Naaimachine EHBO

naaimachine ehbo

Deze blog verscheen eerder op de website van mijn Naaicafé DJHelp mijn machine ‘stikt’ niet maar ‘lust’….
help de draad breekt steeds ….
help ik stik scheef …

logo door het oog van de naald

En hebben jullie je gekeken naar het nieuwe woensdagavondprogramma ‘Door het oog van de naald’? op RTL4. Zijn jullie een beetje enthousiast geworden en heb je je naaimachine opgezocht? En hoe ging het toen verder? Iets gemaakt of in de problemen gekomen?

Hier volgen een aantal EHBO-tips voor je naaimachine en een beetje uitleg hoe het allemaal werkt.

1. Spanning

spoelhuis nieuw

Op dit plaatje zie je hoe de naald een lusje slaat om de spoeldraad en daarmee eigenlijk een soort knoopje maakt tussen de stof. Op deze link zie je een mooi filmpje ervan. Als je dikke of dunne stof hebt dan moet je de spanning van de bovendraad aanpassen want dan moet de bovendraad grotere of juist kleinere lussen maken. Wanneer je iets gaat maken kun je het beste een proeflapje maken met de stof en het garen dat je wilt gebruiken. Je kiest de steeklengte en stikt een stukje op dubbele stof. Dan controleer je of de steken aan de bovenkant en onderkant er hetzelfde uitzien en je trekt de stof een beetje uit elkaar om te controleren over de verbinding ook precies tussen de stof valt. Als je lussen hebt dan pas je eerst de bovenspanning aan. Een hoger getal betekent een strakkere spanning, een lager getal een lossere spanning. In acht van de tien gevallen is het dan oké.

P1150737_1

Maar voor het geval het niet oké is dan kijk je naar de onderspanning. In machines met een spoelhuis aan de voorkant heb je dit spoelhuis met een schroefje erop. Door dit een heel klein beetje naar links te draaien wordt de spanning strakker. Je controleert dit door een spoeltje met garen erin te doen en dit aan de draad vast te houden. De spoel moet blijven hangen. Dan geef je een klein rukje en dan moet de spoel een stukje verder zakken.

P1150738_1

In machines met een spoelinzet bovenop kun je de onderspanning niet bijstellen. Wel kan het spoelhuis vervuild zijn. Pak je machineboekje erbij om te zien hoe je dit eruit moet halen, reinigen en terugplaatsen. Je kunt ook foto’s maken met je mobieltje en stap voor stap kijken wat je kunt los klikken.en schoonvegen. Zelf zet ik regelmatig de stofzuiger op het spoelhuis om stofjes te verwijderen. Ik doe dan een pantykousje voor de stofzuigermond om te voorkomen dat ik de verkeerde dingen opzuig! Pas op nooit blazen, want dan verdwijnen de stofjes in de machine en dan kunnen ze daar schade veroorzaken.

Zowel bij boveninleg of voorinzet van de spoel komt het regelmatig voor dat je de draad niet goed langs het palletje hebt gehaald. Dat geeft onvermijdelijk lussen. Controleer dit altijd bij problemen.

2. Draadbreuk

P1150739_1

In je naaimachineboekje staat hoe je machine moet worden ingeregen. Doe dit altijd met het voetje omhoog, want dan staan de spanningschijven nog van elkaar. Als je de draad vaak door de machine trekt als die schijven op elkaar zitten kan de boel ontregelt raken. Als de schijven los staan mag je geen hinder voelen in de draad anders klopt het niet. Ontregeling kan ook plaatsvinden door stof en draadresten tussen de spanningschijven. Je kunt dit voorkomen door je machine altijd af te dekken als je hem niet gebruik, want door de statische elektriciteit wordt stof aangetrokken. Je hoeft je machine niet op te ruimen, maar gooi er een niet pluizende doek/shawl overheen tot je weer aan de slag gaat. Als er toch stof of vuil in de spanningsschijven is gekomen, kun je een wat dikkere draad met een paar knopen een paar keer tussen de schijven heen en weer halen als ze open staan = voet omhoog dus. Een reepje niet pluizend band erdoor halen helpt ook vaak, maar gebruik geen tissues of iets dergelijk.

P1150740_1

Draadbreuk kan ook komen doordat je de verkeerde naald gebruikt of een slechte kwaliteit garen. Stik een stukje over een pantykousje om te controleren of de naald geen braam heeft en scherp genoeg is. Controleer het garen door het tegen het licht te houden. Als er erg veel pluizen op zitten dan heb je met een slechtere kwaliteit te maken. Sommige machines lusten alle garens, maar sommige machines zijn fijnproevers. Bij mijn oudere machines kan ik lockgaren gebruiken, maar bij mijn Pfaff niet, die raakt daarvan in de war. Als je op je klos en spoel hetzelfde garen gebruikt krijg je het mooiste resultaat. (uitzonderingen daargelaten zoals jeansgaren en rijgelastiek).

De naald pas je ook aan op de stof. Voor een uitgebreide uitleg over de verschillende soorten naalden verwijs ik naar de site van Bernina. Een naald gaat niet eeuwig mee. Je kunt je voorstellen dat bij een dikke stugge jeans de naald harder slijt dan bij zijde. Ik heb op mijn machine een pannensponsje geplakt met s = stretch, n = normaal, m = microtex en j= jeans voor de naalden die ik in gebruik heb. Ik stop geen gebruikte naalden terug in het doosje maar gebruik zo eerst deze naalden op. Je moet niet zuinig zijn met naalden. Een kromme naald of een naald met braam kunnen je spoelhuis of de stof beschadigen, dus dat is verkeerde zuinigheid.

P1150742_1

Draadbreuk kan ook komen doordat je spoel niet juist is opgespoeld. Het begin is altijd lastig. Als je de draad eerst zo door de spoel haalt, hem vast houdt en dan begint te spoelen dan komt de spoel gelijkmatig vol. Het losse draadje aan de bovenkant knip je af. Als je eerst een paar keer de draad op de spoel draait heb je al een hobbel en kan de boel scheef trekken. Als je dan terugkijkt op het derde plaatje van dit blog of het filmpje dan snap je dat de naald niet iedere keer op dezelfde manier de draad kan pakken en dat dat gedonder kan geven.

3. Een mooie naad stikken

P1150744_1
P1150745_1

P1150743_1

Oefening baart kunst dat is zeker. Kies als beginner een niet te kleine steeklengte en naai langzaam. Als het mogelijk is zet je de voet gelijk aan de stofrand en dan stel de de naaldpositie op de gewenste plaats. Beide draden moeten naar achteren liggen en mogen niet te kort zijn anders loop je kans dat de machine vast loopt. Als je een dubbel sierstiksel wilt maken dan zet je opnieuw de voet gelijk aan de stofrand en dan stel je de naaldpositie op de nieuwe gewenste plaats voor een mooi resultaat. Als je moeilijk recht kunt stikken oefen dan eens op een stof met ruitjes of strepen, of oefen door een paar papieren cirkels op de stof te spelden en daar langs te stikken met de voet gelijk aan de rand van de cirkel. Als je meer afstand moet houden plaats dan een plakbandje bij de juiste naadbreedte. In de praktijk is het heel lastig om de evt. aangegeven breedtes op de machine te volgen.

Langzaam naaien en de machine laten werken is het geheim van secuur naaien. Je trekt of duwt niet aan de stof. Je gebruikt alleen je linkerhand om de stof te geleiden. De transporteur trekt zelf de stof door de machine heen. Bij machines met een boven- én ondertransport krijg je een nog mooier resultaat vooral bij dikkere stoffen en tricot. Wen je aan om je rechterhand op je schoot te leggen of alleen te gebruiken om spelden eruit te trekken. Je gaat vanzelf rustiger naaien en meestal wordt het dan ook veel mooier.

Natuurlijk zijn er honderden tips te geven, maar je moet bij het begin beginnen nietwaar. Veel succes gewenst.

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. kungslilja schreef:

  Wat een supertips! Ik beschouw mezelf niet meer als beginner en heb weer een en ander geleerd.

  1. djaktief schreef:

   Als je naait leer je altijd dingen bij. Dat is het leuke van die hobby. Er zijn 1001 manieren om iets op te lossen met textiel.

 2. Rob Alberts schreef:

  Een leuk en praktisch blog!

  Toch geef ik deze klussen door aan anderen.

  Fijn weekend.

  Vriendelijke groet,

 3. kristel braeken schreef:

  Waauw,
  Stof dat trekt en garen dat breekt. Ik ken er alles van.
  Dat is heel vervelend en frusterend.
  Bedankt voor de duidelijke uitleg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s