Achter de schermen

Laten we het er niet over hebben waarom het zo lang duurt dat er weer een blog geschreven wordt maar gewoon een blik werpen op waar ik allemaal mee bezig ben

Atelier DJ 3.0

Ja je leest het goed. Al sinds augustus 2013 ben ik bezig als ondernemer met naaien. In 2016 vernieuwde ik het concept en de naam naar Atelier DJ en nu werk ik heel hard aan professionalisering, die ik voor mezelf gedoopt heb als project ‘Atelier DJ 3.0’. Allemaal mooi en aardig maar wat houdt dat dan in zullen jullie denken. Ik vind dat een beetje lastig want ik wil graag een perfect product/plaatje presenteren maar ik weet ondertussen dat het dat nooit zal worden. Ik probeer het los te laten en vertel gewoon maar een beetje wat ik heb gedaan. Misschien hebben jullie er nog iets aan.

Mijn zelfontworpen logo

Allereerst heb ik de website onderhanden genomen en beter geformuleerd wat ik allemaal voor mensen kan doen, maar ook de daarbij behorende beschrijving van wie ik ben aangepast. Je moet er ook voor zorgen dat mensen direct kunnen doorklikken naar je bedrijfspagina als ze op het paginamenu klikken Omdat je geschiedenis op het www bewaard blijft moest ik ook de eerdere publicaties van de oude website met de oude bedrijfsnaam aanpassen. Die website heb ik bewust gehandhaafd want daar komen nog wel eens mensen op en die kan ik zo mooi doorsturen.
Omdat vrijwel alles tegenwoordig via smartphone of tablet gaat raad ik je in ieder geval aan om altijd te controleren hoe het er daar uitziet en hoe het daar werkt.

Website Atlier DJ

Daarbij hoort ook dat ik mijn LinkedIn-pagina heb aangepast en daar tevens een bedrijfspagina heb gemaakt. Ondertussen heb ik aardig wat kennis in huis over LinkedInprofilering. Die deed ik op via allerlei mensen. Op een of andere manier zou ik ze graag bedanken maar ik weet nog niet hoe ik dat ga aanpakken. Ik ben heel blij met alle hulp en adviezen die ik van allerlei mensen opeen of andere manier krijg in ieder geval. Dus als je nog iets ziet of bedenkt dat beter of anders kan laat het me alsjeblieft weten.

LinkedInprofiel

Bedrijfspagina Atelier DJ op LinkedIn

Afijn hoe beter je on line vindbaar bent hoe meer kans je hebt op klanten dus ik paste ook de zogenaamde bio’s van mijn profielen op Facebook, Twitter en het tegenwoordig o zo belangrijke Instagram aan. En dan zou ik nog bijna Pinterest vergeten te noemen. Als mensen op zoek zijn naar creatieve ideeën dan is dat de place to be. Het is gewoon de manier om gratis te adverteren dus het komt nauw wat voor tekst en welke icons je daarbij gebruikt. Met die plaatjes schijn je sneller te worden gevonden en je uitstraling is dan ook wat jonger. Je kunt vaak maar één link plaatsen op zo’n profielpagina en dan moet ik toch kiezen voor die van mijn blog omdat die een veel groter bereik heeft en de mensen via het menu verder sturen naar de website van Atelier DJ. Daarbij moet je dan ook opletten op de volgorde van je menu. Omdat ik met de gratis WordPress werk was dat nog wel even een dingetje om voor elkaar te krijgen maar het is gelukt.

Facebookpagina Atelier DJ
Twitterprofiel
Instagramprofiel
menu op djaktief aangepast

Daarnaast ben ik veel praktisch bezig geweest. Ik heb heel veel kleine projecten gemaakt om te kijken of ze geschikt zijn voor een workshop. Het is leuk om dingen te maken maar het fotograferen, een werkbeschrijving maken en uitzoeken welke materialen je nodig hebt en de calculatie van dat alles is toch een flinke klus. Ik laat even wat foto’s zien van enkele projecten en dan zal ik van een project wat meer vertellen.

kussenhoezen van boerenbonten zakdoeken
opbergbakjes van pijpen van een jeans met reststof
toilettasje

Deze shopper ontwierp ik zelf op basis van een tas die ik ooit gebruikte. Het is een kruising tussen een Ikeatas (met 2 hengsels hoog en laag draagbaar) en een gewone boodschappentas uit de supermarkt. De vorm is bijna vierkant en daardoor kun je er veel sneller je boodschappen in stoppen en ook grotere dingen passen er goed in. Ik maakte een proefuitvoering van een coupon tafelzeil en plaatste deze op Instagram. Er kwamen gelijk leuke reacties op, dus ik heb er een basispatroon van gemaakt en ben op zoek gegaan waar je tafelzeil kunt kopen om een berekening te maken wat zo’n tas kost aan materiaal. Er kwam een buurvrouw langs en ik besprak met haar wat ze voor zo’n tas over zou hebben. Ze zei € 5,– en ik legde uit dat het aan materialen al veel meer kostte. Later maakte ik deze calculatie:

Niemand gaat mij ooit € 24,– voor een dergelijke tas betalen. Nou weet ik ook wel dat je als ondernemer veel tijd moet investeren in je projecten maar op een of andere manier moet je dat toch ergens terugverdienen. Ik zou dus de tas kunnen produceren, er workshops in kunnen geven aan meer mensen tegelijkertijd die zelf voor de materialen zouden zorgen. Ik zou ze ook kunnen maken van ander, goedkoper of gratis materiaal dat ik door recycling krijg zoals oude jeans. Maar het zet je wel aan het denken toch.

Dan heb ik ook nog wat tijd en energie gestopt in het opzetten van de onderneming door wat boeken over bedrijfsvoering en marketing te lezen. Ik heb ze niet aangeschaft maar geleend van de bibliotheek dus het kost me alleen tijd.

En ik heb deelgenomen aan een naaidag in Rotterdam waar allerlei vrouwen samenkwamen in een buurtcentrum om daar eens te kijken hoe men zoiets organiseert en om contact te hebben met anderen. Een soort kennismaking met mogelijke klanten en collega’s. Ik was heel benieuwd of er wel animo voor zou zijn. Daar is ook de foto gemaakt aan het begin van dit blog en daaruit kun je wel opmaken dat het echt heel erg leuk was.

Ik werkte daar verder aan proefexemplaren van de tas die ik eerder in tafelzeil maakte. Ik heb daarvoor jeans hergebruikt maar dit heeft als nadeel dat het moet worden afgewerkt waardoor het meer garen en tijd kost. Ook werkte ik daar aan de voorbereiding van een project dat iemand gaat maken in Rotterdam. Deze dame is blind en kon vroeger goed naaien. Ik leen haar mijn ogen uit zodat zij nog eens kan aan de slag kan als vroeger. Ik heb haar een keer begeleid met het maken van een kussen en dat ging uitstekend. Het is heel inspirerend om dat te mogen doen maar ook intensief en tijdrovend. Ik reis ervoor naar Rotterdam en probeer het project eerst zelf uit. De afwerking met de lockmachine is te gevaarlijk voor haar dus die moet ik ook doen en het gaat natuurlijk langzaam omdat ze zoveel mogelijk zelf wil naaien.

En tussendoor dit alles bezocht ik mijn lieve oudere familieleden en ging ik op pad met mijn nichtje Suzanne en haar man die voor een bezoek over waren in Nederland. Ik schreef ooit eerder een blog over deze creatieve nicht. Nu woont ze met haar man in Marokko en runnen ze samen een surfschool, yoga retreat en gastenverblijf. Graag maak ik een beetje reclame voor ze. Misschien dat je zelf deze activiteiten niet gaat ondernemen maar weet je mensen die daar voor open staan. Dit is hun website Surf Paradise Marocco en uiteraard hebben ze een Instagramaccount klik en een Facebookpagina klik. Neem een kijkje in ieder geval.


Ze zijn in blijde verwachting van een baby en ik heb me heerlijk uitgeleefd op het maken van een trappelzak.

Nou voorlopig zijn jullie weer een beetje op de hoogte van mijn wel en wee. Uiteraard liep ik tussendoor hard en kookte en poetste ik maar daarover weer een volgende keer.

21 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Diane van der Marel schreef:

  Hoi, ligt het aan mij of vallen er drie foto’s over een stuk tekst heen? Het stuk over de naaidag in Prinsenland, maar misschien ligt het aan mijn computer hoor.

  Groet ! Diane >

  1. djaktief schreef:

   Die 3 jeans foto’s stonden in een gallery en die heb ik nu als single afbeeldingen geplaatst. Ik hoop dat het nu gewoon in beeld komt. Op mijn pc en smartphone zag alles er wel gewoon netjes uit qua lay-out trouwens. Bedankt in ieder geval voor je melding.

 2. AnneMarie schreef:

  Heel veel succes met je bedrijf. Ik vind het moedig van je want ik weet uit ervaring dat het hard werken is.

  1. djaktief schreef:

   Dankjewel. Ik ben benieuwd naar jouw ervaring en of ik er wat van kan leren.

   1. AnneMarie schreef:

    Helaas kan ik je niets vertellen of op weghelpen. Ik ben lang geleden al gestopt met mijn naaischool en weer buitenshuis gaan werken. Eerst bij een bruidshuis maar door artrose in de handen ben ik helemaal gestopt met het naaiwerk. Daardoor ben ik in de administratie terecht gekomen.

    1. djaktief schreef:

     Wat rot je artrose. En bruidswerk daarvoor moet je echt heel goed zijn.

 3. Matroos Beek schreef:

  Atelier DJ, klinkt goed. Volgens mij is dit helemaal jouw ding. Ik wens je dan ook veel succes!

  1. djaktief schreef:

   Dankje dat heb ik nodig

 4. Dit komt bij mij binnen als een heel aangename verrassing.
  Heel veel succes met je onderneming, je verdient dit dubbel en dik!

  1. djaktief schreef:

   Bedankt Thomas. Was het je nog niet bekend dat ik als zelfstandige actief was? Dan heb ik nog niet genoeg reclame gemaakt.

   1. Het zal aan mijn interpretatievermogen liggen. Ik was ervan overtuigd dat je volop op zoek was naar werk. Een heel mooie uitdaging heb je gevonden, perfect op je lijf geschreven.

    1. djaktief schreef:

     Ik ben beschikbaar als vakkracht op dit gebied en solliciteer daar ook op functies bij anderen (scholen en creatieve ondernemingen, beurzen etc.)

 5. Mrs. Brubeck schreef:

  Wat een mooie trappelzak… kan ik hem niet bestellen voor ons nieuw Klein Prinsje of Prinsesje?

  1. djaktief schreef:

   Opdrachten worden aangenomen. Stuur me een mailtje via de website van Atelier DJ.

   1. Mrs. Brubeck schreef:

    👍

 6. Menck schreef:

  Let’s shake hands, zelfstandige ondernemer. Je bent duidelijk goed bezig; de ene open mond na de andere is mijn deel. 😉

  1. djaktief schreef:

   🤝Met je handen werken is voor mij toch het mooiste dat er is en bedankt voor je compliment

 7. Veronique schreef:

  Heel goed bezig, Dorothé. Leuk dat je nichtje een kindje krijgt. Heel bijzonder. Waarom begin je niet een eigen kledinglijn voor baby’s. Die trappelzak is een mooi beging.

  1. djaktief schreef:

   Bedankt Veronique. Voorlopig mik ik op meer terreinen tegelijkertijd, want de markt verandert snel. Maar op aanvraag maak ik alles.

 8. Mrs. T. schreef:

  Goed zeg! Mijn moeder is ook altijd naaister geweest.

  1. djaktief schreef:

   Mijn moeder naaide ook zonder ooit les te hebben gehad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s