Weg met de boerenkool ;-)

IMG_20180323_150505097_1

Volgens mij zijn we allemaal hard toe aan de lente en die is net wakker gekust door de zomertijd dus we gaan de goede kant op. In de tuin ziet het er bij ons nog triest uit met dorre struiken en gras dat vol mos zit. De moestuin is leeg op dit maaltje boerenkool na.  Hoogtijd om met deze winterrestant korte metten te maken 😉

 

 

Eerst even de laarzen aan om niet weg te zakken in de klei om de struikjes los te trekken. Daarna de stronken verwijderd en de koolbladeren in de pan gedaan.

 

 

Maar dan ben je er nog niet want aan de onderkant van de bladeren zit een dikke nerf en die moet er ook nog af voordat je de kool fijn kunt snijden. Gelukkig kun je deze makkelijk lostrekken.

 

 

Bij de toppen trekje je alleen de blaadjes los en als dat frommelige blad moet je vervolgens zo klein mogelijk snijden. Wat een klus. Lang leve de voorgesneden zakken bij de supermarkt.

 

 

Manlief is dol op boerenkool dus we eten het regelmatig maar hij maakt het meestal klaar. We hebben al twee keer gegeten van onze eigen oogst. Nou zou je denken dat onze eigen kool smaakvoller zou zijn dan die uit de winkel maar dat was bij ons niet zo. We hadden er – zoals het hoort – de vorst over laten gaan, dat was ook geen kunst afgelopen winter, maar de smaak bleef flauwer dan die uit de supermarkt.

Ik heb lang geleden al een receptkaart gemaakt van de manier waarop manlief de boerenkool maakt:

arjens boerenkool

Voorafgaand aan de duurlopen van 30 km of meer en met de marathon zelf mag ik graag boerenkool eten want ik kan er een heleboel van weg stouwen zonder dat ik er last van heb en het geeft me genoeg energie tijdens het lopen zonder maag- of darmproblemen. Ik kan er beter mee stapelen dan met pasta. Iedereen is verschillend. Tegenwoordig vervang ik de rookworst steeds vaker voor een saucijs. Nou voorlopig hoef ik nog niet te stapelen want mijn eerste marathon De Maasdijk dit jaar is pas op 16 juni dus dat duurt nog even dus. Boerenkool zal dan waarschijnlijk niet verkrijgbaar zijn dus dan ga ik maar een keertje aan de pasta. De start van De Maasdijk is trouwens ‘ s avonds om 18:00 uur dus dat vraagt weer een hele andere aanpak met voeding.

Wat is jullie favoriete voeding voor hardloopwedstrijd?

En voor de niet lopers….Hebben jullie bepaalde maaltijden/gerechten die aan bepaalde activiteiten/festiviteiten zijn gekoppeld?  En dan bedoel ik niet paaseitjes of kerstbrood of zoiets?

13 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Ik vind dit ook een zeer lekkere groente!

  1. djaktief schreef:

   Als je een fan bent dan kun je er zelfs een trui van aanschaffen 😉 http://www.boerenkool.nl/

 2. Affodil schreef:

  Hier wordt in elk geval rauwkost geserveerd vandaag. Met gebakken aardappels en pikant gebraden kippenbouten. Al vroor het de stenen uit de grond!

  1. djaktief schreef:

   Lekker, ben ook een saladefan in de winter, maar ik kan er niet goed op hardlopen.

 3. Kliefje schreef:

  Wij aten vanavond zuurkool, had nog een zakje liggen in de koelkast. Hoop dat het voorlopig de laatste keer was. Op naar zomerkost!

  1. djaktief schreef:

   Zuurkool eet ik ook graag rauw of in een salade, maar ik ben de stampotten ook beu

 4. Mrs. Brubeck schreef:

  Het is in België toch iets minder bekend, ik ken het omdat mijn vader het achteraan in de tuin kweekte. Weet je hoe wij dat noemen? “Krolkolen”, grappig hé?

 5. djaktief schreef:

  Ik denk dat ‘krol’ dan bedoeld wordt als krulkool. Tegenwoordig is het ook erg populair om een boerenkoolsmoothy te namen, maar ik heb het nog nooit op.

 6. Matroos Beek schreef:

  Ik eet stamppot enkel als ik hem zelf heb gemaakt. Dan weet ik wat erin zit en hoe hij is bereid. Bij een ander vind ik het een beetje vies omdat alles door elkaar zit en ik niet kan onderscheiden wat ze erin gemikt hebben.

  1. Matroos Beek schreef:

   Dat zal wel weer een rare kronkel van mij zijn…
   Hartelijke groet.

 7. Veronique Hermans schreef:

  Met het recept van Arjen is niks mis mee, zo kookte mijn moeder, dus ik nu ook de boerenkoop stamp. Wat er ook goed bij smaakt is een gehaktbal en in plaats van augurk piccalilly.

 8. Kakel schreef:

  Mijn dochter en ik eten graag boerenkool maar manlief wat minder. Daar houd je dan toch weer rekening mee. Jammer dat de zelf geteelde boerenkool minder smaakt dan in de winkel.
  Lekker met uitgebakken spekkies! Boerenkool met augurk is een combinatie waar ik nog niet eerder van gehoord heb.

  1. djaktief schreef:

   Ik heb ook moeten wennen aan die augurken, maar nu mis ik ze als ze er niet bij zitten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s