Fietsen in Limburg en nog veel meer

IMG_20180310_112011863_1

We zijn al drie dagen terug en eigenlijk wil ik hoognodig bloggen over mijn fietsavonturen in Limburg maar het komt er niet van. Eerst nog even dit, dan nog even dat jullie kennen dat vast wel. Onderweg zagen we op een stenenpartij er een mooie beschouwing over. Afijn hier is the story van 4 dagen:

We vertrokken met een omweg via Schiphol (waar we jongste om 07:00 uur afleverden voor zijn schoolreis naar Ierland) naar Valkenburg. We wandelden eerst even door het stadje,  dat we nog kenden van een zomervakantie in 2010, maar hoefden nergens op of in. Gewoon even genieten van de sfeerplaatjes. Want zeg nou zelf deze Hema ziet er toch veel pittoresker uit als de blokkendozen-vestigingen in vele andere plaatsen.

valkenburg wijlre vv wandelen route

 Vervolgens namen we een wandelroute langs de Geul naar het zuiden en gelijk kwam ik in de vakantiemodus. Het weer was behoorlijk en de route was mooi en rustig. Ik verwonderde me over de natuur waar de elzenbomen van rood naar geel kleurden, de katjes al uitliepen en de pluizen betoverden…..

En dan de bomen die maar doorgroeien ondanks alle (natuur)geweld dat hen is/wordt aangedaan….

IMG_20180310_122621881_1

En zelfs het dode hout was mooi…..

Na 17 km soppen door de modder langs de Geul keerden we hotelwaarts om daarna lekker uit eten te gaan om krachten te verzamelen voor de fietstochten die manlief had uitgezet.

Het begon de volgende dag niet zo voorspoedig want binnen twee kilometer kwamen we al op een onverharde weg en na vijf kilometer werd ik al de Cauberg (134 meter 7,5% gemiddeld) opgejaagd. Dat lukte dus niet en ook de zogenaamde makkelijkere bergweg die ernaast lag kwam ik niet op. Nat van het zweet keerden ik terug naar het hotel om andere kleding aan te trekken en werden de fietsplannen aangepast. We fietsten daarna verder richting Vaals langs de wat drukkere wegen met veel vals plat en kwamen in de buurt van Vaals.

valkenburg Vaals fietsen route. JPGvalkenburg Vaals fietsen

Omdat ik nu een beetje gewend was aan het heuvelfietsen lukte het me wel om daarboven op te komen. Maar de eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik er wel zo’n 200 meter gewandeld heb op het steilste punt. De klim van de Vaalserberg  is wat langer en minder steil 5,1% gemiddeld).

IMG_20180311_142847499_1

Het viel me tegen dat het fietsen niet zo vlot ging. Ik had problemen met het schakelen en twee keer liep mijn ketting eraf. Bij het terugschakelen wilde de ketting op het voorste blad niet naar de kleinste versnelling waardoor ik steeds gespannen aan de klim begon. Later schakelde ik uit voorzorg al terug maar zo verloor ik veel vaart. Sowieso ben ik nog niet zo een met mijn ijzeren ros als manlief. Ik schakel regelmatig groter terwijl ik juist kleiner moet en zo. Fietsen is toch een stuk technischer als hardlopen. Je moet behalve schakelen ook sturen en remmen en dat gaat niet zo vanzelfsprekend als bij gewoon hardlopen. Voordeel van fietsen is dat je af en toe kunt uitrusten onderweg omdat je niet hoeft te trappen als je omlaag gaat, maar bergaf vind ik zelf 35 km/u wel het maximum anders verlies ik de controle in de bochten. Ook moet je met fietsen veel meer op het verkeer letten dan bij hardlopen en wandelen.

IMG_20180311_145146261_1

Afijn we hadden een lunch verdiend en die nam ik tot me in de vorm van een heerlijke vlaai met een een latte want ik was ook behoorlijk koud geworden. Ik fiets nog niet hard genoeg om te zweten en vooral bij het afdalen had ik het koud. Je bovenlijf zit ook stil in dezelfde positie. Deze keer lette ik wel op mijn schouders en armen want ik wilde niet meer zoveel spierpijn krijgen als van die tocht naar Den Haag. Ik had bovendien al een stijve nek van de spanning van de week ervoor (stage bleek mis-match en meer zeg ik er niet over).

Vervolgens reden we een stuk door België en toen weer richting hotel waar we nog even pauze hielden bij deze twee schitterende kasteeltjes: Genhoes en  Schaloen. We wierpen ook een blik op de Brandbrouwerij die tot verdriet van manlief helaas dicht was.

En toen we bijna bij het hotel waren zei ik tegen manlief dat ik nou nog wel een keer die Cauberg wou proberen. Hij moest lachen want hij dacht al dat ik dat zou voorstellen. Hij kent me echt goed. Zo gezegd zo gedaan. We gingen ieder in ons eigen tempo naar boven maar ik kon in het zadel blijven gelukkig en het sportieve deel van de dag afsluiten met 71 km en deze foto:

IMG_20180311_172919340_2

De volgende dag had manlief een wat platter parcours voorzien gelukkig en voerde de tocht ons naar Maastricht.

valkenburg maastricht fietsen routevalkenburg maastricht fietsen

Het was een stuk frisser dan de dag ervoor en daarom hadden we een extra jack aan getrokken. We wilden ons opwarmen met een kopje koffie maar er was niks open op maandag ochtend. Ten lange leste zijn we in een dorp een AH ingegaan en hebben een genoten van een kopje supermarktkoffie. Gelukkig bereikten we daarna spoedig Maastricht waar we konden lunchen de (nieuwe) wijk Ceramique. In mei 2016 waren we al eens een weekend in Maastricht maar daarover heb ik niet geblogd geloof ik. We hadden niet de behoefte om hier verder rond te kijken maar dat kwam ook omdat het zo koud was.

Bovendien moesten we ook nog terug naar Valkenburg en daar zou een klimmetje naar het plateau van Margraten in zitten. We klommen weer op de pedalen en fietsen een stuk langs de Maas naar het zuiden en daarna weer terug richting hotel. Daar vond ik het welletjes geweest na 55 km maar manlief leefde zich nog even uit met een paar klimmetjes (Cauberg, Keuterberg etc.) om zich voor te bereiden op zijn fietsvakantie later dit voorjaar.

Voor wandelingen in Limburg klik hier (wandelroutes) en voor de Mergellandroute waarvan wij grote delen gefietst hebben klik hier.

We hadden toen nog één dag over en daarop zou het heel slecht weer worden. Als slechtweerprogramma kozen we voor het Van Abbemuseum in Eindhoven omdat dit al weer halverwege ons woonadres is en omdat we er nog nooit geweest waren. Het was een voltreffer want we houden van moderne kunst, ‘rare’ gebouwen en worden graag verrast of op het verkeerde been gezet waardoor we weer eens anders naar alles kijken.

 

Het gebouw alleen al is erg spannend (klik voor de korte uitleg). Als je eromheen loopt zie je de rode oudbouw en de grijze nieuwbouw tussen het stromende water en de groenpartijen. De vaste collecties zitten in de nieuwbouw en in de oudbouw sijn de wisselende tentoonstellingen. Er zijn een paar heel opvallende glaspartijen/vensters waardoor je als het ware even tot rust komt als je daar in museum loopt/staat en je je als het ware even buiten het museum waant.

IMG_20180313_121437113_1

Verder is het museum echt bij de tijd met genderneutrale wc’s en programma’s voor ‘special guests’ (doven, slechthorenden, mensen met dementie etc. (klik) zodat iedereen op zijn eigen manier van kunst kan genieten.

Wij bezochten uitgebreid de tentoonstelling ‘The making of Modern Art’ (klik hier en scroll door de foto’s). Het begint met de vraag wat kunst nou eigenlijk is en dat sinds wanneer wij dat zo vinden en gaat daarna in op de de ontkunsting van van bepaalde kunst zoals ‘Entarte Kunst’ in Duitsland en de ‘Burgerlijke Kunst’ in de Sovjet-Unie. Of het stempel ‘Primitieve Kunst’ wel een juist etiket is. Vervolgens worden ook weer de kunststromingen in die landen die van overheidswege wel  mochten (Socialistisch Realisme of Artige Kunst) belicht en de afwijzing daarvan later.

Het klinkt ingewikkeld en dat is het ook maar wij vonden het heel aanschouwelijk weergegeven en het zette ons aan het denken dat eigenlijk alles wat wij kunst vinden op een bepaalde manier aan ons wordt voorgeschreven.

Verder werd ingegaan op de ontwikkeling die musea hebben doorgemaakt in de presentatie van de kunst. O.a. de visie van Alexander Dörner van het Landesmuseum Hannover en Alfred Barr van het MoMa in New York die tentoonstellingen op een andere manier gingen inrichten en de kunst ook internationaliseerden door de verbanden te zien. Ze schreven er boeken over en het gaat te ver om dat hier allemaal uit te leggen (boeken: The Way Beyond Art en Cubism and Abstract Art). Het begon mij allemaal een beetje te dagen toen ik dit wandje zag waarop abstracte kunst tentoongesteld werd in bijpassende belijning en structuur met diepte én achtergrondinformatie.

IMG_20180313_134326673_1

Nog duidelijker werd het toen ik deze cape van Bas van Beek als onderdeel van een kunstwerk kon aantrekken. Val je samen met de kunst? Kopieer je de kunst? Is design ook kunst? Hoe beleef je kunst?

IMG_20180313_153433517_1

En natuurlijk ook de vraag of een kopie van een kunstwerk ook kunst is zoals bij deze werken van Mondriaan en Picasso (origineel links).

 Nou ik ga het allemaal niet verklappen. Als het je interesseert moet je gewoon in het museum zelf gaan kijken. Wij hebben de bijbehorende tentoonstelling The Making of Modern Art met Utopische ideeën en in Utopische bijschriften (onleesbare letters) ook nog overleefd maar daarna hadden we zin om even neer te ploffen in dit kunstwerk/bouwwerk. We gaan nog wel een keertje terug want in Nederland regent het vaak genoeg!

 

 

 

 

 

5 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Matroos Beek schreef:

  Wat een prachtige streek. Zo te lezen wel pittig in de benen om daar te fietsen. Inderdaad, fietsen moet je ook gewoon zijn. Ik zou ook opletten bij de afdalingen.
  Hartelijke groet en nog een fijne avond!

 2. Jacqueline schreef:

  Zo gaaf fietsen in Limburg. Lekker klimmen en dalen.

  1. djaktief schreef:

   Ik moest er nog erg aan wennen.

 3. Affodil schreef:

  Ik krijg al kramp in de benen als ik het lees, maar het was blijkbaar zeer de moeite waard.

 4. Veronique Hermans schreef:

  Zoals altijd, zeer aangenaam om je belevenissen te lezen. Gelukkig heb je voldoende vrije tijd om uitstapjes te maken en/of creatief of sportief bezig te zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s