlijkse marathon voor mij want om die afstand een beetje fatsoenlijk te kunnen volbrengen moet ik mijn hele leven ernaar inrichten en dat combineert niet zo goed met het gezinsleven met opgroeiende kinderen. Dit jaar richt ik me vooral op kleinschalige evenementen en verbreding van het rennen en daar paste deze alternatieve tocht prima in.

Het was pittig koud toen ik zondagochtend om 09.00 uur van huis fietste met een dikke legging onder mijn lange broek, wintersportjack en wanten, thermosokken en extra inlegzolen in mijn laarzen, een shawl en een haarband om het geheel af te maken. Een muts wilde ik niet opzetten omdat ik anders niet goed zou kunnen horen. Ik ben nl. tamelijk slechthorend helaas met een verlies van 50-60 dB. Om half tien meldde ik me bij de vrijwilligers en kreeg een charmant veiligheidsvest waardoor ik er nog meer uitzag als een Michellin-mannetje. Lekker even kletsen met lopers, tempomakers en vrijwilligers ….. de namen duizelden me, dus ik heb ze niet onthouden. Om klokke tien vertrok de eerste groep die 23 min/5 km loopt. Er waren 10 groepen en ik zat samen met Pieter en Fred of heette hij nou Hans bij de laatste 32/5 km groep.

fietsen 28 km

Eerst ging het een saai stuk door het industrieterrein, dan richting HIA met een drankpost op ca.  8 km. Later zal het prachtig worden als we langs de Noord en de Maas lopen. Iedereen had er zin in ondanks de kou maar het kostte wel moeite om de lopers ‘smal’  te laten lopen omdat het op diverse plekken glad is en omdat de lopers uitwaaieren door de venijnige wind. Als fietser had ik het onderweg veel drukker dan als loper want je bent de hele tijd aan het opletten op het verkeer, op de lopers, op de route en op je tempo. Het is lastig om 10 km/u te fietsen, dan moet je echt in je kleinste versnelling rijden. Het tegemoetkomende verkeer kon ik prima signaleren, maar alles wat van achteren kwam hoorde en zag ik niet. Het gebeurde zelfs dat ik zo traag was dat ik de groep tot twee keer toe bijna blokkeerde omdat ik niet gehoord had dat ze me zo dicht genaderd waren.  Verder levert het langszij de groep en het aan de linkerkant van de weg fietsen af en toe ook wel wat gevaar op. Ik was blij dat ik dat gele hesje aan had zeker toen de fietsers en scooters in aantal toenamen.

training%252028%2520km%2520115

Bovenstaande foto is genomen vlak voor de tweede drinkpost op 14,5 km. Ik heb toen de hele tijd bij een loopster gefietst die na een sanitaire stop achter was gebleven en die niet genoeg kon versnellen omdat het wegdek te glad en  te  ‘heuvelachtig’ was na het oversteken van de A16. Ik kon nog net zelf een bekertje water pakken maar tijd voor een warme koffie zoals bij de eerste post had ik niet. Het loperspeleton van de 32 groep was flink uit elkaar gevallen. We kregen ook gezelschap van diverse lopers uit de andere 32-groep. De ene groep lopers werd spraakzamer en de andere zwijgzamer. Er gingen steeds meer mensen een eigen tempo aanhouden en wij fietsers hielden hen gezelschap en gaven support.  Volgens mij zijn alle 250 lopers die gestart waren gefinisht. Je ziet me hier met de laatste loopster binnenkomen.

CIMG6879

Daarna even lekker in de kantine kletsen met bekenden en onbekenden en genieten van een heerlijke WARME erwtensoep.

Het was een heel leuk om nu eens  zo’n trainingsloop van de andere kant te ervaren. Op de lijst van vrijwilligers voor deze dag die ik keurig per mail kreeg, stonden meer dan 50 namen van mensen die dus die dag op hun post stonden/reden etc. Wat een organisatie zit daar achter om 6x een evenement met 10 groepen te draaien. …. 2 tempomakers per groep 1-2 fietsers per groep, drinkposten, kantine, kaartcontrole, schoonmaak, EHBO-achterwacht en dan de inkoop van de spullen nog natuurlijk en de routebeschrijving etc. etc. . Met 250 deelnemers was het een succes voor CAV. Klik maar hier als je ook eens mee wilt doen. Ik weet niet of ik nog eens als fietser mee zal doen, omdat ik het eigenlijk onverantwoord vindt voor mezelf en voor de lopers dat ik het verkeer van achteren niet hoor aankomen.

Na afloop fietste ik in ieder geval heel tevreden naar huis en later in de middag liep ik lekker nog even mijn eigen 10 km rondje (0:56) ….. een frisse neus had ik in ieder geval gehaald 😉

*** hier staan alle foto’s

5 reacties Voeg uw reactie toe

 1. RunningHans schreef:

  Je was dus zeker goed gekleed. Ik vind het top van je dat je je als vrijwilliger hebt aangemeld. Moet je eens komen als het echt goed weer is, dan word je gek van de wielrenners. Maar ach, na 14 jaar staat de organisatie als een huis.

  1. djaktief schreef:

   Hi Hans,

   Het was heel leuk om te doen en ik weet ook wel uit ervaring hoe het lopen in het peleton voelt/gaat. Ik weet ook hoe link het kan zijn met die wielrenners en omdat ik ze dus niet hoor aankomen van achteren… te link voor mij en de lopers dus…. Je liep er zelf strak bij moet ik zeggen met je groep.

   groetjes,

   Dorothé

 2. Zuster Klivia schreef:

  Jij had idd wel een o.d. frisse neus na die dag 😉

 3. Julie Mestdagh schreef:

  Wat leuk van je om op deze manier lopers te begeleiden en toch betrokken te zijn bij de marathonvoorbereiding. ik kan me wel voorstellen dat het ontzettend koudmoet zijn geweest op de fiets, kouder dan wanneer je loopt

  1. djaktief schreef:

   Er bestaat geen slecht weer… alleen maar ondoelmatige kleding Julie 😉 In de kleinste versnelling moet je veel trappen 😉 Je krijgt het op andere plaatsen koud dan wanneer je loopt. Bij lopen bekken/billen en bij fietsen voeten.

   groetjes,

   Dorothé

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s