Beuken in de Krimpenerwaard

Na afloop in de auto met zere tenen

Tja een voorjaarsstorm gooide roet in de wedstrijdplannen van de meer dan 40.000 hardlopers die hadden willen starten op de City Pier City in Den Haag. Manlief en ik zouden daar starten voor een halve marathon en een gezellige dag hebben met zijn collega’s bij de ‘Wij rennen voor het Rijk’. Ik was om half acht wakker en zag de afgelasting op mijn mobiel. Gelijk maar even daarop gezocht naar alternatieven en toen Arjen wakker gemaakt. Hij moest wel even schakelen maar was toch direct te porren voor het plan om elders een halve marathon te lopen omdat hij anders in de knoei komt met de clubkampioenschappen schaatsen en zijn trainingen voor de fietsweek met zijn schaatskompanen. Via de chat op Facebook hadden we snel contact met mensen van AV Start waar om 11:00 een halve Natuurmarathon zou starten in Lekkerkerk. We lazen dat de Halve van Voorn ook doorging, maar dat ze daar het aantal deelnemers limiteerden tot 700. Wij kozen voor zekerheid vlakbij en hopelijk ook iets minder wind dan aan de kust. Na een snel ontbijt reden we weg naar het Loetbos dat we nog kennen van wandelen met kleine kinderen vroeger.

Beetje wazige foto maar wel een perfect sfeerbeeld

Alles was keurig aangegeven en we werden naar de parkeerplaats gedirigeerd. We liepen naar het restaurant aldaar maar de start bleek bij de hooiberg links te zijn. Het is naast het Kanocentrum Loetbos. Ik sla die link maar op want dat is misschien nog wat voor een andere keer. Jullie weten dat ik graag deelneem aan kleine ‘boerenloopjes’ en het contrast met de City Pier City kon niet groter zijn. De kleedruimte was in een heuse stal waar een flink aantal stoelen stond en waar je tegelijkertijd je startnummer kon halen of zoals wij nog moest betalen en inschrijven. Afijn wij rommelden nog wat met onze spullen en werkten nog een banaan en sportdrank weg want dat we energie nodig zouden hebben onderweg dat wisten we zeker. Ondertussen zat Arjen’s tracker aan de powerbank want die was leeg en hij wilde natuurlijk wel gegevens van zijn eerste halve marathon kunnen bekijken. Hij heeft geen hardloophorloge en gebruikt zijn gewone. We lachten wat over allerlei mannen die hun blote bast moesten tonen en benen moesten invetten en insmeren met stinkende flesjes midden in de stal. De dames die nog moesten omkleden deden dat een beetje aan de zijkant met de rug naar de ruimte. Nog even naar de dixie en toen was het tijd voor de start.

Route halve natuurmarathon Krimpenerwaard 2019

Arjen was positief gespannen en ging er gelijk vandoor. Gezien de omstandigheden wilde ik mijn energie goed verdelen en heel blijven voor de marathon over 5 weken in Enschede en ging dus kalm op pad. Arjen had nog nooit onverhard gelopen en zelf had ik sinds de Puinduinrun in januari geen trail meer gelopen. Het zou hier vandaag dan wel een platte poldertrail zijn maar toch wel flink zwaarder door die natheid en wind.

Die westenwind woei flink dus gisteren. Ik hoorde mijn regenjasje, mijn startnummer en dat van vele anderen voortdurend klapperen. Ik had mijn sportbril op tegen de regen. Maar als hij besloeg kon ik hem niet op mijn voorhoofd schuiven want dan woei hij weg. Je kon ook niet echt rechtuit rennen, maar voortdurend werd je schokkerig heen en weer geblazen. Maar tel je zegeningen want af en toe hadden we de wind ook een paar kilometer in de rug. Ik durfde daar niet voluit gebruik van te maken want mijn lijf was stijf van de kou en het kracht zetten tegen de wind in en dan ligt kramp op de loer. Verder was het ook fijn om gewoon even relaxter te kunnen lopen.

Het parcours was over fietspaden, onverharde paden met sintels en door de weilanden. Steeds een paar km fietspad en dan weer hup het weiland in om wat modder te scoren. Het was heel erg goed aangegeven. Er waren vrijwilligers in regenpakken die je de weg wezen en verder waren er afzettingen met linten die je de goede kant op stuurden. Al die vrijwilligers lachten! Sommigen waren per fiets anderen hadden een auto in de buurt. Er waren lastige oversteekjes met een wildrooster in een bruggetje en zeer modderige stukken waar ze je precies voor waarschuwden. Het was echter nergens gevaarlijk. Er lagen geen afgewaaide takken. Je kon aan de slootkanten aan de afgezaagde stammetjes zien dat er onlangs onderhoud was geweest in dit gebied. Ik had ook het gevoel dat je bij problemen wel bij zo’n vrijwilliger in de auto kon gaan zitten. Van de drankposten heb ik geen gebruik gemaakt. Ik wen mezelf aan om de 5 km sportdrank met het oog op de marathon. De posten waren bij 5, 10 en 17 km. Ik voelde na de 10 km wel dat mijn benen het goed te verduren hadden en daarom heb ik daar een extra gelletje gepakt. Ook was ik natuurlijk weer de klos dat ik een plaspauze nodig had. Dat is nog best wel een dingetje moet ik zeggen bij deze windkracht maar het liep redelijk goed af.

Mijn Salomon Speedcross trailschoenen waren perfect voor dit parcours. Ik had wel zeiknatte voeten natuurlijk en mijn tenen deden zeer omdat ik er tegenwoordig steunzolen in draag waardoor ze wat aan de krappe kant zijn. Het beuken tegen de wind in was tegelijkertijd lekker en zwaar. Door de weilanden heen baggeren was opletten om niet om te zwikken in drassige stukken en op hobbels en in de modder moet je gewoon goed kijken dat je je niet uitglijdt of jezelf verrekt. Ik kon het heel aardig aan, maar ik ging niet hard. Het lastigste vond ik om te lopen op de rollende sintels/kiezels. Het was een mooie route maar omdat het weer niet mooi was kan ik nou niet zeggen dat ik daar zo van kon genieten. Na een km of 18 groen, modder, regen en wind dan ben je het uitzicht wel zat.

Arjen staat me op te wachten als ik de bocht voor de finish om kom

Zoals altijd zat het venijn in de staart want de laatste 2 kilometer waren loodrecht tegen de wind in. Ze voelden echt eindeloos en af en toe leek het net of je terug werd geblazen. Maar aan alles komt een eind en ik sloeg af bij de hooiberg naar de finish met een smile en een versnelling!

De tent wordt met man en macht vast gehouden

Ik kreeg een medaille, banaan en water maar met de beloofde pannenkoeken was een probleem omdat net de cateringtent de lucht in dreigde te gaan (of was gegaan?) en ze de horecavoorziening maar opdoekten. We lieten iemand nog een ‘charmante foto’ van ons beiden maken en gingen moe, koud, nat maar tevreden gauw naar de auto.

Overal van alles in de zakken gepropt

Ik ben heel trots op het resultaat van Arjen. Zijn naam staat nog verkeerd gespeld (wordt nog gewijzigd in Stoelinga) maar zijn eerste halve marathon in deze tijd op een onverhard parcours in deze omstandigheden vind ik erg knap.

Still uit finishfilmpje Arjen AV Start klik

Aan de aantal deelnemers kun je zien dat er sowieso weinig vrouwen waren dus als ik als 57-jarige nog wat ddames en heren achter me laat én heel blijf dan ben ik dik tevreden.

Nog een screenshot uit finishfilmpje van AV Start klik

Een welgemeend dankjewel naar al die vrijwilligers en de organisatie van AV Start die het allemaal veilig lieten verlopen is zeker op zijn plaats. Er komt een hoop kijken bij het organiseren van een wedstrijd. Let maar even op die finishfoto’s waar bij alle uitstekende hekken een pion staat. Verder zijn ze ook verantwoordelijk voor het uitzetten en opruimen van de route. Ik zag gisteren trouwens niet één weggegooide gel- of drankverpakking onderweg. Ik weet niet of ik hier volgend jaar weer aan de start sta want er zijn zoveel loopjes maar ik kan je deze zeker aanbevelen en geef hierbij de link van de website van AV Start en van hun Facebookpagina.

Met een ommetje langs de benzinepomp en langs de schaatsenslijper (volgende week clubkampioenschappen voor Arjen) kwamen we verkleumd thuis waar zoonlief Hylke gauw nog een foto maakte en de zelfgebakken poffertjes uit de vriezer opwarmde (overgebleven van de woensdagmiddaglunch met de buurtkinderen). Dat ging erin!

#trots #hardloopmaatjes #medalmonday
Lekker veel boter en suiker
#togehter #medalmonday

14 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Wat een tocht! Mooi verhaal – Inge

 2. runningreneetje schreef:

  Zeker een mooie tijd voor zijn eerste halve marathon. Goed zeg.
  Helemaal klaar voor Enschede?

  1. djaktief schreef:

   Dankje namens hem. Voor mij staat er nog een 35 km training op het programma

   1. runningreneetje schreef:

    ja, bij mij ook. die heb ik voor volgende week maandag in mijn agenda gepland.

 3. Ik blijf in herhaling vallen als ik zeg dat ik je/jullie moed enorm bewonder.

  1. djaktief schreef:

   Maar eigenlijk vind je ons waanzinnig denk ik 😉

 4. Mrs. T. schreef:

  Wauw, wat knap!!! Ik heb gisteren ook de elementen getrotseerd door een flinke wandeling te maken. Het was af en toe echt afzien inderdaad.

  1. djaktief schreef:

   Goed van je… slecht weer bestaat niet toch, maar wel oppassen natuurlijk

 5. Matroos Beek schreef:

  Voor mij ben je een held!

  1. djaktief schreef:

   Welnee joh daar komt nog wel wat anders voor kijken

 6. Wim Groenendijk schreef:

  Wat goed dat je een andere run heb gelopen ipv de CPC! Wat knap, ik kon helaas de moed niet vinden na de teleurstelling van de CPC om in te schrijven voor een andere wedstrijd.

  1. djaktief schreef:

   Dankje Wim. Ik hoop dat je gauw een andere wedstrijd loopt om je teleurstelling te vergeten.

 7. Kakel schreef:

  Hulde, voor jullie allebei! Ik wist dat de halve marathon georganiseerd werd in het Loetbos maar niet dat jij/jullie zo dicht bij mij in de buurt zouden komen lopen (-: Dan was ik je zeker komen aanmoedigen. Ik had je zeker herkend!
  Echt gaaf dat je je niet hebt laten ontmoedigen door het weer en de wind.
  Lieve groet ♥
  PS: ik kom zomaar even bij je langs. Op mijn blog staat niets nieuws.

  1. djaktief schreef:

   Ik heb al vaak aan je gedacht (ook die dag) en een paar keer je blog geïnspecteerd. Ik ga je mailen want ik durfde eerst niet zo goed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s