Ik heb nog nooit…. de loperseditie

runner-never-have-i-ever_thumb

De foto’s van de Wisenttrail van gisteren zijn nog niet on line en voor allerlei andere onderwerpen moet ik eerst nog veel opzoeken dus daarom even een tussenblogje om in de schrijfmodus te blijven. De inspiratie voor dit vraag en antwoord(drank)spelletje deed ik op bij Fit met Lien  en Runningreneetje. Neem gerust het stokje over als het je aanspreekt.

Ik heb/ben nog nooit…

…en teennagel verloren tijdens het rennen. ✔️Helaas ben ik al diverse keren teennagels kwijtgeraakt door het hardlopen, maar ook door wandelen. Het gebeurt vooral door het stoten tegen de schoen of door blaren onder de nagel. Het staat niet charmant een tijd lang, maar de nagels komen gewoon weer terug gelukkig. Ik gebruik er wel eens teenbeschermers voor

P1090554_1

…de weg verloren. ✔️Jullie weten toch dat ik kampioen verkeerd lopen ben? Het gebeurt me regelmatig dat ik de weg kwijt ben, maar gelukkig zijn er altijd vriendelijke mensen die me weer op weg helpen en in sommige gevallen bel ik manlief om me te redden. Dat doet hij graag. Ik heb wel een mobiel bij me maar ik heb dan wel WiFi nodig en die is niet altijd in de buurt. Op mijn hartslaghorloge zit GPS en dat zou ik kunnen gebruiken om een route te volgen, maar ik heb het nog nooit gedaan. Ik hoop dat iemand me er een keertje wegwijs mee maakt.

…meer dan een uur op de loopband gelopen. ✔️Dat weet ik niet precies eigenlijk. Als ik op de loopband train dan is dat meestal een interval- of piramidetraining van ongeveer een half uur. Daar komt dan ook nog een paar kilometer inlopen bij, dus je zit al gauw aan 3/4 uur hardlopen en dan nog een beetje uitlopen en wandelen. Het zou kunnen dat ik de uurgrens wel eens aangetikt heb, maar dat is een uitzondering. Ik loop veel liever buiten in de frisse lucht, maar ik heb ook nogal eens ruzie met de instellingen van de loopband. En als ik eindelijk geleerd heb hoe dat ding werkt qua programma’s, dan wordt hij vervangen door een andere.

…in de bosjes geplast. ✔️Ook al ga ik altijd tevoren, toch gebeurt het me regelmatig dat ik een sanitaire stop nodig heb. Ik ken heel veel toiletten in de omgeving en ben niet bang om ergens aan te bellen om te vragen of ik het toilet mag gebruiken, maar soms is er gewoon niks en wat moet dat moet. Het is niet anders.

…5 kilometer gelopen. ✔️Mijn eerste 5 km wedstrijd liep ik 19 september 2009 bij de schaatsclub van manlief in 31 minuten. Het was eigenlijk een prestatieloop van 5,4 km en ik weet dat ik er een hele kluif aan had toen. Ik loop weinig 5 km wedstrijden omdat ik dan zo hard moet lopen. Mijn PR is 0:24:45 uit 2013 bij de Soeploop

…10 kilometer gelopen. ✔️Mijn eerste 10 km wedstrijd was de Mariekenloop in Nijmegen op 18 mei 2008. Destijds vond ik het al druk, maar nu is het een megahappening. Ik deed er toen 55 minuten over. Mijn PR verbeterde ik dit jaar bij de Tom Optiek Lenteloop tot 0:50:20. In al die jaren ben ik nog niet hard opgeschoten.

mariekenloop 2008 mar08-07968_1

…een halve marathon gelopen. ✔️Mijn eerste hm-wedstrijd liep ik in de winter in Vlaardingen 12-12-2009 en ik maakte de beginnersfout door veel te warme kleding te dragen, dat herinner ik me nog goed. Ik perste er toen een tijd uit van 1:59:00. Mijn PR behaalde ik een jaar later in Spijkenisse 1:54:56. Helaas lukt het me de laatste jaren maar niet om onder de twee uur te finishen op deze afstand. Ik kan niet meer zo lang zo hard lopen. Vaak heb ik ook te maken met kramp of ander ongemak. Blijkbaar word ik toch een dagje ouder.

IMG_4069_1 halve fortuna 2009
Zweten op de halve marathon met te dikke kleding (oranje-blauw)

…een marathon gelopen. ✔️ Mijn eerste marathon dateert van 2010. Ik liep eigenlijk pas een jaar hard toen ik begon te dromen over een marathon. Ik wilde dat voor mijn 50e doen en ik ben gewoon begonnen. Het is nog van voor mijn blog, maar later heb ik er hier over geschreven die beroemde eerste keer. Inmiddels heb ik zeven uitgelopen maar afgelopen jaar heb ik toch een DNF (did not finish) moeten noteren. Ik ben er inmiddels wel overheen. De eerstvolgende marathon waarvoor ik ben ingeschreven is een trailmarathon in Geldrop op 26 november van dit jaar. Voor volgend jaar heb ik plannen om bij de marathon van Utrecht op 18 maart een poging te wagen om onder de vier uur te lopen en om in oktober dat jaar mijn eerste buitenlandse marathon te proberen in München. Mijn PR staat nu op 4:13:39 en dat liep ik in Leiden in 2013.

…een schuurwond gehad. ✔️Ja daar ben ik ik dus heel gevoelig voor helaas. Lang leve de vaseline, waarmee ik mijn halve lijf invet als ik een wedstrijd of lange training ga doen. Dan is er toch nog een kans dat het mis gaat. Zo was mijn t-shirt blijkbaar een keer omhoog geschoven tijdens de laatste 010-marathon waardoor ik van de bidon een lelijke plek kreeg. Ik kan ook slecht lopen in een singlet/haltertop en kies eerder iets met mouwtje om schuren te voorkomen.

…gesmolten zonnecrème in mijn ogen gekregen tijdens het lopen. ✔️Mijn gezicht moet ik altijd erg goed moet insmeren in verband met de littekens van de huidkankeroperaties. En ook om te voorkomen dat ik opnieuw plekjes huidkanker krijg natuurlijk. Ik doe dit ruim van tevoren want ik moet ca. 1 eetlepel vol zonnebrandmiddel gebruiken en dat moet even intrekken. Door het zweten komt het regelmatig in mijn ogen. En mijn rechteroog traant altijd ook weer door die operaties dus je snapt dat dit heel lastig is. Ik draag daarom vaak buffs en allerlei haarbanden om dit te voorkomen. Momenteel gebruik ik een heel klein elastiekje en dat helpt ook al. Deze kreeg ik eens bij een marathon. Het ziet er niet zo charmant uit maar ja.

IMG_20170903_120728205_1
Gisteren voor de start bij de Wisenttral

…een val gemaakt tijdens het lopen. ✔️Ja, dat is me een aantal keren overkomen. Gewoon opstaan en weer doorgaan is het beste, maar dat valt niet altijd mee. Ik heb wel bij een val in Rotterdam eens hulp van iemand nodig gehad om de schaafwonden te ontsmetten en het bloed te stelpen. Het ziet er altijd erger uit dan het is. Mijn hartslag is dan een stuk hoger moet ik zeggen.

…de top drie gehaald tijdens een wedstrijd. ✔️Nooit gedacht dat me dat nog eens zou lukken maar nu ik ouder word is er minder concurrentie in mijn leeftijdsgroep. Dit jaar kreeg ik dus zowaar de 2e prijs in mijn categorie V46 mee op mijn 55e. Ik was de oudste van de 26 vrouwen in die groep ook nog en finishte slechts 7 seconden achter de eerste dame van deze categorie. Ik verbeterde er zelfs mijn PR met 15 seconden en was hiermee sneller dan van voor mijn operaties. Het was bij de Tom Optiek Lenteloop die ik hierboven ook al noemde. Het was voor mij heel bijzonder en je ziet ik loop er nog naast mijn schoenen van, want dit zal me denk ik nooit meer overkomen.

20170326_145450_1

 

…een stop moeten maken omdat iemand de weg vraagt. ✔️Als ik train kom ik regelmatig mensen tegen die de weg niet weten en omdat ik zelf ook vaak wordt geholpen vind ik het helemaal niet erg om anderen weer op weg te helpen.

…gehuild tijdens een run. ✔️Ja ik ben een janker. Ik heb al heel veel gevoelens verwerkt tijdens het hardlopen. Nou heb ik ook wel het een en ander meegemaakt met al dat operatiegedoe. Maar eigenlijk heb ik bij veel wedstrijden wel een paar tranen in mijn ogen gehad als het me lukte om (goed) te finishen. Ze komen bij mij meestal zo’n km voor de finish van de marathon als ik besef dat ik het hem weer gelapt heb. Soms is het ook alleen maar kippenvel.

…gestopt om water of eten te kopen onderweg. ✔️Ja hoor dat heb ik een wel paar keer gedaan. Onlangs had ik veel te vroeg last van hongerklop en toen heb ik een ijsje gekocht, maar bij de groentenboer op de Essendijk scoorde ik ook wel eens banaan. Ik neem altijd geld mee voor noodgevallen trouwens. Maar vaak combineer ik ook een training met een boodschap op winkelcentrum Zuidplein en dan neem ik een kop koffie voordat ik terug ren.

…gedacht: aah, die vieze geur, dat ben ik! Tijdens het hardlopen ruik ik van alles om me heen maar mij is dan nog nooit mijn eigen geur opgevallen. Ik ben er waarschijnlijk aan gewend. Maar zo gauw mijn spullen in de wasmand liggen….. yeg… gauw een wasje draaien.

…een bruin kleurtje gekregen, puur door te lopen! ✔️ Ondanks dat ik mezelf altijd goed insmeer wordt ik bruiner. Ik heb altijd van die charmante strepen op mijn bovenbenen van de korte tights. Daarom probeer ik tegenwoordig ’s zomers vaker met van die vlinderbroekjes te lopen. Maar dan zie je weer witte strepen waar mijn sokken hebben gezeten. Ik probeer nu af en toe met sportfooties te lopen, maar dat gaat niet voor langere afstanden omdat het schuurt in mijn schoenen.

…andere dingen afgezegd om te gaan rennen. ✔️Ik hou bij mijn planning altijd al rekening met mijn trainingen en soms moet je keuzes maken omdat er zoveel dingen te doen zijn. Een dag heeft maar 24 uur. Ik probeer wel zoveel mogelijk gemaakte afspraken door te laten gaan, maar ik had me bijv. vergist in een marathondatum en toen moest ik een reeds gemaakte afspraak verschuiven.

…een vakantie gepland vanwege een wedstrijd.  Eigenlijk loop ik niet zo heel veel wedstrijden en ik kies de evenementen er ook op uit dat ik niet zo ver hoef te reizen. Ik heb wel eens elders geslapen voor een wedstrijd. Maar volgend jaar München plan ik toch wel nog een paar leuke dagen erbij. Het kostenaspect en ons gezinsleven spelen ook een belangrijke rol dat ik niet zo reislustig ben buiten de gewone vakantie om.

…twee voeten met blaren gehad. Vroeger blaarde ik veel makkelijker dan nu. Ik heb wel eens een blaar maar op twee voeten tegelijk dan moet ik terug naar de tijd dat ik de vierdaagse deed en dat is al zo lang geleden dat ik het jaartal niet eens meer weet.

…een wedstrijd gelopen als training. ✔️Toen ik in 2014 na alle operaties weer mee deed aan wedstrijden moest ik mijn verwachtingen erg bijstellen. Een PR halen zat er niet meer in maar ik wilde toch zo goed mogelijk presteren. Eigenlijk waren alle wedstrijden dat jaar een soort trainingen om weer wedstrijden als wedstrijd te kunnen lopen als je begrijpt wat ik bedoel. Maar bewust een wedstrijd als training lopen deed ik in  2015 toen ik 5 weken na de marathon van Rotterdam weer mee deed met die van Leiden. Ik ben daar gewoon gaan lopen om te kijken hoe ver ik zou komen en hoe het zou voelen. Ik noemde het ook mijn bonusmarathon, want ik had het startbewijs gewonnen. Uiteindelijk scheelde het maar een luttele vier minuten dat ik langzamer was trouwens.

…gepraat met iemand die je niet kent tijdens een wedstrijd. ✔️Wachten in startvak duurt lang en zeker als ik in mijn eentje loop dus dan knoop ik nogal gauw een praatje aan met mensen die in de buurt staan. We hebben het vaak over wedstrijdverwachtingen, het weer of over het shirt dat iemand aan heeft. Maar als ik eenmaal loop dan moet ik erg zuinig zijn op mijn adem en dan zeg ik niet zoveel meer. Maar ik moedig wel mensen aan die moeten lossen of bedank ze als ze me een tijdje uit de wind hebben gehouden. Ik communiceer vaak met een duimpje omhoog.

…gepraat met iemand die je niet kent tijdens je training. ✔️Toen ik mee ging doen aan de trainingslopen voor de marathon bij CAV Energie in 2010 ben ik in gesprek geraakt met Monique, die ook voor haar eerste marathon ging. Dat is uitgegroeid tot een echte hardloopvriendschap. Verder doe ik graag mee aan de loopjes van de Rotterdam Running Crew en van Girls Run Rotterdam en dan klets ik ook met jan en alleman.

IMG_0832[1]_1 trainingsloop 5
Monique en ik aan de start van de 5e loop naast elkaar in oranje en roze

…gelopen met je doel/pace op je handen/armen geschreven. ✔️Ooit heb ik met een soort polsbandje om gelopen om mijn marathontempo gelijkmatiger te verdelen maar ik ben iemand die niet constant dezelfde pace kan lopen. Ik moet kalm aan beginnen en later kom ik pas op stoom. Als er nog genoeg over is dan ga ik in het 3e deel van de wedstrijd nog een tandje harder. Als ik te snel begin dan moet ik in die fase juist inleveren. Ik kijk wel altijd naar mijn loopsnelheid op mijn hartslaghorloge om te voorkomen dat ik mezelf opblaas.

P1070145_1

…gerend met mijn hond. Nee, ik ben bang van honden al mijn leven lang. Als ze mijn kant op rennen dan ga ik wandelen en probeer ik of de eigenaren zo vriendelijk willen zijn hun hond in toom te houden. Ik heb daar wisselende ervaringen mee. Helaas ben ik ook een keer gebeten door een teckel op mijn hardloopronde.

…gerend in de regen. ✔️Ik ben niet van suiker dus ik smelt niet in de regen en ga gewoon op pad. Ik huldig het standpunt hieronder. Maar er zijn grenzen natuurlijk 😉

 

…gerend in de sneeuw. ✔️Dat vind ik echt fantastisch om te doen rennen in winter wonderland. Alleen hagel kan ik minder waarderen omdat mijn gezicht daar niet zo goed tegen kan.

…een vriend/vriendin overtuigd om mee te doen aan een wedstrijd. ✔️Loopmaatje Pauline en Monique stuur ik altijd ideetjes om mee te doen aan wedstrijden waar ik ook wel zin in heb. Omdat ik al op veel plaatsen heb gelopen en hen goed ken kan ik ze ook echt adviseren of het iets voor hen is.

…zelf overtuigd om aan een bepaalde race mee te doen. ✔️Door loopkennissen werd ik geattendeerd op de Tis voor niks loop. Dit is een van de leukste lopen die ik ken. Ik doe er dit jaar inmiddels voor de 5e keer aan mee en nu zelfs voor de hele marathon

…geld betaald voor de foto’s van de wedstrijd. ✔️Wedstrijdfotografie is veranderd. Vroeger kreeg je één foto gratis en moest je de rest kopen. Meestal had ik aan die foto dan wel genoeg. Nu zijn gratis foto’s een uitzondering. Maar toen ik opnieuw een marathon kon lopen na mijn operaties heb ik daarvan alle foto’s gekocht omdat dit voor mij zo bijzonder was. Later kreeg ik ze cadeau als moederdaggeschenk. Als er foto’s gemaakt worden door fotografen die een kleine vergoeding vragen dan koop ik ze ook wel eens. Ik zal nooit foto’s op mijn blog publiceren in strijd met het copyright, dus ik betaal of vraag toestemming en vermeldt de fotograaf.

…een selfie gemaakt tijdens het lopen. ✔️Sedert oktober 2016 ben ik op Instagram en maak ik veel meer selfies als vroeger ook van het hardlopen. Ik vond de foto’s van ultrarunner Leonie van den  Haak altijd erg inspirerend maar ik heb het geleerd door het blog van Mari Durieux. Ik vind het ook handig om te onthouden wanneer ik op welke schoenen trainde. Hier vind je mijn IG-foto’s. Ze komen tegenwoordig automatisch op Twitter en dat staat in de linkerkolom als je mijn blog op een desktop computer leest en onderaan als je een tablet of smartphone gebruikt.

…een wedstrijd gelopen in het buitenland.  Toen ik eenmaal een marathon had gelopen vroeg iedereen me wanneer ik nu die in New York ging doen en dat irriteerde me. Nederland is zo mooi en er zijn zoveel goed georganiseerde evenementen hier. Ik heb mezelf opgelegd dat ik eerst 10x in Nederland de marathon wilde doen voor ik naar het buitenland mocht. Nu wil ik graag volgend jaar oktober die van München lopen, want daar woont ook een vriendin van me in de buurt. Ik moet wel een beetje smokkelen want door mijn DNF in Maasbommel dit jaar wordt heb ik er dan pas 9 op zitten. Toch wil ik een buitenlandse marathon niet uitstellen omdat ik ook een dagje ouder wordt. Ik denk dat het lastiger voor me is daar te lopen omdat het parcours, mijn bed en eten anders zijn en ik ben nogal een gewoontedier.

…wilde dieren tegen gekomen bij het lopen. ✔️ Als je onder wild leeuwen en tijgers verstaat dan moet ik je teleurstellen maar klein wild: hazen, konijnen, reeën, fazanten, uilen, valken enz. zie ik onderweg regelmatig.

…verkleed een wedstrijd gelopen. Nee dat heb ik nog nooit gedaan. Het lijkt me absoluut niet fijn om in zweterige verkleedkleding te rennen. Dus een kerstmannen/vrouwenrun zit er voor mij niet in. Iedereen moet doen wat hij/zij niet laten kan en sommige mensen genieten van de reacties die ze met hun outfit oproepen. Voor mij gaat het vooral om het hardlopen en de wedstrijd op zich.

…een blessure gehad. ✔️ In het begin van mijn hardloopleven heb ik een paar keer een zweepslag in mijn kuit gehad. Later kreeg ik een achillespeesontsteking. Toen ben ik me meer en meer gaan verdiepen in schoeisel en training etc. Ik weet er best veel van en hierdoor heb ik eigenlijk weinig blessures gehad in de bijna 10 jaar dat ik nu loop. Momenteel heb ik problemen met mijn hamstrings/piriformis (bilspier) en verder ook pijn onder  mijn linker hak. Ik heb voordat ik ging hardlopen jarenlang aan de rechterkant een peesplaatontsteking gehad (hielspoor in de volksmond). Ik hoop dat ik dat nu niet aan de rechterkant heb. Ik heb inmiddels 2 behandelingen met dry needling gehad bij de fysiotherapeut. Het helpt wel maar ik ben er nog niet vanaf. Vorig jaar had ik ook hamstringsproblemen. Het duurt ongeveer een half jaar voor ik er echt vanaf was. Ik raadpleeg een goede sportfysio als er geen progressie is. Meestal mag ik kalm aan doortrainen en daar hou ik me ook aan. De flexibiliteit/elasticiteit van de spieren wordt minder naarmate ik ouder word dus ik moet aan mijn lenigheid gaan werken. Vorig jaar was ik met yoga begonnen maar daardoor kwam ik eigenlijk meer in de problemen. Ik merk dat zwemmen erg goed voor me is en dat doe ik nu ook wekelijks. Over hoe dat dry needling gaat schrijf ik nog een andere keer.

…gelopen met een ‘running buddy’. ✔️Sinds januari van dit jaar ben ik zelf buddy bij de stichting Running Blind in Rotterdam. Ik loop 2x per week met mensen met een visuele handicap. Ik vind het heel erg leuk maar ook wel inspannend om te doen. Ik loop een keer individueel met John en een keer per week doe ik mee aan de intervaltraining met een groep blinden/slechtzienden. Ik vind het fijn om anderen in staat te stellen om te doen wat voor mij doodgewoon is. Het vraagt geen bijzondere eigenschappen op buddy te zijn. Je moet gewoon een beetje opletten en je gezonde verstand gebruiken. Je assisteert je loper zoals hij/zij het fijn vindt en je hebt hierdoor een intensief contact. Mocht je er meer over willen weten kijk dan eens naar de website Running Blind of ze ook in je regio zitten.

IMG_20170816_102518061_1
John is initiatiefnemer van de stichting. Hij deed dit jaar voor de 5e keer de Roparun

Nou ik ben klaar met mijn lijstje en ik heb 30 vinkjes geplaatst. Ik ben heel benieuwd naar jullie antwoorden en opmerkingen. Maar blijf vooral gewoon lekker (hard)lopen, wandelen of sporten.

8 reacties Voeg uw reactie toe

 1. runningreneetje schreef:

  30 vinkjes netjes hoor!

 2. Matroos Beek schreef:

  Vroeger ging ik ook graag hardlopen. En vooral in de verfrissende regen… Maar zoveel wilskracht en uithoudingsvermogen op sportief vlak had ik niet. Toch heb ik het best een paar jaar volgehouden. Ik liep zo’n drie rondjes per week van telkens vijf à tien kilometer.
  Dat probleem van zonnecrème in de ogen bij het zweten ken ik ook… dat kon erg prikken…
  Geniet verder van het hardlopen. Ik houd het ondertussen bij lange wandelingen en flink doorstappen.
  Hartelijke groet!

  1. djaktief schreef:

   Drie keer per week is aardig wat Matroos! Maar wandelen is ook heerlijk. Het kost alleen wat meer tijd.

   Groetjes,

   Dorothé

 3. Menck schreef:

  Ik heb nog nooit…

  … iemand geweten die zo geënthousiasmeerd over lopen kan schrijven.

 4. kliefje schreef:

  Wow, ik blijf het zeggen. Vind het enorm knap wat jij doet…

 5. fitmetlien schreef:

  Wat een eer om iets te schrijven dat door jouw blog overgenomen wordt! Met plezier jouw lijstje gelezen! Loop ze!

 6. Vlinder1960 schreef:

  Ik ben door mijn blessure nog steeds ‘uitgeschakeld’. Ik heb PTTD en ik hoop dat ik ooit wel weer een beetje kan gaan lopen, al is het maar 5km per keer. Moet rustig aan doen, maar dat valt ook niet mee. Ik doe nu wel yoga iedere avond met Adriene (YouTube) en dat is inderdaad een hele goede aanvulling op het hardlopen. Maar er gaat niets boven hardlopen in de winter, in de regen of in de sneeuw!

 7. djaktief schreef:

  Hi Vlinder,

  Even gegoogeld wat dat was PTTD en dit gevonden. Dus hierop is mijn reactie gebaseerd. https://www.psychfysio.nl/afwijkingen-in-looppatroon-bij-posterior-tibialis-tendon-dysfunction-pttd/ Het lijkt wel op de plantar faciItis waar ik zelf jarenlang mee te kampen heb gehad voordat ik ging hardlopoen en die nu ook weer dreigt. Wat ontzettend vervelend voor je. Goed dat je aan de yoga bent, maar ik besef dat het voor een runner heel moeilijk is om in een andere sport evenveel passie te vinden als je hebt voor hardlopen.

  Groetjes,

  Dorothé

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s