Met trailen win je altijd

Dat dacht ik toen ik een half uurtje onderweg was, maar ik lette daarna gelijk weer heel goed op het parcours want ik wilde in ieder geval voorkomen dat ik zoals vrijdag een week geleden een flinke smak zou maken in een mooi bos. Ik maakte ook beslist geen foto’s maar concentreerde me volledig op het hardlopen daar op die natuurroute in Nijmegen waar de N70-trail werd georganiseerd.

Eerst een beetje geschiedenis:

Een deel van de huidige N70 was de oorspronkelijke weg van Nijmegen naar de Duivelsberg in Berg en Dal. In het natuurbeschermingsjaar 1970 werden er allerlei activiteiten georganiseerd en vrucht daarvan is o.a. dat er een goed aangegeven rondwandeling van maakten met met mooie groene paaltjes van 14 km. Hij gaat over 8 bergen d.w.z. uit de ijstijd opgestuwde heuveltjes van ca. 75 meter waarvan de Duivelsberg het bekendste is en de Sterrrenberg een goede tweede. Op beide bergen vindt je pannenkoekenrestaurants om de met wandelen verbrandde calorieën weer te compenseren. Vroeger toen ik nog in Nijmegen aan boord woonde deden mijn zus en ik menig wandeltocht ter voorbereiding aan de Vierdaagse door dat gebied. Aan de hand van een stafkaart die we ook tijdens de fietsvierdaagses gebruikten kwam ik nog op de volgende namen: Boterberg, Stollenberg, Vossenberg, Wylerberg, Wolfsheuvel en Ravenberg en dan kom je inderdaad op 8 bergen. (Graag correctie als ik het verkeerd heb).

In 2015 wandelde ik de route voor het laatst maar deze zondag onderweg herkende ik de diverse doorkijkjes die nog altijd even mooi zijn. Ik heb de foto’s uit juni 2015 nog even opgezocht en zet ze hieronder:

Uitzicht op Persingen, kleinste gehucht van Nederland
Deze stam staat er nog steeds maar de stam is ontveld en de kruin eruit gekapt.
Het Keteldal of het Filosofendal dat weet ik niet meer zeker, maar het blijft prachtig.
De Elyzeese Velden = oudgrieks; Ēlýsion pedíon = verblijfplaats van de gelukzaligen.
De opgang naar de motte van de Duivelsberg (kunstmatige kasteelheuvel).
De heksendans heet deze plas. Klik om meer erover te lezen.
De velden bij het begin/eindpunt vlakbij de Maartenskliniek

Nu even doorspoelen naar 1 september 2019 oftewel afgelopen zondag. Omdat manlief in de Ardennen was voor een toertocht van 170 km moest ik met het openbaar vervoer naar Nijmegen. Ik zag er als een berg tegen op maar het was een fluitje van een cent. Ik moest alleen al om 7:55 in de tram zitten om de start van 12:20 te halen. Ik wil altijd minimaal een uurtje tevoren aanwezig zijn zonder te hoeven stressen. Nou dat ging prima want ik was een van de eerste aanwezigen bij de Maartenshoeve om mijn startnummer op te halen voor de 1/3 marathon. Ik ontmoette er ook nog blogger Sanne die haar zus een traildoop gaf en twee loopsters van CAV Energie waardoor de tijd toch snel voorbij ging.

Selfie in de trein in het shirt van een eerder gelopen trail als mentale oppepper.

Met trailen moet je opletten en kun je niet goed samen lopen kletsen, dus iedereen zou haar eigen racelopen. Ik startte rustig – altijd aanbevelenswaardig – maar vooral om ervoor te zorgen dat ik mijn nog niet volledig genezen knie heel zou houden tot het eind. We liepen dus langs de plekken die je hierboven op de foto’s ziet. Er waren diverse bevoorradingsposten maar ik had mijn waterzak op de rug en tevoren had ik ruimschoots witte broodjes en bananen weggewerkt om het 14 km mee te redden, dus die heb ik lekker gelaten voor wat ze waren. Regelmatig kreeg ik een droge mond en dan nam ik gewoon weer een teug uit mijn slangetje. Voor de verandering had ik de waterzak echt goed en luchtbelvrij afgevuld.

Foto Theo Maanen

Het lopen ging lekker. Ik merkte dat ik snel het goede tempo vond om te klimmen en te dalen zonder me te forceren. Kleine pasjes omhoog met snellere armbewegingen totdat het hellingspercentage me te gek werd en ik gewoon even wandelde. Vlak voor de top kon ik dan meestal al weer hardlopen. Naar beneden ging ook goed, maar wel wat voorzichtiger als het smal was of met obstakels – zoals die boom waar je onderdoor moet – of als er veel boomwortels waren. De trapjes naar beneden wandelde ik allemaal omdat ik de diepte niet goed zie. Ik had mijn zonnebril op maar met de gewone glazen erin en een zonneklep op voor het geval dat die ineens toch fel zou gaan schijnen. Het weer was heerlijk met een ideale temperatuur. De trappen omhoog kon ik grotendeels rennen.

Er was een stuk bij de Duivelsberg waar ze de Duivelsberg challenge van hadden gemaakt door onderaan en bovenaan een mat met tijdwaarneming neer te leggen. Ik kon redelijk vlot boven komen. Later bleek ik 57e overall te zijn van de 96 mannen en vrouwen die ook om 12:20 uur met de 1/3 marathon waren gestart (en zelfs 8e van de 28 vrouwen V35 categorie waar ik met mijn 57 jaren best trots op ben. Ik hoop wel dat ze de spelling van mijn naam nog even aanpassen in de uitslagen. (Is gebeurd dus). Maar eigenlijk mag ik nergens over mopperen want ik mocht helemaal gratis meedoen aan deze loop omdat ik de loting op Facebook van deze afstand had gewonnen.

Eigenlijk kan ik alleen maar complimenten uitdelen aan de organisatie want:

 • De start was top. Geen rijen bij de startnummers of voor het toilet – er was een heuse luxe toiletwagen – en je kon je spullen achter laten in de stal tussen de hooibalen. Er was lekkere verse koffie voor de vriendenprijs van € 1,– waarvan de opbrengst ook nog eens naar het goede doel ging.
 • De route was uitstekend aangegeven. Je hoefde niet naar groene paaltjes te zoeken maar kon oranje pijlen op de grond volgen. Die waren hoorde ik later met een soort milieuvriendelijke verf aangebracht die er weer afregent maar ze zouden de volgende dag ook nog de meeste pijlen met water gaan verwijderen.
 • Er waren prima verzorgingsposten. Voor degenen die de 2/3 of de hele marathon deden is dat toch wel belangrijk. Op de cruciale punten waren verkeersbegeleiders en vrijwilligers en er liepen ook nog een paar mensen van de organisatie rond die de boel in de gaten hielden en je ondertussen nog even aanmoedigden.
 • Het was niet druk onderweg omdat er twee starttijden waren voor de 1/3 marathon en de tijden voor de andere afstanden waren ook goed aangepast op elkaar zodat je rustig je tempo kon houden.
 • Er was muziek en vertier bij de start/finish en er was een doedelzakspeler bovenop de Duivelsberg.
 • Je kunt gratis je foto’s downloaden een paar dagen na het evenement

Ging er dan niks mis? Nou een kleinigheidje. Gaandeweg merkte ik dat ik de juiste aanpak had gekozen door op mijn gemak te starten. In het begin werd ik ingehaald maar later haalde ik diverse mensen in. Op een gegeven moment was er een flinke klim over een van de weinige stukjes asfalt bij de Nieuwe Holleweg. Het ging zo lekker dat ik een tandje bijschakelde om een paar dames te kunnen passeren. Lees: ik moest zo nodig even bewijzen dat ik nog meekan. Nou dat heb ik geweten want ik was ze pas 10 meter voorbij toen ik merkte dat ik me in het hellingspercentage had vergist. Ik was genoodzaakt om te wandelen zodat ze me weer inhaalden. Dit was ongeveer bij 12 km maar het zorgde ervoor dat ik het later toch nog even lastig kreeg en de laatste hellinkjes eerder moest gaan wandelen dan voorheen. Maar ik wist dat ik er bijna was omdat ik de route kende van vroeger dus ik kwam niet echt in de problemen.

Ik finishte deze 14 km in 1:47:21 netto en dat was goed voor een 72e plaats overall van de 98 mannen en vrouwen van de 1/3 marathon middagloop en 16e van de 30 dames van de categorie V35 waar ik onder viel.

Na afloop kreeg ik een 0.0 biertje maar die heb ik bewaard voor Arjen want ik lust geen bier.

Ik maakte nog wat finishfoto’s van de loopkennissen want ik was dus onverwacht voor hen binnen en wandelde daarna richting bushalte. Daar durfde ik zowaar zo maar over te stappen op een streekbus die op een kilometer afstand van de woning van mijn schoonouders uitkwam. Ik moest een stukje door het bos aldaar en wilde weer hardlopen maar dat lukte me niet door pijn/kramp in mijn bekken. Blijkbaar had ik mezelf toch goed ingespannen.

Bij mijn schoonouders legde ik mijn been snel hoog om zwelling te voorkomen. Na de Molenweiloop van afgelopen woensdag had ik die nl. weer teruggekregen (linkerfoto is van zaterdag). Waarschijnlijk omdat de blauwe plekken in mijn been zakken en de genezing van de kneuzing nog vocht genereert bij belasting. Ik heb alleen pijn als ik aan mijn knie kom. Hij voelt wel warm en ik kan hem niet goed krom buigen maar ik kon er prima mee lopen (behalve trappen naar beneden). Na een paar koppen koffie met wat lekkers kwam ik weer lekker helemaal bij en reed ik samen met Arjen – die vanuit België daarheen was gereden – tevreden huiswaarts.

En zo kom ik aan het einde van weer een loopavontuur. Ik kan jullie van harte deze mooie N70 aanbevelen als trailwedstrijd klik maar ook als wandeling klik . Je kunt natuurlijk ook een kortere afstand nemen.

7 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Matroos Beek schreef:

  Wat is het daar toch mooi hé. Toevallig was ik vorig jaar twee keer op de Duivelsberg en omgeving om te wandelen. Pittige klimmetjes daar! Ik bewonder je dat je daar kan hardlopen!
  De lekkere pannenkoeken daar op de top van de Duivelsberg ben ik nog niet vergeten. Zooo heerlijk had ik ze nog nooit gegeten.
  Ik wens je een voorspoedig herstel met de knie!

  1. djaktief schreef:

   Het komt goed met de knie hoor. En nog over de pannenkoeken daar. Een goede keus wat dat betreft zijn ook die op de Sterrenberg en de Heksendans, maar ik vind die van de Duivelsberg het allerlekkerst.

 2. AnneMarie schreef:

  Knap gedaan. Het is daar pittig wandelen laat staan hardlopen. 💪💪

  1. djaktief schreef:

   Het gemiddelde looptempo is niet zo hoog hoor door het afwisselend wandelen en hardlopen. Het komt dan neer op zo’n 8 km per uur

   1. AnneMarie schreef:

    Je hebt het gered. Dat telt.

 3. KnutzEls schreef:

  Mooi gebied daar. Een stevige tocht.

 4. Overdaad schaadt, nietwaar?
  Toch weer een mooi parcourtje gelopen. Knap!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s