Als een loper gaat fietsen…

Hittegolf tijdens de vakantie, dus we doen wat minder maar ik kan ook niet de héle dag lezen en het haakgaren is op, dus ik blog maar wat.

Al een tijdje heb ik een mooie fiets om toertochten te rijden. Het is een mountainbike met minder dikke banden en een spatbord. Ik kan er gemakkelijk mee over onverharde fietspaden en zo omdat er vering in het stuur zit. Die kan ik uitschakelen op alsfalt want hoe stijver de fiets hoe lichter je fietst. Daarom heb knook een herenfiets gekozen. Ik de verschillen heel duidelijk gevoeld bij proefritjes vanuit de fietsenwinkel. Het is een zogenaamde gravelbike. Echt mountainbiken is niets voor mij omdat ik bang ben om te vallen. (Niemand wil vallen natuurlijk, maar in verband met legpuzzel die mijn gezicht is door de operaties mag ik geen risico’s nemen).

Tubes op het bospad is niet zo fijn

Manlief is recreatieve wielrenner in de zomer en schaatser in de winter en ik loop nogal wat dus we zijn veel trainingsuren apart op pad. Samen fietsen is leuk. Voor mij is het een zgn. crosstraining dwz een andere training dan voor mijn basissport. Het geeft een prikkel aan mijn lijf op een andere manier en ook een andere uitdaging mentaal, want je bent er minder goed in dan in je hoofdsport.

Afijn deze vakantieperiode hebbe we wat fietstochten gemaakt:

 • Met gehuurde MTB’s rond het Ortameer 42 km in 4,5 uur (ook met stukken klimmen met fiets aan de hand omhoog duwen over een bospad met flinke keien en boomstronken!
 • Met eigen fietsen in de Ardennen vanaf Hamoir langs de Ourthe over lastig pad naar toeristisch Durbuy met zijn anticlinaal etc. Even rondgekeken en toen met wat klimmen weer terug. 45 km 3:15 bewogen en d+ 448.
 • Met eigen fietsen de dag daarna Hamoir-Ouffet-Esneux-Remouchamps over de Redoute een ontzettend steile en gelukkig korte klim waar ik toch een paar meters moest lopen op het stuk van 14% maar ik heb het geprobeerd. In totaal vandaag 79,2 km in 5:15 bewogen en 747 hoogtemeters.

Daarbij zijn me diverse verschillen opgevallen tussen het lopen en fietsen. Het is natuurlijk mijn persoonlijke ervaring maar ik denk dat het wel leuk en misschien handig is om te lezen:

 • Fietsen is veel ingewikkelder en technischer als hardlopen want je zwaartepunt ligt hoger en je moet schakelen met je versnellingen. Als loper ga je automatisch harder omlaag dan omhoog en pas je je tempo daarop aan. Je hoeft niet na te denken en het lukt altijd. Met de fiets moet ik erover nadenken in welke versnelling ik kies en helaas wil de ketting wel eens blijven hangen waardoor je niet lekker de berg op kunt.Je kunt uitrusten op de fiets en toch blijven rijden omdat je nog vaart hebt. Voor een hardloper geldt: hollen of stilstaan! Meer standen zijn er niet.
 • Op de fiets zit je langer in dezelfde houding en daarvan kun je last krijgen. De afstelling van stuur- en zadelhoogte komt nauw want anders krijg je pijn in je armen, schouders of knieën. Je hebt dat pas later in de gaten. Als je hardloopt voel je veel sneller of je schoenen goed zitten en of je loophouding klopt.Ik forceer mezelf sneller op de fiets dan rennend omdat je bij een klimmetje nog wel even kunt doortrappen, maar ook omdat je tussendoor wat rust (bij afdalingen) ben ik geneigd de inspanning te onderschatten.
 • Je kleding is anders. Ik heb fietsbroeken met zo’n kruis maar daar zweet ik me te pletter in, dus ik draag gewone tights en gebruik een zadeldekje met gel. Hardloopshirts laten meer warmte door dan wielershirts omdat je het anders bij afdalingen te koud krijgt, maar ook omdat je bovenlijf niet beweegt op vlakke stukken en je meer wind vangt tijdens fietsen dan lopen omdat je harder gaat. Een onderlaagje is eigenlijk noodzakelijk. Ik heb een paar goedkope wielershirts met van die zakken. Ze zijn lekker lang en hebben een rits aan de voorkant. Ik heb er een die helemaal los kan en dat is in de hitte wel fijn en natuurlijk heb ik er dan een wielerhempje onder 😉
 • Schoenen is een verhaal apart. Ik gebruik geen klikpedalen en fiets met smalle sportschoenen of gympen in verband met het eerder genoemde valrisico. Hierdoor mis ik wel de voordelen daarvan. (Doordat je voeten vastzitten in de klikpedalen train je je hele been en kost fietsen minder energie).
 • Eten en drinken is belangrijk voor fietsen en lopen en ik heb zelf geen gevoelige maag, maar ik zou niet zo snel direct gaan hardlopen als ik net een halve aardbeietaart op had. Op die 3e tocht had ik last van hongerklop en toen hebben we bij de lokale bakker zo’n ding gekocht, verslonden en direct weer doorgereden. Ik merkte dat ik eten en drinken op de fiets ook makkelijker kon uitstellen maar dat heeft natuurlijk wel gevolgen.
 • Je actieradius is groter met fietsen. Het niet zo erg als je nog wat verder moet fietsen dan lopen maar overschatting van je krachten ligt eerder op de loer omdat je het niet in de gaten hebt. Opbouwen van afstand is toch wel belangrijk en het doseren van de klimmetjes ook. Maar een mens kan meer dan ze denkt want ik heb op een paar meter na een beruchte klim uit de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik gedaan. Op het stuk van 14% heb ik 100 meter gewandeld. Al zullen wielrenners vinden dat ik hem dus niet echt gefietst heb.
 • Aan een kant zie je meer tijdens fietsen omdat je hoger zit en verder rijdt maar het is vluchtiger dan bij hardlopen. Je bent er al voorbij voor je er erg in hebt.Daarbij komt ook dat je erg moet letten op het verkeer en de weg zelf. Kuilen, scheuren en langsrazende auto’s maar ook bochten in de weg vergen je aandacht. Ik merk dat veel energie kost. Mijn hoofd leeglopen is makkelijker dan ontspannen fietsen.
 • Je kunt meer meenemen dan tijdens hardlopen want je fiets draagt het voor je. Maar hoe zwaarder beladen hoe zwaarder het fietsen natuurlijk.

Zo hier laat ik het even bij. Het is tijd om wat af te koelen met de voetjes in de Ourthe. Tot in koelere tijden.

NB dit is weer een smartphone blog, dus niet zo perfect als je gewend bent, maar het is vakantie nietwaar 😉

15 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Rob Alberts schreef:

  Een eigen fiets heeft altijd mijn voorkeur.

  Mooie tochten hebben jullie gemaakt.

  Toevallig schreef ik ook twee blogposts over fietsen.

  Zonnige groet,

  1. djaktief schreef:

   Ik kom eens lezen.

    1. djaktief schreef:

     Wat een prachtige dingen zijn er door jouw blog tot stand gekomen zeg!!! Via smartphone kon ik geen reactie bij je plaatsen zoals het hoort. Daarom maar even hier.

 2. Monique schreef:

  Heerlijk hoor genieten zo

 3. AnneMarie schreef:

  Mijn billen kunnen het fietsen niet meer hebben anders zouden wij dus ook veel meer fietsen. Heerlijk.

  1. djaktief schreef:

   Ik kan je zo’n gelzadeldekje aanbevelen

   1. AnneMarie schreef:

    Is het proberen waard.

 4. Affodil schreef:

  Het fietsen gaat me al ietsje beter af dan vroeger (ik durf al met één hand – heel eventjes, net lang genoeg om richting aan te geven of een vlieg van mijn neus te meppen). Maar ik zal nooit met een gerust hart op zo’n vehikel zitten. Tot nader order vertrouw ik mijn eigen “mechaniek” nog altijd beter dan die van mijn tweewieler. Maar als deze hitte ooit over is (en de bijna zeker volgende onweders uitgewoed) gaan we vanaf nu toch wat vaker fietsen. Te beginnen met tochtjes van 15-20km. En met de zeedijk als hoogste “col” … 😉

  1. djaktief schreef:

   Herkenbaar ik durf ook amper mijn hand uit te steken op de koersfiets.

 5. Helaas lukt lopen me niet meer, fietsen gaat heel moeilijk.
  Bewondering voor de limieten die jij toch telkens weer verzet!

  1. djaktief schreef:

   Lekker blijven wandelen Paul, dan zie je ook veel meer

 6. Rob Alberts schreef:

  Dank voor jouw compliment.

  Vrolijke groet,

 7. Matroos Beek schreef:

  Mooie streek daar. Het fietsen is daar inderdaad best pittig.

  1. djaktief schreef:

   Veel mooie routes te vinden via Ravel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s