20160319_133418_1

Vanaf de eerste dag dat ik weer mocht rennen ben ik gegaan. De eerste week ging het ook wel lekker en kreeg ik vooral een kick van het tempo dat zomaar een halve minuut per kilometer hoger lag dan ik sinds al dat geopereer in 2 jaar kon halen, alhoewel ik af en toe hard SUAR (shut up en run) moest roepen zoals ik in dit blog beschreef. Maar in de tweede en derde trainingsweek liep ik niet echt lekker.

moeizame training na operatie 4

In mijn logboek noteerde ik weinig loopplezier of vooruitgang. Ik was te moe, waarschijnlijk omdat ik er geen rekening mee had gehouden dat gewoon weer het volledige huishouden draaien en naailes geven, me zoveel energie zouden kosten. Ik had wel twee leuke loopjes (de trainingsloop van CAV tegemoet en een  eerste rondje weer met Pauline) maar verder was ik niet vooruit te branden.

Het was ook lastig met de zon  én de kou met dat kwetsbare gezicht. Van een collegablogster/hardloopster had ik een mondkapje gekregen maar het werkte niet. Te benauwd en teveel associaties met ziekenhuis, zodat mijn hartslag al gelijk op liep. Wat nog het beste werkte was een strook tricot als een soort mini-Buff over mijn neus. De onderkant van mijn gezicht kon ik wel insmeren met zonnebrandcreme. Dat randje stof werkte precies goed tegen de zon en/of de kou terwijl ik daaronder gewoon adem kon halen.

Afgelopen donderdag was ik bij de PC (plastisch chirurg) – mijn laatste hechting was net de dag tevoren opgelost en verdwenen – en ik kreeg toestemming om weer alles te smeren en te doen maar met beleid! Verder heb ik een verwijzing naar de mimetherapeut omdat nervus facialis oftewel aangezichtszenuw niet goed functioneert want mijn mondhoek is incontinent zoals hij zo ‘mooi’ omschreef. Voor het eerst sinds 2,5 jaar ging ik blij naar het ziekenhuis omdat ik eindelijk weer lucht in mijn neus heb maar klaar zijn we dus nog niet helemaal. Hij was wel zeer tevreden over het resultaat van de neusoperatie. Ik heb echter pijn aan de binnenkant van mijn niet-geopereerde neusgat maar daar was niks te vinden. Het kan door druk of resterende zwelling/kneuzing als gevolg van de operatie worden veroorzaakt. Over het opnieuw tranen – weliswaar minder – van het oog met het ingeknipte punctum oftewel ooggaatje kan evenmin een eindconclusie worden getrokken want mijn gezicht is nog niet terug in de normale proportie en soepelheid. Ik ben een heel eind ondertussen maar ik ben er nog niet helemaal en waarschijnlijk zal er ook wel wat restschade blijven van de BCC-verwijdering.

20160331_135626_1

Ik ging ook aanmerkelijk minder vrolijk weg van het EMC dan dat ik kwam want de vervolgafspraken waren weer gebonden aan de gebruikelijke medische en administratieve protocollen, zodat ik mijn zinnen maar ben gaan verzetten met een tentoonstelling in Boysmans van Beuningen (Project Rotterdam) waarover ik misschien nog wel een blogje schrijf, maar waar ik helemaal opfleurde van dit regenboogspectrum van Rondinone.

30daysofrunning

De volgende dag was het 1 april en op social media had al ik vaag iets gezien over #30daysofrunning en me afgevraagd of zoiets me wel zou lukken. De zendster van het mondkapje inviteerde me om samen op afstand deze uitdaging aan te gaan. Een andere loopkennis had me onlangs n.a.v. mijn gemopper over geringe progressie geïngformeerd over vaker en korter trainen en de zogenaamde ‘running streak’. Google er maar eens even op. Dus ik heb de stoute schoenen –  dus die waarmee ik hardloop 😉 – aangetrokken en ben gewoon begonnen met een dagelijkse run gedurende een maand. Wat me over de streep trok was dat ik zo graag mijn hardloopleven weer echt op wil pakken en dat lukt alleen maar als je er prioriteit aan geeft. Ik denk dat er geen betere manier is dan er dagelijks even werk van te maken. Mij werd ook geadviseerd de ‘salamitactiek’ te volgen oftewel niet nadenken of je het wel allemaal kunt en gaat halen maar gewoon iedere dag een plakje afsnijden en dan zien hoe ver je komt. Ik ben benieuwd of er nog meer mensen enthousiast worden. Je hoeft van mij niet te rennen maar wandelen, bewegen o.i.d. kan ook een geweldige uitdaging en/of stimulans zijn.20160402_171427

Die eerste dag ben ik toen een nieuw hardlooprondje gaan doen dat ik ontdekte op straat. Nergens had ik erover gelezen dus ik ben het maar gewoon gaan volgen. De start van de #baRUNdrecht is op het Middeldijkerplein naast de apotheek in Carnisselande. Er zijn twee routes uitgezet restpectievelijk in geel en oranje aan de rechter kant van de weg. Je moet wel opletten als je net zoals ik in verband met tegemoetkomend verkeer ervoor kiest om juist links te lopen want dan zie je misschien een aanwijzing over het hoofd. Vooral de splitsing op de Voordijk tussen de 5 km en de 10 km is tricky.

De routes lopen door de bebouwde kom van Carnisselande (5 km) en Barendrecht (5 en 10 km) en zijn verhard. Je kunt ze wel wandelen maar niet skaten want in het oude centrum ga je een stukje over de klinkers. Mijn eerste 10 km was een tempoduurloop die ik haalde in 0:57:27 maar ik had na 5 km even op de stopknop van mijn Garmin gedrukt om dat ik in een zaakje ’t ouwe durp een glas water heb gevraagd omdat het zo warm was. ‘Dank je wel mevrouw….. ik kom nog wel eens terug als betalende klant!’ Zaterdag deed ik de 5 km in een wat gematigder tempo omdat ik ook gelijk wat foto’s wilde maken, maar ook omdat ik de tuin had omgespit én een rondje in onze nieuwe drijvende aanwinst had gemaakt. – over beide dingen een ander keer meer, want dit blog is al zo lang . En vandaag liep ik met loopmaatje Pauline – die ik volgende week ga aanmoedigen op haar eerste marathon – een variant op de route van bijna 13 km.

Nog even snel de routes en dan ga ik gauw slapen want morgen is het weer een loopdag! Als ik eraan toe kom dan plaats ik dagelijks een loopupdate vn #30daysofrunning met een fotootje op Twitter @djaktief maar ik mag van mezelf er pas als ik 10 dagen onderweg ben over bloggen.

baRUNdrecht 10 km

10 km #baRUNdrecht  met klein foutje doordat ik mijn Garmin opnieuw aanzette

baRUNdrecht 5 km

5 km #baRUNdrecht zonder foutje 😉

 

Advertenties

»

 1. KnutzEls schreef:

  Hoewel niet zo gedisciplineerd als jij, probeer ik ook regelmatig (dusbijna iedere dag) een stuk te wandelen. Ik reken de revalidatie op maan- en woensdag ook maar als lopen. Het lukt me heel aardig en ik voel me ook weer prima. Hopelijk jij ook! Ik begrijp je aversie tegen alle medische afspraken, maar soms kan het niet anders. Loop ze!

 2. Leuk om te lezen. Wat leuk, die uitgezette route in de wijk. Goed initatief.
  Ik heb zojuist mijn nieuwe hardloopschoenen binnen (exact hetzelfde setje besteld als vorig jaar) dus ik heb een extra motivatie om te gaan: nieuwe schoen inlopen!
  Fijn om te lezen dat het herstel eigenlijk gewoon best wel goed gaat!

 3. Mrs. Brubeck schreef:

  Heb er net samen met B 5km opzitten, hij loopt wel veel beter dan ik en is veel gedisciplineerder! Maar ik zet door omdat het zoveel energie geeft!
  Je bent goed bezig 🙂

 4. Jannet schreef:

  Wat leuk, dat BaRUNdrecht. Dat zouden meer steden moeten doen, lijkt me echt een goede motivatie. Succes met de Runningstreak, ik ben benieuwd hoe het je gaat bevallen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s