Een vestje van likmevestje

IMG_20181111_161412426_1

Kennen jullie de uitdrukking ‘van likmevestje’. Hij bestaat echt hoor en wordt gebruikt om aan te geven dat iets niet goed is of iemand niet erg capabel is. Zie hier. Nou ik heb er een gemaakt én toch ga ik er over schrijven.

En ik ben er nog trots op ook. Het gaat nl. om een breiwerk dat een ultraproject is geworden. In dit blog van 2011 was ik al bezig met dit bolerovestje. Ik had een breipatroon gevolgd maar het kwam niet goed uit en toen heb ik het uitgehaald en ben opnieuw begonnen. Ik nam het op vakantie mee maar toen ik de panden het aan elkaar had gezet en het wilde passen leek het nergens op zoals ik showde in dit blog.

Daarna ben ik eens op internet gaan zoeken naar patronen en toen kwam ik terecht in het patroonwalhalla voor handwerken op de website van Jessica Tromp. Ik breide een stekenproef en begon volg goede moed aan de derde versie van het vestje. Ik heb daar verder niet meer over geschreven en er nog minder aan gedaan. Ten tijde van de operaties en het herstel daarvan vond ik breien helemaal veel te moeilijk en koos ik voor haken. Dat lukte wel en ik maakte twee mooie plaids klik .

Daarna heb ik opnieuw een poging gedaan om toch dat zwarte vest te breien en in dit blog van mei van dit jaar over losse eindjes deed ik er verslag over.  (Ik breide de voor- en achterpanden aan één stuk volgens het patroon van Visserstruien maar als je op die link klikt dan zit daar tegenwoordig een nieuwe website onder. In de bieb vond ik er dit boek over.) Ik liep vast bij het minderen voor de hals, maar met hulp van een ander biebboek waarvan ik de titel en schrijfster kwijt ben lukte het toch om de panden af te krijgen.

Ik begon aan de mouwen. Die moesten van boven naar beneden worden aangebreid volgens het patroon van Visserstruien maar het was zo ingewikkeld allemaal dat ik tot 3x toe opnieuw begonnen met het opnemen van de steken. Ik gooide het breiwerk in de bagage naar München waar ik bij mijn Duitse vriendin logeerde voor het lopen van de marathon. Zij breide voor mijn ooit heerlijke sokken, dus ik hoopte op haar hulp. Ik liet haar mijn poging zien en zij opperde een het aantal op te nemen steken te veranderen: eerst twee keer een steek opnemen en dan in de volgende een dubbele steek breien. Maar in de praktijk is dat niet echt mogelijk. Ik heb gewoon onder iedere derde steek een lus lager opgenomen. Snappen jullie het nog 😉

Al op de terugweg in de auto naar huis na de marathon zat ik ijverig te breien en nu is het af…….

IMG_20181117_100504773_1IMG_20181117_100515587_1

Maar nu nog even waarom ik het toch een vest van likmevestje vind:

 • de hals loopt niet mooi in een V en sluit achter niet hoog genoeg
 • de mouwen zijn een beetje te wijd
 • de boord is een beetje te los gebreid
 • het breiwerk ziet er onregelmatig uit omdat de wol is uitgehaald en meer keren hergebruikt (kijk maar bij de mouw)
 • etc.

Maar het zit heerlijk. Het is echte wol en het is zo’n vest om in weg te kruipen. En als ik een opvlieger krijg – hierover binnenkort meer –  dan is dat vestje zou uit. Ik ben zo trots op mezelf dat ik dit project afgemaakt heb, ook al is het niet 100% geworden zoals het zou moeten. Ik draag hem vaak in huis als ik het net een beetje kil krijg. Het wordt gewoon mijn woonvest…. lang leve mijn likmevestje 😉

IMG_20181111_161510382_1

10 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Matroos Beek schreef:

  Leuk logje en vestje. Hopelijk vliegt het niet teveel uit wegens opvliegers…

  1. djaktief schreef:

   Daarom zitten er geen knopen aan.

 2. Een soortgelijke uitdrukking bestaat ook in Brugge, maar heet hier: ‘vanlikm’nliptje’

 3. KnutzEls schreef:

  Een “volhoud” vestje. Staat je goed!

 4. AnneMarie schreef:

  Mooi vestje hoor. Wat een volhouder ben je zeg . Knap hoor. 👍👍👍

 5. Affodil schreef:

  Er is dus nog hoop in bange dagen: ik ben “nog maar” 3 jaar bezig aan een mouwloos topje …

  1. djaktief schreef:

   Op een gegeven moment lukt het jou ook ineens. Hou vol!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s