De andere kant of de omgekeerde wereld

In de 7 jaar dat ik dit blog nou schrijf heb ik meestal wel gezorgd dat ik een kerstblog had. Dit jaar niet. Het is nu kerstmis 2018 en de slaap stokte – zoals gebruikelijk de laatste weken – om 05:00 uur. Het lukte om te blijven liggen tot 07:00 uur en tussen het doezelen door dacht ik aan de de woorden die ik boven dit blog schreef

Vandaag gaan we genieten van een kerstdiner waarvoor ik alleen maar mijn pinpas heb moeten trekken en de boodschappen sjouwen. Oudste gaat voor ons koken en manlief mag her en der assisteren. Het beloofd veel goeds zonder gekkigheid: een visje, een pastaatje, lekker stukje vlees en een kaasplankje. Her en der een glaasje gepaste drank erbij. Hoeveel jaren heb ik niet dagelijks voor de jongens gekookt. Zo leuk dat ik er nu eens niks over te zeggen heb en alleen maar hoef aan te schuiven straks. De omgekeerde wereld.

En aan hardlopen dacht ik natuurlijk. Op 11 januari 2017 liep ik de eerste keer met John. Hij had een buddyloper nodig omdat hij blind is. Hij richtte ooit de stichting Running Blind op, die nu veel regio’s heeft en waar hij wekelijks ook een keer intervaltraining doet. Afijn natuurlijk help ik hem in het verkeer en waarschuw ik voor drempels, tramrails en oneffenheden in de weg. Ook kondig ik medeweggebruikers aan zodat we op tijd actie kunnen nemen (smaller lopen of sporen) of gewoon lopers of wandelaars groeten. Maar andersom heb ik zoveel aan hem. Ten eerste kent hij de omgeving op zijn duimpje en met zijn oriëntatievermogen behoedt hij me voor verdwalen. Daar ben ik nogal goed in namelijk.

We lopen aan de andere kant van de weg dan je zou denken nl. altijd aan de rechterkant omdat fietsers dan minder schrikken. Je hebt ook dezelfde voorwaartse snelheid waardoor de fietser geleidelijker voorbij komt. Maar ik ben slechthorend en hoor die dus niet aankomen. John wel en die geeft mij dan weer een seintje. Wij zijn de spreekwoordelijke lamme/dove en blinde die elkaar helpen. Verder kletsen we over van alles. Ik krijg van hem als blinde toch een andere blik op de wereld. Ik zie meer dingen en ik zie ze anders. Zo vond ik het altijd gek als er niet direct gereageerd werd op mails of als er iets niet klopte op de website. Nu besef ik dat blinden wel een melding krijgen van een bericht en het dan afluisteren maar het dan kunnen vergeten omdat ze het niet meer zien staan. Probeer maar eens of je zelf je hele postvak in kunt onthouden. Zo zijn er nog talloze zaken waarover ik tot inzicht ben gekomen. Mijn visie is echt vergroot door met een blinde te gaan hardlopen. Als dat geen omgekeerde wereld is. Op de website van Running Blind staat overigens een schitterend stukje over hoe men het beste met zienden om kan gaan 😉

En dan mijn weg naar het vinden van een baan (LinkedIn) Ik heb er weinig over geschreven omdat in de sollicitatiewereld alles tegen je gebruikt kan worden waardoor ik mijn kansen zou kunnen verkleinen. In maart van dit jaar startte ik een administratieve stage maar kon daar al na 2 dagen vertrekken omdat ik niet voldeed aan de verwachtingen. Achteraf gezien klopte plaatje dat de werkgever en ik van elkaar hadden totaal niet. In eerste instantie trok ik me deze ervaring heel sterk aan. Ik voelde mislukt, bang en waardeloos. Het was een geslaagde vervulling van het cliché van  ‘ik werk, dus ik ben. Ik werk niet, dus ik besta niet  (echt even dat artikel aanklikken en lezen!)

En ofschoon ik diverse keren depressief geweest ben in mijn leven ging ik nu niet bij de pakken neerzitten maar probeerde ik met hulp van een loopbaan/personal coach het lood in mijn schoenen te vervangen door vuur. (Voor het dealen met depressiviteit heb ik veel gehad aan de boeken ‘Zuchten’van Diederik Stapel, ‘Als een dierbare depressief is’ van Huub Buijssen en ‘Redenen om te blijven leven’ van Matt Haig trouwens en lees dit Volkskrantartikel eens.)

Bij deze coach stond centraal ‘waar ik energie van krijg’ en ‘waar ik goed in ben’ twee vreselijke clichés waarvan ik gelijk jeuk kreeg maar het werkte als een tierelier. Ik ontdekte al snel dat het niet automatisch zo is dat waar je goed in bent, je ook energie van krijgt. Na een viertal gesprekken met flink wat huiswerk zit ik nu sinds oktober in de netwerkfase waarbij ik deelneem aan activiteiten of gesprekken voer met mensen op de werkvloer in bedrijven of functies die mij een ‘aha-gevoel’ geven. Ik heb daarnaast ook een aantal reguliere sollicitatiegesprekken gevoerd. Het is een proces dat veel energie kost maar dat aan de andere kant ook geeft. In mijn tijd was beroepskeuze geen issue. Ik wilde van boord weg, volgde een cursus en werd secretaresse. Het zoekproces nu – hoe confronterend soms ook – hoeft van mij niet zo snel mogelijk afgerond te worden. Natuurlijk wil ik wel een fijne baan vinden, maar het zoekproces is tegelijkertijd een vindproces geworden.

En verder is er nog altijd Atelier DJ. In verband met de stagestart in maart stopte ik met lesgeven en ik nam ook geen opdrachten of projecten meer aan. De verwerking van de mismatch en het coachingsproces vroegen alle aandacht. Ik recyclede nog wel een paar overhemden tot rokjes (tutorial) en deelde een paar berichtjes op Facebook en dat was alles. Maar in de gesprekken over jobcoaching kwamen mijn functioneren als ZZP-er en mijn ambachtelijke kwaliteiten met naald en draad wel aan de orde.

En opeens toen Ziggo aankondigde dat je alleen nog digitaal TV kon kijken gooide ik de TV uit de werkkamer en spoorde manlief en mezelf tot opruimen en herinrichting aan. Atelier DJ maakte een herstart met het recyclen en afwerken van talloze UFO’s (Unfinished Objects). Ik ging ook tweemaal bij oudere familieleden aan huis aan de slag voor het aanpassen/ veranderen van hun kleding. Ofschoon de markt voor naailes door de beschikbaarheid van goedkope mode en tijdgebrek van mensen niet zo gunstig is zie ik toch allerlei mogelijkheden voor Atelier DJ. Naast projecten en werken op lokatie voor maatwerk denk ik denk erover om op een vaste dag open te zijn vanaf het middaguur tot ’s avonds zodat klanten niet vast zitten aan tijden voor naailes of machinegebruik (locker en coverstitch).

Ook denk ik over betaling door waardebepaling achteraf. Ik moet er nog heel veel over uitzoeken. Maar het komt erop neer dat je voor het ene project meer over hebt dan voor het andere en dat je dingen kunt leren waar je je levenslang plezier van hebt die goud waard blijken te zijn eigenlijk. Zou het mogelijk zijn in deze commerciële wereld dat mensen je achteraf betalen voor wat ze eraan gehad hebben? Omgekeerd telt voor mij ook dat de beloning die ik krijg niet altijd in geld is uit te drukken. De waardering dat iets past of mooi is van een klant daarvan kan ik niks betalen maar is toch heel waardevol. En mijn bijdrage aan het milieu en de toekomst van deze planeet is dan niet een gestort geldbedrag maar een tutorial over hoe je kleding kunt recyclen. Uiteraard is er nog flink wat werk aan de winkel en moet ik de details en voor- en nadelen goed op een rijtje krijgen maar wat een mooie andere kant is er naar voren gekomen. De blogs over de gerecyclede projecten houden jullie nog tegoed.

Zo het is ondertussen al laat in de middag. Arjen en ik hebben zojuist een rondje hard gelopen. Over lopen schrijf ik nogal vaak dus dat laat ik even achterwege nu. Ik ga dit blog gewoon posten zo onaf als het is (alleen nog een paar plaatjes erbij) maar eigenlijk heeft dat ook weer een andere kant… een groeikant….. op naar een nieuwe jaar. Verwarmende dagen gewenst. Ik plons in bad en ga dan genieten van wat zoonlief kookt.

14 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Sportlifecrisis schreef:

  Wat een mooie blog met prachtig inkijkje in jouw leven en gedachten. Met jouw mindset heb ik alle vertrouwen in 2019! Geniet van de kerstdagen en de warmte om je heen. Groetjes, Michiel

  1. djaktief schreef:

   Dankjewel Michiel we genieten. Jij ook met je gezin

 2. Je bent een heel actief beestje en hebt ook in 2018 alles uit de kast gehaald om je leven zin te geven. Dikke bewondering daarvoor.
  Zoeken naar werk aan een niet-meer-piep-leeftijd is niet evident. Vorige maand trok een collega van 53 zelf de stekker uit in ons bedrijf omdat ze de snelle veranderingen niet meer zag zitten, maar ik hou mijn hart vast of ze iets nieuws zal vinden.
  Mooie kerstsfeer hebben jullie gecreëerd thuis. Gezellig!!!
  Mijn allerbeste wensen…

  1. djaktief schreef:

   Dank voor die wensen Thomas. Je ziet dat ik van ‘trust the process’ ben qua werk nu en gelukkig kan dat omdat mijn man een vaste betrekking heeft.

 3. runningreneetje schreef:

  Wat een mooie blog om te lezen. Hoe was het kerstdiner. Heeft de oudste lekker gekookt?
  Heel veel succes met het vinden van een leuke baan in 2019.

  1. djaktief schreef:

   Het was erg geslaagd qua eten maar nog meer door de verhalen die aan tafel loskomen en de het volgen van het kookproces. Hoe de spoom wordt geklopt en de rode kool geschaafd en de pork belly ingesneden etc.

   1. runningreneetje schreef:

    Klinkt erg leuk en gezellig!

 4. Veronique schreef:

  Je hebt je leven aardig op de rit dus kan 2019 alleen nog maar beter voor je worden. Wat een energie en goede ideeën heb je vooral met recyclen van kleding. Volgens mij een gat in de markt. Ga zo door, Dorothé.

  1. djaktief schreef:

   Dankjewel Veronique. Ik hoop dat gat in de markt te repareren 😉

 5. Affodil schreef:

  Een mooi jaaroverzicht! En goed gevuld ook. Dat gat in de markt ligt op jou te wachten. Een fijn gevuld 2019!

  1. djaktief schreef:

   Het was niet bedoeld als jaaroverzicht, maar gewoon hersenspinsels maar dankjewel voor je wensen.

 6. Gwennie schreef:

  Je hebt me echt even meegenomen in jouw gedachtenwereld… heerlijk! Alle goeds voor 2019!! Xx

  1. djaktief schreef:

   Dankje Gwennie. Ik ga jouw blog nog lezen maar dat gaat dus niet op mijn smartphone sinds je nieuwe website. Binnenkort zit ik weer achter mijn pc.

 7. Mrs. T. schreef:

  Interessant blog om te lezen. Knap dat je het allemaal zo goed verwoord!

  Een goed 2019!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s