Verder met trainen + #pankchallenge 3

 

20160930_123729_1Mijn rare training oftewel de mislukte lange duurloop van 21 km is al weer twee weken geleden. Een update hoe het verder ging.

20160930_123543_1

Eerst maar de gebruikelijke rustdag na de lange duurloop verteerd op maandag, gevolgd door mijn standaardrondje van een krappe 10 km op dinsdag. Het leek alsof er niks meer loos was maar woensdag voelde ik me hondsmoe en deed daarom slechts een korte training in de sportschool (voornamelijk cardio, buikspieren en wat gymoefeningen). Een rustdag dus maar weer op donderdag. Op vrijdag sleepte ik mezelf toch naar buiten met net genoeg energie voor een herstelloopje terwijl er een heuveltraining in de planning stond. Ik doe  die trainingen op de geluidswal bij de A15 bij gebrek aan echte heuvels. Als je van links naar rechts loopt maak je de meeste hoogtemeters. Ik loop altijd twee kleine rondjes extra met ‘gratis hoogtemeters’. Halverwege het eerste hellinkje ontsnapte me de uitroep ‘je hoeft helemaal niks’. Ik weet niet of jullie dat “self-talk” ook kennen? Ik doe dat niet bewust maar vaak ontsnappen mij kreten onderweg die me oppeppen. In dit geval werkte het anders want het rennen veranderde in wandelen. Na tien meter schoot ik toch weer in een drafje maar op een lager tempo.

rondjes-heuveltraining-geluidswal

Het gevoel dat ik niet hoefde gaf me onnoemelijk veel lucht…. ik probeer te trainen om in december een marathon te lopen maar ik hoef niet….  Ik hoefde ook geen extra rondje te lopen, maar omdat de druk eraf was ging het zomaar. Ik plukte ter beloning een klein geel bloemetje en stak het onder mijn Garmin. Bij het tweede gedeelte van de geluidswal (na het oversteken van de Vrijenburgweg) ging het min of meer hetzelfde. Dit keer zat de lucht in de lange trap naar beneden die ik af huppelde alvorens aan de tweede ronde te beginnen. Nog een bloemetje verdiend. Ik heb ze thuis in een vaasje gezet om me eraan te herinneren.

Ondertussen was ik ook nog steeds bezig met de plankchallenge  (zie eerde blog hier) en dat heb ik zo goed en zo kwaad als het ging doorgezet met een extra rustdag erbij. Het beoogde doel van 5 minuten planken (recht met gestrekte armen, recht in elleboogsteun en zijwaarts links en rechts in elleboogsteun) heb ik dus niet gehaald.  En niemand van de lui die meededen op Facebook volgens mij. Het aantal deelnemers was het grootste op dag 26 oftewel de rustdag. Mijn maximum lag op zijwaarts 1 minuut, recht elleboogsteun op 1,5 minuut en recht met gestrekte armen op 2,5 minuut. Maar aan het einde van de challenge haalde ik dat niet meer.

Toch heeft de plankchallenge voor mij nut gehad:

 • Mijn loophouding is verbeterd omdat ik wat minder inzak op lange stukken.
 • De challenge van ieder dag proberen maakt dat je ontdekt hoe een oefening echt moet en wat het effect is. Je word preciezer in de uitvoering.
 • Ik leerde dat ik moest beginnen met waarin ik het slechtste was (zijwaarts). Bij trainen ben je geneigd verder te gaan met wat al loopt, terwijl je eigenlijk de grootste verbetering kunt bereiken bij wat nog niet loopt. Voor mij een belangrijk inzicht.
 • Ik ben overtuigd van het nut van planken en doe het nu minimaal 1x per week ter afsluiting van de fitness.

De opbouwcurve van deze challenge was – vooral in het tweede deel – te steil: van 20 seconden naar 5 minuten in 30 dagen, maar er is ook een light versie en die ga ik nog wel eens een keertje doen.

Nou hier is een overzicht van de Twitterberichtjes over mijn geworstel:

dag 21, (typefoutje op Twitter) plankchallenge-dag-21

dag 22/23/24 plankchallenge-dag-22-23-en-24

dag 25/26plankchallenge-dag-25-en-26

dag 27/28plankchallenge-dag-27-en-28

dag 29/30 plankchallenge-dag-29-en-30

Voor wat betreft de looptrainingen heb ik het echte marathonschema een beetje losgelaten. Ik heb het vorige weekend in plaats van een lange duurloop nog een heuveltraining gedaan van 12 km en met loopmaatje Pauline ging dat in een behoorlijk tempo. Daarna volgde een gewone trainingsweek zonder inzinkingen ;-).

Dit weekend was ik jarig en ik dronk toen voor het eerst weer een lekker glaasje. Dat was nl. de 2e uitdaging van september: een maandje zonder drank. Ik merk dat ik er wel weer wat helderder door ben geworden en ook bewuster van allerlei dingen. Die filosofische blogjes komen daar denk ik uit voort. Ik zweer de drank niet af. Daarvoor is het te lekker, maar ik wil het toch beperken tot één weekenddag. Ben benieuwd of ik dat volhoud tot januari.

Waar ik verder ook mee begonnen ben is vroeger naar bed gaan. Volgens mij is het een fabeltje dat je minder slaap nodig hebt als je ouder wordt. Ik heb aan acht uur niet genoeg. Zeker nu het kouder wordt kan mijn bed me erg bekoren. Ik moet zeggen dat het nog lang niet altijd lukt om op tijd het licht uit te doen (voor 23:00 uur) maar het begin is er. Jullie horen mijn bevindingen hierover nog wel aan het eind van de maand.

Tja en dan die verjaardag zelf. Het mooiste cadeautje dat ik kreeg was het schitterende weer dat me naar buiten lokte voor de lange duurloop. Ik liep dezelfde route als die van de rare training maar nu ging die halve marathon zonder problemen. Daarna lekker aan de taart en ’s avonds een droomdiner met mijn mannen in een leuk restaurant. Het leven is (weer) mooi. Ik ben blij dat ik uit die loopdip ben. Maar het blijft wel oppassen met de trainingsdoelen. Ik moet niet teveel ‘moeten’ zal ik maar zeggen want dat kan letterlijk verkeerd lopen.

Nou ik ben weg mensen ….mijn loopmaatjes uit de straat wachten op me om te vertrekken naar…… …..14446190_876338115799876_5071684910612471972_n

7 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Jannet schreef:

  Onthouden dus dat je niets moet en dan gaat het beter. Ook die plankchallenge moet niet dus die tijden hoef je niet te halen. Beter nog: helemaal geen tijd opnemen maar per keer gewoon maar zien tot wanneer je het volhoudt. Het is een hobby, je hoeft er je geld niet mee te verdienen 😉

  1. djaktief schreef:

   Ja die les heb ik wel geleerd Jannet, maar cijfertjes zijn ook leuk….. zeg ik tegen de vrouw die zelfs marathontijden spaart 😉

   Groetjes,

   Dorothé

 2. Een hiep-hiep-hoera uit Brugge !
  Voor een lange wandeling mag je mij altijd uit mijn kot halen, maar zo’n eind lopen zou mijn knieën geen deugd doen…

  1. djaktief schreef:

   Bedankt Thomas… enne het is niet om je aan te sporen of zo. Ieder moet doen waar hij/zij zich goed bij voelt.

   Groetjes,

   Dorothé

   1. Dat laatste vind ik ook. Zelf vond ik na talloze knie-blessures (ja, ik was ook een hartstochtig loper vroeger) heb ik mijn dada gevonden bij het wandelen, snelwandelen, eigenlijk. Voel ik me goed bij…

 3. Menck schreef:

  Vooreerst proficiat met je verjaardag. 21 veronderstel ik?
  Wat dat slapen betreft, vernam ik vroeger van een collega dat vier uur slaap per dag genoeg is.
  De rest kan je namelijk ’s nachts inhalen.

  😉

  1. djaktief schreef:

   Zo’n mooi getal dat je niet kunt omdraaien…. en een powernap overdag schijnt ook te werken.

   Bedankt en groetjes,

   Dorothé

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s