Gaan met die banaan/sinaasappel

IMG_20180408_091039248_HDR_1Het is vast niemand ontgaan dat er dit weekend een marathon in 010 is gelopen.  Heel Rotterdam was ongelooflijk in de stemming voor raceday.  Zo stond er op de Markthal deze aanmoediging. Ik liep deze keer geen hele marathon omdat ik na trailmarathon van eind november toe was rust en me niet wilde forceren na de blessures van vorig jaar. Onverwacht kon ik een startbewijs overnemen voor de kwartmarathon en zo deed ik dit jaar toch een beetje mee.

IMG_20180406_163847

Op vrijdag liep ik in een kalme pace de kleine 10 kilometer naar de Marathonexpo om mijn startnummer op te halen en lekker rond te schuimen tussen de kraampjes daar. Ik heb gelijk mijn nieuwe racevest uitgeprobeerd. Ik heb dit aangeschaft om meer drinken mee te kunnen nemen in de zomertrainingen. De eerste ervaring hiermee is positief. Ik schrijf er nog wel eens over. Behalve mijn startnummer heb ik op de expo alleen een paar sokken van Feetures gescoord waarin je geen blaren of gaten kunt lopen en waarop je levenslang garantie hebt. Aangezien ik nogal snel gaten krijg – vooral in compressiekousen – wil ik dit wel eens uitproberen (jullie horen dat nog wel eens).

IMG_20180406_232609601_1

Omdat ik mijn startnummer had overgenomen stond mijn naam er niet op maar dit heb ik opgelost met een witte strook en viltstift. Ik had na de halve marathon in Utrecht verder rustig aangedaan qua trainingen omdat het niet zo wilde lukken met tempo’s. Ik had geen hoge verwachtingen maar wilde graag zo dicht mogelijk in de buurt van mijn PR lopen. Ik had gezien dat het parcours om de Kralingse Plas liep maar me er verder niet in verdiept.

IMG_20180407_195038510_1

Afijn het was sunday raceday geworden en om 08:00 reed ik met manlief naar het clubhuis van de schaatsvereniging waar hij met zijn maten had af gesproken om te trainen op de racefiets. Dit is aan de achterkant van de Boszoom. Ik zou vandaar uit naar de start van de kwart gaan op de Burgemeester van Walsumweg en na de wedstrijd weer terugkeren om hier op de Boszoom supporter te zijn. Ik had een flinke doos sinaasappels gesneden en wat flesjes water en sportdrank bij me, maar die liet ik nog even in de auto.

Zo gezegd zo gedaan. Eerst een kilometer wandelen, 3 kilometer joggen en de laatste kilometer weer wandelen. Ik zag overal de vrijwilligers in actie met het regelen van het verkeer en de opbouw en inrichting van drank- en sponzenposten en besefte weer dat er ongelooflijk veel bij de organisatie van zo’n evenement komt kijken. Bijzonder dat hiervoor toch weer zoveel vrijwilligers zijn gevonden. Driewerf hulde voor hen!!!

De start van de kwart was aan de Burgemeester van Walsumweg maar ik moest helemaal doorlopen naar Station Blaak om bij mijn blauwe wave oftewel startgolf 3 te kunnen komen. Voor de dixies aldaar stond een gezellige lange rij mensen te wachten. Het ging heel gemoedelijk aan toe. Er was een meisje dat bij de eerste wave moest starten en iedereen vroeg of ze voor mocht en dat vonden we allemaal prima. We wisselden nog wat tips en wetenswaardigheden uit. Ik leerde van een meisje dat ik moest fluiten tijdens het plassen om beter alles kwijt te raken bijvoorbeeld. Later in het startvak was iedereen veel meer met zijn mobieltje in de weer maar ik had nog een leuk praatje met een Zuidamerikaanse dame wiens broer in 2:20 de hele wilde finishen. Zij had de vlag opgevouwen in haar tight zitten liet hem aan me zien en kletste honderduit. (Ik heb de naam van de broer niet onthouden helaas, dus ik weet niet of het gelukt is.)

30415298_2336310959728092_5638363345984684032_o start kwartmarathon
Foto van de website van NN Marathon Rotterdam

Afijn eindelijk mochten we starten. Het was druk want er waren 14.000 inschrijvingen op deze afstand. De vrouwen waren met 51% in de meerderheid werd er aangekondigd. Ik stond dus nog onder de kubuswoningen aan het eind van de foto te zien, toen de eerste wave mocht. Wij vertrokken stipt op tijd maar het was heel lastig lopen door de drukte. In het begin moest je uitkijken dat je niet zwikte over de tramrails op Oostplein. Zo goed en zo kwaad als het ging probeerde ik tempo te maken en mensen te passeren zonder mijn ellebogen te gebruiken.

Ik verheugde me erop dat we zo lekker breed asfalt zouden krijgen rond de Kralingse Plas maar dat was een behoorlijke misrekening. We gingen na enkele geasfalteerde meters namelijk de Prinses Beatrixlaan op en dat is een klinkerweg die behoorlijk bol is. Met al die lopers erop was er geen andere mogelijkheid dan door het zand aan de zijkant rennen om mensen te kunnen passeren. Het fietspad langs de boulevard was ook gelijk verstopt dus daar ging ik maar over het gras en het fietspad en de stoep naast de Plaszoom waren boordevol renners, dus er zat niks anders op dan de kinderkopjes maar te nemen. Onderstaande plaatjes heb ik op met behulp van Google Earth gemaakt.

klinkers prinses beatrixlaankinderkopjes plaszoom

Verder is de discipline bij deze groep lopers nog niet zo ontwikkeld dat de langzamere lopers en wandelaars rechts gaan lopen. En er zijn ook diverse kuddedieren die absoluut geen seconde gescheiden willen lopen van hun groepje en daardoor voor behoorlijke bottlenecks in het parcours zorgen. Ik besefte al gauw dat ik het gewoon niet te serieus aan moest pakken vandaag en gewoon alleen maar zo goed mogelijk de stroom moest volgen en ieder gaatje benutten waar ik door kon.

Afijn zo heb ik de finish gehaald en ondertussen genoten van de sfeer en  het publiek. Toen ik de uitslag later zag verbaasde het me dat ik zo’n vlak tempo had gelopen, terwijl ik in de praktijk voortdurend moest inhalen en remmen. Over het totale resultaat mag ik niet mopperen, want er zijn er 11.000 langzamer binnen gekomen.

 kwartmarathon

IMG_20180408_105656931_1

Met de medaille om maakte ik een selfie, sms’te mijn behouden aankomst aan het thuisfont, rekte en dronk een flesje sportdrank. Het was even zoeken naar de uitgang maar via de metro-onderdoorgang kon ik weer aan de juiste kant van het Hofplein komen om 5 km terug te kunnen joggen naar de Boszoom. Ik maakte nog een kleine stop bij een AH om even via de WiFi de marathon app bij te kunnen werken om te schatten of ik op tijd zou zijn voor mijn supporterswerk.

Toen ik bijna ter plaatste was werd ik ingehaald door de toplopers (niet letterlijk want ik liep op het fietspad parallel aan  de tweede rijbaan op de Boszoom). Daarna zo snel mogelijk naar de auto voor mijn supportersbevoorrading én mijn eigen lunch. En toen begon het zenuwachtige checken van de app. Ik verwachte Peter, Michiel, Sanne, Gaby, Grace, Ruud, Hans, Gudy, Cees, John, Janneke, Jannet, Monique P, Lenie ongeveer in die volgorde maar ik miste er een paar.  Het goede nieuws is dat ze allemaal zijn gefinisht maar de marathon was voor sommigen subliem en voor anderen meedogenloos. De overgang van trainen in de vrieskou naar een warme windstille voorjaarsdag speelde menigeen parten. (Degenen die al een blogupdate hebben geplaatst staan in blauw -updates volgen nog – klik er maar op voor hun marathonverhaal). Ik zag ook nog vele lopers van CAV Energie en de estafettelopers van het Running Blind Team Rotterdam. Ik had echt kippenvel toen Janneke langskwam want zij had vijf weken nauwelijks kunnen trainen door griep. Ik had erg met haar meegeleefd op Instagram.

Het was fantastisch om al die lopers te zien. Ze liepen goed én slecht maar ze gingen door. Ik ben gebleven tot de pacers van 4:40 voorbij kwamen want ik had Jannet een sinaasappel beloofd. Die sinaasappels gingen hard trouwens. Manlief schoot er een plaatje van. Ze kwamen soms van de andere kant van het parcours naar me toe en schoten dan weer verder net zoals deze loper in zijn prachtige shirt.

IMG_20180408_132045115_1

Het was een inspirerende dag voor me en ik begin de kriebels te krijgen om zelf weer aan de slag te gaan met de marathontrainingen. Zondag is de 28 kilometer aan de beurt, maar ik lig nog wat achter op schema. Ik heb weer moed genoeg om me eraan te wagen.

10 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Sportlifecrisis schreef:

  Leuk verhaal. Nu heb ik naast de marathon ook de kwart gelopen (althans zo voelt het bij het lezen). Jammer dat ik je gemist heb want een power up met een sinaasappel kon ik in het Kralingse bos wel gebruiken. Succes zondag en keep me posted over die magic socks…..

  1. djaktief schreef:

   Die had je niet weggekregen in dat tempo dat jij liep

 2. Een heel apart wereldje, die omgeving van de marathon!

  1. djaktief schreef:

   Een heerlijk wereldje.

 3. Matroos Beek schreef:

  Een mooi beschreven relaas van deze wedstrijd. En een mooie prestatie! Ik heb het geboeid gelezen. Hartelijke groet.

  1. djaktief schreef:

   Bedankt voor het compliment

 4. Jannet schreef:

  Die sinaasappel had ik al een paar km naar uitgekeken. Dank je dat je op me gewacht heb. En zelf heb je ook nog eens een mooie training afgewerkt!

  1. djaktief schreef:

   Ik had er speciaal voor jou wat achter gehouden. Jij was tenminste goed te vinden met die pacervlag

 5. rudolfverhoef schreef:

  Het was een mooi dagje lopen in 010 zondag.
  Je hebt er een mooi verhaal over geschreven.
  Leuk om je even te zien, hoewel dat een beetje laat was om even langs je af te lopen. Ik liep toen al met mijzelf te worstelen. Eten tijdens een marathon doe ik niet (soms neem ik wel gelletjes), en sinaasappel, hoe lekker normaal ook, durfde ik niet aan om nog even voor terug te lopen. Wel een goede actie van je in elk geval 👍

  1. djaktief schreef:

   Dankje Ruud. Iedere loper weet zelf het beste wat hij wel of niet moet doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s