Vulcaan halve marathon Vlaardingen

foto van AV Fortuna Carry Wilmink

 Drie wedstrijden deze maand, waarvan afgelopen zondag de eerste. Er zijn bloggers die meteen dezelfde dag nog aan het wedstrijdverslag beginnen zoals Peter maar ik ben zowel met bloggen als met hardlopen wat meer tijd nodig. 😉 

Ik noem deze lokale hardloopevenementen ‘boerenloopjes’ maar ik hoop dat ik hiermee niemand beledig. Je zit tegenwoordig zo gauw in een discriminatiediscussie. Met ‘boerenloopjes’ bedoel ik dat het pure  wedstrijden zonder opsmuk zijn. Geen flauwekul van warming up door bekende sporters en geen wervende slogans ‘it is all about you’,  ‘ervaar de oudste’ en hastags zoals #superhero  #demooiste maar gewoon 1x een aankondiging op Facebook. Daarna bij het inschrijven 1x een mailtje met alle gegevens en dat alles voor een hele leuke lage prijs. Het was prima geregeld daar bij AV Fortuna  Geen rijen voor startnummers of toiletten; wat banken in de sporthal waar je even nog kon zitten; genoeg drankposten; genoeg en actieve verkeersregelaars; een mooie route en duidelijk parcours. Bedankt vrijwilligers!!!

Ik was zondag ruim op tijd aanwezig, maar ik had er geen zin in – check foto – want er was zoveel regen voorspeld dat ik met een jasje aan zou moeten lopen en als ik ergens de pest aan heb dan is het dat wel. Tegen afkoeling en mogelijke verkramping voor mij wel noodzakelijk bij dik twee uur door de regen rennen. Mijn bril had ik in de auto gelaten en in plaats daarvan een zonneklep opgezet om de meeste druppels uit mijn gezicht te houden. Toen ik dan een kwartier voor de start wilde gaan inlopen merkte ik dat het wel meeviel met de neerslag. Ik keerde me om en verwisselde dat vermaledijde jasje voor een longsleeve.

We werden om 10:45 weggeschoten en toen was het zowaar droog, maar er stond wel een flinke wind. Het parcours voerde ons naar het noorden langs de Vlaardingervaart. Af en toe was het wat smal en moest je een beetje inhouden voor andere lopers. Ik keek bewust niet op mijn sporthorloge maar liep zo hard mogelijk dat het nog net comfortabel voelde.  Een tijdsdoel had ik niet omdat ik deze afstand lang niet liep. 

We bereikten na 7 km Schipluiden en draaiden naar het zuiden pal tegen de wind in. Ik liep achter een groepje maar het voelde niet lekker door het wisselende tempo. Ik stiefelde voorbij  om beter mijn eigen snelheid te kunnen lopen maar blijkbaar motiveerde dit de groep om achter me te gaan hangen en ik liep een hele tijd op kop. Voor even was dat wel leuk maar ik voelde me er toch door opgejaagd. Op 10 km stapte ik bewust aan de kant en wandelde een stukje en dronk gelijk flink wat uit mijn meegenomen bidon. Op ca. 5 km had ik dat al rennend gedaan. Op mijn klokje zag ik dat ik pas 56 minuten gelopen had en dat was niet slecht gezien de wind. 

Doorbikkelen dan maar tegen de wind in. We zullen zo wel draaien dacht ik optimistisch maar het duurde eindeloos. Er liepen twee dames in de buurt: eentje met hoofddoek en eentje met zo’n ingewikkelde bh met veel bloot en daar richtte ik me op. Meter voor meter kroop ik dichterbij. Ze vonden het niks om ingehaald te worden door een dame op leeftijd en passeerden mij een paar keer met een versnelling. Ik trok me er niks van aan en bleef hetzelfde tempo houden. De route langs de Middelvliet was prachtig.

We gingen een bruggetje over vlak bij de A20 en eindelijk kwam de wind van een andere kant. Ik dronk weer wat maar bleef in beweging. De hoofddoekdame liep definitief van me weg maar de bh-dame bleef stuivertje met me wisselen totdat ik het zat was en in tempo het dijkje daar omhoog kachelde. Ik moest dat wel bekopen met een paar meter wandelen en nog wat drinken maar nu had ik geen stoorzenders meer om me heen. Ik checkte mijn looptijd en constateerde dat het veel harder ging dan ik dacht . Met nog iets van een half uur te gaan durfde  ik mijn tempo wat te verhogen.  

Ergens zag ik een man met een camera lopen en stak mijn duimen op voor de foto. (Op de site staat een damesnaam bij de fotograaf dus ik hoop dat ik geen copyright schend.) Ik voelde me ook echt oké maar ik had het wel warm nu ik de tegenwind was weggevallen. Op 18 km nam ik daarom nog maar wat extra slokken Extran uit mijn bidon. Bij 20 km probeerde ik nog iets te versnellen en checkte ik mijn horloge . Daar zag ik dat een sub2 misschien mogelijk was en dat lag al jarenlang buiten mijn bereik. Ik rook de finish en zette de laatste km nog een beetje aan  maar het was een beetje bochtig en er liepen wat mensen in de weg die net als ik zo snel mogelijk wilden finishen of dat net gedaan hadden 😉  Zo’n 50 meter voor de finish kwam de klok in beeld en ik perste er nog net een sprint uit om voor het eerst in 7 jaar onder de twee uur te finishen op deze afstand.

Zwaar uithijgend bereikte ik aan de andere kant van de atletiekbaan de post waar een klein meisje de medailles uitreikte. Ik vroeg haar moeder (tenminste dat denk ik) om een foto te maken. Daarna kon ik kiezen uit Vulkaanbier of sportdrank. Ofschoon ik niet van bier hou – je moet er zo van boeren – koos ik er toch voor (cadeautje voor manlief). 

IMG_20181202_125001127_1

De officiële uitslag was 1:59:56, 25e vrouw van de 51 vrouwen in totaal en 166e overall van de 233 deelnemers. Ik ben er heel blij mee. Over 2 weken nog eens proberen in Spijkenisse of het weer of nog beter lukt. Ik ben ook heel benieuwd of de runningstreak effect positief effect zal hebben. Deze halve marathon liep ik op dag 11 en de volgende dus op dag 25.  Maar dat is weer voer voor een aparte blogpost.


11 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Matroos Beek schreef:

  Die regen in je gezicht lijkt me echt lastig. Nu vroeg ik mij af hoe brildragers dat doen Als ze zo ver lopen… ik wandel graag in de regen, maar met die bril is het wel vervelend… en zonder lukt het niet meer.
  Weer een knappe prestatie Dorothé!

  1. djaktief schreef:

   Er is niks aan te doen dan je bril afpoetsen. Een pet met klep Jan een beetje helpen.

 2. Die temperatuur is toch fantastisch voor deze tijd van het jaar!

  1. djaktief schreef:

   Ik mis de winter met de sneeuw maar jij waarschijnlijk niet.

   1. Nee, hoor, maar ik gun ze jou wel 🙂 !

 3. Jannet schreef:

  Deze mooie tijd liep je dan toch ook een beetje met dank aan de mevrouw met de blote ingewikkelde bh, door haar versnelde je😂 Goed gedaan! Lekker doorgaan met de streak, als je eens een dag geen tijd hebt of moe bent loop je gewoon de minimale 1 mijl en heel langzaam. Dat kost maar 10 minuutjes dus dat moet lukken. Op naar Spijkenisse, misschien is de ingewikkelde bh er ook wel dus dat wordt dan een toptijd!

  1. djaktief schreef:

   Voor de streak wil ik minimaal mijn kortste trainingen nemen als leidraad en dat is 3 km herstel of een 12 minuten Coopertest. Ik doe het maar tot januari. Ik vind het leuk, maar ik doe ook weer eens graag wat anders. Plannen genoeg.

 4. runningreneetje schreef:

  Gefeliciteerd met je sub 2. Goed gedaan!

 5. Affodil schreef:

  Gefeliciteerd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s