Gewoon hardlopen of ….

 

wisseltrofee

Zo we zijn inmiddels in de herfst beland; een maand na mijn laatste marathon. Ik trek weer een lange tight aan en een ondershirt. In ieder geval zijn lange mouwen weer lekker maar echt koud is het nog niet.

Sinds München marathon staan er achttien  hardlooptrainingen, vijf wandelingen, vier sportschoolbezoeken en drie fietstochten in mijn trainingslogboek. Het zwembad bezocht ik nog niet, de masseur evenmin maar ik ging wel een keertje naar de sauna. Natuurlijk liep en fietste ik ook diverse korte stukjes maar dat hou ik allemaal niet bij. Ik heb nog meer te doen nietwaar?

IMG_20181102_173111174_1

Omdat ik op ‘schermdieet’ ben postte maar een enkele keer iets op Instagram. Het voelde lekker vrij zo lopen en sporten zonder doel en het gevoel te hebben dat je er zo nodig iets over iets moet delen. En als ik iets kwijt moest dan deed ik dat wel in een blog. Dat kan ik lekker veel sneller met tien vingers typen en zo lang maken maken als ik wil. Of jullie het allemaal lezen dat beslis je lekker zelf. Als ik erover geschreven heb dan ben ik het kwijt. Ik deel het omdat een ander misschien er ook nog iets aan heeft of iets van vindt. Bij Instagram gaat het toch vooral om het delen zelf en de interactie die daarop volgt. Het voelt voor mij alsof ik met iets wil scoren. Ik ken ondertussen ook al flink wat trucjes om dat te verbeteren maar daar put ik op den duur toch geen voldoening uit.

Weinig on line zijn betekende ook dat ik afgelopen maand ook weinig hoefde te fotograferen. Dat betekent dat de trainingen minder tijd kostten. Ik liep alleen, kwam weer thuis, douchte en was klaar. Een enkele keer onderbrak ik de training voor een een plaatje maar dat gebeurde dan als ik toch al stil stond omdat ik de bosjes in moest of zoiets. Of zoals ik even omkeek naar de pas aangelegde nieuwe weg bij de geluidswal waar de zon zo mooi onder ging. Al die foto’s hoefde ik dus niet te downloaden, te delen of weg te gooien. Ik hoefde er ook niks van te vinden of te verwachten. Ongemerkt ben ik dus een stuk meer ‘in het nu/in het moment’ gekomen.

I am not old

Maar tijdens het lopen heb ik ook wel veel nagedacht over hoe ik nou toch verder ‘moet’ of liever gezegd verder wil. Want ja ik word een dagje ouder en daar moet ik wel rekening mee houden, maar ik moet mezelf ook niet ‘grainolen‘. Ik betrapte mezelf erop dat ik regelmatig zei ‘nog 3 keer vallen en ik ben zestig’ en daaraan verbond ik dan de conclusie dat ik niet meer teveel van mezelf moest verwachten/vergen.

De laatste tijd heb ik wel wat postmenopauzale klachten zoals opvliegers, wisselende stemmingen – lees korter lontje – en nog wat dingen die verband houden met ouder worden zoals langzamer herstel en hogere hartslag. Ik slaap wat minder efficiënt omdat ik wakker word van de warmte en niet direct meer kan inslapen. (Normaal wordt je ook 10-12 keer per nacht wakker maar dat ben je je niet bewust). Martine schreef er een leuk blog over.

 

Mijn fysieke innerlijk verandert dus en mijn uiterlijk eveneens: meer rimpels en ongewenste haargroei, mijn taille verdwijnt. Mijn haar is al lang grijs maar dat verf ik lekker (als ik er zin in heb).  Maar in kern ben ik nog steeds dezelfde Dorothé. Ik kwam daarop toen het beeldje dat ik vorig jaar als wisseltrofee mee naar huis mocht nemen van de T’is voor Niks-loop, werd opgehaald. Ik had daarvan een foto als achtergrondafbeelding op mijn telefoon staan en die wilde ik er dan ook maar af halen. Dat voelde een beetje als het verwijderen van de hardloper in/uit mij en dus heb ik dat niet gedaan. Want ik ben nog steeds in hard en nieren een – weliswaar langzamere – loper. Ik ben ook reuze trots dat daar nu een plaatje op zit met mijn naam. Die heb ik maar mooi behaald met het finishen als (een na)laatste loper vorig jaar op doe trailmarathon in Geldrop. De achtergrondfoto is dus gebleven.

20181114_120135_001_1

Gelijk wist ik ook weer zeker dat ik marathons wil blijven lopen. Ik hou van de lange langzame duurlopen, alhoewel het absoluut niet vanzelf gaat. Een buitenlandse marathon zal ik niet zo gauw meer doen. Ik vind het te duur, te ver en te lastig om ver weg te gaan.  Bovendien heeft Nederland nog heel veel marathons die ik nog nooit gelopen heb. Een marathon vlak na de zomer of in het begin van het najaar dat wil ik ook liever niet meer omdat ik dan gedurende de zomer volop in training moet blijven en dat is best pittig in combinatie met de temperatuur en de vakantie (waarin ik natuurlijk rekening moet houden met mijn reisgenoten). Eigenlijk is Rotterdam ideaal (dichtbij, vlak en meestal goed van temperatuur door het vroege voorjaar), maar die deed ik al vijf maal (net zoals de Bruggenloop en de loopjes in Geldrop van T’is voor Niks) en dan heb je de meeste aspecten van die wedstrijd wel bekeken. Liever iets anders dus.

Een week na de marathon van Rotterdam is die van Enschede. Daar mik ik voorlopig op. Het is een marathon met een 5 uurs limiet en niet zoveel deelnemers, dus ik moet behoorlijk mijn best doen om uit de gevarenzone te blijven. Voordeel is wel dat er geen limiet is en dat ik kan wachten tot 31 december om tegen het laagste tarief in te schrijven. Er zijn meer bloggers die voor Enschede kiezen trouwens zoals Peter en Benny maar dat zijn hele snelle jongens. Als jullie ervaringen of tips hebben over Enschede dan hoor ik ze graag.

Ik overweeg ook nog met een ander trainingsschema aan de slag te gaan op basis van hartslag met slechts 15 km maximum training (klik) maar ik hou ook van de duurloop en heb eigenlijk niet zo’n zin om altijd tot het gaatje te moeten trainen. Ik durf niet meer te zeggen dat ik me er te oud voor voel. Wat denken jullie?

enschede marathon

Komende maand ga ik eens kijken hoe de vlag er bij hangt op de halve marathon. Ik ben ingeschreven voor twee evenementen:

 • De eerste Vulcaan Halve Marathon in Vlaardingen op 2 december. Het parcours lijkt verdacht veel op de eerste halve marathon die ik ooit liep in Vlaardingen (december 2009) nog voordat ik blogde
 • De Halve Marathon van Spijkenisse twee weken later op 16 december. Ik liep daar in 2010 mijn tweede halve en dat is mijn PR 1:54:56 gebleven op die afstand.  Toen blogde ik ook nog niet.
 • Als ik dan nog energie over heb dan doe ik mee aan de de Kerstloop van 10 km of de 10 Engelse Mijl van CAV Energie hier om de hoek in Barendrecht op 23 december. Ik vind zo’n pre-kerstloop echt een super caloriekiller. Voordeel van die kleine evenementen is dat je tot vlak tevoren nog kunt inschrijven tegen geringe kosten.

 

En dan heb ik me nog ingeschreven voor een run voor 27 januari volgend jaar waar ik hilarische verhalen over heb gehoord: de Puinduinrun. Er zijn 999 lopers naast mij die een, twee of drie keer zo gek om de zogenaamde ‘Haagse Alp’ te beklimmen in hardlooptempo. Ik loop daar drie keer hetzelfde rondje van ca. 3 km om de grenzen van mijn comfortzone eens flink op te rekken en aan te kunnen tonen dat ‘I am not old, I just have been young for a very long time’ 😉

puinduinrun
Dit plaatje en de andere afbeeldingen van de wedstrijden komen van de Facebookpagina’s van de betreffende evenementen.

 

 

8 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Matroos Beek schreef:

  Schermdieet.. ik was even niet mee… ik dacht dat het weer een soort voedingsdieet was… 😂 Wat een leuk woord!
  Hoe je denkt over je leeftijd… herkenbaar… ook de hogere hartslag. Die vind ik absoluut niet prettig. ☹️

  1. djaktief schreef:

   Schermdieet is mijn spelen met taal😉 Verder toitoi gewenst. Bij mij valt het allemaal wel mee.

 2. zijvanhiernaastendaarnaast schreef:

  Als je in Enschede komt lopen, kom ik je aanmoedigen!

 3. Je kunt inderdaad niet doen alsof je nog steeds drie maal zeven bent. Luisteren naar je lichaam is en blijft de boodschap. Maar je beheerst jezelf als geen ander!

 4. Mrs. T. schreef:

  Ik kom ook even hier kijken. Wow, een hardloper. Ik vind dat zo knap als mensen dat kunnen. En dan ook nog marathons. Petje af!
  Mooie blog trouwens.

  1. djaktief schreef:

   Bedankt voor alle complimenten. Ik word er verlegen van.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s