Rotterdam en musea een bezoek(je) waard

 future of fashion fotomuseum

echte rotterdammerse_744

Aktief ben ik genoeg maar erover bloggen dat schiet er wel eens bij in. Afgelopen maanden bezocht ik diverse musea in Rotterdam, lifte ik omhoog in ‘De Rotterdam’ en at ik het lekkerste patatje ooit. Misschien is het zonde van mijn tijd om een blog hierover te schrijven omdat iedereen het toch te druk heeft met de upcoming feestdagen. Toch doe ik een poging je nieuwsgierig genoeg te maken om er eens op uit te trekken op een van je vrije dagen want Rotterdam heeft het en niet alleen in de Markthal. (Voor de mensen die niet zo goed weten hoe het werkt. Klik op de gekleurde woorden voor meer info.)

P1150131_1 P1150132_1

In oktober bezocht ik het Fotomuseum op Zuid met een vriend die meer verstand heeft van fotograferen dan ik. Het is gevestigd aan de Wilhelminakade in het gebouw Las Palmas met die mooie cilinder op het dak. We bekeken de tijdelijke tentoonstelling met werk van Mark Cohen en discussieerden over wat we zagen en vonden. Het zijn vooral ongewone foto’s bewust gemaakt van gewone dingen. Tegenwoordig fotograferen we voortdurend met onze smartphones. Het werk van  de Amerikaan is niet zo makkelijk te doorgronden. Alleen met het criterium ‘mooi’ of ‘leuk’ kom je niet ver, maar als je eens anders wilt kijken dan is deze tentoonstelling een uitdaging. Wij genoten ook van de vaste tentoonstelling in de zgn. ‘donkere kamer’  waar je alles te weten komt over de techniek en de ontwikkeling van de fotografie. De presentatie in de vorm van een doka is erg leuk gekozen. Tenslotte bezochten beneden de wedstrijd van het Steenbergen Stippendium.

 P1150134_1

Aan de overkant van de straat staat dus die reuzenkolos van Rem Koolhaas ‘De Rotterdam’. Via de hotelbalie kwamen we erachter dat we naar de 7e verdieping konden waar een restaurant is gevestigd met een terras (achter de rode letter N). Als je daar dan staat dan blijkt die ineens toch veel groter te zijn. De Erasmusbrug daarentegen kromp, maar niet in schoonheid. Je hebt daar onder het genot van een hapje en drankje een fantastisch uitzicht op de skyline van Rotterdam.

P1150225_1 P1150214_1

Je kunt een rondleiding krijgen in dit gebouw en die komt zeker nog op mijn todo-lijstje voor 2015 (klik). Dezelfde organisatie verzorgt ook tours door de Markthal en die bezoek ik regelmatig zoals jullie hier konden lezen dus de architectuur mag dan ook wel eens bestudeerd worden (klik). Op onze weg naar beneden amuseerden we ons kostelijk op het toilet en in de gang die was opgeleukt met quotes.

P1150235_1 P1150230_1 P1150231_1

P1150227_1 P1150229_1

Door een loopvriendin met een voorkeur voor blote voeten, zwerfies en oog voor mijn Naaicafé DJ was ik attent gemaakt op de tentoonstelling ‘Echte Rotterdammers wat maken we nou?’. Het startpunt van onze laatste RCC12-loop was ook het Museum Rotterdam en waarom ik er toen niet in gekeken heb kun je in dit blogje lezen. (Het museum zit overigens in hetzelfde gebouw Las Palmas als het Fotomuseum). Tijd voor een herkansing dus op een moment dat ik wel wat afleiding kon gebruiken (controle bij de chirurg). Ik was er met manlief en wij gingen ieders ons weegs omdat hij nou eenmaal niet zo creatief is met materialen. Hij dook in de hoek over tuinieren en scheepsbouw en ik bekeek de filmpjes over vilten en andere creatieve technieken. Er was verschrikkelijk veel te zien maar ook te doen. Ik heb er maar even een diashow van gemaakt want anders nemen de foto’s zoveel plaats in. Het leukste vond ik zelf het bedrukken van stofjes met stempels natuurlijk maar ook de tentoongestelde hoeden en de machines waarop ze vervaardigd werden en de stoffen van een textieldrukkerij die vroeger in Kralingen zat. Er is teveel om op te noemen en ze hebben moeite moeten doen om alle medewerkende bedrijven, kunstenaars en ambachtslieden en deskundigen op deze borden te vermelden. Er worden ook diverse workshops gegeven zowel voor volwassenen als voor kinderen, dus een prima vakantie-uitje.

Deze diashow vereist JavaScript.

Ik heb heel veel kaartjes en informatie meegenomen over allerlei interessante dingen. Als het goed is kun je ze vinden op mijn Pinterstpagina.

e_744P1150416_1

Een tentoonstelling van een heel ander kaliber bezocht ik met een vriendin met wie ik regelmatig een bioscoopje pik. We gingen naar de Kunsthal voor de tentoonstelling over de James Bond. Ze verstaan daar de kunst van het presenteren maar ik zie James toch liever in de bios dan in het museum. Behalve de scene uit Goldeneye zijn er opstellingen in het casino waar je de jurken van de bevallige tegenspeelsters van dichtbij kunt bekijken terwijl boven je de scenes uit de betreffende films worden getoond.

P1150420_1 P1150423_1

P1150422_1

En dan natuurlijk die ongelooflijke rekwisieten: de puntschoenen, het gebit, de multifunctionele koffertjes….

P1150425_1 P1150428_1 P1150419_1

Van de vervoersmiddelen laat James in zijn films altijd weinig heel tot groot verdriet van Q, daarom zijn er het museum slechts één auto en één motor te vinden. O ja, je kunt wel de ongebruikelijke vervoersmiddelen bewonderen zoals de vioolkoffer en het tot surfplank getransformeerde vliegtuigonderdeel, waarmee James keer op keer met een schoonheid aan zijn zijde weet te ontsnappen.

P1150429_1 P1150426_1

Heel veel ‘oh ja’ momenten weet de tentoonstelling op te roepen aan Octopussy en andere films. Ik gooi de namen gauw door elkaar maar hier staan ze allemaal nog eens op een rijtje. Wie weet worden er in de kersttijd weer de nodige herhalingen uitgezonden. Dan ga ik er beslist voor zitten. Er is in ieder geval een nieuwe Bond in de maak nr. 24: Spectre maar daarvan was onlangs het script gestolen en hij gaat pas in november 2015 in première.  Bedankt Ian voor je mooie verhalen en bedankt Sean, George, Roger, Timothy, Pierce en Daniel voor de smakelijke vertolking.

P1150417_1

Jullie begrijpen wel dat ik ondertussen een museumkaart heb aangeschaft want dit is dus museumbezoek numero 4 binnen 2,5 maand tijd! Nee er is niks ingeplant of zo bij mijn operaties 😉

Afgelopen zaterdag ging ik onverwacht met een vriendin (afgestudeerd Academie voor Plastische kunsten in Genk en zich specialiserend) naar het Boymans van Beuningen naar de tentoonstelling ‘The Future of Fashion is Now’ . Die tentoonstelling stond al op mijn lijstje maar pas op een rustig moment later. Ik weet zeker dat ik er nog een keer naar toe ga. We kregen een rondleiding samen met jongerejaarsstudenten van die academie, maar de uitleg was vrij summier. Ik wilde dat ik tevoren het tentoonstellingsboekje had gelezen (klik). We gingen daarom ieder onze eigen weg langs tentoongestelde stukken en video’s.

Mijn highlights:

 • Het gehaakte skelet van Olek met serviesgoed en kroonluchter

P1150440_1

P1150437_1

P1150438_1

P1150441_1

P1150447_1

P1150449_1

De tentoonstelling wil verschillende onderwerpen in de mode ter discussie stellen: o.a. vernieuwing en hergebruik van materialen, ethische vragen, mensbeeld, duurzaamheid etc. (klik) Nog een paar snapshots in een diashow als apetiser 😉

Deze diashow vereist JavaScript.

Een voorproefje op de tentoonstelling kun je nemen door te kijken naar deze video’s of door naar de galerij met ontwerpers te gaan en op hun websites te klikken.

20141206_141624_1

Nou in Rotterdam hoe je je dus niet te vervelen. En als je niet zo geïnteresseerd bent in cultuur of architectuur dan kom je ook goed aan je trekken hoor. Dan ga je lekker uit eten of stappen in de Witte de With straat  of shoppen in de Koopgoot, de Lijnbaan, the Swan Market (a.s. zaterdag én zondag 20 en 21 december 2014) of de Bijenkorf. En als je bijna geen geld meer hebt dan kun je daar (Bijenkorf/Coolsingel)  voor een klein bedrag het lekkerste patatje van Nederland eten bij Pomms. Je moet dan de designpuntzak met mayobakje wel op de koop toe nemen 😉

20141206_143019_1

5 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Lianne schreef:

  Je hebt me enthousiast gemaakt met je blog!

 2. Heleen schreef:

  Ik heb maar twee weken vakantie! Veel te kort voor Rotterdam!!! Super leuk blog!

 3. Supergids Dorothé, dank voor deze geweldig interessante to-do lijst.

 4. Affodil schreef:

  Rotterdam staat nog altijd op ons to do-lijstje. Hopelijk komt het er volgend j aar eindelijk van en dan kom ik hier zeker inspiratie opdoen. Prettige feestdagen!

 5. kliefje schreef:

  Love Rotterdam, ben er geboren ook 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s