Tuinrenovatie

P1130542_1

Jullie dachten zeker dat ik lekker even weg was in de meivakantie? Niks hoor… ons geld en tijd zit in de renovatie van de tuin.

Wij houden nogal van tuinieren, zoals mag blijken uit de diverse verhalen over de moestuin en het verwerken van de oogst daarvan op dit blog. Nu tien jaar na de aanleg hebben we wel geleerd wat het goed doet in onze tuin op het noorden en wat niet.  Vorig jaar om deze tijd verplaatsten we de buxushaag en  rooiden we de kersenboom (die niet meer als een tiental vruchten per jaar wilde produceren) en maakten we nieuwe tuinplannen. De uitvoering daarvan werd doorkruist door de kankerdiagnose. Fysiek en tijdtechnisch lukte het niet om onze plannen zelf ten uitvoer te brengen. Daarom schakelden we het tuinbedrijf in dat tien jaar geleden de boel had aangelegd. In drie dagen zorgden zij voor deze metamorfose:

P1130509_1

 gras eruit en grond afvoeren

P1130510_1

 ophogen, perken vergroten  en miniterras in de luwte aanleggen

P1130515_1

nieuw gras leggen

P1130518_1

beschoeiing renoveren en extra steiger timmeren

P1130535_1

Opnieuw waren we zeer tevreden over de uitvoering van het tuinwerk van deze firma Antwan Tuin Totaal maar trouw aan mijn blognaam DJaktief moet dit blog natuurlijk gaan over mijn/onze eigen inbreng.

We wilden de herinrichting vooral zelf doen omdat je dan wat rustiger kunt nadenken (en weer van gedachten kunt veranderen) voor je echt met de schop aan de slag gaat. We gebruiken zo min mogelijk verdelger en zoveel mogelijk planten, heesters en bollen die we al hebben en/of zaaien zelf.

Eerst plaatsten we de aardbeien  terug  en zetten een randje van munt langs de bank. De bewaarde buxusplanten zetten we in 3 bollen terug om een dieptelijn in de tuin te krijgen. Ze moeten nog in vorm gesnoeid. Die dieptelijn begint in mijn luie stoel achter de schuifpui. Dat is de plek van waaruit we de tuin het meeste zien en daarom werd deze view bepalend voor ons plan van heraanleg. Langs het water krijgt het perk de hoofdkleur geel en langs de beukenhaag links de roze/paars. Alle vaste planten die nu verplaatst konden worden hebben we op kleur in de perken gezet. Het bankje van de oprit plaatsen we op het nieuwe terras.

P1130532_1

P1130546_1

P1130551_1

Toen moesten we echt aan het werk, want de moestuin stond vol onkruid m.n. kattenstaart of heermoes tiert er welig. Gelukkig had het flink geregend tevoren en helaas af en toe ook tijdens onze werkzaamheden, maar het lukte ons toch om de boel flink wat schoner te krijgen. De lange wortelpennen lieten zich makkelijk lostrekken uit de natte grond maar we werden er wel goed smerig van. Het echte omspitten en ophogen stelden we uit omdat we ondertussen al flink moe en nat waren. Een verkoudheid kan ik echt niet gebruiken met het oog op de komende operatie 2 juni a.s.

Rechts in de moestuin staan diverse bessenstruiken, onderaan is de rabarber al weer opgekomen. De verplaatste vijgenboom is aangeslagen. Links bij de zakken tuinaarde zijn de overgebleven artisjokplanten. We zijn benieuwd of die dit jaar nog vrucht geven. Onze moestuin hoeft niet rendabel te zijn. We experimenteren wat en genieten van de evt. oogst. Soms valt het mee (kersen) soms valt het tegen, want kolen doen het bijv. niet bij ons.

P1130547_1 P1130545_1

Zo ziet het vanaf de waterkant er uit… links achter de schuifpui mijn luie stoel. Onze optimist ligt nog op het droge. Deze gaat in de verkoop omdat hij te klein is geworden voor de kids om mee te zeilen. Die moeten we nog op Marktplaats zetten. Mocht je belangstelling hebben neem dan contact op (vraagprijs € 100,– incl. zeilen etc.). We hebben plannen om een tweepersoons kano aan te schaffen of twee eenpersoons kano’s met het oog op de nieuwe Blauwe Verbinding waar de Gaatkensplas waaraan wij wonen midden in ligt. Als je aanschaftips hebt hoor ik die graag.

P1130534_1

Tot slot nog een plaatje van de voortuin die we al enkele weken geleden weer onkruidvrij maakten. De courgette en pompoenenplanten staan al buiten maar de peperplantjes heb ik nog even beschermd voor de slagregens van de afgelopen dagen.

P1130544_1

Binnenkort dus nog een rondje spitten in de moestuin en dan zaaien en op jacht naar groentenplanten etc. Er volgt vast nog wel een blogje over.

Als afsluiting dan nog wat foto’s van mijn hostaverzameling – nu tijdelijk bijna allemaal in potten- maar wel beeldschoon en fleurig én minder goed bereikbaar voor slakken ;-).

P1130550_1 P1130548_1

P1130549_1

8 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Veronique schreef:

  Wat ziet dat er mooi uit. Straks van genieten Dorothé, lekker in de schaduw of in huis, het uitzicht is mooi. Boekje, kopje thee, je laat je heerlijk verwennen door je mannen in die mooie tuin.

 2. Lianne schreef:

  Nu maar hopen dat het weer mee gaat werken, zodat je heerlijk in de tuin kunt zitten en kunt genieten van alles wat groeit en bloeit.

 3. KnutzEls schreef:

  De regen nu doet al die nieuwe planten best goed, straks als het weer opgeklaard is kun je genieten van de tuin! Ziet er mooi uit.

 4. Barbara Aalma schreef:

  Wat ziet je tuin er ‘maagdelijk schoon’ uit!! Moet een goed gevoel geven. Je kan opnieuw beginnen, en beter dan toen. En de regen, ach. Dadelijk komt de zon weer en dan groeien ze als kool! Nog veel plezier in je tuin gewenst!!

 5. Affodil schreef:

  De tuin”verbouwingen” zijn bij ons wat ingrijpender dit jaar (er komt een lap van ca. 1500m² bij) dus we liggen enorm achter op schema. Aanvankelijk zal dat nieuwe stuk vooral gazon worden omdat het “aankleden” serieus wat geld kost, maar ik heb er alvast een mooi stuk moestuin afgepietst en dat is intussen bijna vol geplant en gezaaid. Aan de nieuw geplante bessenstruiken staan “al” 4 kruisbessen. Misschien nog zo slecht niet dat Weck mini-potjes aanleverde…

  1. djaktief schreef:

   Wij liggen ook achter Affodil want we hebben nog niets gezaaid dit jaar…. deze keer dus wat meer plantjes dan maar. De bessen ieder jaar goed snoeien op de juiste manier zorgde voor een vergroting van de opbrengst bij ons.

   Groetjes,

   Dorothé

 6. Angela schreef:

  Waaaauuuwww jullie hebben niet stil gezeten. Gaaf te zien zo foto voor foto.
  Liefs Angela

 7. Ada schreef:

  Zo dat ziet er weer super uit en nu wachten op het mooie weer en dan lekker genieten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s