Optimaliseren

Ja het gebeurt vaak dat de woorden van een ander me vooruit trekken, steunen, motiveren, inspireren etc. (Deze teksten komen van diverse Facebook- en Twitteraccounts die ik volg. Het copyright wil ik respecteren, dus bedankt Insight timer, Ingspire, 365 Dagen Succesvol, Positive Outlooks Blog). Ik had ze echt nodig de afgelopen tijd

20160601_094716_1Het gaat nl. goed en niet goed met me laat ik het maar eerlijk zeggen. Mijn laatste gezondheidsupdate was immers veelbelovend, maar nu helaas pindakaas. Twee dagen na dat controlebezoek op de KNO-poli zat mijn geopereerde neusgat potdicht. Eerst dacht ik nog aan hooikoorts, verkoudheid, opgezette slijmvliezen etc. dus ik begon maar weer met spoelen met zoutoplossing. Maar omdat ik geen enkele verbetering voelde heb ik na twee weken de KNO-poli gebeld en via de dienstdoende KNO-arts een spray gekregen. Je snapt dat ik niet zomaar iets wilde gebruiken zonder te weten of dit mogelijk schade zou kunnen berokkenen. Als er na twee weken geen verbetering zou zijn dan moest ik een afspraak maken. Helaas hielp de spray nauwelijks. 20160505_112302_1Dus ik ben vorige week bij mijn KNO-chirurg op het EMC langs geweest. Die constateerde dat de reconstructie van de laatste operatie nog wel intact was maar dat de belemmering van de luchtstroom wordt veroorzaakt door het inzakken van mijn wang. Daar is immers (twee maal) vet ingespoten om het gat dat door de tumorverwijdering was ontstaan op te vullen.  Dat vet verdwijnt voor de helft weer en dus verandert mijn gezicht. Hij rapporteert het aan de Plastisch Chirurg en hoopt dat die er misschien wat aan kan doen en meer kon hij niet zeggen. Met de neusspray moest ik stoppen, want de ontzwellende werking ervan kan een negatief effect hebben op de doorbloeding. Je verlamt als het ware de slijmvliezen en die worden dan minder elastisch. Ik mocht wel weer de zoutoplossing gebruiken en evt. af en toe een neusdop dragen om te kijken of dit misschien enig effect heeft.

Op de foto staat ook een inhaler, die ik de laatste tijd weer regelmatig gebruikte omdat ik steeds buiten adem raakte als ik de trap op moest. Mijn huisarts vond dat zo gek. Ze verwachte dat mijn conditie uitstekend zou zijn gezien mijn vele hardloopkilometers en gelaste een blaastest bij de POH (praktijkondersteuner huisarts). Daaruit kwam naar voren dat ik na het gebruik van Ventolin 10% meer lucht kon in- en uitademen. Voortaan dus verplicht een half uur voor het sporten een puf. Alles wat ik aan lucht binnen kan krijgen is voor het hardlopen meegenomen. Optimaliseren noemen ze dat toch?

Diezelfde week bracht ik op maandag een bezoek aan de oogarts van het Maasstadziekenhuis die vorig keer mijn oog gesondeerd heeft, d.w.z. mijn traanbuis doorgeprikt. Mijn oog begon  nl. al twee weken na de laatste operatie opnieuw met tranen en ik wilde graag zeker weten dat er niet iets verstopt zat en tegelijkertijd een soort second opinion. Het wachten op de specialist duurde lang die dag maar dat had ik er wel voor over. Hij constateerde dat het gaatje (punctum) dat ingeknipt was nog steeds erg klein was en dat mijn rechteroog nauwelijks knippert en dus ook het vocht niet richting traanbuis afvoert. Hij stemde in met sonderen en regelde dat het tijdens hetzelfde bezoek kon worden uitgevoerd zodat ik gelijk wist waar ik aan toe was en niet weer hoefde terug te komen. Het zou wel door een ander worden uitgevoerd en ik moest een tijdje wachten totdat de behandelkamer vrij was maar ik was al lang blij. De uitkomst was dat de traanbuis goed open was en dat ook hier eigenlijk weinig meer kan worden bereikt dan het aanleren van vaker knipperen met dat oog voor zover dat mogelijk is.

Ook was ik afgelopen maand bij de audicien waar ik twee nieuwe gehoorapparaten kreeg aangemeten. Ik heb een verlies van ca. 50 dB en mijn oude apparaten moesten na vijf jaar worden vervangen. Ik had gewacht tot na de operatie omdat daar immers kraakbeen uit mijn oor zou worden gehaald waardoor mijn oorschelp anders zou kunnen worden en de gehoorstukjes niet meer zouden kunnen passen. Dus na de voorlaatste KNO-controle ging ik daarmee aan de slag. Ik heb ze inmiddels een maandje en na wat opstart- en instellingsproblemen bevallen ze me uitstekend. Het fijne is ook dat ik nu mijn oude apparaten kan gaan gebruiken tijdens het hardlopen met anderen. Dat durfde ik niet omdat ze slecht tegen vocht/zweet kunnen. En er viel nog al eens een buitje de laatste tijd.

Het hardlopen ging door de fysieke tegenvallers heel erg wisselend. Ik zet wel eens een update op Twitter over trainingen. Daarvoor maakte ik ook deze foto’s. Links nadat ik eindelijk weer eens een uur achtereen kon lopen (met pufje dus) en rechts zonder Garmin horloge om echt eens stressvrij te lopen zonder tijdswaarneming.

Verder maakte ik mentaal ook nog wel een flinke stap door afscheid te nemen van de gespreksgroep waar ik sinds 2014 deel uitmaakte. Al met al heb ik het nodige in het leven meegemaakt en daarover praten heeft me veel geholpen. Ik maakte deze harten (een zijde open met wat wijze spreuken erin) voor mijn groepsgenoten ter afscheid. Je bent nooit klaar natuurlijk maar het was tijd voor mij om plaats te maken en verder te gaan. In therapie had ik ondertussen ook kennis gemaakt met mindfulness en yoga en dat geeft me ook handvatten om met alles wat op mijn weg komt om te gaan.

Vorig jaar was ik al op zoek naar yogalessen  en inmiddels ben ik gestart met een basiscursus Power Yoga / Vinyasa Flow zodat ik 20160512_202941_1hier na de zomervakantie echt structureel mee aan de slag kan. Dat geldt ook voor fitness. Ik doe dat al meer dan 12 jaar maar bij iedere operatie mocht ik twee maanden geen krachttraining doen omdat er geen druk op mijn gezicht mocht komen. Toen ik in april weer mocht starten ging de sportschool verbouwen en werden alle apparaten vervangen waardoor ik eigenlijk weer helemaal van voren af aan moest starten met een complete instructie omdat de apparaten heel anders werken. In combinatie met dat luchttekort en de extra tijd voor yoga werd dat dus niks. Daar is na de zomer ook nog flink wat werk aan de winkel. Ik hou niet van trainingsschema’s maar met drie verschillende disciplines  (yoga, fitness, hardlopen) zal ik er wel niet aan ontkomen om een plan te maken. Maar dat is ook nodig om weer tot hardloopresultaten te komen. Ik ben al blij dat in de laatste run (Ronde van Rozenburg) de schakelaar 20160617_125918_1is omgezet naar een hogere versnelling. Ik ben blij dat er weer een beetje motivatie in mij wakker is geworden om ervoor te gaan ook nu de uitwerking van de laatste operatie toch tegenvalt. Lopen met een dichte neus daar wen je niet aan zoals een bril of gehoorapparaten. Het is echt een beperking waarmee je om moet leren gaan. En helemaal nu er eigenlijk weinig kans meer is dat het ooit goed komt.

Ik heb maar een yoga outfit en paar nieuwe hardloopschoenen gekocht ter motivatie, maar ook omdat de laatste paren best wel hard slijten. Ik ben een neutrale loper maar nu slijten de binnenkanten wel heel hard. Dit is ook een reden om wat meer krachttraining en yoga te doen.

Zo het is weer een heel verhaal geworden dat geworstel van mij met de gezondheid. Natuurlijk weer ik dat er veel ergere dingen zijn, maar ik moet hier mee dealen. Een lotgenote schreef me ooit eens dit ……… ‘En dan is het zo gemakkelijk om te denken of te zeggen dat alles een plekje moet krijgen….maar waar dat plekje zit heeft me nog nooit iemand kunnen vertellen. Op een gegeven moment komt de tijd heus wel dat je weer voor je gevoel een beetje verder kunt met alles. Die tijd moet je jezelf echt gunnen en als je dan verder kunt ben je daar dan ook echt aan toe . Als je alles gaat forceren val je toch steeds weer terug wat ook weer verdriet geeft. Goed van je dat je dingen aan het afsluiten bent en hopelijk kun je het ook écht afsluiten en niet even weer ergens anders parkeren. Als het dan afgesloten is gaat het weg en kun je die lege plekjes weer invullen met de dingen, die je graag weer wilt gaan doen.. En uiteindelijk moet het dan goed gaan komen.’

Ik werk eraan mensen …… geniet van wat ik heb bereikt …..en verheug me op wat me nog te wachten staat …..

 

 

 

6 reacties Voeg uw reactie toe

 1. kliefje schreef:

  Wat balen van die neus zeg! Bah, had het je graag zo gegund, dat alles nou eens werkte en klaar en af was 😦
  Yoga? Zit daar ook al een tijdje over te dubben.
  Op naar een mooie zomer D!

  1. djaktief schreef:

   Yoga is geen wondermiddel hoor en ik ben er ook nog niet helemaal uit maar ik geef het wel een kans. Fysiek merk je pas verschil na 4 maanden werd gezegd.

   En kom maar op met die zomer.

   Groetjes,

   Dorothé

 2. Rob Alberts schreef:

  Aj, ik hoop dat je snel geen last meer hebt van je neus.

  Bemoedigende groet,

  1. djaktief schreef:

   Bedankt Rob. Ik vrees dat dat er niet in zit en dat ik er gewoon mee moet leren leven. Ik hoop dat ik dat snel leer.

   Groetjes,

   Dorothé

 3. Jannet schreef:

  Wat een tegenvallers allemaal weer. Maar ooit….ooit krijg je meevallers. Echt wel! En tot die tijd duim ik voor je.

  1. djaktief schreef:

   Bedankt Jannet en ik heb al veel meevallers hoor. Mijn vorm van huidkanker was tenminste behandelbaar en verder ben ik o zo dankbaar voor de gezondheidszorg hier.

   Groetjes,

   Dorothé

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s