Mind the body

body van template net
plaatje van Templatenet

We vinden het allemaal maar heel vanzelfsprekend dat ons lijf het gewoon doet, maar als je ziet hoe allerlei computers kuren vertonen is het eigenlijk wonderlijk dat er zoveel dingen goed gaan. Momenteel heb ik te maken met een blessure en ik zou nog wat schrijven over de dry needling behandelingen die ik hiervoor heb (gehad). Ik maak er maar gelijk een hele bodycheck van ūüėČ

hamstrings van breaking muscle
plaatje van Breaking Muscle

Sinds juni heb ik problemen met mijn hamstrings en bilspier (piriformis). Bij een squatbeweging tijdens de cooling down bij de vrijdagtraining van Running Blind schoot het erin. Rust heeft me niet geholpen Integendeel zelfs: mijn spieren zijn wat verkort en sterker in de knoop geraakt. Na de vakantie meldde ik me bij de sportfysio en ik werd doorverwezen naar een therapeute uit dezelfde praktijk die dry needling toepast. Ik keek er niet bepaald naar uit om iemand met naalden in mijn toch al zere spieren te laten prikken moet ik zeggen maar ik heb er nu toch al drie behandelingen op zitten. Het gaat als volgt:

Je ligt ontspannen en zij zoekt de pijnlijke spierknopen op en kiest op basis van de pijnklachten welk triggerpoint ze zal aanprikken. Dan ontsmet ze de boel en zet een naald erin. Ze trekt die naald een beetje omhoog en begint rond te prikken in die knoop. Die spier reageert daarop door zich sterk samen te trekken en dan weer los te laten. Het aantrekken voelt pijnlijk en ontlokte mij diverse kreunen en uitroepen. Ze tast die hele knoop af met die naald totdat die losser voelt. Het is een soort doffe pijn. Als de pijn scherp is dan stopt ze gelijk want dat mag niet.  Ze voelt naderhand na of de knopen verminderd zijn. Soms prikt ze nog een tweede plaats aan.

glute van mobility for rowers.png
plaatje van Mobility For Rowers

Bij mij zit de pijn voornamelijk bij de aanhechting van de de piriformis en de hamstrings maar deze wordt veroorzaakt door de spierknopen in de bilspier en de hamstrings zelf waardoor er voortdurend aan die aanhechting wordt getrokken. Ik voel de pijn tot in mijn voetzool toe. Een uurtje na de behandeling komt de spierpijn opzetten en begin ik scheef te lopen. Dan neem ik een pijnstiller want het is belangrijk om juist te blijven bewegen en rekken. De volgende dag zet de spierpijn door en trekt zelfs tot in mijn schaambeen en heupgewricht. Ik ga dan voorzichtig sporten (zwemmen, wandelen, fietsen of cardio in de sportschool. Dan neem ik geen pijnstilling in want anders zou ik over mijn grenzen kunnen gaan. Ik voel me altijd beter na het bewegen. Na een dag of drie is de spierpijn weg en kan ik beoordelen of het geholpen heeft. Door de beschrijving van de napijn kan de therapeut ook beter vaststellen wat nu echt het probleem veroorzaakt en de behandeling aanpassen. Dry needling wordt nl. uitgevoerd als ketenbehandeling, dus indien nodig wordt er wordt dan een volgend triggerpoint behandeld. Er zit minimaal een week tussen maar soms ook wat langer om het lijf zelf de kans te geven zich te herstellen.

IMG_20170910_211020

Nu heb ik de pech gehad dat ik na de tweede behandeling tijdens een trailwedstrijd tweemaal ben gestruikeld (vorig blog) en opnieuw spierschade op heb gelopen. Dan is eerst gewoon rust als herstel nodig. Vorige week maandag had ik de derde behandeling en eindelijk liep na enkele dagen voor het eerst pijnvrij. Ik was er zo blij mee.

IMG_20170915_124755893

Helaas is het van korte duur geweest want tijdens de loopscholing bij de vrijdagse RB-training had ik wat enkelproblemen. (Ik had nl. met als buddy met John zondag op de schaatsclub van manlief een korte wedstrijd gelopen van 2,75 km over 5 rondes en dat betekende 20x de buitenbocht nemen waardoor mijn enkel wat zwaarder belast was). Na de loopscholing gingen we voor een rondje Kralingse Plas met wat tempowisselingen. Tijdens de eerste versnelling voel ik al dat het niet goed zat maar ik liep zo goed mogelijk door. De volgende versnelling voelde ik het er weer inschieten en ik moest mijn loperslint overdoen aan trainer want ik kon op deze manier geen goede buddyloper zijn. Ik heb zo goed en zo kwaad als het ging de plas verder rond gehobbeld/gewandeld grotendeels over het ruiterpad (zachte ondergrond).

RB-dames-voorkant-Oogfonds
plaatje webshop Running Blind

Zo ben ik dus 3 maanden na het begin van de blessure geen stap verder. Ik heb besloten voorlopig solo te trainen om beter op grenzen te letten. Ik merk dat ik toch geneigd ben om even een tempo aan te houden of mee te doen met de groep terwijl ik mijn body dat blijkbaar nog niet kan. Het ergste vind ik dat ik nu even geen buddy kan zijn voor John en de Running Blind groep op vrijdag. Mijn net binnengekomen shirt blijft voorlopig op de plank tot ik weer betrouwbaar kan lopen. Gisteren heb ik de fysio gebeld over hoe nu verder. Haar advies was om geen lopen langer dan een uur of over ongelijke ondergrond uit te voeren en als het weer een beetje gaat dan is er pas een dry needling behandeling zinvol. Er staat nog een consult in medio oktober gepland.

Best wel een ezel voel ik me dat ik nu pas door krijg dat ik ‘mind the body’ moet toepassen i.p.v. de tactiek van ‘ijzeren Heinen’. Ik hoop half oktober weer groen licht te krijgen om de lange duurlopen en de trails te hervatten die voor de marathon in Geldrop nodig zijn. Ik ga niet piekeren en ‘wat alsen’ want dat is zinloos. Ik ben benieuwd hoe jullie omgaan met medische adviezen.

Verder nog twee leuke medische meevallers:

novasure van gynaelogica punt nl
Plaatje van Gynaecologia
 • In juni onderging ik een Nova Sure behandeling ivm langdurige menstruatie etc. (zie dit blog). Nou ik kan jullie vertellen dat dit echt een succes is. Een zestal weken na de operatie ‘viel ik droog’. De menstruatie kan nog wel terugkeren omdat mijn eierstokken nog niet functioneren zoals de gyneacoloog op de controle-echo constateerde. Maar ik tel mijn zegeningen.
GetImage lymfevaten university Rochester
Plaatje van University of Rochester (copyright Krames).
 • Sinds de huidkanker- en reconstructie-operaties onderging ¬†ik bij de fysio regelmatig ¬†lymfedrainagebehandelingen¬†om het vocht in mijn gezicht af te voeren en de huid en littekens soepel te krijgen. Het laatste jaar was dat steeds minder nodig en na de vakantie ben ik nog maar een keer terug geweest. Mijn gezicht voelt nog altijd anders dan voor de operaties maar ik ben gewend aan dit gevoel nu. Het hoort bij mij dat mijn gezicht niet meer symmetrisch is en dat de zenuwen anders functioneren en dat de doorbloeding minder is dan in mijn niet gereconstrueerde gezichtsdeel. De vochthuishouding is sterk verbeterd. Waarschijnlijk hou ik ook minder vocht vast door het ontbreken van de menstruatie. Ik masseer af en toe zelf een beetje als het strak voelt of opgezwollen onder mijn oog. De fysio heb ik hiervoor niet meer nodig. Uiteraard mag ik terugkomen bij haar als er problemen zijn.
35fb70bbaa22aae9b717138c2ea811e18b25cd0e
Plaatje van webwinkel voor slechthorenden

Maar er blijft altijd werk aan de winkel qua gezondheid want ik word gewoon ouder en mijn ogen slechter. Daarom kocht ik een sportbril op sterkte. Maar daar schrijf ik nog een apart blog over. Nu moet ik ook een versterker voor de telefoon en deurbel kopen met licht want ik hoor het niet meer ook al heb ik mijn gehoorapparaten in. Als iemand daarover nog tips heeft hou ik me aanbevolen. Gelukkig zijn er veel hulpmiddelen verkrijgbaar, maar gebruikerservaringen zijn mooi meegenomen. Zo schreef ik een tijdje geleden nog over mijn Rogerpen die me helpt bij de tv-kijken en het volgen van lezingen etc.

Screenshot_2017-05-17-12-01-00 (2)
Ergens op Facebook gezien geloof ik

We krijgen allemaal wel wat qua gezondheid maar het blijft de kunst om er niet teveel onder gebukt te gaan. Een positivo ben ik niet en soms spuug ik op quotes zoals hierboven. Natuurlijk klaag/mopper ik ook van tijd tot tijd maar ik hoed me ervoor om teveel terug te kijken naar wat ik vroeger allemaal kon. Ik probeer te genieten van wat ik nu kan want anders ben ik over tien jaar aan het mopperen dat ik dan niet meer kan wat ik nu nog kan. Snappen jullie het nog?

Ben benieuwd hoe jullie met gezondheids/leeftijdsongemakken omgaan. Dragen of klagen of zijn er nog meer mogelijkheden en nuances?  Wat helpt jou?

 

21 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Menck schreef:

  De kruik gaat zolang te water tot ze barst, Dorothé. Voorzichtigheid is immer geboden want onheil loert om iedere hoek.
  Alles beter dan die dry needling, me dunkt. Daar zou ik toch vriendelijk voor bedanken, zeker nu ik je beschrijving ervan heb gelezen. Pff.

  1. djaktief schreef:

   Een klein barstje maar Menck maar verder gevuld met sportenergie blijf ik. Dus ik die eventjes wat kalmer aan

 2. thuisbijdewilliams schreef:

  Ik vind/vond/vind het heel moeilijk om mij aan rust te houden. Door de jaren heen heb ik wel gemerkt dat een blessure beter hersteld als ik mij aan de voorschriften houdt. Tegenwoordig zwem ik drie keer per week en dat is echt mijn limiet. Dat vind ik zo jammer want als adhder zou ik veel meer los willen gaanūüėČ. En dryneedeling ..brr heeft mijn man ook gehad. Als ik dat hoorde was ik er al snel klaar mee. Fijn dat de behandeling voor de vloeiingen is aangeslagen,mijn baarmoeder is daar 9 jaar geleden voor verwijderd. Ik moet nu altijd zorgen dat de buikspieren stevig blijven anders krijg ik rugpijn.

  1. djaktief schreef:

   Dankjewel voor reactie. Ik kom eens bij je lezen over jouw dingen.

 3. Je lichaam wordt dan ook zwaar belast door al je fysieke inspanningen.
  Probeer het gezonde evenwicht te vinden, en het komt OK (zegt dokter Pannenkoek).

  1. djaktief schreef:

   Ja dokter PannenkoekūüėČ

 4. Matroos Beek schreef:

  Ik kan moeilijk om met kwaaltjes en ga dan vlug klagen en steunen. Eigenlijk heb ik er maar √©√©n, dus dat valt wel mee, en het is niet eens levensbedreigend of zo, alleen heel vervelend… maar toch… als het opspeelt ben ik gewoon een beetje depri. Gelukkig zijn er medicijnen om af te remmen. We mogen ons gelukkig prijzen dat we nu leven met zoveel voorzieningen en hulp…
  Maar ten allen tijde blijven lachen en tijdig ontspannen, helpen zeker! Bij mij toch. Hartelijke groet.

  1. djaktief schreef:

   Dankjewel voor je eerlijkheid en toitoi

 5. Vlinder1960 schreef:

  Ik ben ook een hardloper, wel niet zo fanatiek als jij, maar door een blessure in de enkel (PTTD) kan ik dit nu wel vergeten. Ik loop sinds juni niet meer. Als je jaren hebt gelopen is dit een vreselijke domper. Ben daar nog niet overheen. Feit is dat we ouder worden en dat onze spieren en botten die klappen die het krijgt niet goed meer kan verwerken. Doorlopen heeft – zeker op een bepaalde leeftijd – meer het averechtse effect. Als ik ga hardlopen gaat mijn pijn ook weg, maar de reden is logisch: de pees krijgt dan lekker veel bloed. Maar goed is het niet (zegt men toch). Ik geloof niet in dry needling of andere ‘alternatieve’ geneeswijzen waar je veel geld voor moet betalen. Ik denk dat een goede fysiotherpeut de enige is die je erbij kunt helpen. En op een gegeven moment zal je je erbij neer moeten leggen als het √©cht niet meer gaat….

  1. djaktief schreef:

   Ik begrijp dat het een vreselijke domper voor je is. Bij mij is het een gewone blessure en dry needling is een gewone behandeling. Het is geen acupunctuur of alternatieve geneeswijze. Eigenlijk doet de naald het werk van de masseur doordat de spier zelf samentrekt en ontspant. Maar nu moet eerst de beschadiging weer herstellen voordat massage of dry needling mag plaatsvinden. Dat is bij PTTD niet mogelijk helaas omdat de verscheurde/beschadigde tibialis posterior eigenlijk nooit meer kan herstellen.

   Ik hoop dat je een alternatieve sportuitlaatklep kunt vinden

 6. Affodil schreef:

  Het klinkt allemaal nogal herkenbaar, op de soort klacht na.

  V√≥√≥r het begin van de verhuisperikelen (en dan bedoel ik ook de maanden die ik besteed heb aan het opfrissen van ons vorige huis ifv de verkoop (dus in totaal nu toch al ruim anderhalf jaar) had ik beweging genoeg. Naast de dagelijkse doggy walks (totaal 8-10km, tenzij speciale wandelingen, dan kom ik tussen 10-15km uit), ging ik wekelijks een klein uurtje baantjes trekken in het zwembad. Lekker bewegen zonder je benen te belasten. Heerlijk! Met tussenpozen waren er t’ai chi cursussen. Om nog te zwijgen over het nimmer aflatende gezeul en gebeul in de tuin.

  Behalve de doggy walks was er dus anderhalf jaar niks meer, en daardoor kon ik behalve wandelen ook bijna niks meer. Mijn rug en heupen raakten vastgeroest, mijn “ijzeren” enkel ook. Ik werd al moe als ik aan het zwembad d√†cht. Een openluchtzwembad op enkele honderden meter van huis, een overdekte versie op een klein ritje van hier. Ik heb nog geen meter gezwommen sinds we verkast zijn.

  Vorige week ben ik aan yoga begonnen: 1 les per week en het is uiteraard de bedoeling dat er thuis verder gewerkt wordt. Vandaag is er “iets” losgekomen wat al zo lang vast zat. Waarschijnlijk (hopelijk) is dat goed, maar of ik daar morgen en overmorgen al om zal kunnen lachen, weet ik niet.

  Helemaal goed komt het niet meer, want intussen zijn er jaartjes bijgekomen, maar als ik al een beetje soepelheid kan recupereren ben ik blij. Oud worden komt met kwalen. De enige remedie is jong sterven.

  1. djaktief schreef:

   Je ultieme remedie is nog erger dan de kwaalūüėČ

   Ben zelf begonnen met yoga een jaar geleden en dat was een van de mede-oorzaken dat ik toen ook een hamstringblessure opliep. Ik doe het nu op eigen kracht en binnen mijn mogelijkheden.

   Ik wens je toe dat het je verder fysiek heil mag brengen. Zwemmen helpt mij ook maar daar heb ik een beetje hekel aan.

   Toitoi met de spierpijn.

 7. Morgaine schreef:

  Mijn moeder heeft dit ook gehad, maar na een paar behandelingen heeft ze het ook stop gezet, hielp niet, ikzelf, als ik dit lees, wat de klachten erna worden tijdens de zogenaamde heling denk ik…

  Wat mij helpt? Is gewone fysio, de ouderwetse massage vooral eventueel sport massage, accapunctuur maar dan de Koreaanse versie, welke alleen in d ehanden en oren geschied eventueel.

  Sauna, daar ben ik voor het eerst geweest kort geleden, en op de helft van de dag kreeg ik een hotstone massage, ze heeft alles eruit gekregen met een 30 minuten, en ik ben bijna 3 dagen pijnvrij en ontknoopt geweest… dat laatste, dat zou ik dan eens gaan doen ūüėČ

  X

  1. djaktief schreef:

   Bedankt voor je reactie Morgaine. Het helpt bij mij wel degelijk maar ik was zo stom om gelijk weer de boel teveel te belasten. Het werkt hetzelfde als massage zoals ik bij de reactie op Vlinder schreef. De spierweefsels moeten gewoon helen. De knopen en kunnen eruit met dry needling. Dan rustig weer de training opbouwen in plaats van wat ik nu gedaan heb te intensief herstarten.

   Verder ben ik een grote saunafan. Ik onthou je massage. Ik laat af en toe sportmassage doen maar ik doe geen 2 verschillende behandelingen tegelijkertijd.

   Acupunctuur spreekt me niet aan en van dry needling zal ik ook geen fan worden. Maar ik ga nog even voort op de ingeslagen weg omdat het bij mij wel werkt.

   Groetjes,

   Dorothé

 8. Kakel schreef:

  Dat ijzeren heinigheid niet helpt, had ik je kunnen vertellen. Maar ik denk dat veel sporters gewoon niet tegen het idee kunnen om tijdelijk niet te sporten. Angst dat ze een hele week rust moeten houden waardoor de opbouw achteruit gaat.

  Waar je volgens mij ook baat bij kunt hebben, is massage van je pijnlijke spier(en.) Door de massage wordt de spier langer waardoor hij ontspant en minder pijnlijk aanvoelt.

  Wat misschien een oplossing voor het horen van de deurbel kan zijn is, dat je tegenwoordig een draagbare bel kunt kopen. Die kun je meenemen naar de ruimte waar je op dat moment bent.
  Ik wens je een voorspoedig herstel!
  Lieve groet

  1. djaktief schreef:

   Dankjewel voor het meedenken. Massage en dry needling even niet samen. Ik heb vorige hamstringblessure massages gehad maar dan hield ik blauwe benen en billen over omdat het zo diep zit. Ik kom er nog op terug in een later blog maar bij mijn reactie bij Vlinder legde ik het al een beetje uit.

 9. Gwennie schreef:

  Dry needling… ik vind het zo’n eng idee dat ik de afspraak die ik bij de therapeut moet maken voor mijn schouderpijn maar uitstel en uitstel… pfftttt
  Jij ook rustig aan hoor!

  1. djaktief schreef:

   Gwennie het werkt wel. En je kop in het zand steken brengt je nergens. Misschien doet jouw therapeut iets heel anders.Toitoi jij ook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s