Halve marathon in Etten-Leur

on
Afbeelding van de organisatie op Facebook

Vorige week zondag deed ik een tweede wedstrijd halve marathon in oktober. Toen ik mijn loopplannen maakte richting de marathon van Spijkenisse koos ik er bewust voor om 2 wedstrijden van die afstand te lopen omdat ze mijn tempohardheid zouden verbeteren als compensatie voor de langzame lange duurlopen. In trainingsopzicht heb ik ze goed uitgevoerd in een tempo van rond de 10 km per uur. Mijn marathontempo ligt immers ca. een km lager. Toch ben ik niet helemaal tevreden want ik had ook de stiekeme hoop om beide keren onder de 2 uur te finishen en dat is niet gelukt. In Eindhoven was het weer te warm en in Etten-Leur woei het hard, was het parcours lastiger en was ik te moe . Zo is er altijd iets dat je de schuld kunt geven als je prestatie tegenvalt. Wedstrijden loop ik niet zo heel veel in vergelijking met andere hardlopers. Dit was pas mijn 20e halve marathon en ik loop hard vanaf 2008 (eerste loopwedstrijd in mei).

Deze keer kon in met de auto naar de start van de Van Oers Marathon Brabant in Etten-Leur want het is een evenement met ik schat zo’n 4.000 deelnemers (Volgens de uitslag: 270 deelnemers marathon, 783 halve marathon, 1.088 10 km, 979 5 km en dan nog degenen die meededen aan de familieloopjes). Voor de zekerheid had ik de auto toch maar wat verder weg geparkeerd van het centrum want dan kon ik nog even de stijfheid uit mijn lijf wandelen. De dag tevoren had ik nl. samen met Arjen de tuinklus afgemaakt (gras afsteken en omspitten). Niet zo handig maar wel noodzakelijk i.v.m. de afvoer van de grasplaggen door de gemeentereiniging.

Het was best fris met een windje erbij maar verder droog en zonnig dus prachtig loopweer. Ik wandelde nog even naar de kleedruimte in de theater De Nobelaer waar ze goed voor de lopers hadden gezorgd met stoelen om nog even lui te zitten. Ik kwam er ook nog een aantal bekenden tegen uit Barendrecht en dat is altijd gezellig, want alleen is maar alleen nietwaar. Alles was trouwens picobello geregeld door de organisatie. Er was veel tijd en werk ingestoken dat kon je goed merken.

Om 12:45 werd het startschot voor de Ibizz halve marathon gegeven. Alle afstanden waren genoemd naar hun hoofdsponsor. Ik stond vrij vooraan en was vlot weg. Het eerste stuk ging over de klinkers. Andere lopers hadden me verteld dat er alleen in het begin klinkers zouden zijn en dat het een vlak parcours was. Hè hè dacht ik na 2 km “die %$#(*@klinkers heb ik gehad” maar helaas was er slechts een klein stukje asfalt en zou het tot ca. 4 km duren eer we er echt vanaf waren. De omgeving werd wel steeds mooier. Zeker toen we een lange bosweg indraaiden. Ik herinnerde me dat ik daar al ooit eerder met een vriendin had gewandeld. Voor het hardlopen was het minder ideaal omdat de mulle grond remt en het daarnaast gelegen betonnen fietspad was smal voor het aantal lopers, waardoor ik niet zo makkelijk mijn eigen tempo kon lopen.

Maar ik kwam toch aardig op dreef en zag dat ik af en toe rond de 5:30 liep. Een jongere dame sprak me aan op dat tempo maar ik gebaarde dat ik geen adem over had om te praten. Ze bleef een hele tijd bij me hangen en ik probeerde toch wat te zeggen maar het kostte teveel energie. Mijn hartslag bleef erg hoog rond de 170 dus ik moest haar kwijt en ik dook even naar de kant om een paar passen te wandelen. Ze liep gelukkig door. Normaal vind ik een praatje heel gezellig maar als je een prestatie neer wilt zetten is het niet zo handig.

Vanaf de 10 km begon de wind me flink parten te spelen en toen wist ik al dat het moeilijk zou worden om een sub2 te lopen, maar ik bleef het toch proberen. Als ik terugkijk in mijn rondetijden dan zie je ook dat vanaf 13 km mijn tempo flink is gezakt. Het drinken ging wel aardig deze halve marathon. Ik had mijn eigen bidon meegenomen met Isostar en hoefde niets van de posten. De hoeveelheid is ook niet zo belangrijk op deze korte afstand met deze temperatuur. Ik nam nog wel een Maxim drinkgel met cola als oppepper voor het laatste eind. Ik heb ook sponzen gebruikt maar bij het verwisselen bij een volgende post ging het mis zodat ik geen nieuwe kreeg. De vrijwilligers waren hard aan het werk met het opruimen van de neergegooide bekers en er stonden er te weinig om drank en sponzen uit te delen. Als je mis grijpt dan is er geen volgende waar je terecht kunt. Het is geen klacht want het is super dat ze er allemaal waren maar het zijn geen vrijwilligers zoals twee weken tevoren in Eindhoven die precies het goede deden op het goede moment.

Om een lang verhaal kort te maken…. ik modderde voort zo goed en zo kwaad als het ging. Ik pinde me vast op iemand een stuk voor me en probeerde daar langzaam op in te lopen. Maar naarmate de finish naderde versnelden of vertraagde de anderen zodat deze tactiek minder betrouwbaar is. Op mijn hartslaghorloge keek ik weinig om niet gedemotiveerd te raken maar ik zag wel dat mijn hartslag verbeterde naar een gemiddelde 150 bpm. Behoedzaam versnelde ik nog een beetje de laatste 2 kilometer want ik was bang me voortijdig leeg te lopen zoals die laatste kilometers in Eindhoven maar het slot ging hier veel beter en ik maakt zelfs nog een eindsprintje en finishte in 2:03:30 netto (2:03:59 bruto) als middenmoter in mijn categorie.

Foto van Racetimer

De verzorging aan de finish is daarna was echt top en ik kwam bij met 4 bekers thee. Twee voordat ik mijn medaille ging ophalen en twee daarna. Je ziet op de finishfoto dat ik aan beker nr. 3 bezig ben.

Verder nog even wat over mijn loopshirt. Ik kreeg dat bij mijn laatste plasmadonatie bij Run2donate. Ik zou deze week weer plasma hebben gegeven maar ik heb afgebeld omdat ik me niet fit genoeg voelde. Het slaapgebrek van de afgelopen tijd door verschillende oorzaken speelt me parten en ik wil zo goed mogelijk nu de langere duurlopen voor mijn marathon in Spijkenisse starten. Het dragen van dit shirt om meer donoren te werven was dus ter compensatie van mijn absentie. Verder zie ik op de foto toch wel een rolletje rond mijn middel. Dat komt gedeeltelijk doordat ik mijn drinkbelt strak om heb maar ik zou daar ook nog wel 3 kilo kunnen missen. Ik ga niet echt lijnen of zo maar een beetje meer op de calorieën letten kan geen kwaad. Morgen mijn eerste dertiger lopen en dan daarna niet teveel koolhydraten eten is het plan van aanpak.

Ik sluit af met twee foto’s van de prachtige medaille die ik kreeg. De moerbeiboom van Van Gogh staat erop. Klik even voor de achtergrondinformatie hier. En wat zeker niet mag ontbreken in dit slot zijn mijn complimenten voor de uitstekende kleine grote hardloopwedstrijd die de Van Oers Marathon Brabant is. Je krijgt veel waar voor je niet zo hoge inschrijfgeld: je startnummer thuis, een mooi parcours, een prachtige medaille en later nog een digitale magazine met je eigen gratis finishfoto.

7 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Straks een kamertje bij om al die trofees in op te bergen 🙂 !
  Die drinkgel met cola, daar zou mijn hart van doorslaan (denk ik).
  Puike prestatie, opnieuw.

  1. djaktief schreef:

   Dankje, die drinkgel gaat juist wel goed omdat het niet zo mierzoet is.

 2. Matroos Beek schreef:

  Door slaapgebrek kan je hart ook raar gaan doen. Dat weet ik uit ervaring. Ik heb, mag je wel zeggen, een doorslaapprobleem, al jaren. Twee jaar geleden sliep ik op den duur maar 2-5 uurtjes per nacht. Toen ging mijn hart op hol slaan. Het gaat nu goed met de hartslag, maar met de slaap nog steeds matig. De slaap is zo belangrijk, zeker als je sport… maar het moet wel lukken hé. Het is een zwaar onderschat probleem dat slecht slapen.
  Ik zou zeker zo’n afstand niet meer kunnen lopen, terwijl ik vroeger wel 40 km per week liep. Ook van pepdrankjes gaat mijn hart te snel kloppen, ook van alcohol, teveel suiker, te zwaar tafelen… en dus vooral ook van te weinig slapen. Vervelend, maar ik leer ermee te leven en blijf hopen dat ik weer normale nachten ooit zal maken van 7 uren.

  1. djaktief schreef:

   Bij mij is het inspanningsgerelateerd. Wat vervelend dat je zo’n slaapproblemen hebt. Bij mij valt het nog wel mee dan. Ik haal meestal wel 5-6 uur slaap per nacht. En ik doe wel eens een middagdutje.

 3. Mrs. T. schreef:

  Hé, dat shirt heb ik ook. Gekregen bij Sanquin na de zoveelste donatie inderdaad. Ik heb het iedere dag aan als ik op de hometrainer zit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s