Recycle: rokje van overhemd

IMG_20180506_181927873_BURST000_COVER_TOP_1

Zo het duurde toch weer wat langer dan ik dacht, maar hier is de beloofde tutorial van mijn laatste recycleproject. Ik ben er ook extra lang aan bezig geweest omdat WordPress vervelend deed. Mijn blog wordt opgeslagen maar de revisies of history kun je niet meer terugzien en herstellen. Ik haalde even iets naar voren en was toen ineens mijn werk kwijt. Het idee deed ik op bij mme Zsazsa maar mijn uitvoering is voor vrouwenbenen die iets meer bedekking kunnen gebruiken;-)

Ik gooi niet graag iets weg zoals jullie weten. Dit zijn een paar overhemden van manlief waarin ik hem iets te vaak had gezien. Het t-shirt dat ook in beeld is heb ik ook verknipt maar daarover een andere keer.

Ik maakte drie exemplaren tegelijk vandaar dat je af en toe wat andere stof ziet. Ik ga dan helemaal op in het proces en maak er hap snap wat fotootjes van om mijn werkwijze uit te kunnen leggen maar mijn creatieve geest let dan wel op de techniek maar minder op het beeld. Ik hoop dat het toch een beetje duidelijk is.

 • Torn het borstzakje eraf en strijk het hemd. Leg het goed plat neer met de zijnaden op elkaar.

IMG_20180425_174922896_1

 • Bepaal de lengte van je rokje en knip het overhemd op de gewenste lengte door. Ik wilde een wat langer exemplaar en knipte daarom een stukje in de mouwen.
 • Van de bovenstukken die je over hebt kun je de kragen ook nog gebruiken maar daarover later meer. Ik knipte ze zo uit:

IMG_20180425_181303797_1

 • Je hebt dus een stukje in de mouw geknipt. Daar moet je eerst de zijnaad stikken. Ik deed dat met de lockmachine maar gewoon stikken en zigzaggen tegen rafelen kan ook. Ik liet het expres een klein beetje schuin lopen richting de taille.
 • Voor de band nam ik een losse strook stof van 6 cm breed net zo lang als de omtrek van het overhemd. Ik baseerde dit op het elastiek van 3 cm breed dat ik in huis had (1 cm over aan beide kanten + 1 cm voor ruimte)
 • Ik werkte een lange zijde en de twee korte kanten af met lockmachine (zigzag kan ook).
 • Daarna speldde ik ze zo vast dat er in het midden een opening bleef om later het elastiek door te halen.
 • Vervolgens strijken! De strijkbout is de vriendin van de kleermaker/coupeuse 😉 De naad aan de achterkant strijk je dan richting de band.
 • Want die band wordt kort op de de naad (2 mm) doorgestikt (foto 4). Dit heet ook wel platstikken. Hierdoor valt de rand heel mooi naar binnen zodat je niet op de naad kijkt. Het voelt ook iets steviger en de band behoudt beter zijn vorm (foto 6).
 • Je speldt de tunnel nu af. Vouw eerst het elastiek erin voor de maat en zet maximaal 0,5 cm daarnaast je speld. De tunnel mag niet te wijd worden omdat anders het elastiek erin gaat draaien
 • Stik de naad rondom. Hoe het aan de achterkant eruit ziet zie je op foto 9.
 • Dan trek je met behulp van een veiligheidsspeld het elastiek erdoor. Stik de uiteinden aan elkaar en je rokje is helemaal klaar

Nou daar is ie dan. Ik vind dit ook echt de leukste.

IMG_20180506_094431608_1

Maar de andere zijn ook niet verkeerd toch. Ik moest nog even rommelen in mijn kast om bijpassende shirts te vinden voor deze ‘modeshow’ maar inmiddels heb ik al allerlei andere combinaties aangehad.

 • De kragen werkte ik rondom af met lockmachine (zigzag kan ook) om ze nog te kunnen gebruiken als losse boordjes onder een trui of shirt.

IMG_20180506_183308962_1

Ik weet niet of ik ze echt veel ga dragen maar lets give it a try. Weggooien kan altijd nog.

Als je een overhemd met lange mouwen hebt dan kun je overwegen om ook de mouwen te recyclen tot cadeauverpakking of stofmouwen. Ik schreef er eerder over in dit blog helemaal onderaan) 

Ik schreef ook eerder over het recyclen van broeken tot rokjes. Zie hier en hier. En ik schreef ook eerder over het maken van een supersimpelrokje van tricot in deze blogpost van 2013.

20160104_215250_1                           rok 1 P1100294_1

Deze werkbeschrijvingen horen tot mijn vijf meestgelezen blogpost met ieder meer dan vijfduizend weergaven. Ik hoop van harte dat er ook veel rokjes zijn gemaakt of pogingen werden ondernomen om dingen te recyclen. Ik weet dat kleding goedkoop is tegenwoordig en ik draag zelf ook niet alles op tot de laatste vezel maar ik gooi niet zo gauw dingen weg. Dat rokje rechts bijvoorbeeld is ondertussen vaal geworden maar het ligt op de stapel om te worden gerecycled tot buff (je weet wel zo’n multifunctionele col die ik gebruik met sporten).

top 5 naaiblogs

Maar eigenlijk komt het rokje van niks op plaats zes want mijn blog Naaimachine EHBO dat ik eerst publiceerde op Naaicafé DJ (later Atelier DJ) was goed voor 2.338 + 4.977 op DJaktief = 7315 weergaven.  Zelf kleding maken is dus helemaal niet dood maar helaas heb ik nauwelijks aanmelding voor naailes in 2018. Atelier DJ blijft in ieder geval open voor mezelf en virtueel blijf ik aanwezig met dit soort werkbeschrijvingen. Al die naaiblogs kun je terugvinden onder deze pagina oftewel het kopje ‘Naaien tips en trucs’  bovenaan mijn blog. Ik heb als weer wat nieuwe dingen uitgeprobeerd waarover ik binnenkort weer ga schrijven en daar speelt dit groene shirt op de voorgrond een hoofdrol in.

IMG_20180425_180508021_1
Een bijschrift invoeren

Zo en nu is het tijd voor mijn andere passie: hardlopen. Er staat 21,1 km op de planning vandaag. Als ik daarna nog puf heb dan schrijf ik er nog een blogje over en anders zullen de loopfans even moeten wachten en/of zelf moeten gaan rennen.

 

 

 

 

 

 

7 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Matroos Beek schreef:

  Echt leuk gedaan.
  Dat knippen zou mij nog lukken, maar om er dan vervolgens zoiets mooi van te maken, neen, dat zou ik nooit kunnen.
  Geniet van je looprondje!

 2. AnneMarie schreef:

  Leuk gedaan hoor. En eigenlijk best simpel te maken. Ze zitten waarschijnlijk luchtiger dan de spijkerrokjes die ik voor een habbekrats gekocht heb. Die van jou zijn nog goedkoper trouwens. 👍👍

 3. Veronique schreef:

  Wat een leuk idee, Dorothé en het staat je ook nog eens geweldig

 4. zijvanhiernaastendaarnaast schreef:

  Geweldig leuk! Als ik om de hoek woonde kwam ik bij je!

  1. djaktief schreef:

   Dit kun jij zelf ook makkelijk maken toch.

   1. zijvanhiernaastendaarnaast schreef:

    Tuurlijk maar het is wel gezellig!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s