Eerste editie Lansingerlandrun

on

kopie van facebook Lansingerlandrun

Spoiler: Gisteren zou ik een lange duurloop op tempo 6:30 doen tijdens de nieuwe Lansingerlandrun in Berkel Rodenrijs maar het ging veel sneller. Dan ook maar snel een blogje erover schrijven.

kopie van facebook Lansingerlandrun

Het was een nieuwe hardloopwedstrijd. Ik had er zin in en tegelijkertijd een beetje kriebels in mijn buik omdat ‘dertigers’ bij mij nooit vanzelf gaan. Manlief had me bij metrostation Slinge gedropt en in een zucht stond ik op station Westpolder direct naast de start. Startnummer halen in een spiksplinternieuwe school nog geen 5 minuten lopen daarvandaan. Echt top zo’n loop waar je zo makkelijk met het OV kunt komen. Er stond een sfeervol zonnetje en de diverse afstanden werden weggeschoten. Mijn start was pas om 12:00 uur en ik ging achteraan staan want ik was van plan kalm te lopen. De eerste kilometers gingen door de woonwijk en onverhard en was het vrij smal maar al snel werd het rustiger op het parcours. Laat ik er maar eens een kaartje bijzetten voor het idee.

eerste deel 30 km

Je ziet dat we in een mooie groene strook lang het water liepen tussen Pijnacker en Berkel Rodenrijs. Het was vlak land met weidse uitzichten. Ik heb er geen foto’s van gemaakt want ik wilde lopen. Er waren drankposten ongeveer om de vijf km met water en daarom had ik toch maar gekozen voor mijn eigen bevoorrading met gels en sportdrank. Tussen post 1 en 2 lag volgens mij 7 km en in het begin van zo’n lange loop een kwartiertje later iets nemen kan een behoorlijke inzinking geven aan het einde van zo’n lange loop. Voor snelle lopers maakt het waarschijnlijk wat minder uit. Afijn ik zal jullie niet vervelen met een lange uiteenzetting over mijn gelletjes en slokjes maar wel met mijn zoektocht naar een toiletgelegenheid. Nou die is er niet. Mannen hebben het wat dat betreft maar makkelijk behalve als ze een ‘Dumoulinmomentje’ hebben, maar vrouwen moeten altijd ‘uit de broek’. Ik heb mijn heil op een gegeven moment maar gezocht achter een geparkeerde auto van een verkeersregelaar.

2e deel 30 km

Het tweede deel ging niet allemaal langs het water. Vlak nadat de halve marathonners afsloegen naar de finish kwamen wij op een lang recht stuk waar ik normaal een inzinking zou krijgen maar nu lekker liep. Ik had op een klein bruggetje ergens rond de 18 km me verstapt nl. en daarbij mijn linker lies wat verrekt. Op de brede rechte weg voelde ik dat het allemaal weer een beetje op zijn plek schoot en door wat meer op mijn looptechniek te letten (bekkenrotatie) werd de lies weer een gewoon onderdeel in mijn lijf en kon ik mijn aandacht op andere dingen richten.

Bij de Achterdijkse plassen op km 25 was de laatste drankpost en daar kon je ook sportdrank krijgen maar zo laat in de wedstrijd neem ik niks wat ik niet ken. Wel had ik mijn colagel van Maxim een km tevoren naar binnen gewerkt en kon ik bij de post even mijn mond spoelen en handen verfrissen. Daar waren ook de eerste bomen langs het parcours, maar ik had ze nu niet meer nodig voor een stop dacht ik. Een klein stukje weg dat pas geasfalteerd en met nieuw grit bestrooid was, zorgde er echter voor dat ik kramp in mijn bilspier voelde opkomen. En je raad het al dat er nog meer kwam dus een toen ik een dijkje zag heb ik mijn ‘Dumoulinmomentje’ maar gepikt. Daarna liep ik weer als een zonnetje in het zonnetje, want het was de hele dag fantastisch weer. Het open parcours zal in andere weersomstandigheden veel pittiger zijn denk ik.

Toen ik uitzicht had op de metrolijn en de kerktoren ontdekte voelde ik dat ik nog een klein beetje kon aanzetten om de tijd te compenseren die ik verspeeld was maar ik was niet op de klok aan het jagen of zo. Het voelde wel heel erg fijn dat ik steeds goede gemiddelde tempo’s op mijn Garmin zag. De kilometers van de route klopten niet helemaal met de Garmin-GPS maar daar zat ik niet mee. Het lukte me zowaar om er nog een eindsprintje uit te persen en ik zette de tijd stil op 3:04:48 op 30,38 km.

videostill uit de uitslag van de Lansingerlandloop

Na de finish kletste ik wat met iemand die ook net gefinisht was en maakten we elkaars medaillefoto’s. Altijd erg leuk die sportverbroedering die je dan voelt als het erop zit. Ik had een flesje water en een banaan gekregen bij de medaille-uitreiking maar die banaan raakte ik op een of andere manier kwijt en dat was een mooi excuus om de lokale ijssalon in te gaan om een bolletje chocolade- en koffieijs te scoren. Ik stond daar wel behoorlijk verkrampt aan de toog en werd nogal vreemd aangekeken door een paar kinderen. Na een kwartiertje rustig binnen zitten deden mijn benen weer normaal en pakte ik de metro terug naar Slinge.

Thuis maakte ik een foto voor #medalmonday en ‘dook’ in bad om lekker te Instagrammen en de krant te lezen. Manlief zorgde voor de bevoorrading en de avondmaaltijd. Hij had zelf 12 km gelopen als training voor de City Pier City waar we over twee weken beiden aan deelnemen.

Voordat ik over de uitslag wil hebben allereerst een geweldig compliment voor deze eerste editie van de Lansingerlandrun. En dan vooral naar de enthousiaste vrijwilligers. Ongevraagd komen ze je helpen met je startnummer als je staat te hannesen op het wedstrijdsecretariaat. Enthousiast en behulpzaam begroeten ze je bij de posten en de verkeersvrijwilligers doen echt hun werk door je goed de weg te wijzen en het het overige verkeer te regelen. En er was leuke muziek onderweg op een paar plaatsen – van ver weg al te horen – waar je dan als een magneet naar toe getrokken wordt en die je een duwtje in de rug geeft als je er voorbij bent. Van harte bedankt allemaal!

Er gaan wat dingen mis. Zo schijnen de hekken bij de 10 km verkeerd te hebben gestaan waardoor de afstand te kort was. Tja dat is heel jammer als je net je wedstrijdpr wilde aanscherpen maar je kunt ieder weekend wel ergens een 10 km wedstrijd lopen in het seizoen, dus herkansingen genoeg. Zelf zou ik willen pleiten voor een dixie op 3 km of bij de eerste post. Dat is het moment dat de meesten daaraan behoefte hebben. En voor de dames zou zeker nog iets onderweg erg handig zijn. Het is altijd een enorm gedoe onderweg als je in je periode zit. De route voert langs een paar boerderijen. Misschien is iets met die mensen af te spreken. Ik doe maar een suggestie.

En dan vind ik ook dat het met de sportdrank anders moet. Op het eind waren daar flessen beschikbaar maar die zijn veel te groot om mee te nemen en dan heb je ook geen behoefte meer aan zoveel zoet. Waarschijnlijk is er gedacht dat je op de halve marathon geen aanvulling nodig hebt behalve water maar voor 30 km ligt dat toch even anders. Je hebt op 10 km dan al aanvulling nodig voor je volgende loopuur. Het hoeven geen flessen vol te zijn maar een bekertje is prima.

Wat de Lansingerlandrun voor mij echt top maakt is de sfeer met leuke muziek onderweg en fijne vrijwilligers en een prachtig parcours dat super makkelijk bereikbaar is met het OV en een prachtige medaille toe.

Tja en met die uitslag kan ik alleen maar dik tevreden zijn. Ze doen daar alleen aan bruto-uitslagen dus het ligt iets hoger. Het was een training van 30 km die ik op tempo 6:30 wilde doen en op 6:10 heb uitgevoerd oftewel ik liep 20 seconden per kilometer sneller dan verwacht. En op ongeveer de helft van de dames finishen op 57-jarige leeftijd is ook echt wel een opsteker voor me. Ik kom weer in de buurt van mijn betere marathontijden en dat voelt heel erg fijn en motiveert me enorm om te blijven trainen (ook voor de marathonafstand).

12 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Jannet schreef:

  Wat een goed idee om je banaan kwijt te raken zodat je wel een ijsje moet nemen om de koolhydraten weer aan te vullen 🙂 Maar, goed gedaan zeg! Dat moet vertrouwen geven voor Enschede.

 2. Veronique schreef:

  Dat heb je weer mooi gedaan. goed gelopen en een leuk blog geschreven.
  Bij de ANWB kun je plasgootjes kopen, dat zijn kartonnen tuitjes, beetje als een frietzak, die hou je voor je billen en dan plas je als een man. Alleen wel de rits van je broek open maken. Ik heb ze en gebruik ze wanneer we onderweg zijn op vakantie met name. Niet alle wegtoiletten zijn schoon, dus dan blijf ik gewoon staan en ook in de natuur, dus wildplassen gaat het prima.

 3. Het weer viel gelukkig goed mee. Ideaal weertje eigenlijk om te sporten…

 4. Matroos Beek schreef:

  Weer een heel knappe prestatie!

 5. Affodil schreef:

  Top, zeg!

 6. monique schreef:

  Super gelopen, jij gaat echt heel erg lekker. Top

  1. djaktief schreef:

   Ik hoef maar 1 ding te trainen en jij 3. Ben benieuwd hoe het gaat met je triathlontraining.

 7. Sandra schreef:

  Mooi gelopen Dorothé, proficiat! Ik mis wel de foto van het ijsje. 😉

  1. djaktief schreef:

   Dankjewel, maar ijs moet je opeten niet fotograferen anders is het al gesmolten 😂

 8. Yova schreef:

  Heel goed gedaan. Ik doe het niet na. Geweldig prestatie heb je gedaan. Je hebt het gehaald. Leuke foto’s en je verhaal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s