Life hacks sewing/naaien tips en trics 3

life hacks sewing 3

Zoals ik jullie vertelde moest ik nog een paar klusjes doen. Een daarvan was het bijwerken van alle projecten en werkbeschrijvingen van Atelier DJ voorheen Naaicafé DJ. De lessen en projecten gingen altijd door maar de administratie liep achter. Nu heb ik alles overzichtelijk zowel digitaal als in mappen, zodat ik bij een bepaalde vraag of project gelijk de juiste spullen kan pakken. Daarbij stuitte ik nog op een paar tips die ik nog niet heb gedeeld en die werk ik dan liever nu even af in 2017. Zo neurotisch ben ik dan ook wel weer 😉

P1090834_1 20170417_134207_1

Jullie weten dat ik niet zo snel iets weg gooi. Neem nou deze jurk die ik in het najaar van 2012 maakte. Het patroon met reverskraag tekende ik lang geleden zelf maar eigenlijk droeg ik hem niet meer omdat ik er nu wat meer casual bij loop. De stof was trouwens ingescheurd  bij de onderste knoop.  Ik zette de schaar erin en creëerde hiermee een een twee leven van dit kledingstuk als vintage blouse. Zo zie je die rare mouwen ook niet meer. Misschien heb je ook nog wel dat soort dingen in de kast hangen die je niet weg kunt doen. Weggooien kan altijd nog en duurzaamheid begint bij jezelf.

IMG_20171119_090324591_1

Zo had ik ook nog een feestelijk jasje maar de mouwen zaten stom. Dus hup ook daar de schaar in gezet. Nee niet zomaar afgeknipt maar voorzichtig eerst de buitenkant losgeknipt en daarna de voering. De voering is nl. altijd een paar centimeter langer en breder dan de buitenstof om bewegingsruimte te bieden. Daarna heb ik het jasje even gepast om de juiste mouwlengte te bepalen en af te spelden. De voering knipte ik 2 cm langer dan de mouw.

 

Om de mouw onzichtbaar dicht te kunnen stikken maakte ik een stuk van de mouwnaad van de voeringstof open. Deze was met een lockmachine afgewerkt. Je kunt dat het beste loskrijgen door een paar steken in de de gestikte naad door te breken met een tornmesje en pas daarna met dat tornmesje door de brede lussen door te snijden. Dan trekt het niet zo strak samen. Maar het schijnt ook zonder tornen te kunnen las ik later op dit blog  of op deze manier maar dat heb ik nog niet geprobeerd.

 

 

En dan begint het getover (nooit klungelen zeggen want dat voelt vervelend):

 • Draai het jasje binnenste buiten.
 • Zet op de zijnaad de voering met een speld op de mouw met de zoom naar binnen
 • Die zoomafstand neem je dan aan de binnenkant over. Die groene speld haalde ik er dus gelijk uit. Zo speld je de stof zo ver mogelijk met de goede kanten op elkaar

IMG_20171119_093056234_1

IMG_20171119_093645070_HDR_1 IMG_20171119_094046734_1

 • Als je niet meer verder kunt spelden dan trek je mouw door het gat dat je in de voering maakte en zet de laatste spelden erin. Dat ziet er dan ongeveer zo uit.IMG_20171119_094815352_1
 • En zo stik je dan de mouw op de voering vast. Daarna trek je mouw weer terug door het gat dat je in de voering maakte en dan zit de hele mouw weer recht.IMG_20171119_100316404_1
 • Omdat de voering netjes aan de binnenkant moet blijven zet je deze op de zijnaad twee centimeter onder de zoom vast met een paar kleine steekjes op de zijnaad en evt. op nog een paar plaatsen.
 • Daarna pers je de zoom van de de mouw mooi plat. Als je het jasje aantrekt zakt de voering wel naar beneden maar blijft precies onder de zoom zitten. Als het onverhoopt toch eronderuit komt kun je de voeringmouw onder de oksel een beetje optrekken en vastzetten.
  IMG_20171119_095356366_1
 • Nu moet je de andere mouw onderhanden nemen op dezelfde manier.
 • Tenslotte maak je de opengetornde stukken van de mouwen zo ver mogelijk dicht met de naaimachine en het laatste stukje doe je met de hand. 

   

  Het dit was het resultaat na anderhalf uur werk: een jasje met driekwart of vijfachtste mouwen zoals dat zo mooi heet. Ik weet alleen nooit waar ik mijn handen moet laten op de foto.

IMG_20171120_094200763_1.jpg

Waar ik ook de schaar in zette waren een paar dikke leggings in een kleur die ik nooit meer droeg. Ik knipte ze af op soklengte, draaide de boordjes naar de bovenkant en stikte aan de binnenkant een naad die een beetje rond liep in de vorm van mijn voet. Nu heb ik dus mooi een twee paar pantysokken. Ik heb ze nog niet aangehad maar het idee is leuk toch of ben ik gewoon een krent 😉

IMG_20171119_103056502_1

Wat ik al wel heb aangehad is dit:

IMG_20171003_183731_1

Jullie herinneren je misschien nog wel de broekklemmen van vroeger. Dit is een afgeknipte pijp van een pyjama met een extra elastiekje erin. Ik gebruik het om mijn broeken te beschermen op de mountainbike die geen kettingkast heeft.Ik doe deze pijp over mijn broek als ik fiets en als ik dan afstap op de plaats van bestemming dan trek ik hem naar beneden op mijn enkel en frommel ik hem onder mijn broekspijp. Zo hoef ik mijn schoen niet uit te trekken. Ik ben er heel blij mee want ik heb nog geen kettingsmeer aan mijn broeken gekregen.

Nou dit was mijn laatste naaibijdrage voor dit jaar, maar misschien komen er nog andere blogs. Deze tips en alle andere naaitips en -trucs kun je hier terugvinden via het menu van mijn blog Atelier DJ heeft nu lekker kerstvakantie, maar daarna ben ik weer hoor. Kijk maar op de website als je naailes wilt volgen.

En als jullie tips hebben dan hoor ik ze heel erg graag. Het hoeft niet over kleding of naaiwerk te gaan. Ik ben dol op life hacks. Er staan er heel veel op internet. Normaal heb ik geen geduld voor You Tube filmpjes maar voor deze maak ik een uitzondering. En als je liever zelf scrollt moet je hier even kijken.

 

 

 

12 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Mirjam Kakelbont schreef:

  Ik vind het toch een beetje toveren wat je allemaal met je naaimachine doet. Daar ben ik niet voor in het ledikantje gelegd.
  Dat jasje wat je van je jurk hebt gemaakt, is leuk!
  Nooit geweten dat je met zout de onderkant van je strijkijzer kan schoonmaken. En met Coca Cola een brandje kan blussen. Zo leer ik nog wat bij jou (-:

  1. djaktief schreef:

   Dank voor je reactie en je like Mirjam. WordPress meldde dat jij de 1.000e like gaf aan mijn blog.

   Verder zijn we nooit te oud om te leren 😉

 2. Matroos Beek schreef:

  Je bent echt handig met naald en draad. En grandioos hoe je je kleren kan restylen. Bewonderende groet.

 3. Affodil schreef:

  Wat jij allemaal kan met naald en draad! Ik zie er al tegenop als ik een kleine herstelling of zo moet doen. Heb een aantal maanden geleden een fleece vest gekocht. Ik mag me gaan haasten om die mouwen nog in te korten of ik heb het niet tegen de volgende vakantie. Zaterdag een jeans gekocht die nog omgezoomd moet. Gelukig valt de oude bijna van mijn kont, dan moet ik er wel aan beginnen …

  1. djaktief schreef:

   Aanpassen en verstelwerk is vaak vervelend om je toe te zetten maar zo fijn als het gedaan is. Ik leg het altijd bovenop mijn machine zodat ik er wel mee moet beginnen. Succes Affodil.

 4. Ware kunst – mij is dit talent niet gegeven.

 5. Mrs. Brubeck schreef:

  Knap wat je doet hoor! Zelf kan ik het niet en doe het ook niet graag. Ik krijg er gewoon geen zicht op…en toch maakte ik mijn trouwkleed helemaal zelf.
  Begrijpen wie begrijpen kan! 🙂

  1. djaktief schreef:

   Bijzonder, misschien symbolisch… je huwelijk maak je ook zelf of liever gezegd samen.

   1. Mrs. Brubeck schreef:

    Dat zijn woorden met inhoud! 🙂

 6. AnneMarie schreef:

  Je bent een echte volhouder hoor. Ik heb ook naailes gegeven, kan van alles herstellen en vermaken en doe dat ook nog regelmatig maar echt oude kleding vermaken doe ik niet. Heb er op een gegeven moment toch te lang tegenaan gekeken. Daarbij komt dat mijn kledingstijl door verlies van werk helemaal doorgeslagen is naar sportief en casual.

  1. djaktief schreef:

   Oh leuk een professional. Ik hoop dat ik niet door de mand val 😉
   Voor sommige kledingstukken kun je het opbrengen om er iets aan te doen, voor andere niet. Ik heb doe ook regelmatig dingen gewoon weg. Jammer dat je je werk kwijt bent trouwens.

   1. AnneMarie schreef:

    Zeker. Maar het went wel. Ben nu met vervroegd pensioen en geniet samen met m’n man van de vrijheid die dat geeft

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s