Valse start

IMG_20180108_105948885-01

2018 is twaalf dagen oud maar zelf heb ik het gevoel dat ik nog niet in het nieuwe jaar geland ben…. in ieder geval niet goed.

hoge hartslaghoge hartslag 2hoge hartslag 3Op oudjaarsdag kwamen we terug van die fantastische wintersportvakantie die me een flinke energieboost had gegeven en waardoor ik mijn winterdipje helemaal kwijt was. Na flink uitgeslapen te hebben ging ik op Nieuwsjaarsdag gelijk een rondje hardlopen en dat ging wel lekker. Ik deed het uiteraard kalm aan want ik had 11 dagen niet gelopen (wintersport). De volgende dag deed ik een uurtje fitness in de sportschool eveneens op standje ‘kalm aan beginnen’. Die woensdag kwam de klad erin. Ik liep als buddy met John maar het waaide dat het rookte. Overal lagen takken op de weg, kliko’s in de sloot en diverse afgezaagde bomen. Het was een kunst om John daar veilig langs te leiden. De wind benam ons de adem en ik moest John vragen om even te wandelen omdat ik voelde dat mijn hartslag te hoog werd.  Het verbeterde gelukkig snel en we maakten ons rondje af.

Ik besloot de volgende dag een extra rustdag te nemen en dat was maar goed ook want de dag daarna had ik verhoging. Drinken, slapen etc. je kent dat wel maar gelukkig was ik de een dag later nagenoeg koortsvrij en fit genoeg om me aan te kleden. Ik was wel zo verstandig om nog een dagje te wachten met activiteiten. Pas zondag deed ik een wandelingetje en maandag ging ik weer hardlopen. Ik deed het kalm aan en het voelde wel goed, maar toen ik later mijn Garmin uit las was mijn hartslag nog steeds te hoog. Maar toen ik opnieuw als buddy ging lopen met John deed mijn hart weer normaal (behalve tijdens het sprintje dat ik trok na een plaspauze).

Zoiets met een verhoogde hartslag is niks bijzonders als je een griepje hebt maar het maakt mij erg onzeker. De blessures van afgelopen jaar (vanaf juni) hebben mijn zelfvertrouwen aangetast. Ik hoor dus echt bij de oudere lopers en kan niet meer ongestraft gekke dingen doen. Dat maakt dat ik ook voorzichtiger ben geworden met plannen maken. Van mijn marathonplannen heb ik er een geschrapt en het tijdsdoel ook. Ik heb me nog nergens voor ingeschreven, maar het wordt wel tijd om daar stappen te zetten en op te houden met miepen.

sporttest

In december deden manlief en ik een sporttest bij het SMA en die was hartstikke goed. Ik trapte slechts 20 watt minder weg dan in 2008 oftewel toen ik dus bijna 10 jaar jonger was.  Volgens de sportarts moet ik al mijn PR’s nog kunnen aanscherpen op basis van de conditie die ik nu heb. Maar ik zal dan wel uit mijn comfortzone moeten stappen en flink aan de bak moeten qua snelheidstraining. Over de blessuregevoeligheid merkte deze arts op dat de spieren niet zo snel verouderen maar de pezen wel. Ik kreeg een hele ceel van oefeningen mee die ik drie maanden driemaal daags zou moeten doen om progressie te bereiken klik en hier voor het totale overzicht . Verder raadde hij ook een ivm mijn neus een ademhalingsapparaat aan klik.

Ik heb er allemaal nog helemaal niks mee gedaan moet ik tot mijn schande bekennen. Ik heb echt wat peper op een zekere plaats nodig om in actie te komen. Op ander gebied moet ik echter ook aan de bak want ik wil in 2018 weer een betaalde baan vinden. Gezien de aantrekkende economie zouden er weer mogelijkheden moeten zijn. Ik probeer er positief in te staan maar ook daar ben ik erg onzeker. Tenslotte heb ik nog een beetje last van het uitvliegen van de kinderen. Ze gaan hun eigen weg allemaal en dat is soms heel anders dan je denkt. Ook al sta ik 100% achter en hoef ik verder niets te doen dan los te laten… toch kost het energie.

Ik hoop dat dit alles van me afschrijven me weer een stukje verder brengt en me op weg helpt om ook van 2018 een mooi jaar te maken.

10429495_880114382009726_1368232072454784596_n

8 reacties Voeg uw reactie toe

 1. John schreef:

  Alles komt vanzelf weer op zijn plek.

 2. Matroos Beek schreef:

  Ik herken jouw onzekerheid… vervelend. Mijn hart sloeg ook op hol deze week – ik voelde het al langer – en ik moet nu een bètablokker nemen. Oorzaak wordt nog gezocht…

  1. djaktief schreef:

   Oh dat klinkt nog een beetje serieuzer als er gelijk pillen aan te pas komen. Toitoi

   1. Matroos Beek schreef:

    Ja, vervelend vind ik dat… ik hou niet van pillen. En nu heb ik meteen ook van die nare bijwerkingen, maar zolang men niet definitief weet wat de oorzaak is, moet ik doorgaan met deze pil. Komt wel goed.
    Nog een fijn weekend!

 3. Affodil schreef:

  Het is gewoon wat meer dieselen om je jaar in gang te krijgen. Maar je komt er wel ver(der) mee. Komt goed.

 4. Mirjam Kakelbont schreef:

  “Train je longen…” Wat zijn er toch veel mogelijkheden.
  Geef jezelf wat tijd, Dorothé. Met jouw doorzettingsvermogen kom je een heel eind…
  Lieve groet

 5. Hedwig schreef:

  Hey Dorothé, ik heb nog wat toe te voegen: na mijn ski-vakantie waren zowel mijn man als ik erg moe. Meerdere mensen merkten op dat dit met het ‘op hoogte zijn’ te maken kan hebben. Mijn hartslag was in die periode na t skiën ook hoger dan normaal. Goed dat je zoveel mooie plannen hebt voor dit jaar! Heel veel succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s