Motivatie

the miracle is not that I finishedVan de week las ik een leuke blog over hardloopquotes van Peter de Groof en dat inspireerde me deze blog te wijden aan motivatie.

if you really want to do something

Heel veel motivatie om hard te lopen, creatief te zijn, klussen te doen en gewoon te leven haal ik gewoon uit mezelf. Maar er zijn van die dagen dat je de motivatie een beetje kwijt bent. Ik lees wel vaker dat anderen ook wel eens hun mojo (samentrekking motivation and joy) niet kunnen vinden. Ik zoek het dan vaak bij anderen waar de spirit vanaf spat. Ik volg een flink aantal hardlopers op Instagram en Twitter. Van de prestaties van anderen kan ik genieten en dat wakkert bij mij het vuur ook weer aan. Ook lees ik een flink aantal blogs waar regelmatig of soms alleen maar over hardlopen geschreven wordt. Een aantal van die blogs kun je vinden onder het kopje Gespot! maar dat zou eigenlijk weer eens bijgewerkt moeten worden. De meeste hardloopblogs kun je vinden bij John oftewel Hardlopendeboer. Neem een kijkje als je erdoorheen zit.

als je waagt dan groeit je moed

Deze uitspraak van niemand minder dan Nelson Mandela heeft mij ooit geïnspireerd om te durven beginnen met trainen voor een marathon. Stapje voor stapje ben ik er gekomen. Natuurlijk twijfelde ik aan mijzelf of ik het wel zou halen af en toe maar dat ontmantelde ik dan met terugkijken naar de kilometers die ik al had afgelegd. Zo doe ik het nog steeds…. stapje voor stapje.

try and fail

Het kan ook niet altijd goed gaan natuurlijk. Ik heb ook last van tegenvallende trainingen en een keer heb ik zelfs moeten uitstappen op een marathon omdat ik het niet meer verantwoord vond. Momenteel zit het ook behoorlijk tegen met de drievoudige blessure (hamstring, achilles en voetplaat) maar dat weerhoud me er niet van toch te proberen hoe ver ik kan komen.

een dag ertegenaan een dagje kalmer aan

Dat betekent niet dat ik altijd maar doorjakker met hardlopen. Ik ben de laatste twee jaar meer crosstraining gaan doen. Dat wil zeggen andere training als aanvulling/vervanging van de hardlooptraining. Ik deed altijd al fitness maar tegenwoordig zwem en fiets ik wekelijks. Yoga staat nog op de verlanglijst maar ik heb nog niet een goede manier gevonden om dit in mijn trainingen te integreren. Ik train gezien mijn leeftijd altijd hard-zacht om blessureleed te voorkomen.

soms is rust de beste training

Maar ik doe ook wel eens een tijdje veel minder  of helemaal niets. Ik vind dat heel erg moeilijk omdat ik gelukkiger word van bewegen en van buiten zijn. Ook leerde ik dat ik soms beter alleen kan trainen om meer in overeenstemming te lopen met de signalen van mijn lijf.

gratis training

Maar eigenlijk ben ik van het type dat op haar best is als het lastig wordt. Zo liep ik gisteren mijn laatste lange duurloop voor de t’is voor niks marathon in Geldrop. Het begon met aardig weer en ik had een route van 30 km uitgezocht die 80% onverhard was maar niet te moeilijk met veel zand/schelpenpaden. Na een 15 km kon ik omkeren maar liet me verleiden door het lusje Albrandswaard. Daar werd het erg drassig en ik haalde natte voeten. De hemelsluizen gingen ook open maar toch liep ik lekker omdat ik die 2 km extra kon pakken. Een vijftal kilometers later was het droog maar toen had ik er flink enoeg van. Ik liep ondertussen weer in de Carnisse Grienden (22 km) maar stopte om de haverklap voor steentjes in de schoen en plas/drank/fotopauze. Toen begon het ‘gelukkig’ weer te regenen, wat zeg ik …. hagelen zelfs en gelijk was ik weer scherp. Ik verhoogde het tempo om niet af te koelen en dat bleef zo totdat de bui voorbij was, want toen zakte ik weer in. De uitdaging zie ik als extra training. Vraag ook maar aan mijn loopmaatjes. Als er een heuveltje of dijkje ligt dan kan ik het niet laten om er tegenop te lopen.

Nog een laatste ding waar ik motivatie uit haal en dat is mijn hardloopshirt. Vaak trek ik een marathonshirt aan als ik met marathontrainingen bezig ben. Gisteren had ik mijn shirt van de Wisenttrail aan omdat ik voor een trailmarathon aan het trainen ben.

En hoe zit dat bij jullie? Hoe vinden jullie je motivatie (terug) voor iets?

Tenslotte nog 2 foto’s die ik gisteren maakte tijdens de duurloop. Eentje van de stenen cirkel in de heringerichte Johannapolder en eentje van een boom onderweg.

NB Het ging redelijk met mijn blessures gisteren. Vanochtend wel stijf overal en pijn aan de voetplaat maar ik ben niet ontevreden dat het me gelukt is de 32 km te halen. Nog 10 km meer te gaan over drie weken met nu nog wat tijd om te herstellen.

IMG_20171105_122223189-01

IMG_20171105_131614400_1

 

 

19 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Jannet schreef:

  Wat een schitterende foto met die donkere wolken! Motivatie haal ik uit mezelf, spreuken lezen doe ik niet of nauwelijks. Ik stel mezelf een doel en ga daarvoor aan de slag. En als ik even geen zin heb doe ik wat minder, heel simpel. Als je maar wilt!

  1. djaktief schreef:

   Fijn als het zo sterk in jezelf zit.

 2. thuisbijdewilliams schreef:

  De quote die ik vaak in mijn achterhoofd heb is,de moeilijkste weg is van de bank naar de voordeur. Ik merk soms dat ik mijzelf echt moet duwen. Nu loop ik niet hard maar wandel elke dag minimaal een uur. Ik benijd je hardlopen,ik ben jaren te zwaar geweest om het te doen en nu ik een goed gewicht heb..is mijn knie versleten.

  1. djaktief schreef:

   De eerste stap naar buiten is altijd de moeilijkste ook voor mij. Jammer van je knie.

 3. Mijn eigen lichaam geeft motivatie om vooral niet stil te blijven zitten. Na een gebroken rugwervel kan ik niet anders dan veel wandelen, of ik loop helemaal vast.

 4. Menck schreef:

  De quotes hebben betrekking op zoveel meer dan het hardlopen alleen. Ze zijn zelfs stuk voor stuk toepasbaar op mijn beroep. 😉
  Mooi hoor!

  1. djaktief schreef:

   Bij de start van mijn eigen bedrijfje Atelier DJ gold ook zeker ‘als je waagt dan groeit je moed’

 5. Matroos Beek schreef:

  Mijn motivatie komt vanzelf. Als ik het echt wil, dan ga ik ervoor.

  1. djaktief schreef:

   Bij mij komt niks echt vanzelf.

    1. djaktief schreef:

     Nee ik moet me tot alles zetten maar als ik eenmaal begonnen ben dan kom ik in de flow en zet ik door

 6. rudolfverhoef schreef:

  Motivatie haal ik uit doelstellingen…, als ik mijzelf een doel gesteld heb, is de motivatie veel groter. Die doelstellingen wissel ik wel regelmatig af. Was dat van de zomer de reis naar m’n 100e marathon en aansluitend m’n Zwitserse avontuur. En nu dan de korte afstanden toch snel te willen lopen, en dan straks weer m’n reizen (lees trainingsprogramma) naar de Sallanttrail en de Gornergrat op 3000 mtr hoogte….
  Succes in de laatste weekjes naar Geldrop met taperen, dat is inderdaad best wel “afzien”…

  1. djaktief schreef:

   Dankje Ruud, volgens mij haal jij ook motivatie uit social media waar je verhaal op deelt. Voor mij weer inspirerend om te lezen

 7. Hedwig schreef:

  Tot nu toe heb ik nog geen gebrek aan motivatie gehad. Ik heb werkelijk altijd zin in hardlopen…. maar mocht het mij ooit overkomen dan denk ik dat ik gewoon toch moet gaan, dan krijg ik er vanzelf weer zin in!

 8. Kakel schreef:

  “Soms is rust de beste training.”
  Dat vond ik het moeilijkste advies van allemaal. Waar anderen een stok achter de deur nodig hadden om te gaan sporten – of een fiets/loopmaatje – was ik nooit tegen te houden.
  En al sport ik niet meer, nog steeds kan ik op andere manieren aan de finish verschijnen. Wat mooi dat ik dat door jouw blog nu inzie. Dankjewel!

  1. djaktief schreef:

   Jij dankjewel Mirjam!

 9. Veronique Hermans schreef:

  Het is normaal dat je niet iedere dag, ieder uur inspiratie hebt om iets te gaan doen. Soms is hangen op de bank ook heel gezond. Daarna komt het gevoel om iets te gaan doen ook weer terug, althans zo gaat dat bij mij. Ben niet zo sportief als jij, maar kan mijn ei goed kwijt in mijn schilderen. Nu is dat olieverf, dat is voor mij weer een uitdaging. Jouw blog’s lees ik met veel plezier.

 10. Kim Vigneron schreef:

  Een aantal quotes die je ook op andere vlakken kan toepassen.

  1. djaktief schreef:

   Dat is volgens mij met alles als je ervoor open staat.

   Groetjes,

   Dorothé

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s