Controle… daarom

IMG_20180208_123911870_1Alleen maar huiverig door de kou ging ik met manlief naar de jaarlijkse controle naar de dermatoloog.

Op 27 januari was het inmiddels de 4e verjaardag van mijn succesvolle gezichtsoperatie waarbij 4,5 x 4,5 cm werd verwijderd i.v.m. basaalcelc arcinoom. Daarna volgden 4 reconstructie-operaties om neus, wang en oog zo goed mogelijk te laten functioneren. Ik ben zeer dankbaar dat het zo goed hersteld kon worden ook al wordt het nooit meer helemaal goed. Toch heb ik afgelopen jaar nog een verbetering bereikt. Doordat ik regelmatig ben gaan zwemmen is de doorbloeding van mijn gezicht verbeterd waardoor de geopereerde kant minder stijf en minder koud voelt. Ik zwem met een z’on brilletje op en grotendeels met mijn gezicht in het water.

Afijn ik kreeg een nieuwe dermatoloog omdat ‘mijn’ arts inmiddels elders werkt. Ook het ziekenhuis zag er weer heel anders uit dan een jaar geleden. Ze blijven bouwen daar aan het EMC. De arts was vriendelijk en had zich reeds ingelezen in mijn dossier. Ik kleedde me uit voor de jaarlijkse vlekkencheck. Manlief was ook mee en die wees op een bepaalde plek op mijn rug maar dat was niks. Zelf maakte ik de arts attent op een soort eczeem op mijn handen en vermeldde dat dit soms een wondje werd maar ook wel weer herstelde. De arts vertelde dat dit actinische keratose was. De huid is gevoelig voor UV-straling vooral op gezicht, hals, onderarmen en handen. Hierdoor kunnen de huidcellen beschadigd worden waardoor deze niet meer normaal delen en groeien. Het is een voorstadium van plaveicelcarcinoom. Voor info klik hier.

Ik dacht dat wondjes die vanzelf genazen verder oké waren maar de arts wilde het toch direct behandelen. Ze spoot er vloeibare stikstof op waardoor het bevroor. Op die manier wordt een soort schaafwond gemaakt waardoor de kapotte huidcellen worden opgeruimd. Daaronder krijgt de niet aangedane huid dan weer de kans om te genezen. Deze bevriezingsmethode heet cryotherapie. Er zijn nog andere methoden afhankelijk van de hoeveelheid en lokatie waar het zit. Je kunt dat allemaal terugvinden onder de link die ik hierboven noemde.

Aangekleed terug in de spreekkamer zei ik tegen de arts dat ik hier toch wel van schrok. Ik dacht dat ik na vier jaar wel van alles af zou zijn. Ze begreep dat volkomen maar legde me uit dat dit veel minder ingrijpend is dan de basaalcelcarcinoom waarvoor ik voorheen ben behandeld. Omdat actinische keratosen aan de oppervlakte van de huid zitten zijn ze direct zichtbaar en behandelbaar. Ik vertelde dat ik dit ook wel eens dergelijke plekjes in mijn gezicht had gehad maar dat het na een tijdje vanzelf weer was over gegaan toen er er een korst op was gekomen. Volgens de arts mag ik er nog steeds vanuit gaan dat wat vanzelf geneest ook weer gezond is maar dat ik alert moet blijven en zonschade moet vermijden. Ik vertelde dat ik zeer trouw anti-zonnebrandmiddelen gebruik, maar dat ik mijn handen over het algemeen niet insmeer als het geen zomers weer is. Omdat ik een blijkbaar toch gevoelig ben (ouder wordende huid met reeds schade volgens de arts) en ook veel in de buitenlucht sport zal ik dat toch gaan veranderen. Ik ga de adviezen van het KWF voor kinderen voortaan hanteren (klik)

Volgend jaar is de operatie 5 jaar geleden en zou ik niet meer onder controle van het EMC hoeven te blijven. Dan word ik ook opnieuw beoordeeld op dit soort plekjes en dan wordt beslist hoe het verder met controle gaat.

De stikstofbehandeling had maar een beetje pijn gedaan, dus ik ging al snel weer over tot de orde van de dag. Manlief ging naar zijn werk en ik ging boodschappen doen. Op de terugweg daarvan in de auto zat ik toch ineens met tranen in mijn ogen en ben ik maar even bij een vriendin koffie gaan drinken. Nu ben ik er wel weer overheen maar ik wilde toch dit vervolg met jullie delen.

Wat geweldig toch dat die protocollen bestaan en dat ze je zo goed in de gaten houden hier in Nederland.

nb ik voeg nog wat foto’s toe van hoe die actinische keratose er bij mij uit ziet. Dit verhaal heb ik vandaag eerder in mijn blog op kanker.nl gepubliceerd klik.

IMG_20180208_123340759_1

IMG_20180208_123530680_1

 

14 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Mrs. Brubeck schreef:

  En toch zijn er mensen die controles niet belangrijk vinden 😦

 2. Matroos Beek schreef:

  Ik kan me voorstellen dat het voor jou een dag vol spanning en emotie was. En dat de emmer dan even overloopt is niet meer dan normaal…
  Lieve groet X

 3. Hedwig schreef:

  Virtuele knuffel Dorothé…. Dapper ben je!
  (de linkjes in dit blog werken niet trouwens. Ze ‘zijn geen linkje’ zoals deze: plaveicelcarcinoom. Voor info klik hier. )

  1. djaktief schreef:

   Bedankt Hedwig. Ik heb de linkjes toegevoegd. Bij het reposten van het blog is wat misgegaan.

 4. runningreneetje schreef:

  Wat goed dat je ook deze situaties met je lezers deelt. Bij deze een knuffel van mij!

 5. thuisbijdewilliams schreef:

  Dank je voor het delen! Xxx

 6. Je artikeltje van vandaag overtuigt me dat ik ook beter eens op controle ga…

  1. djaktief schreef:

   Altijd wijs om na te laten kijken als je twijfelt.

 7. kliefje schreef:

  Goed dat ze je zo scherp in de gaten houden en meteen handelen.
  Chapeau!
  Ik zie het zo veel, die ac. En wij behandelen het ook met stikstof op de praktijk. Ik heb mening oude mannen hoofdhuid aangestipt…

 8. Rob Alberts schreef:

  Sterkte!

  Ik wens jou plezierige controles toe.

  Bemoedigende groet,

 9. Kakel schreef:

  Een compliment voor jezelf: dapper dat je het deelt. En ik ben hartstikke blij dat je goed gecontroleerd wordt, en de arts tijd neemt om dingen uit te leggen.
  Ik ken diverse vrouwen die niet meewerken aan bevolkingsonderzoeken (borstfoto’s, uitstrijkje.) Volgens mij een vorm van struisvogelpolitiek.
  Fijn weekend ♥

 10. Affodil schreef:

  Met dank voor die info. Ik heb een vlekje op de brug van mijn neus, waar ik al eerder eens naar wilde laten kijken. Maar je kent dat: ik vraag het wel eens als ik er toch moet zijn. En omdat het geen pijn doet, vergeet je het weer. Moet er volgende week op controle en heb genoteerd dat ik er expliciet naar moet vragen.

  1. djaktief schreef:

   Expliciet doen Affodil.

 11. Gwennie schreef:

  Wat fijn dat je nog steeds die controles hebt én dat je er naar toe gaat!! Mensen worden soms wat laks als ze zelf vinden (denken) dat het allemaal wel zal meevallen… Jij niet dus!! 🙏🏻

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s