Life hacks sewing/naaien tips en trics

life hacks sewing 1

Best lastig om weer regelmatig te bloggen. Er gebeurt de hele tijd zoveel en dat bemoeilijkt de focus. Verder twijfel ik heel vaak of er nou wel iemand zit te wachten op mijn schrijverij. Ik weet wel dat er een aantal runners graag lezen over mijn hardloopleven. Blogs over eten en drinken en de tuin worden weer door anderen gewaardeerd. De meeste lezers trek ik toch door mijn werkbeschrijvingen/tutorials op naaigebied, maar daarvan komen weer de minste reacties. Ze stellen wel vaak vragen maar daarna hoor je nooit meer iets en weet ik niet eens of mijn tip heeft gewerkt.

Toch vind ik het belangrijk om mijn kennis te delen. Uitleggen, anderen op weg helpen en inspireren vind ik erg leuk. Dan voel ik me eindelijk ‘slim’. Maar ik vind het ook belangrijk omdat we tegenwoordig allemaal zo kooplustig zijn terwijl dingen zelf maken of hergebruiken of verbouwen zoveel voldoening kan geven. En natuurlijk is het duurzaam en prijsbewust.   Nou deze intro is wel lang genoeg geweest.

Garen en stofvoorraad opbergen

Als je begint te naaien heb je nog niet zoveel garen en stoffen, maar al gauw begint het verzamelen. Omdat je voor werken met de lockmachine en coverstitch met 3 tot 4 grote klossen  tegelijk werkt heb je al gauw een flinke voorraad. Ik had alles op kleur staan in deze lade, maar steeds vielen de klossen om. Nu gebruik ik de bakken uit een koelkast die is vervangen en het blijft keurig netjes.

Door de foto’s (handig op mijn mobiel in een speciaal album) weet ik ook precies welke kleuren garen ik in huis heb en ben ik minder geneigd tot kopen. Je ziet dat ik me wel eens heb vergist in de hoeveelheid wit.

p1200405_1

20170418_125852_1

Wat in het groot werkt, werkt ook in het klein. Dit zijn alle kleine klosjes die ik heb. Links heb ik de speciale garens voor jeans en het onzichtbare garen gezet. Je ziet dat ik nog wel wat roze en rood garen mag kopen.

p1200406_1

Wat voor de garens geldt, werkt ook voor de stofvoorraad. Bij mij liggen de stoffen op soort bij elkaar en ook op kleur. Zo zie ik op de lapjesmarkt gelijk of ik bij passende voering of stof heb. Jullie zien dat ik voorlopig nog wel vooruit kan achter de naaimachine. Het remt ook het kopen nl. als je ziet wat je nog op voorraad hebt.

Gaten repareren

Een tijdje geleden kwam manlief bebloed, vies en met gaten in zijn kleding thuis. Hij was flink gevallen met de racefiets en had gaten in zijn sportkleding. Maar ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om zijn lievelingsbroek en clubshirt weg te gooien.

20170402_153014_1

Ik tornde de zijnaad open om werkruimte te krijgen, zocht een bijpassend stukje rekbare stof en speldde dit glad over de gaten. Ik knipte er een soort ovaal van en stikte dit eerst gewoon vast. Daarna knipte ik het mooi bij en deed er nog een een gestikte zigzagsteek overheen. Vervolgens knipte ik aan de binnenkant de kapotte stof weg en werkte de zijnaad af met een locksteek.

En kunnen jullie de reparatie terugvinden? Je ziet het wel maar terwijl je sport maakt dat helemaal niks uit. Let er wel op dat je altijd een soortgelijke stof gebruikt. In dit geval dus rekbaar en nylon.

P1200799_1

Recycle: sok tot speldenkussen

Als je aan het naaien bent loop je altijd spelden te zoeken of moet je ze juist even snel kwijt. Vooral bij het passen kom je handen te kort en ben ik zelfs geneigd om ze in mijn mond te steken. Nu heb ik van een oude sok en een schuursponsje een speldenkussen gemaakt dat om mijn arm past.

Je knipt de teen van de sok af. Daarna doe je er een schuursponsje in of stuk schuimrubber. Zorg ervoor dat hak van de sok aan de onderkant van het sponsje zit. Je past het rond je arm om de omtrek  te bepalen.  Daarna stik je de uiteinden aan elkaar. Zo heb je je spelden heerlijk bij de hand.

20170404_001253_1

Recycle: boxer naar douchezak

Als je veel sport zoals ik dan heb je diverse sporttassen met setjes spullen erin. Ik ben voor super simpel: kam, douchegel, shampoo en conditioner en creme is alles wat ik nodig heb. Ook al zet je de boel rechtop in de sporrtas, een ongeluk zit in een klein hoekje, dus alles in een plastic zak. Maar het oog wil ook wat.

Van boxers die niet meer gedragen werden knipte ik een pijp af. Ik maakte een lus van een koord (elastiek kan ook) en vouwde dat aan de bovenkant waar de zijnaad zou komen. Zijnaad en ondernaad dichtstikken op de gewenste lengte en breedte (daarna de naad afwerken met zigzag of locksteek) en je krijgt een leuk zakje dat je kunt ophangen of kunt afsluiten met de lus. Ik maakte er een binnenzak in van een stijve plastic verpakking van een t-shirt. Daar zitten vaak mooie drukknoopjes op. Gewoon dichtstikken of dicht zigzaggen.

Tailleband broek of rok smaller maken

Bij heel veel mensen ‘kieren’ broeken en rokken in de taille omdat we niet in de standaardmaten passen. Ik heb er zelf ook veel last van. Veel broeken van mijn destijds zonen hadden knoopsgatenelastiek in de taille. Mijn methode om de tailleband aan te passen heb ik hiervan afgekeken. Een elastiek in een groot gedeelte van de tailleband met knoopjes om het aan vast te zetten zorgt ervoor dat het overschot het overschot aan ruimte mooi verdeeld wordt.

P1200780_1

Eerst bepaal je tot hoever het elastiek moet lopen en waar je het minste last van de knoopjes zult hebben. Daarna meet je hoeveel elastiek je nodig hebt. Ik gebruik hiervoor rimpelelastiek dat je online, op de markt en in fourniturenwinkels kunt kopen. Het is soepeler, minder dik en het droogt makkelijker. Het is in verschillende breedtes te koop van 2,5 tot 5 cm. Je moet natuurlijk met de breedte van je band rekening houden. Ik kies meestal voor 3 cm breed, want dat vult het mooiste.

P1200782_1

Met een tornmesje maak ik op 2 plaatsen een kleine sneetjes aan de binnenkant van de band van de broek 2 cm voor de plaats waar de knoop later komt. Ik maak dit sneetje slechts 1,5  cm breed en alleen door één laag van de stof. Het elastiek nl makkelijk hier doorheen vouwen en het sneetje wordt niet afgewerkt omdat het straks onder het elastiek wegvalt.

P1200783_1

Dan werk ik de uiteinden van het elastiek wel af met 2x zigzaggen zodat het niet gaat rafelen, want dit schuift straks op je hemd of lijf.

P1200784_1

Ik zet de knoop op 2 cm voorbij het sneetje aan de binnenkant van de tailleband. Idem aan de andere kant. Ik maak een klein sneetje in het elastiek op 1 cm vanaf de zigzag. Ik haal een veiligheidsspeld door dit gat en trek het door de band van de broek via het eerder gemaakte sneetje in de broekband. Ik zet meteen aan een kant het elastiek vast op de knoop. Als het hele elastiek erdoor is zet ik het ander uiteinde op de andere knoop vast.

Nou hebben sommige broeken van die leren badges op de band zitten. Ik laat die gewoon zitten, maar torn alleen het stukje dat in de breedte door de band loopt los. Met een beetje blanke nagellak zet ik de draaduiteinden vast.

P1200785_1 P1200787_1P1200789_1 P1200790_1

En dit is het resultaat: een broek die niet meer kiert of afzakt. Voor mij is het de ideale oplossing omdat ik toch heel vaak kleding over de band van de broek draag, zeker aan de achterkant. Omdat ik flink ben afgevallen dit jaar waren bijna al mijn broeken en rokken te wijd geworden in de taille. Zo kan ik ze nog een tijdje dragen en als ik ze vernieuw kies ik voor een maatje kleiner.

P1200773_1

Nou dat waren aardig wat hacks/tips toch? Ik hoop dat iemand er gebruik van kan maken of daardoor op een idee komt.  Inmiddels is mijn naaiproject van de maand april eindelijk af maar daarover een andere keer.

atelier dj naailes op maat logo klein

Met ingang van de maand september start het lesseizoen weer van Atelier DJ. Alle gegevens staan op mijn site. Als het leuk vindt kunt je me volgen op Facebook, maar alle blogs verschijnen gewoon hier op DJaktief. Ik kondig deze blogs tegenwoordig op meer plaatsen aan zoals op mijn accounts bij Instagram en Twitter om zoveel mogelijk liefhebbers te bereiken.  Alle tot nu toe gegeven naaitips kun je hier terugvinden. Die van vandaag moet ik natuurlijk eerst nog even toevoegen.

 

 

 

 

10 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Matroos Beek schreef:

  Knap hoe je dat doet! Zo vindingrijk en handig met naald en draad. Ook mooi en duidelijk in beeld gebracht. Ik doe het je niet na…
  Hartelijke groet.

 2. O, wat verlang ik naar een werkplek waar ik overzichtelijk mijn enorme hoeveelheid lapjes, garen en weet ik wat op kan bergen.
  Met plezier gelezen hoor. Polsspeldenkussentje vind ik een goede tip. Lijkt me handig. Maar misschien zit het wel in de weg. Ik ga het eens proberen.

 3. Hedwig schreef:

  ha ha! Ik lees natuurlijk het liefst je loop blogs maar ik rolde even in diaverhaal en werd er helemaal rustig van. Vooral van die keurig gesorteerde klosjes! Ik kan totaal niet handwerken maar wat kan jij dat geweldig zeg! Kweet zeker dat liefhebbers veel van je opsteken!

 4. KnutzEls schreef:

  Ik denk ook dat je tips vaak gebruikt worden. Die tailleband ga ik ook eens proberen.

 5. Affodil schreef:

  Leuk om te lezen en een aantal jaren geleden zou ik het zeker nog de moeite gevonden hebben om me er aan te zetten. Ik heb trouwens op school nog snit en naad gehad. Toen de kids klein waren maakte ik zelf speelpakjes voor hen. Maar hoe ik ook mijn best deed, mijn moeder had altijd wel negatief commentaar. Toen zij een nieuwe naaimachine kocht, kreeg ik de oude, waar vanalles aan scheelde en waar geen vervangstukken meer voor te krijgen waren. En toen ze een paar jaar geleden stopte met naaien, heeft ze de goede machine weggegeven aan de poetsvrouw, zonder eerst eens te vragen of ik ze wilde. Kan je begrijpen dat ik soms tegen mijn zin een knoop aan naai?

  1. djaktief schreef:

   Wat ontzettend ondermijnend dat commentaar en gedrag van je moeder. Ik snap dat ‘de draad gebroken is’

 6. kliefje schreef:

  Ik blijf het (jou) knap vinden!

 7. Morgaine schreef:

  Grappig, om op je intro terug te komen, dat zie ik dus ook aan het zoek gebied van blog, dat men heel veel en vaak binnenkomt juist als ik haakwerk neer zet, vooral met patronen natuurlijk, maar ze laten weinig achter, en eigen lezers en lezeressen, reageren wel, maar toch anders 😉 hahahaha

  Ik heb het gelezen, zo met de hand zou ik het zeker kunnen allemaal, met de machine werken dus niet. Ben nu met een combi bezig zelfs, ik haak een tas, maar die moet gevoerd worden, soms met rits, soms zonder, heel boek om tassen te haken en verschillende modellen dus, maar bijna allemaal worden ze gevoerd 😉

  100% op de hand dus ook, een naaimachine kun je laten staan.

  X

  1. djaktief schreef:

   Vroeger deed men alle naaiwerk op de hand. Kan goed maar kost veel meer tijd. Verder denk ik dat creatieve blogbezoekers eerder de tijd stoppen in maken dan in schrijven 😉

   Groetjes,

   Dorothé

   1. Morgaine schreef:

    Dat is zeker waar, dat laatste, en op de hand kost zeker tijd, dit gaat mijn eerste keer ook worden hoor 😉 als het niet lukt, dan roep ik mijn moeder, whahahaha. Wat het schrijven betreft, ik doe het graag allebei maar kost inderdaad een hoop tijd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s