Tuinieren: durf te vragen

on

Zo ik heb al een geweldige klus geklaard in de tuin. Vroeger deed ik veel meer in de tuin en had ik er meer plezier in. Een combinatie van extreme weersomstandigheden (hittegolf en stortregen) en een dagje ouder worden, leidden tot een slechter resultaat en om uit die spiraal te komen ben ik de tuin aan het herinrichten. We willen een tuin die makkelijker te onderhouden is zonder hem te betegelen want dat vinden we echt zonde. De stukken die we voor moestuin gebruiken worden wat kleiner en meer beplant met fruitstruiken/bomen. Helaas hebben we onze kersenboom (morel) moeten rooien want die was ziek en ging steeds verder achteruit. Door het snoeien van het zieke stuk kreeg de boom een steeds vreemdere vorm .

Die klus is inmiddels geklaard en we hebben twee nieuw terrasboompjes geplant van een zoet ras (Schneiders späte Knorpelkirsche). Het was echt een heidense klus om alle wortels uit te graven. Daarbij hebben we ook de mimosastruik gerooid. Die stond op een plek waar we slecht bij konden en was verkeerd gesnoeid. De wortels daarvan waren zo mogelijk nog lastiger te verwijderen. Ik heb er wel wat spierpijn van gekregen.

Inmiddels heb ik nog wat spierpijn gekweekt door een gedeelte van het gras af te steken en overal de tuingrond (10 zakken inmiddels) aan te vullen. Ik heb de klus verdeeld in stroken zodat het een beetje netjes blijft om naar te kijken.

Als je zo in de tuin bezig bent dan komen er allerlei tuinvragen naar boven. Ik weet wel het een en ander en ik zoek ook regelmatig wat op, maar soms zijn dingen wat lastig te vinden of je krijgt alleen maar een algemene beschrijving van de plant. Daarom richt ik mijn vragen maar eens aan jullie in het kader van #dtv of #durftevragen.

Eerst beeld(en) en dan de vra(a)g(en):

Vraag 1: Wat is dit? Ja een paddenstoel. Ik vond er drie aan de ene kant van de tuin en een aan de ander kant. En wat doe ik ermee? Is het schadelijk? Het is wel even leuk om te zijn maar ik heb liever een tuin met bloemen en planten dan paddenstoelen.

Vraag 2: Onze druif had dit jaar ook problemen. Er kwamen genoeg trossen aan maar ze werden niet rijp en er kwam een soort schimmel in waardoor ze oneetbaar waren. Hebben jullie enig idee wat er aan de hand is en wat we eraan kunnen doen?

Vraag 3: Dit is het schitterende plantje P….. want ik ben de rest van de naam vergeten en er zat geen kaartje bij. Ik koop het al een paar jaar opnieuw omdat het zo uitbundig en bont bloeit. Ik zou het graag stekken of vermeerderen maar hoe doe ik dat? En ja de naam wil ik ook graag weten.

Vraag 4: Deze vlinderplant staat nu op een verdomhoekje in onze tuin. Als ik eraan kom dan breken de takken spontaan af. Ik wil deze graag op een andere plek zetten maar hoe doe ik dat? Gewoon kort afsnoeien en maar zien wat er van terecht komt? Verder zou ik ook graag weten of ik de dode bloemen nu wel of niet moet afknippen om voor een uitbundigere bloei te zorgen.

Vraag 5: We hebben kleigrond dus dat is niet erg gunstig voor heide. Daarom zette ik ze gewoon in een bak met potgrond. Rarara hoe kan het dan dat de ene bak er nog keurig bij staat terwijl de andere is verdord? Wat heb ik verkeerd gedaan? Of is de hei gewoon uitgebloeid? Verder zou ik toch graag wat heide willen planten omdat het zulke mooie groen- of lievergezegd roodblijvers zijn in de winter. Tips hoe dat aan te pakken of welke soort zijn welkom.

Vraag 6: Herfstasters zijn mijn lievelingsbloemen. Als je ze in een boeket koopt is het fijn dat ze zo lang zijn, maar in de tuin ziet het er niet uit. Een iel struikje met bovenop veel bloemen die bij het minste of geringste omwaaien of nog erger knakken. Wat doe je eraan om een stevige struik te krijgen. Ze moeten gedeeld worden om te vermeerderen maar het plantje is juist zo klein dat er niks te delen valt. Kan ik de bloemen ook wortel laten schieten en dan uitplanten. Verder twijfel ik ook altijd wanneer ik ze moet afknippen. Veel planten laat ik juist in de winter staan omdat die staken dan best nog decoratief zijn of verstoor ik daarmee het proces?

Vraag 7: Begonia’s zijn totaal niet mijn planten. Waarom heb je ze dan in je tuin vraag je je misschien af. Nou ze kunnen heel erg goed tegen de zon. Ik heb eenjarige in de voortuin gehad die het echt ook tijdens de hittegolf fleurig bleven volhouden. Ik had die tip gekregen bij kweker De Jong trouwens, en heel fijn familiebedrijf waar ze iets meer weten. Ze hebben het te druk om al mijn tuinvragen te beantwoorden en dat levert hen niets op ook natuurlijk.

Afijn dit zijn geen eenjarige maar knolbegonia’s. Ik heb ze uitgeplant in de zomer ivm de droogte. Ik wil ze verplanten en vermeerderen maar hoe pak ik dat aan. En kan ik ze in de winter gewoon in de tuin laten staan? Ik heb begrepen dat ze het goed doen onder bomen en struiken en zo. Ik wil ze in de toekomst als een fleurige noot tussen de bodembedekkers hebben. Vandaar dat ik geïnteresseerd ben in het vermeerderen en het overleven in de volle grond.

Vraag 8: is een bollenvraagje zonder foto. Overal in onze tuin staan bollen. Dat is in de loop der jaren zo ontstaan. Krokusjes, annemoontjes, narcissen, tulpen, hyacinten, gladiolen. Hoe zorg ik er nu voor dat ik het weer een beetje kan groeperen. Ik zit met het dilemma dat als ik wacht tot de bloem uitgebloeid is, dat ik dan niet meer weet wat het was als ik het bolletje dan uitgraaf. Als ik het gelijk uitgraaf dan verstoor ik de gewone kringloop. Wie weet raad? In verband met het rooien van onze kersenboom heb ik alle gladiolen moeten uitgraven. De stengels heb ik afgeknipt. Is er nu nog enige kans dat ze het volgend jaar het weer gaan doen of kan ik ze beter weggooien, nieuwe kopen en met beleid planten?

Nou dat was een hele waslijst met vragen. Nog een laatste: houden jullie van een tuin, heb je er een of niet en houden jullie van tuinieren? Wat vind je de leukste klus en wat de vervelendste?

Mijn antwoord is dat we een vrij grote tuin hebben waar ik erg dol op ben. Ik ben wel een beetje lui en verzorg de tuin met vlagen. Het leukste klusje vind ik grasmaaien, want dat gaat lekker snel en daar kun je niks verkeerd bij doen. Het allerleukste blijft natuurlijk oogsten: lekkere bramen, aardbeien, kersen, peultjes, tomaten etc. Vorige week maakte ik nog van de onrijpe groene tomaten een heerlijk chutney, waarvan hierbij het recept. Het vervelendste vind ik de beukenhagen snoeien omdat het zo’n zwaar werk is.

18 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Sandra schreef:

  Nu ik dit lees denk ik van: misschien moet ik ook maar eens iets aan de tuin doen. Ik kan je helaas niet helpen met je vragen, ik ken er helemaal niets van. Het lijkt mij wel een hele klus wat jij daar aan het doen bent, maar het gaat vast de moeite waard zijn! Veel tuinplezier nog!

  1. djaktief schreef:

   Dankjewel. Zien tuinieren doet tuinieren.

 2. Vlinder1960 schreef:

  De vlinderstruik mag (moet) je snoeien en dat kan helemaal tot kort. Deze kan je daarna verplanten. Beter is ook om de uitgebloeide bloemen eruit te knippen (nu niet meer hoor), want dan bloeit de struik weer opnieuw.
  Paddestoelen heb ik ook in de tuin en volgens mij kan dat geen kwaad. Ik laat ze gewoon staan.
  Die heide doet het bij mij ook niet. Ze gedijen enkel op zure grond. Misschien was de potgrond niet zuur genoeg en misschien ook te nat.
  Ik hoor van meer mensen dat de druiven het slecht hebben gedaan. Het is niet anders. Druif flink terugsnoeien (moet vóór december) en volgend jaar op betere vruchten hopen.
  Op de andere vragen heb ik geen antwoord helaas. Succes!

  1. djaktief schreef:

   Bedankt voor je bijdrage Vlinder.

 3. Rob Alberts schreef:

  Ik ga proberen een paar vragen te beantwoorden:
  Paddestoelen zijn de vruchtlchamen van schimmels. De schimmel verteren dode planten. ik zie graag paddestoelen in mijn tuin. Het geeft een mooi Natuurlijk evenwicht.

  Druiven hebben last van een schimmel bij teveel vocht. Vroeger werd er dan met giftig koper gespoten. Alle bladeren in het najaar uit de tuin verwijderen helpt een klein beetje. De wijnrank snoeien in het voorjaar en tijdens de dracht helpt ook. In het voorjaar op 1 knop zetten. En gedurende de dracht krenten.

  Portulacca? Stekken kan geloof ik. Zelf zaaien is ook een mogelijkheid.

  Vlinderstruik in het najaar flink terugsnoeien kan en mag.
  Verplanten ook liever in het najaar. Winterstekken met kale twijgen van 30 centimeter in de grond zetten.

  Heide blijft een aparte plant. Niet aan beginnen, maar mooie heidewandelingen maken ….

  Herfstasters in soorten en maten. Gemiddeld 10 planten per vierkante meter. Veel, heel veel voeding geven en niet afknippen.

  Knolbegonia’s in de winter in ietwat vochtig turf vorstvrij bewaren.

  De bollen tijdens de bloei uit de tuin en in potten of bakken soort bij soort opplanten. Na dit uitsorteren laten versterven en in na de winter opnieuw uitplanten.

  Voor het knippen van mijn sleedoorn haag heb ik een electrische heggeschaar gekocht.

  Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

  Vriendelijke groet,

  1. djaktief schreef:

   Wat weet je er veel van. Dankjewel ik ga ermee aan de slag

   1. Rob Alberts schreef:

    Oorspronkelijk gaf ik les op een tuinbouwschool.

    Groene groet,

 4. Ik zou je graag helpen, maar Rob is me voor geweest :).
  Eerlijk? Ik ben ook maar een knoeier in de tuin. We hebben veel gras en haagwerk (om te snoeien), maar verder niks.

  1. Rob Alberts schreef:

   Met dit regenachtige weer raad ik voor Bruggenaren de aanleg van een vijver aan ….

   Natte groet,

   1. Ben bezig, Rob, jaag me niet op :)!

    1. Rob Alberts schreef:

     Beste Thomas,

     ik dacht juist dat het met de huidige regenbuien een rustig binnen klusje was voor jou.
     Natte groet,

 5. Affodil schreef:

  Even een poging om een paar vragen te beantwoorden:

  1) dit is een kluifzwam, dewelke juist weet ik niet, maar dat is in elk geval de richting waarin je moet zoeken. Zwammen laat ik hun gang gaan. Ze zijn goede opruimers.

  3) lijkt me een vetplantje te zijn. Meestal zijn die gemakkelijk te vermeerderen door gewoon een afgebroken stukje in potgrond te steken en (niet té) vochtig te bewaren op een beschut plaatsje.

  4) De vlinderplant zou ik alleszins resoluut snoeien. Mogelijk komt op z’n minst dan de oorzaak tevoorschijn. Indien niet, kan je even afwachten tot volgend jaar om te zien of hij weer schiet. Indien wél, kan je uitzoeken of hij gewoon van ouderdom of door ziekte het loodje gelegd heeft. Planten zijn nu eenmaal levende dingen, dus ze kunnen ook sterven.

  5) Je kan het plantgat ruim genoeg maken en er potgrond gemengd met klei in doen. Wij wonen hier ook op (zoute!) kleigrond en ik zie in bijna alle voortuintjes heide staan. In onze tuin staat ook heide en op 1 struikje na doen ze het goed. (Dat éne is het “pispaaltje” van Jeppe…)

  6) probeer eens na de winter de herfstaster terug te snoeien. Misschien zijn andere takjes afgebroken en is er eentje doorgeschoten. Als je vanuit een gezonde levende tak vertrekt kan je vaak meer vertakking krijgen.

  8) Plaats tijdens de groei/bloei labeltjes vlak naast de plant. Zodra de bleoi voorbij is en het blad begint te verkleuren, mag je ze uithalen. Maar wél wachten tot het bladgroen zijn werk heeft kunnen doen, want anders kunnen de bollen geen voedsel opnemen!

  1. djaktief schreef:

   Dankjewel, ik ga ermee aan de slag

 6. Matroos Beek schreef:

  Je bent een manusje-van-alles. Tuinwerk.. ik doe het af en toe omdat het moet.

  1. djaktief schreef:

   Oh jeetje, dat is vervelend voor je dan

   1. Matroos Beek schreef:

    Ja, dat is het. 😅

 7. Kakel schreef:

  Vraag 1: Dit is de Kluifzwam. Deze leeft in symbiose met andere planten/bomen dus is zeker nuttig.
  2) Volgens mij heeft de druif last (gehad) van natte voeten. De oplossing weet ik niet. Dit is trouwens een slecht druivenjaar. Wij halen “overtollig” blad weg, zodat-ie meer zon vangt.
  3) Portulaca. Een dankbare bloeier. Je kunt ‘m laten overwinteren in huis of volgend voorjaar een nieuw exemplaar zaaien.
  4) De Vlinderstruik is makkelijk. Mag je in voorjaar als herfst (flink!) terugsnoeien. Verplanten bij voorkeur in najaar. Stekken kan ook. Soms vermeerderen ze zich spontaan.
  5) Wij hebben alleen maar slechte ervaring met heideplanten…Ze gaan een seizoen mee en zijn dan “op.”
  6) Herfstasters hebben heel veel voeding nodig. Wij geven bloeiende-plantenvoeding.
  7) Ik heb een schurfhekel aan begonia’s maar mijn man zet ze elk voorjaar in een pot tussen de vaste tuinplanten en die dingen zijn niet dood te krijgen )-:
  8) Wij hallen de uitgebloeide bollen uit de tuin, leggen ze in een doos met droge kranten en laten het loof afsterven. In het najaar weer de grond in.
  Mijn man doet het zware tuinwerk!
  Ik hoop dat ik geen tegenstrijdige antwoorden met de rest heb gegeven, want dan maak ik het je alleen maar moeilijker.
  Tuinvriendelijke groet ♥

  1. djaktief schreef:

   Dankjewel Mirjam. Er zijn wel wat verschillende manieren van tuinieren. De mijne is erg lui. Ik heb nog nooit bollen eruit gehaald en ze komen ieder jaar terug. Maar door het rooien van onze kersenboom zat ik ineens met veel gladiolenbollen die er ook uit moesten. Ik pas de adviezen zo toe als ze me uitkomen. maar ik ben er wel heel blij mee. Dankjewel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s