Handwerken

Regelmatig grijp ik terug op een klein handwerkje om me te ontspannen in de auto op lange ritten of bij spannende detectives op tv of gewoon zomaar.

Deze tekst en quote vond ik op Craftsnark en kan ik van harte onderschrijven : “In a race, you have to cross the finish line to get your medal. When playing sports, you have to wait until the last inning, until the final buzzer, to realize the outcome. Crafting doesn’t work that way. Crafting is a process. And sometimes the purpose of the process isn’t to finish. It isn’t to walk away with something complete or whole. Sometimes the end-game is to learn something. And sometimes that something is about yourself. Your final score is that you are more complete. More whole. And the creative journey didn’t need an end for you to get there.”

Ik ben niet erg goed in handwerken meer. Ik kan het niet meer zo goed zien en het vergt vaak teveel concentratie om het patroon te kunnen lezen en overeenkomstig uit te voeren. Ik kon dat vroeger veel beter maar als ik de voorbeeldfoto’s ga opzoeken dan komt dit blog niet af. In tegenstelling tot Craftsnark probeer ik wel projecten af te maken en ik ben daarin behoorlijk volhardend. Zo is er een zwart vestje geweest waaraan ik in 2011 ben begonnen en dat ik diverse keren heb uitgehaald omdat het patroon niet goed was om het uiteindelijk in 2018 helemaal klaar te krijgen (klik voor blog). Maar het is of de duvel ermee speelde, want ik heb er maar heel kort plezier van gehad. Je hoeft wol niet zoveel te wassen, maar toen dit toch een keertje moest is het helemaal gekrompen en vervilt. Ik maakte er een foto van op 28 januari van dit jaar dus ik heb maar iets meer dan 2 maanden plezier ervan gehad. Uiteraard heb ik het in koud water en op de hand gewassen, maar ik denk dat het komt omdat ik de wol zoveel keer heb uitgehaald dat er iets met de rek en souplesse ervan heeft gedaan. Lang heb ik gedacht dat ik het dan nog verder wilde vervilten om er iets anders creatiefs van te maken, maar op een gegeven moment is het toch naar de textielinzameling gegaan.

Na het breien van het vestje had ik nog wat wol over en daarvan heb ik twee colshawls of infinity shawls gebreid. Ook die werden in de was steeds korter en heb ik ook weggedaan. Ik schrijf er nog over omdat dit voor mij een verzamelblog is. Ik ben wel van plan om nog eens een nieuwe te breien. Ik ben vergeten wel patroon ik gebruikte dus ik moet zelf ook weer even googelen. Wat ik nog als tip kan meegeven is dat je heel gemakkelijk wat restjes kan opmaken. In de rechtse sjaal breide ik drie keer een dubbele streep en zo had ik dus ineens genoeg wol voor twee exemplaren.

Na mijn grote haakprojecten (klik blog) had ik nog wat bolletjes katoen over en daarvan heb ik twee kussens gemaakt. Ik had niet genoeg om de voor- en achterkant te haken dus die maakte ik van stof. Dat lijkt makkelijker dan het is. Ik kon op internet geen goede beschrijving vinden, dus noteer maar even hoe ik het heb gedaan:

 • Knip voor het ronde kussen twee cirkels die 3 cm groter zijn dan je haakwerk.
 • Speldt het haakwerk een beetje uitgerekt op de goede kant van de stof.
 • Stik haakwerk en stof aan elkaar. Ik deed dat onder de schulpjesrand
 • Vouw nu de schulpjesrand naar binnen en zet vast met een paar spelden.
 • Leg nu de goede kant van de tweede cirkel tegen het haakwerk en speldt dit vast op de uitstekende rand van de voeringstof die erachter zit. Je moet ervoor zorgen dat de schulpjesrand naar binnen valt.
 • Daarna stik je stof op stof aan elkaar. Laat 5-10 cm open voor het keren.
 • Keer het kussen en doe de vulling erin. Maak de opening dicht met kleine steekjes. Dat valt mooi weg onder de rand.

In foto’s:

 • Bij het vierkante kussen zonder de schulpjesrand kon ik drie lagen in een keer vaststikken.
 • Knip 2 lapjes 1 cm groter dan je haakwerk.
 • Leg het haakwerk met de goede kant op de goede kant van de stof en leg daaronder de tweede lap stof met de verkeerde kant boven. De stof ligt dus met de binnenkant op elkaar.
 • Speldt alles een beetje uitgerekt vast.
 • Stik het haakwerk op het uiterste randje ervan vast aan de twee stoflagen (steekt 1 cm uit). Zorg dat er aan het midden van een van de kanten een opening van 5-10 cm open blijft.
 • Keer het kussen zo dat de twee lapjes stof samen blijven. De rand van 1 cm valt nu aan de binnenkant van het haakwerk. Je ziet dat niet als het kussen klaar is.
 • Vul het kussen tussen de twee lapjes stof en naai de opening dicht met kleine steekjes en zorg ervoor dat je op dezelfde rand blijft als bij het stikken met de machine.

De kussens had ik al van restbolletjes katoen gemaakt, maar nog steeds had ik restjes over. Daarvan haakte ik een aantal rozen. Die kan ik leuk op een jeansjasje of tas maken. Maar op een gegeven moment had ik niet meer genoeg om een roos te kunnen haken. Toen heb ik gewoon iedere toer een andere kleur gebruikt. Je ziet dat alleen aan de onderkant dus dat maakt niks uit.

veelkleurige onderkant

Patronen:

 • het ronde kussen baseerde ik op dat van een vloerkleed dat ik op Fröbelweb zag klik
 • voor het vierkant kussen gebruikte ik de tips over granny squares haken van de Breiclub klik
 • voor de rozen gebruikte ik het patroon van CreaThea klik

Nu heb ik nog wat losse draadjes over, maar daar ga ik ook nog wat van proberen te maken. Ik vind het een sport om niks weg te gooien. Ik heb ook nog een breiwerk op de pennen staan, maar daarover een volgende keer meer.

Deze blog schreef ik weer op mijn smartphone. Wel had ik tevoren de foto’s en de links via de PC al in een concept blog gezet. Slim hè.

Het is misschien een beetje een droog verhaal, maar ik wilde het toch voor mezelf vastleggen. In de vakantietijd verschijnen er weinig blogs, dus alle leesvoer is meegenomen en als je je echt verveelt kan ik je een haakwerkje aanbevelen 😉

Handwerken is dat love or hate voor jou?

9 reacties Voeg uw reactie toe

 1. AnneMarie schreef:

  De sjaal en kussentjes zien er gezellig uit. Wat een gepriegel is dat handwerken soms. Zelf kan ik het geduld niet meer goed opbrengen.

  1. djaktief schreef:

   Ik word er juist rustiger van, maar ik doe alleen grof werk zal ik maar zeggen

 2. Matroos Beek schreef:

  Als ik dit zie, dan krijg ik er echt zin in. Vooral haken heb ik goed gekund. Vroeger haakte ik ook kussens en van die bloemetjes. Ik vrees dat ik dat nu niet meer zou kunnen. Ik heb het niet meer in de vingers…

  1. djaktief schreef:

   Ik heb eerst ook goed op internet gekeken hoor. Die eenvoudigste granny squares zijn echt goed te doen.

 3. Je zou een prima vriendin van mijn moeder geweest zijn. Ongelooflijk wat die met simpele restjes uit haar hoed kon toveren!

 4. Affodil schreef:

  Ooit een hele grote liefde geweest: borduren, haken, breien, … Maar eerst kwam ik tijd tekort, toen kwamen er een paar polsoperaties tussen waardoor ik telkens een dikke hand en pols kreeg als ik even bezig was. En toen begon ik mijn aandacht te verleggen naar andere projecten, vooral fotografie. Een paar jaar geleden heb ik nog eens katoen gekocht om een topje te breien, maar dat ligt boven ergens tussen wat rommel die niet uitgepakt is (wat bewijst dat ik hem beter kwijt dan rijk ben, toch?). In september is ’t hier garageverkoop. Ik zal eens wat brei- en haaknaalden buiten zetten.

  1. djaktief schreef:

   Beter niet meer doen dus. Voor borduurwerk heb ik geen geduld.

 5. Gwennie schreef:

  Handwerken? Jeetje… ik ben al blij als ik een knoop aan een overhemd genaaid krijg! Ik weet niet waar ik was toen deze gave werd uitgedeeld, maar volgens mij zat ik ergens te dromen en is het compleet aan mij voorbij gegaan… Gek he?

  1. djaktief schreef:

   Jij kunt weer andere dingen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s