Kerst- en andere leuke loopjes in december

Door dat hele gedoe met die runningstreak gecombineerd met alle andere activiteiten heb ik het – zelfs zonder baan – zo druk dat het bloggen er in december een beetje bij in schiet. Maar er zijn zoveel leuke loopjes geweest die toch een herinneringsmomentje verdienen dus hier even de highlights van de tweede helft van december.

Lichtjesrun Sophia

Op 19 december werd door de Rotterdam Running Crew weer een run georganiseerd: #RCC55 Lichtjesrun ten behoeve van het goede doel: de zieke kindenderen in het Sophia. (Je kunt nog steeds een lichtje schenken trouwens.) Samen met buurvrouw Pauline gingen we op pad met de metro vanaf Slinge. We waren blijkbaar te laat voor de officiële uitreiking van de lichtjes – info niet goed gelezen- maar gelukkig we kregen ze toch nog van iemand. Je moet tegenwoordig inschrijven voor alle runs, maar ze zijn nog altijd gratis. Ik geloof dat het iets te maken heeft met de veiligheid en de vergunning die nodig is voor het organiseren van dergelijke events. Ik vind het veel beter geregeld zo.

Na een hele kleurrijke warming up door al die lichtjes gingen we mee met de langzaamste groep van de 9 km (6:40 min/km) omdat ik de halve marathon van Spijkenisse nog in de benen had zitten van 3 dagen tevoren. De tempomaker van de RCC legde de zweep erover want we gingen veel harder dan 6:40. Het was lastig te lopen in het donker omdat ik het niet goed zie in het donker en omdat de weg over nogal hobbelige, smalle en kronkelige voetpaden voerde o.a. door het museumpark en het park bij de Euromast. Omdat we zo laat waren aangekomen bij het startpunt was ik niet meer aan een preventieve sanitaire stop toegekomen. De frisse avondlucht sloeg nog eens extra op mijn blaas, dus ik liep niet echt lekker. Ik had Pauline ingeseind dat ik misschien even een stop moest maken maar dat zij dan door kon gaan en dat ik haar dan weer bij het eindpunt zou treffen.

De route voerde niet alleen door donkere parken maar ook langs de ingang van het Sophia waar dus de eem prachtige boom staat met al die geschonken lichtjes. Doel is natuurlijk niet die boom maar het project erachter klik. Op de Parkkade kwamen we bij de Ballentent die ons lopers met een warme bal wilde aanmoedigen, maar we durfden de (vette) snack niet aan. Op een of andere manier liepen we vrij achteraan de groep en het was daar een beetje rommelig. Er was een man die vrij breed liep en met zijn armen zwaaide. Je moest oppassen om contact te vermijden. Af en toe lukte het ons om hem in te halen en dan hadden we weer even rust. Het leek alsof de run veel langer duurde. We ‘liepen te lopen’ zoals ze hier wel zeggen, maar we maakten het wel gezellig. Op een gegeven moment kwamen we langs een dixi en zag ik mijn kans schoon. Wat een opluchting. Daarna was iedereen natuurlijk doorgelopen en heb ik de kortste weg naar het eindpunt op het Stadhuisplein genomen. Gek genoeg kwam Pauline daar nog later aan dan ik. De route was veel langer dan de geplande 9 km. Pauline had 11,2 km op de teller. In de Cornelis bar & kitchen hebben we lekker nog wat gedronken voor we weer terugreisden want dat hadden we wel verdiend en het paste er nu ook weer bij. In 2019 wil ik zeker nog eens met de RCC op pad.

Kerstloop CAV Energie

23 december was mijn derde decemberwedstrijd bij CAV Energie. Ik had pas diezelfde week ingeschreven omdat ik eerst zeker wilde zijn of ik voldoende hersteld was van de halve marathon een week ervoor in Spijkenisse. Ik koos bewust voor meer wedstrijden in een maand omdat ik zo tenminste een paar keer wat aan snelheid kon doen.

Erg leuk was dat manlief Arjen de 5 km zou gaan doen. We zijn samen ingeschreven voor de City Pier City halve marathon op 10 maart en hij pakt de looptraining weer een beetje op. Arjen fietst en schaatst voornamelijk en heeft een uitstekende conditie maar de schokbelasting van het lopen moet hij langzaam opbouwen qua afstand. Hij heeft nog nooit een halve marathon gelopen. Verder ontmoette ik nog Myra die ook aan de #streakwithshiva meedeed en we maakten een fotootje voor Instagram natuurlijk.

foto van Myra

Afijn over de wedstrijd: het begon echt waardeloos begon met regen en een extra bui vlak voor de start zodat we koud en soppend op pad begonnen aan de 10 Engelse mijlen (16,1 km). Het is een afstand die je weinig kunt lopen als wedstrijd en daarom vond ik het leuk maar ik had er geen hoge verwachting van het resultaat omdat het eigenlijk toch wat veel was in een maand. We liepen vanaf de atletiekbaan van CAV Energie met een bochtig rondje door het sportpark De Bongerd, vervolgd door een klimmetje over het spoorwegviaduct daarna rechtsaf richting Ridderkerk. Er stonden allerlei bordjes langs de kant die niet correspondeerden met de trillingen van mijn loophorloge (ik liep weer op gevoel) maar al gauw snapte ik het omdat ‘wij van de 16,1’ een rondje 2x moest lopen. Bij 5 km stond de tijdmeting langs de kant (27 minuten en nog wat) op de Hogezandse weg die tussen de kassen doorloopt. Er woei daar een gemeen windje die het me lastig maakte. Ter afleiding nam ik een paar slokken water uit mijn bidon al rennend om minder tijdverlies te hebben dan wat te nemen van de waterpost aldaar. Gelukkig gingen we snel het hoekje om (niet letterlijk) maar daar op het betegelde fietspad liep ik bijna de sloot in omdat het zo schuin afliep. Met het zicht op het mooie gebouw van het Waterschap werd de ondergrond weer beter maar het waren twee erg pittige kilometers. Overal bij de bochten en zijwegen stonden vrijwilligers voor onze veiligheid en het waren hele lieve die je nog even aanmoedigden en duidelijk richting aangaven en het verkeer regelden. Echt geen pretje in die buien voor hen. Reuze bedankt mensen!

Bij km 8 ging ik de tweede ronde in en toen kreeg ik zicht op een mevrouw met een leuk rokje, 500 meter verderop, die ik voorafgaand aan de start had ook had gezien en gesproken in de rij voor de damestoiletten. Dat werd mijn mikpunt om naar toe te lopen. Eerst liep ik op haar in maar toen kwam ik weer op die lastige Hogezandseweg en daar had ik het lastig. De tijdwaarnemingsbalk voor de 10 km was keurig verplaatst naar het juiste punt en die bereikte ik laag in de 55 minuten. Het weer was ietsje beter geworden ondertussen maar ik had al een jas uitgedaan figuurlijk in deze fase van de wedstrijd. De rokjesdame liep op me uit en ik liet het zo want ik wilde me niet opblazen voor het verwachte klimmetje over het spoor in de laatste kilometers. Eenmaal boven gekomen zette ik wel aan maar dat was te laat om nog echt voorbij te komen. Ik liep wel heel lekker die laatste 1,5 km met een scherpe ideale lijn. Met en haarspeldbocht kwamen we terug op de atletiek baan maar daar was het op. Ik werd daar ingehaald door een jongere dame (die me ook aanmoedigde) en finishte achter haar met 1:29:47 als 20e van de 25 vrouwen. In mijn leeftijdscategorie van ik 2e van de 3 deelneemsters.

Manlief was de 5 kmal lang gefinisht in 0:25:16 en baalde dat hij niet had aangezet om onder die 25 minuten te komen maar verder glom hij van tevredenheid. We waren allebei ook erg blij met de leuke schoenverlichting voor het hardlopen die we kregen als aandenken. Ik heb er nog niet mee gelopen. De foto staat boven dit blog.

Ridderkerk Gezond

Ik ken een heleboel vrouwen die Monique heten maar er is er maar eentje waarmee ik trainde voor mijn eerste marathon en dat is Monique uit Ridderkerk. Ze had me laten weten dat daar nieuwe gemarkeerde hardlooproutes waren uitgezet in Ridderkerk net zoals die er in Barendrecht ook zijn en die moest natuurlijk uitgeprobeerd worden.
Het plan was de nieuwe route met nog twee andere loopvriendinnen te verkennen maar dat liep mis en daarom gingen we 3e kerstdag als duo op pad. Wie weet hebben jullie er wat aan als je eens in de buurt bent. (Over de BaRUNdrecht schreef ik dit blog .

In Ridderkerk zijn er zijn twee routes (een van vijf en een van 10 kilometer) die elkaar gedeeltelijk overlappen. De routes zijn geasfalteerd en je kunt ze behalve hardlopen natuurlijk ook wandelen en skaten. Je kunt op een willekeurig punt op de route starten, maar officieel ligt de start aan de Sportlaan bij de parkeerplaats. Je kunt dus ook met je auto ernaartoe als je eens een ander rondje wilt dan in je eigen omgeving. Het 10 km parcours is afwisselend. Je loopt een groot stuk langs het Donckse bos en over de Ringdijk, lekker groen met wijds uitzicht en dit wordt afgewisseld met een paar stukken door de bebouwde kom. Wij hielden een laagdrempelig bijkletsrondje, dronken daarna nog een kopje koffie en een stuk fruit, want je moet toch een beetje op de calorietjes letten nietwaar.

Ik vond het wel een leuke route, maar voor mij weinig vernieuwend omdat ik grote stukken daarvan ook loop als buddy met John van Running Blind. Voor de avond is deze ronde minder geschikt omdat de Ringdijk niet verlicht is, maar met looplampjes kom je een heel eind. Deze ronde zou je kunnen uitbreiden met het onverharde parcours van 5,1 km dat is uitgezet in de Gorzen. Je kunt ook het 5 km parcours erachteraan lopen. Onder de plattegrondjes zal ik de links plaatsen.

10 km rondje
5 km rondje
Gorzenparcours
 • Hardlooproutes BaRundrecht (de link is momenteel niet beschikbaar door werk aan de website van de Gemeente Barendrecht. Ik ga het eens navragen) Hier staat alvast een kaartje.
 • Hardlooproutes + beschrijving Ridderkerk Gezond en de Gorzen klik

Shivastreakers

De vaste bezoekers van dit blog zal het niet ontgaan zijn dat ik gestart ben met een runningstreak. Ik schreef er hier al een keertje over. Als de streak voorbij is (morgen maar ik lag een dag achter) zal ik nog een keer uitgebreid schrijven over mijn ervaringen en wat tips en zo. Ik kwam op Instagram via via in die streak verzeild en jullie weten dat ik wel van een loopavontuurtje hou.

Afgelopen zaterdag werd er in Hilversum een meetup georganiseerd door Shiva, die het fijn vind om mensen te inspireren tot nieuwe toffe dingen. Ik vond het wel een mooie afsluiting van deze runningstreakervaring dus ik DMde dat ik meeging. Toen ik zaterdag bij het vliegveld van Hilversum aankwam waren er pas 2 lopers maar al snel volgden er nog een paar. Ik kende niemand in het echt alleen maar van IG behalve Janneke een fotografe (twee keer kort gezien omdat ze de marathon liep en fotografeerde bij de ladiesrun allebei in Rotterdam) de me allerhartelijkst omhelsde. Ik was duidelijk de jongste en de snelste van de deelnemers 😉

Het was koud en het woei hard en ik verbaasde me over de korte mouwen van Janneke en de korte tight van Shiva. We gingen snel op pad en binnen tien minuten liep ik te zweten en had ik mijn buff en haarband afgedaan en mijn wanten uit. Hun tempo op dit onverharde parcours lag duidelijk hoger dan mijn gebruikelijke duurlooptempo op de vlakke dijken ten zuiden van Rotterdam. Natuurlijk was er een fotomoment voor Instagram want als het niet is vastgelegd en gepost dan is het niet gebeurd volgens de ongeschreven IG-wetten.

Ik liep achteraan met Janneke maar kon er niet veel bij zeggen omdat ik mijn adem allemaal nodig had om hard te lopen en ook om niet te struikelen over de boomwortels en takken. Janneke bleef achter om plaatjes te schieten dacht ik maar bij een korte pauze door de voorhoede bleek dat ze door haar enkel was gegaan. Ze wilde toch de eerste ronde van 10 km doorlopen.

De omgeving waardoor we liepen was echt fantastisch vooral de Hoorneboegse Heide vond ik genieten, maar ook de klimmetjes in Hollands Rading langs het spoor tussen Hilversum en Utrecht waren adembenemend (ook letterlijk). Ze hielden wel even stil voor mij af en toe maar ik wilde me natuurlijk niet laten kennen.

Er was nog een tweede rond gepland van 5 km waarbij nog een aantal andere hardlopers zouden aanhaken. Na een iets meer dan een uur bereikten we het trefpunt weer en er volgde een nieuwe voorstellingsronde waarbij enkelen na deze ronde huiswaarts gingen. Het tweede rondje van 5 km ging in een iets langzamer tempo waardoor ik ook kon praten tijdens het lopen. Daarin was ook weer een fotomoment in een amfitheater dat gek genoeg midden in het bos lag. Vrij snel daarna waren we terug op de parkeerplaats waar ik de cake die ik had gebakken uit de auto haalde.

Daarna gingen we nog naar Café Moeke in Hollands Rading voor de bijbehorende warme drank. Het was heel erg leuk en gezellig om hieraan mee te doen. Ik kreeg een ongelooflijke berg foto’s in de groepsapp die werd aangemaakt en die driftig werden gedeeld. Ik heb er een paar hier in dit blog gebruikt. Maar ik weet niet meer welke van wie is dus ik plaats maar dit lijstje als dank voor het gebruik ervan. Je kunt alle namen terugvinden op Instascreenshot aan het begin van dit hoofdstuk.

En zo kom ik aan het eind van loopjaar 2018. Ik liep niet zoveel wedstrijden maar wel de meeste kilometers ooit in een jaar. Vanochtend deed ik nog een rondje met Pauline om bewust te eindigen op 2019 en niet op 2018 als invitatie om het loopjaar gewoon voort te zetten. Het is niet om op te scheppen of zo maar het is voor mij wel een mijlpaal en belangrijk nu het allemaal niet meer om snelheid draait. Ik zal de het wedstrijdlijstje hier nog wel weer eens even bijwerken.

Het is tijd om dit blog af te ronden. Ik zit er al de hele dag aan te werken met tussenpauzes. Ik dacht niet dat hij af zou komen maar de tweede oudjaarsconference van vanavond is zo slecht ondertiteld dat ik hem toch niet kan volgen. Ik vind het leuk dat de blog dan toch nog in 2018 verschijnt. De fouten haal ik er op nieuwjaarsdag wel uit.

Ik sluit af met de woorden van presentatrice Sonja Barend ‘En morgen gezond weer op’ en wens iedereen een mooi nieuw jaar toe. Go for it

11 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Menck schreef:

  Ik geniet van je gave foto’s. (Hard)lopen zegt me niets, maar jou wens ik dan weer een supersnel jaar toe!

  1. djaktief schreef:

   Supersnel zou leuk zijn. Bedankt voor je compliment. Deze keer zijn er ook een flink aantal foto’s van anderen bij.

 2. Die 10 km zou ik graag wandelen, maar voor het ‘lopen’ pas ik toch (kan ik nu toch niet meer met mijn mankepoot).
  Mag in 2019 de vorm in je lichaam blijven en de moed minstens op hetzelfde niveau als vorig jaar blijven.

  1. djaktief schreef:

   Frustrerend is dat toch Thomas. Hopelijk lukt komt je wens voor 2019 uit.

 3. Matroos Beek schreef:

  Beste wensen voor een gezond, gelukkig en sportief nieuw jaar Dorothé!

  1. djaktief schreef:

   Bedankt. Voor die gezondheid wens ik jou toe Bea.

 4. Veronique schreef:

  Voor 2019 een heel fijn en gezellig hardloopjaar

 5. rudolfverhoef schreef:

  Dat zijn weer een heleboel avontuurtje op rij zo. Maakt die runningstreak natuurlijk ook veel leuker om te doen!
  Op naar een goedlopend 2019 Dorothé, met ook weer veel loopplezier en mooie avonturen.
  Greetz, Ruud

  1. djaktief schreef:

   Van harte hoop voor jou dat het loopavontuur ook weer snel binnen bereik komt en dat je gauw weer blessurevrij bent

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s