Geklopt: halve marathon Utrecht

Utrecht halve marathon routeVoor de running lovers komt hier eindelijk weer eens een wedstrijdverslagje en de haters kunnen dit blog gelijk skippen 😉

IMG_20180315_090407-01

Gelokt door de blog van Wendy wilde ik eens in Utrecht – de stad waar ook oudste studeert – gaan lopen. De wilde plannen van 3 marathons in 2018 had ik door blessures vorig jaar noodgedwongen bijgesteld tot 2. Qua opbouw betekende dit dat ik in bij de Utrecht Science Park Marathon de halve marathon zou lopen en gezien de kou vond ik het helemaal niet zo erg om in de helft van de tijd klaar te zijn.

IMG_20180318_092442860

De dag begon met een selfie naar Karen en naar Sanne die dezelfde wedstrijd zouden lopen om de kans te vergroten dat elkaar zouden kunnen vinden. Beide loopsters kende ik van InstaGram waar we met elkaars hardloop ups and downs meeleven. Sanne heeft een paar blogs maar alleen deze blog gaat over hardlopen. En Karen schrijft recepten voor ProRun.

Overeenkomstig het advies van de organisatie had ik me goed gewapend tegen de kou met mijn dikste hardloopjasje + nog twee laagjes met lange mouwen en een thermobroek onder mijn tight. Op mijn gezicht zat een flinke laag vaseline en het geheel werd gecompleteerd door bedekking van de uitstekende delen: buff op hoofd en om nek en handschoenen met een soort extra want eromheen.

Ik liet me wegbrengen naar station Alexander door oudste. Op Utrecht CS kon je met een gratis pendelbus naar het Science Park reizen zowel naar de kleedruimte als naar de start. Ik was nog vroeg dus ik koos ervoor zo lang mogelijk in de warmte te blijven ook al had ik geen spullen bij me om af te geven. Het was allemaal niet zo duidelijk aangegeven – of ik was niet zo uitgeslapen – en het duurde even voor ik eindelijk de rij voor de damestoiletten had gevonden. Ondertussen had ik al wel geappt met de beoogde hardloopdates maar ze nog niet gevonden.

Het werd tijd om richting de start (1 km verderop) te gaan en dat was zo koud dat ik maar een beetje huppelde af en toe om niet te bevriezen. De startvakken waren nog leeg dus ik drentelde nog zo’n beetje zoekend rond totdat Sanne mij ineens zag. We werden op de foto gezet door iemand met een echte IG-camera en maakten zelf ook nog een startvakselfie. Sanne had het stoute plan om haar (veel snellere) PR aan te scherpen maar zelf durfde ik gezien de kou daaraan niet te denken.  Daarna namen we afscheid door ieder naar ons eigen startvak te gaan.

 

 

Het duurde best wel een tijdje voordat ik eindelijk mocht gaan lopen en het voelde raar met zoveel kleding aan. Het was gezien de kou geen overbodige luxe maar het voelde niet prettig. Ik besloot op gevoel te lopen en me niet druk te maken over het tempo en gewoon twee uur te genieten van een nieuwe looproute. Het lastigste stuk zou tussen de 8 en 12 km tegen de wind in zijn dus pas daarna zou ik evt. iets uittrekken als ik het te warm zou hebben.

Door de wind had ik al snel een uitgedroogd gevoel maar de eerste drankpost op 5 km was niet op orde. Er stond iemand bekertjes te scheppen uit een grote zwarte bak en dat gaf oponthoud en risico op geknoei en natte kleding dus ik besloot de volgende post af te wachten. De route voerde pittoresk door het oude centrum van Utrecht onder de domtoren door; erg leuk maar geen makkelijk parcours gezien de klinkers.

logo utrecht marathon

Op het lange stuk naar Bunnik kwam inderdaad de beloofde wind maar omdat het zonnig was had ik er niet echt hinder van. Ik liep wel een lekker tempo maar keek toch erg uit naar een drankpost én een wc want blijkbaar kon mijn blaas ook niet zo goed tegen de kou. Na 11 km verscheen de drankpost en stonden er veel borden met aanwijzingen voor een wc maar ik zag nergens een dixi. Ik wandelde bij  de drankpost om geen risico te nemen om me te verslikken in de koude sportdrank. Daarna weer door nog steeds speurend naar een dixi. Omdat de nood hoog werd besloot ik gebruik te maken van een de beschutting van een heggetje. Daarna keek ik toch een keer op mijn horloge (1:09) om er zeker van te zijn dat die nog aan stond (altijd een risico als je met kleding moet frommelen). De handschoenen gingen uit en ik maakte de keerlus.

Maar de wind was niet weg en ik had moeite om me te herpakken. Ik zag tegemoetkomende lopers en verlangde ernaar om zelf ook op de terugweg te zijn maar helaas moest ik een flinke lus door Bunnink maken over zo’n #$%&*klinkerstuk. Er was daar wel enthousiast publiek moet ik zeggen. Hulde voor alle mensen die de kou trotseerden om daar voor ons te staan en ook voor de vrijwilligers en fotografen. De laatsten leken wel zwarte Michelinmannetjes. Afijn aan de rondetijden kun je zien dat mijn tempo inzakte.

Utrecht HM rondetijden

Gelukkig was er in Bunnik wel een drankpost – helaas alleen met water – en ik nam toch maar een bekertje dat ik wandelend leeggoot in mijn droge mond.  Het lukte me om terug in mijn ritme te komen en een tandje bij te zetten. De omgeving droeg hier aan bij  moet ik zeggen, want ik vond dit het mooiste gedeelte langs de bovenkant van de Kromme Rijn langs een prachtige buitenplaats (waarvan ik de naam nog niet heb kunnen achterhalen). En opeens zag ik ook weer de veelkleurige gebouwen van de unief opdoemen. De kilometerborden langs het parcours beloofden dat het nog maar één kilometer was maar daar klopte niet veel van. Blijkbaar waren die borden van een andere afstand. Ik raakte erdoor in de war en durfde niet door te trekken qua tempo. Tot overmaat van ramp kregen we de wind weer vol van voren in het open terrein. Al een tijdje werd ik achtervolgd door een dame in het blauw maar iedere keer kon ik haar weer afschudden. Op de laatste 100 meter nam ze echter revanche en klopte me op de finish. Had ik nou toch maar een sprintje getrokken.

hm utrecht finish

Verbluft wandelde over de mat op 2:05 en nog wat en daarna kuierde ik verder richting de medailles, zoekend naar een verzorgingspost. Dat was nog een flinke tegenvaller want ofschoon ik vriendelijk werd gefeliciteerd door de vrijwilligster die de medailles uitreikte was er daarna niets meer dan een grote zwarte tobbe met iets dat leek op afwaswater, maar wat sportdrank was. Ik had wel een bekertje gekregen waarmee ik dan mijn drankje kon scheppen gelukkig. Natuurlijk nam ik er eentje maar dit voelde toch als een afknapper na dik twee uur rennen. Achteraf realiseerde ik me dat de organisatie dit  waarschijnlijk uit oogpunt van ‘groen’ bezig zijn (klik) zo geregeld had.

Uitslag utrecht

Ik wilde juist gaan rekken maar zag ineens de bushalte en hobbelde daarnaar toe. Daarin werd ik weerspiegeld en zo ontdekte ik dat er een glas uit mijn zonnebril was gevallen. Het zag er heel gek uit want ik heb een inzetbrilletje in mijn zonnebril met verwisselbare glazen. Ik baalde enorm en vroeg me af wanneer dat gebeurd was want ik had niks gemerkt. Ik realiseerde me ineens: “misschien met de medaille omhangen” en strompelde al zoekend terug naar die plek. En de wonderen waren de wereld nog niet uit want een beetje opzij achter de betreffende vrijwilligers lag mijn donkere brillenglas op de grond zonder dat iemand erop had getrapt. Blij repareerde ik mijn bril en keerde om richting bushalte. Oei die stond al klaar voor vertrek en met een laatste versnelling kon ik nog net in het achterste deel stappen. En daar begon de kramp in mijn benen en billen – ik had immers nog niet gerekt – waardoor ik nauwelijks kon blijven staan. Gelukkig bood iemand zijn zitplaats aan waardoor het langzaam weg trok.

Toen ik uitgestapt was op het Jaarbeursplein kwam ik Sanne ineens weer tegen. Ze had een dik PR gelopen in de ongelooflijk goede tijd van 1:36 en nog wat! Na een korte uitwisseling gingen we gauw ieder ons weg omdat ik te moe en te koud was. Gelukkig kon ik nog net een beker warme koffie bemachtigen voor de trein vertrok. Toen ik een beetje ontdooid was, maakte ik eindelijk mijn medailleselfie (met snottebel 😉 ).

IMG_20180318_153228371

Karen heb ik dus niet ontmoet zondag maar achteraf bleek dat zij mij wel had gezien en aangesproken maar ik had haar noch gehoord noch herkend. We moeten dus een nieuwe poging wagen om elkaar ‘in het echie’ te ontmoeten. Met Sanne wilde ik al ooit een rondje bos doen en dat is door deze ontmoeting weer dichterbij gekomen. Ik heb al een heel rijtje mogelijke loopdates in het land ondertussen. Tijd om daar eens werk van te gaan maken.

Over mijn uitslag ben ik gezien de omstandigheden in Utrecht heel tevreden. Het is het beste dat ik zondag van kon maken maar ik hoop dat ik mezelf toch nog wel kan verbeteren. Voor mijn leeftijdscategorie is het zeker niet slecht. Een tijd onder de twee uur moet er in de toekomst in zitten en misschien loop ik ooit mijn hele oude PR van 1:54:55 (uit 2010) nog eens van mijn lijstje. Ik werk eraan!

 

8 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Matroos Beek schreef:

  Ik zou geen rondje met jou durven lopen Dorothé… je bent gewoon te goed.
  Heerlijk om te zien en te lezen hoe je hierin opgaat.
  Hartelijke groet X

 2. KnutzEls schreef:

  Je doet wat je graag doet. Not my cup of tea, maar ik vind het wel bewonderenswaardig. En je bent een kampioene. Liefs, Els

 3. Mari Durieux schreef:

  Knap gelopen onder de extreme omstandigheden Dorothé

 4. Meisje_Sanne schreef:

  ‘Zeker niet slecht’, zeg je? Hartstikke goed! Zeker gezien de omstandigheden! Ik vond het ook heel leuk jou te hebben ontmoet. Enne…die buitenplaats waar je het over hebt, dat is Fort Rhijnauwen. En bij het theehuis daar kun je heerlijke pannenkoeken eten!

  1. djaktief schreef:

   Toch maar eens wat rustiger langslopen bij dat fort en theehuis naar binnen gaan (met een beetje mooier weer😂)

 5. Jannet schreef:

  Had je het achteraf niet koud? Of heb ik het nou niet goed begrepen en had je na het lopen droge kleding aangedaan? Mooi gelopen weer en op naar de volgende uitdaging!

  1. djaktief schreef:

   Ik had het inderdaad erg koud nadien en ook geen puf om nog een km terug te lopen naar de kleedaccommodatie want ik had niks meegenomen. Het was erg sober aan de finish en daarom ben ik maar gelijk naar huis gereisd toen ik de bushalte zag.

 6. AnneMarie schreef:

  Gefeliciteerd hoor. Knap gedaan. Helaas ben ik nooit zover gekomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s