Puinduinrun ‘supâh leuk om te laupe’

Bijna boven – foto RvO –

Zoals ik vorig blog al zei, schrijven over hardlopen is niet zo moeilijk, want waar het hart van vol is daar loopt de mond van over. Ik zal van het Haags maar weer overschakelen naar het ABN want anders haken jullie lezers vast af.

Parcours 3 ronden van 3 km en nog wat, steeds rechtsom zonder te kruisen met de andere lopers

Dit was het parcours loop maar even met me mee… met een flauwe bocht lopen we richting de puinduin, maar eerst slaan we rechtsaf om het vijvertje en als we er helemaal omheen zijn dan moeten we omhoog nadat we nog een schuine blik op de het Monument van Puin hebben kunnen werpen.

Puinbal – foto Jeroen van Aken –
1e klim – foto Jeroen van Aken –

De eerste keer de trap omhoog valt het allemaal nog al mee. Ik kan niet echt hardlopen want daarvoor is het veel te druk. De foto is op een ander moment in de wedstrijd genomen maar ik heb hem geplaatst zodat je een idee hebt. De treden onderaan zijn prima te doen, maar bovenaan is er een verdwenen en ligt er een dwarsbalk los. Gelukkig is dit wel goed gemarkeerd met fluoriserende verf. Boven op het duin is het een drukte van belang met fotografen en doedelzakspelers, publiek en vrijwilligers die je de goede kant op sturen.

Doedelzakken op de Puinduin voor de 15e editie – foto Peter Voogd –

Rechtsaf richting ‘Het hemels gewelf‘. Neer daar mag je nu niet lekker luieren om naar de hemel te kijken maar gelijk weer rechts lekker volle vaart naar beneden. Wel een beetje oppassen dat je die paar dwarsbielzen niet vergeet.

Het hemels gewelf – foto Jeroen van Aken –

Dan volgt er een kort steil trappetje met dwarsliggers die ook nog een beetje omhoog steken omdat het zand ertussen verdwenen is. Het is super oppassen geblazen om niet te vallen. De snelle lopers denderen erover heen maar ik heb geen zicht in de diepte en moet me concentreren om niet gestrekt te gaan.

snelheid – foto Jeroen van Aken –
concentratie – foto Freds Scholte –

Dan is er eindelijk een vlak stukje waar we alleen maar de glibberige modder en een bruggetje moeten overwinnen. Ik ben blij dat ik mijn trailschoenen heb aangetrokken vandaag. Maar voor dat bochtje stond nog wel een gemene puist wind om me de adem die ik nog over had af te snijden.

Langs de Haagse beek – foto Jeroen Tibbe –

Achter een stapel stelcomplaten langs kom je op een parkeertererrein en dan ga je linksaf omhoog voor de tweede keer omhoog. Deze klim is een stuk steiler dan de eerste. Het venijn zit erin dat de treden steeds hoger worden en als je denkt dat je er bijna bent dan volgt er nog een klein extra trappetje. De doedelzakmuziek pept mij wel op. Het weer is ook een beetje Schots zullen we maar zeggen.

2e klim – foto RvO –
Hier zie je pas goed hoe steil hij is – foto Jeroen van Aken –

Eindelijk rechtsaf en dan een beetje normale afdaling gevolgd door een klein klimmetje en dan terug naar de start voor de volgende ronde.

Eindelijk weer afdalen fotograaf onbekend

Het was nog wel even vervelend toen ik weer bij de doorkomstplaats was dat ik daar geen drinkpost zag direct na de mat, want ik kon wel een opwekkend slokje van het een of ander gebruiken. Een stukje verderop was dat er wel maar dan zou ik al na één ronde finishen en dat was niet de bedoeling. Die eerste ronde liep ik in iets van 24 minuten en dat baarde me wel een beetje zorgen omdat ik wist dat ik na de tweede ronde uit de wedstrijd zou moeten als ik er langer als 50 minuten over deed. Ik gaf dus wat meer gas in ronde twee en de volgende doorkomst was op 43 minuten. Waarschijnlijk is deze foto met superfocus toen gemaakt.

focus – foto Peter Voogd –

Ronde 3 had ik dus veilig bereikt en ik besloot ervan te genieten en iets kalmer aan te doen bij de trappen. Het was ook een stuk rustiger geworden op het parcours, maar de vrijwilligers bleven scherp opletten, sturen en aanmoedigen. Met een laatste eindsprint bereikte ik de finish in 1:06:41 en dus sneller dan mijn eerste ronde.

Ik was superblij na de finish dat het zo goed was gegaan. Even kletsen met een paar lopers en een foto maken. Geen medaillefoto want we kregen vooraf een opvouwbare beker als aandenken. Deze kun je gebruiken op (trail)wedstrijden waar ze geen bekers uitdelen of gewoon in je tas stoppen om overal onderweg water te kunnen tappen. Ik maakte ook nog een foto van mijn schoenen waar ik de wedstrijdchip met tiewraps aan vast had gemaakt. Dat is veel sneller dan je veters door de gaatjes halen. Dat is trouwens bij deze Salomon Speedcross onmogelijk omdat de veter uit één stuk bestaat.

Omdat ik toch vrij nat en bezweet was besloot ik na een kort bezoek aan de kantine op het sportpark snel weer naar huis te rijden. En daar plofte ik lekker in bad en liet me verwennen met een vers gebakken broodje, dat me uitstekend smaakte net zoals deze heerlijke cross. Er mogen maar duizend deelnemers meedoen dus ik maak niet teveel reclame, want ik heb erg veel zin om volgend jaar weer mee te doen. Mocht je ook willen kijk dan even op de Facebookpagina want de website ligt er momenteel uit door een of ander mankement. Hierdoor is de uitslag ook nog niet gepubliceerd. Maar gelukkig zijn alle foto’s wel beschikbaar. Heel hartelijk dank fotografen! Erg leuk om jezelf zo zwoegend vastgelegd te zien. Een welgemeend ‘supâh bedank’ ook aan de vrijwilligers en de organisatie voor dit bijzondere hardloopevenement door de ‘Haagse Alpen’ (96 m stijging, 102 m daling).

24 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Menck schreef:

  Die zonder twijfel spekgladde bielzen lijken me uiterst gevaarlijk. Maar wat een prachtig parcours en dito foto’s. Ja, ik heb meegenoten. Dikke proficiat!

  1. djaktief schreef:

   Merci voor je complimenten

 2. Ik pas voor deze loop, als het niet geeft :).

 3. Matroos Beek schreef:

  Zoveel trappen… je doet het toch maar. Knap Dorothé!

 4. Sportlifecrisis schreef:

  Super knap bij deze super leuke maar hele zware cross. Volgend jaar ben ik er weer bij

  1. djaktief schreef:

   Ik heb nog naar je uitgekeken. Deze smaakt naar meer inderdaad

   1. Sportlifecrisis schreef:

    Ik kon er helaas niet bij zijn. Volgend jaar👊

 5. AnneMarie schreef:

  Gefeliciteerd. Knap zeg, met al die trappen. Wandelend heb ik er al moeite mee en jij er gewoon tegen op. Lijkt me wel een mooi parcours.

 6. monique schreef:

  Goed gedaan, en wie weet ploeg ik mee volgend jaar.

  1. djaktief schreef:

   Hij is echt gaaf Monique

 7. Mrs. Brubeck schreef:

  Man, man… ik zal het nog vaak zeggen, wat een kanjer ben je! Die trappen… 😱😱😱.
  En sinds Mr B gevallen is, ben ik een beetje allergisch voor gladde wegen enz!

  1. djaktief schreef:

   Snapbik. Is Mr. B al weer een beetje hersteld?

   1. Mrs. Brubeck schreef:

    Nope, is net terug van het ziekenhuis, nog 6 weken plaaster, en hij heeft steunverbod, mag (en kan) er niet op lopen.

    1. djaktief schreef:

     Oh hoe balen voor hem en lastig ook met dat gips.

 8. Affodil schreef:

  Ik krijg al maagkrampen alleen van die steile trappen te zien. Proficiat met het resultaat.

  1. djaktief schreef:

   Ik zag de diepte niet dus ik deed ze een voor een 🤣

 9. Nicole Orriëns schreef:

  Het valt me op dat sommige mensen heel erg ingepakt zijn, en andere gewoon blote benen hebben!

  1. djaktief schreef:

   De snelheid bepaalt hoe warm je het krijgt. Ik had alleen een hempje onder een winddicht jasje aan maar wel een lange broek omdat ik gauw kramp krijg van opspattend water maar ook tegen schrammen als ik zou vallen.

 10. rudolfverhoef schreef:

  Echt wel een gave loop hé, niks teveel gezegd toch.
  Je hebt het prima gedaan! Niet velen doen die 3 ronden.
  Volgende jaar hoop ik er weer bij te zijn.
  Greetz!

  1. djaktief schreef:

   Het was inderdaad een stuk rustiger de 3e ronde. Ik vond het een loop om helemaal in op te gasn. Ik hoop er ook weer te staan volgend jaar.

 11. rietepietz schreef:

  Ze hadden ook álle trappen die te vinden zijn in het parcours gestopt hé!
  Sinds ik eens een flinke schuiver op een trap gemaakt heb durf ik geen trappen zonder leuning meer te nemen, naar boven nog wel maar niet meer naar beneden.

  1. djaktief schreef:

   Begrijp ik Riet. Het was een pittige uitdaging.

   1. rietepietz schreef:

    Wij deden het vroeger ook wel , maar ja, ik pas nu toch wel op voor breuken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s