Uit de keuken van Dorothé 23: koken voor en met studenten

Ik kook vrijwel iedere dag. Manlief Arjen kookt vaak in het weekend als ik een lange duurloop heb en ik moe ben. Ik maak regelmatig wat nieuws. Eerst blogde ik er regelmatig over maar sinds 2017 lukte dat niet meer. Wel verscheen er toen aan het eind van dat jaar een verzamelblog met alle nieuwe recepten uit 2017 die ik aan mijn eigen kookboek had toegevoegd (klik).

Het koken is anders geworden nu er 2 kinderen buitenshuis wonen. Ze zijn soms weer een weekje in de kost als ze blokken voor tentamens en komen ook regelmatig in de weekends een vorkje mee prikken. Vaak bieden ze ook aan om voor mij te koken. Met kerst zorgde oudste voor een diner waarvoor ik alleen de pinpas moest trekken en de boodschappen halen. Door de wisselende gezinssamenstelling ben ik anders gaan koken. Met vijf man ging altijd alles schoon op wat je ook maakte. Nu zijn de porties groenten en vlees vaak genoeg om er twee dagen verschillende maaltijden mee te maken of nog makkelijker voor twee dagen tegelijk te koken.

Ergens eind 2018 begon ik toch weer de nieuwe dingen die gekookt werden op te schrijven op receptkaartjes voor in mijn boek. Het zijn er al weer een heleboel. Ik zal ze in een paar afleveringen publiceren en dan gelijk ook schrijven over een paar keukenspullen die ik tegenwoordig veel gebruik. Mijn keukenmachine – huwelijkscadeau van meer dan 20 jaar oud – was nl. stuk gegaan en daarom moest ik een nieuw snij-apparaat hebben. Er zijn hele goede apparaten maar die zijn erg duur. Nadeel is verder dat je vaak langer bezig bent met het schoonmaken van het apparaat dan dat je er gebruiksgemak hebt. Afijn ik loop al op het geheel vooruit.

Jongste is nu bijna student. Hij begint volgende week in Utrecht en reist voorlopig nog heen en weer. De studenten willen vooral lekker eten maar het moet toch een beetje gezond zijn. Als je er dan voor kiest om een fastfoodrecept zelf te maken dan scheelt dat al heel veel. Vanavond maakten we samen gezellig verse pizza van een pak zelfrijzend bakmeel. Veel goedkoper dan die in het koelvak liggen, zelfs als je er dure kaas op gebruikt.

Ik heb er gauw een receptkaartje van gemaakt, dan weet hij hoe het moet als hij op zichzelf woont. Natuurlijk zal er ook vaak een diepvriespizza gegeten worden. Maar deze was wel veel lekkerder. We aten er nog een salade bij voor de vitamientjes. In Italië at ik deze zomer trouwens pizza met als combinatie peer en gorgonzola en wat noten erop. Die ga ik binnenkort nog een keertje zelf maken.

Hierna zet ik nog enkele receptkaartjes van gerechten die zeer in de smaak vielen bij jongste. Wekelijks bakken we samen poffertjes waar we allebei dol op zijn. Ik hoop dat het nog even duurt voor hij een kamer elders vindt 😉

Is er bij jullie veel veranderd in jullie eetpatroon toen de kinderen het huis verlieten? Zijn jullie kinderen anders gaan eten? Ik leer van hen ook nieuwe dingen maar daarover een andere keer.

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Matroos Beek schreef:

  Ja, wij eten anders. Geen vlees meer, weinig KH en suiker. Meer groenten en fruit.
  Er zijn ook geen koeken of snoep meer in huis. We eten algemeen veel minder sedert er geen kinderen meer in huis zijn.

 2. djaktief schreef:

  Ik hoop dat het nog wel lekker is

 3. Mijn vrouw heeft een paar jaar geleden de keuken van Pascale Naessens leren kennen. Een beetje het principe van Matroos Beek. Dan eet ik maar mee…

  1. djaktief schreef:

   Ik zal eens googelen, maar de meestal ben een te luie kok en doe ik heel simpel. Maar jij bent ook makkelijk door alleen maar mee te eten 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s