Gratis sportkleding

Tijdens de taper voor de marathon van a.s. zondag moet ik mezelf rustig houden dus dan kan ik mooi even wat blogjes schrijven. Ik begin maar met een werkbeschrijving/tutorial van dat hardlooprokje waar ik zoveel positieve reacties op kreeg.

Ben benieuwd of de titel ‘gratis sportkleding’ nog meer verkeer naar mijn blog zal genereren trouwens. Ik probeer het gewoon uit, maar eigenlijk is het wel waar. We hebben allemaal een stapel spullen in onze kast die we niet dragen en als we daar dan weer wat bruikbaars uit maken dan heb je immers gratis kleding. Nou ik heb dat toegepast op sportkleding.

In juni schreef ik een blog over overhemden die ik recycle tot rokjes en toen is de idee ontstaan om dat ook met een T-shirt van sportstof uit te proberen. Omdat ik een bestaand hardlooprokje heb waar een broekje aan vast zit kwam ik op het idee om mijn oude – verkleurde en slobberige – badpak aan dat t-shirt vast te maken. Ik heb dat zo tussendoor gedaan en maar een paar foto’s gemaakt van niet al te beste kwaliteit maar ik hoop dat jullie het toch snappen en misschien kunnen gebruiken.

 • Gebruik een beetje flinke maat T-shirt en knip de mouwen er op de naad uit. Bepaal de gewenste lengte van je rokje en knip het T-shirt af op 1 cm daarboven.
 • Knip het badpak af op borsthoogte net waar de binnencups zitten.
 • Leg een liniaal langs de de zijkant en teken een uitlopende lijn vanaf de taille. Knip af met 1 cm naad. Zorg dat de andere kant precies hetzelfde is.
 • Stik de zijnaden dicht met de lockmachine of als je die niet hebt met een kleine zigzagsteek. Deze stof rafelt nauwelijks dus afwerken is niet echt nodig.
 • Je ziet dat ik bovenaan een klein zoompje heb gespeld maar dat was omdat ik eerst een ander model in mijn hoofd had. Je moet dat deel van de foto dus negeren
 • Trek nu het afgeknipte badpak aan met het rokje eroverheen. Let op dat je allebei de delen binnenste buiten draait. Bij mij is het dus verkeerd gegaan.
 • Zorg dat de zijnaden van het rokje mooi over de heupen vallen en dat het rokje op de gewenste lengte valt. Iemand moet je nu even helpen met het afspelden van de taille rondom.
 • De rek van het badpak en van het rokje is verschillend maar dat werk je weg als je alles weer hebt uitgetrokken door dat een beetje te verdelen. Stik op 1 cm van het rokje het badpak en het rokje aan elkaar de goede kant van het rokje moet op de verkeerde kant van het badpak zitten niet zoals op mijn foto.
 • Keer het rokje zodat de goede kant boven zit. Je kunt er nu al instappen. Je ziet wat er bij mij verkeerd is gegaan. Het kan wel zo maar er zit een kruisje in het badpak en dat zit toch lekkerder op je huid.
 • Nu neem je een elastiek van 3-4 cm breed. Meet de lengte om je taille af zodat het lekker zit. Je gaat nu een tunnel maken aan de bovenkant van je rok waar dat elastiek door wordt gehaald. Je kunt het beste aan de zijkant een stukje open laten voor. De tunnel moet een halve cm breder zijn dan je elastiek anders gaat het draaien. Je kunt die naad het beste stikken een kleine zigzag of als je een tweelingnaald hebt daarmee. Dan kan deze naad voldoende rekken. Zelf heb ik het met de coverlockmachine gedaan, maar die heeft niet iedereen.
 • Haal het elastiek met behulp van een veiligheidsspeld door de tunnel. Stik de uiteinden plat op elkaar met minimaal 2x een zigzagsteek. Daarna kan de tunnelnaad gesloten worden en is je rokje klaar.

Zoals je kunt zien plakt de t-shirt stof een beetje aan mijn benen daar waar geen binnenbroekje zit. Ik zit daar niet echt mee want tijdens het lopen zie je daar niks van. Ik wil wel nog eens proberen een variant te maken met een boxerbroekje met pijpjes. (Daarvoor heb ik dan wel een heupslip nodig anders zit het rokje niet in mijn taille.) Mijn benen komen maar licht tegen elkaar zonder te schuren maar ik zou in dit rokje niet de hele marathon gaan lopen.

In mijn kast lagen wel meer sportshirts die ik nooit droeg omdat ik ze niet mooi vond of niet ademend genoeg of te glanzend. Je kunt er ook prima haarbanden of nekwarmer van maken zoals een Buff. Omdat daar waarschijnlijk productbescherming van kracht is respecteer het merkrecht. (Je mag zo’n ding wel zelf namaken voor jezelf maar je mag er geen commercieel gebruik van maken).

Wat volgens mij geen kwaad kan is om jullie uit te leggen dat je uit een willekeurig T-shirt een zweetband kunt maken van 4 cm breed. Je knipt uit de boven en onderkant van de stof 2 stroken van 5 cm breed en wel schuin van draad oftewel dwars over de stof. Dat is niet precies lang genoeg voor een hoofdband maar dan stik je gewoon twee van die stroken aan elkaar. De punten liet ik schuin bijlopen voor een leuker effect. Het maakt niet uit of er een print op staat of niet. Manlief draagt deze banden graag onder zijn fietshelm. Volgens mij komen ze oorspronkelijk uit de tenniswereld maar ik zie ze nergens te koop.

Deze twee T-shirts heb ik helemaal opgebruikt want de mouwen van het geelgroene shirt heb ik gebruikt om de mouwen van een fietsshirt van mij te verlengen. Dit was de werkwijze:

 • Knip de mouwen uit je ‘sloop-T-shirt’ en haal de zoom en de ondernaad los.
 • Bepaal waar je je mouw wil verlengen en hoeveel. Draai de stof binnenste buiten en meet haaks op binnennaad, maar hou rekening met 1 cm verlies voor het later opnieuw aan elkaar naaien. Knip de mouw recht doormidden.
 • Zorg dat de stof van de inzet net zo breed is als de mouw en stik de zijnaad (evt. met lockmachine).
 • Speld de inzet vast met de goede kanten op elkaar aan de bovenkant van de mouw, Zorg dat de zijnaden op elkaar zitten en stik de naad op 0,5 cm met een kleine zigzag of de lockmachine. Het moet rekbaar zijn.
 • Doe de ondermouw erover heen. Zorg dat de goede kanten en de zijnaad op elkaar zitten en stik tenslotte vast op 0,5 cm weer met een kleine zigzag of de lockmachine.
 • Je kunt nu de naden nog platstikken met een gestikte zigzag of gewoon doorstikken maar het hoeft niet.

Zo weer lekker duurzaam en goedkoop bezig geweest door mijn spullen te recyclen. Ik wil dit ook nog met gewone tricot T-shirts en truien gaan doen maar eerst nog even zondag een marathon lopen 😉

Mocht je nog meer recycle-ideetjes zoeken kijken dan eens onder de het hoofdstuk ‘Naaien tips en trucs’ in mijn blogmenu of klik hier.

Natuurlijk stikte ik er nog wel even mijn eigen merkje in.

18 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Matroos Beek schreef:

  Het is mooi uitgelegd en gedemonstreerd, maar ik doe het je niet na.

  1. djaktief schreef:

   Toch aardig dat je de moeite neemt voor een compliment. Dit soort blogs van mij wordt veel gelezen volgens mijn statistieken, maar krijgt weinig reacties.

   1. Matroos Beek schreef:

    Vreemd is dat. Waar zitten al die naarstige naai(st)ers?

    1. djaktief schreef:

     In Facebookgroepen en dan delen ze de linkjes met handige blogs wel maar ze zeggen zelden ‘dankjewel’.

 2. monique schreef:

  Lekker crea bezig geweest hoor. Heel veel succes zondag!

  1. djaktief schreef:

   Dankje Monique. Ik maakte het een tijdje geleden al, maar nu pas tijd om te schrijven.

 3. Handig als je een model in huis hebt om te poseren 🙂 !

  1. djaktief schreef:

   Ik zou wel graag een paspop hebben, maar die heb ik helaas niet.

   1. Eind oktober gq ik met pensioen. Misschien kan ik als paspop dienen bij wijze van bijverdienste 😉 ?

    1. djaktief schreef:

     Voor mijn maten mis je aan de bovenkant nog wat vulling.

     1. Dat kan worden opgelost. Slechter zou zijn mocht iets moeten worden weggemoffeld.

     2. djaktief schreef:

      Whahahaha… top!

 4. Sandra schreef:

  Die haarbanden zijn superleuk! Ik ben zelf helaas niet handig (understatement van het jaar 😀 ). Ik moest wel lachen met dat “eerst nog even zondag een marathon lopen”. Zo even tussendoor wordt dat gedaan hé! 😉 Veel succes!

  1. djaktief schreef:

   Dat was ironisch bedoeld van dat ‘even’ want ik moet er echt flink hard voor trainen en dan nog is het geen gelopen race.

   1. Sandra schreef:

    Weet ik wel dat je er hard voor traint. Net daarom vond ik het ook zo treffend 😉

 5. tinyblogt schreef:

  Jij bent toch echt wel creatief, hoor. Mooi dat je dit kan en zo origineel. Heb ik echt bewondering voor!

  1. djaktief schreef:

   Dankjewel. Ik doe dit vanaf mijn puberteit en gaandeweg verzin je van alles.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s