25 food vragen tag

IMG_20181021_182950250_1Omdat ik weet dat ik na een marathon altijd een beetje in een gat val  had ik al een blogje voorbereid over een heel ander onderwerp dan hardlopen. Altijd maar over hetzelfde schrijven is saai (vooral voor niet-lopers). Dit blogstokje is via via bij mij terecht gekomen. De originele tag gaat terug tot het blog van Pauline uit 2014. Voel je vrij om het over te nemen of lekker te laten vallen.

Het gaat verder prima hoor – ook het hardlopen – maar ik neem even een beetje afstand van het ‘on line leven’ voor een maandje. Het is goed om even weer tot mezelf te komen. ‘In real life’ ben ik bezig met nieuwe wegen zoeken voor mijn Atelier DJ (vernieuwde website), netwerken naar een leuke job (zie  LinkedIn),  en de gewone huis-tuin-en-keukenzaken.  Het opnieuw uitlopen van de marathon heeft me een boost gegeven in ieder geval. Ik heb mijn wedstrijdlijstje bijgewerkt, maar wil mezelf niet voorbijlopen door me nu al vast te leggen voor een volgend loopdoel.

Even prioriteit geven aan andere dingen dus. Zo kookte ik al weer twee nieuwe recepten: Käsekuchen en Filettopf mit Äpfeln. Omdat er genoeg varianten te googelen zijn, verklap ik de keukengeheimen van mijn Duitse vriendin lekker niet. Wel geef ik antwoord op de volgende vragen:

1. Wat is je favoriete ontbijt?

  • Altijd twee koppen thee, een multivitaminepil voor 50-plussers en een citrusvrucht aangevuld met een van de onderstaande variaties;
    • Als ik de dag(en) tevoren teveel heb gegeten dan ga ik aan een smoothie van yoghurt met banaan
    • bijna dagelijks bakje yoghurt met muesli
    • op zaterdagochtend 4 beschuitjes met 20 % vet margarine gecompenseerd door een flinke laag pure hageslag
    • op zondag volkoren afbakbroodjes met lekker beleg zoals zalm, rosbief, fricandeau

2. Hoe drink je je koffie?

  • De meeste kopjes koffie die ik drink komen uit de Senseo en zijn zonder suiker en melk. Ik koop altijd goedkope koffiepads in de aanbieding en wissel regelmatig van smaak.
  • Manlief zet iedere avond voor mij een kopje cappuccino met zo’n hoge druk kannetje op het gas en melk die hij opschuimt in de magnetron. Als manlief er niet is dan maakt jongste vaak zo’n kopje voor mij.
  • Op latte macchiato ben ik dol maar omdat er vrij veel calorieën in zitten neem ik het bij uitzondering als traktatie.

3. Wat zit er op je lievelingsbroodje?

  • Zalm of geitenkaas. Jammer dat de zalm zo duur is tegenwoordig. De zalm moet dan op en donker broodje met een beetje dille. En de geitenkaas op een wit broodje dat nog even onder de gril gaat met een beetje spek, geroosterde pijnboompitten en wat honing. Ik ben helemaal niet veeleisend toch?

4. Soep of salade?

  • Soep als het kouder is. Ik eet graag pompoensoep en snert.
  • Salade als het warmer is. Een salade met geitenkaas en noten is favoriet.

5. Wat is je favoriete kookboek?

  • Mijn meestgebruikte kookboek is dat van mezelf. Al jaren schrijf ik de dingen die in ons gezin door de keuring komen op kaartjes en steek die in zo’n plastic  map. Ik schreef er diverse blogs over onder de titel ‘Uit de keuken van’. De laatste dateert aflevering dateert van december 2017 klik. Nu twee kinderen het huis uit zijn experimenteer ik minder. Ik heb nog wel wat nieuwe dingen uitgeprobeerd maar ik lig nog wat achter met de verwerking daarvan.
  • Ik heb wel en paar kookboeken maar eigenlijk gebruik ik die niet op een enkel recept na. Vroeger nam ik uit ieder vakantieland wel een kookboek mee maar uiteindelijk deed ik er weinig mee.
  • Ik gebruik veel ideeën voor recepten die ik vind in de gratis bladen van de diverse supermarkten en op internet maar ik geef er eigenlijk altijd een eigen draai aan.

6. Nooit meer zoet of nooit meer hartig?

  • Ik hou meer van zoet dan van hartig, maar ik hoop dat ik nooit echt hoef te kiezen.

7. Welke keuken (land) is je favoriet?

  • De Italiaanse keuken voor vlees, vis, pasta etc.
  • De Duitse en Engelse keuken voor gebak

8. Wat is je favoriete foodfilm?

  • Geen idee. Ik kijk liever naar sportfilms of historische drama’s

9. Wat is je meest ultieme ‘guilty pleasure?

  • In mijn leven bestaan er geen verboden voedingsmiddelen bestaan. Ik mag alles eten van mezelf maar wel met mate. In aanloop naar de marathon drink ik een maand lang geen alcohol en let ik extra op wat ik eet.
  • In de zin van waar ik het meest van kan genieten zijn de favorieten:
    • echte bonbons bij de koffie
    • port met een stukje overjarige kaas
    • cola na een hardloopwedstrijd

10. Wie is je grootste inspiratiebron?

  • Ik ben geen fan van een bepaalde kok of zo maar ik vind Karin Luiten die schrijft over ‘koken zonder pakjes en zakjes’ wel inspirerend
  • Mijn studerende kinderen koken beide heel regelmatig maar ieder heel verschillend. Zij brengen me ook op allerlei ideeën.
  • Als ik in een ander land ben dan verdiep ik me daar ook altijd wel in wat er daar gegeten wordt.

11. Thuis koken of uit eten gaan?

  • Uit eten gaan vind ik heerlijk af en toe maar met een toprestaurant doe je mij geen plezier. Ik ben daar niet fijnbesnaard genoeg voor. Ook als ik dagenlang uit eten zou moeten op vakantie dan doen je daar mij geen plezier mee. Ik heb daar dan niet het geduld voor.
  • Als manlief met een van de zonen een lekker dinertje kookt dan kan ik daar heel erg van genieten.

12. High end of Low profile?

  • Zelf kook ik erg rechttoe rechtaan, net zoals ik ben. Alleen met de verjaardagstaarten voor de kinderen heb ik me altijd erg uitgeleefd. Ik heb daar ook ooit een blog over geschreven klik . Maar ook die recepten zijn in de basis erg eenvoudig.

13. Wat is je lievelingsrestaurant?

  • Restaurant De Harmonie in Rotterdam omdat ik daar ooit toen ik zwanger was een gerecht bestelde dat ik ik bij nader inzien door mijn smaakverandering door de hormonen niet lustte. Ze maakten gratis iets anders om me toch een fijne avond te bezorgen.
  • Over het algemeen hou ik van restaurants waar ze je goed verzorgen zonder je de hele tijd te storen met ‘wenst u nog’ of ‘heeft het u gesmaakt’ etc. of te overdonderen met allerlei informatie over het eten en de wijn. Ook timing is erg belangrijk. Als ze je eerst een kop koffie te brengen en dan pas een stuk taart zodat je nog een tweede kop koffie erbij moet bestellen, dat geeft mij het gevoel dat ik er zit voor hun omzet in plaats van voor mijn plezier.

14. Boodschappen doe ik bij…

  • De Lidl want die heeft de beste en de meeste groente en fruit.
  • Ik let erg op aanbiedingen bij AH, Jumbo en Dirk.
  • Soms koop ik bij boerderijen of boerderijwinkels in de Hoekse Waard en Rhoon (vooral aardbeien, kersen, asperges).

15. Het lekkerste dat ik ooit gegeten heb is..

  • mijn culinaire geheugen laat me even in de steek, dat zegt waarschijnlijk wel iets over hoe ik over eten denk. Het is absoluut niet zaligmakend voor mij.

16. Wat is je favo cocktail?

Ik hou erg van een Crodino.

17. Koffie met George (Clooney) of Heston (Blumenthal)?

George Clooney…. wie Heston Blumenthal was moest ik eerst opzoeken.

18. Wat mag niet ontbreken in jouw keuken?

  • Goede pannen en messen die scherp zijn, een maatlepel, maatbeker, weegschaal, vijzel, stamper, knoflookpers etc. Het hoeft geen duur spul te zijn maar het moet wel werken.

19. Mijn favo snack is…

  • Een banaan staat op één.
  • Een handje noten staat op twee.
  • Een cracker met pindakaas of een beschuit met hagelslag delen de derde plaats

Ik heb mezelf aangeleerd om gezond te snacken. Snoep en koek heb ik niet in huis. Ook niet voor de visite. Ik bak alles zelf en er zijn dus altijd crackers en beschuitjes in huis. Ik moet zeggen dat ik nu na de marathon wel weer geneigd ben om wat meer te eten. De eerste twee weken vind ik oké en dan gaat de knop weer om.

20. Wat zit er op jouw pizza?

Mozzarella, champions, ham of rauwe ham en rucola. Ik ben ook dol op Calzone.

21. Wat lust je echt niet?

Oesters, mosselen, kikkerbilletjes en insecten.

22. Mijn favoriete foodblog is…

Ik volg niet echt een foodblog maar er zijn twee blogs waar regelmatig tips over koken en tuinieren voorbij komen waar ik wel eens dingen van uitprobeer:

23. Het gekste dat ik ooit gegeten heb is..

Toen de kinderen jonger waren gaven we ze af en toe € 10,– en dan moesten ze daar met zijn drietjes samen zelf boodschappen van doen en een avondmaaltijd koken. We kregen daar altijd wonderlijke combinaties van gerechten. Ik herinner me nog de keer:

  • vooraf tamarinde
  • tomatensoep
  • boontjes met pasta en vlees
  • dessert: appeltaart (ze hadden niet genoeg geld maar kochten het erbij van hun zakgeld)

24. Wat staat er op je food bucket list?

Ik heb geen food bucket list. Ik ga graag naar restaurants waar ik nog niet geweest ben. En als ik dan de kaart voor me krijg dan kies ik vrij snel wat me die dag aanspreekt en daar geniet ik dan van. Ik ben meer van blij zijn met wat er is dan van dromen over.

25. Ik kan niet leven zonder…

Chocolade/bonbons bij de cappuccino die mijn man iedere dag voor mij maakt met zo’n ouderwets espressokannetje en een dot liefde.

Het zou leuk zijn als jullie zouden willen reageren met een antwoord op een van de vragen uit deze lijst. Je mag natuurlijk ook het hele blogstokje overnemen. Vrijheid blijheid is vanzelfsprekend.

IMG_20181019_203748093_1

 

 

12 reacties Voeg uw reactie toe

  1. runningreneetje schreef:

    Ik drink mijn koffie ook altijd zwart, maar zo af en toe bijvoorbeeld op het vliegveld vlak voordat we op vakantie gaan wil ik me zelf nog wel eens verwennen met een karamel macchiato van Starbucks!

    1. djaktief schreef:

      Heerlijk voor zo af en toe. Dan blijft het speciaal

  2. Oesters zijn aan mij ook niet besteed (vooral dan de rauwe versie – snot!), maar mosselen zal ik nooit laten liggen.
    Een lang stokje om over te nemen. Zelf sta ik zelden stil bij ‘eten’. Als het maar gezond en lekker is valt alles mee voor mij. ‘Veel’ hoeft het ook niet te zijn…
    Ontbijt is al meer dan dertig jaar een grote kom muesli met yoghurt. Iets dergelijks had ik ook in jouw lijstje verwacht, maar je koos voor een mooi alternatief.

    1. djaktief schreef:

      Een mosselenfan zoals mijn echtgenoot is.

      Ik schreef trouwens dat ik ook bijna dagelijks ontbeet met yoghurt en muesli. Alleen soms een smoothie en in het weekend een gezellig gezinsontbijtje.

  3. Matroos Beek schreef:

    Een smakelijk logje, ik heb er zowaar trek van gekregen!

    1. djaktief schreef:

      En dan is vooral de vraag waarin matroos… onthul je voorkeur 😉

      1. Matroos Beek schreef:

        Ik had deze middag al goed gegeten. Een grote omelet met veel champignons en kaas.
        Heb na het lezen van jouw blog een cracker genomen met smeerkaas, daarna een banaan en vervolgens een grote yoghurt met blauwe bessen en frambozen en een kopje thee. Deze ochtend at ik 4 sneden koolhydraatarm brood met suikervrije jam, een glas fruitsap en twee koppen thee. Tussendoor dronk ik tweemaal een koffie natuur: zonder melk of suiker, zonder koek of snoep. Dat was mijn dagmenu!

        1. djaktief schreef:

          Klinkt voedzaam en lekker. Ben zelf ook dol op blauwe bessen.

  4. KnutzEls schreef:

    Kom net terug van een paar dagen weg en we moeten nog (brood) eten. Geen goeie timing voor het overnemen van het stokje, maar ik hoop het te onthouden voor binnenkort, eventueel in afleveringen. Groetjes van KnutzEls 👐👐

    1. djaktief schreef:

      Leuk idee Els in delen, maar eerst even acclimatiseren thuis.

  5. Forever38.com schreef:

    We hebben hetzelfde lievelingsbroodje (geitenkaas op een wit broodje dat nog even onder de gril gaat met een beetje spek, geroosterde pijnboompitten en wat honing). Maakt mij dat nu ook veeleisend ?? Haha

    1. djaktief schreef:

      Ja precies zo is het allerlekkerst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s