Tuin winterklaar

Vorige maand stelde ik jullie een heleboel vragen over tuinieren in dit blog. Op de meeste antwoorden heb ik al gereageerd, maar nu was het tijd om echt in actie te komen en de tips toe te passen.

Twee weken geleden waren we al hard aan de slag met het afsteken van resterende gras en het omspitten tot 2 spa diep. Het was een klus waarbij het nodige van de spieren werd gevraagd. Arjen hielp gelukkig ook mee en de kruiwagen voor het heen en weer sjouwen van de zakken. De band daarvan is al lang lek, maar ik had hem hard opgepompt en hij hield het de hele middag uit. Ik was zo blij dat het gelukt was met dat gras want in onze gemeente gaat men over naar een andere manier van afvalinzameling en dan wordt het tuinafval niet meer tweewekelijks aan de voordeur opgehaald maar moet alles in een GFT container of je moet het zelf wegbrengen. Je ziet dat ik kniebeschermers aan heb, dat is echt heel erg handig want dan hoef je niet de hele tijd zo’n kussentje mee te sjouwen en je hebt niet zo gauw gaten in je broek.

Zo blij dat ik deze hoeveelheid zakken niet hoefde weg te brengen.

Die zaterdag heb ik ook nog onze gereedschapskast ‘waterdicht’ gemaakt door tegen het dak noppenfolie te nieten. Je ziet ik ben van alle markten thuis. Onze grasmaaier en verticuteermachine staan gewoon in de garage, maar onze schoffel, schep en hark en snoeischaar hebben we liever bij de hand.

Netten tegen de vogels, mijn waadpak en gas voor de onkruidbrander.

Vandaag was het tijd voor het leuke werk: de herinrichting. Tijdens het hardlopen maar ook mijmerend in mijn luie stoel had ik al heel veel nagedacht over hoe ik het wilde hebben, maar toen manlief en ik begonnen hebben we de planten eerst uitgegraven en toen neergelegd op hun bestemming om te kijken of het ook wel echt klopte. Het is nl. zo dat de tuin vanuit verschillende zichtlijnen moet kloppen: vanaf de eettafel op de vlonder, vanaf het zitje, vanaf het terras tegen de schuifpui, vanuit mijn luie stoel.

Eigenlijk ben een beetje te moe om te bloggen, maar als ik niet opschrijf wat ik waar gezet heb dan vergeet ik het weer. Het zijn dus meer mijn tuinaantekeningen dan een echt blog.

vanaf de vlonder links

Hier haalden we de vlinderplant weg en zetten we de vossebessen. Die staan zo mooi in lijn met de doornloze braam (moet nog gesnoeid), de blauwe bes en niet in beeld de aalbessenstruiken en de kruisbes. Ik ontdeed de schoenlappersplant van de dode bladeren. Hij doet het niet zo goed meer. Als jullie nog tips hebben?

Vanaf de vlonder rechts

Die chrysant stond te verdrinken in een bak dus die heb ik maar even tijdelijk ingegraven. In dit perk staan dus de 2 nieuwe kersenboompjes en vooraan is daar de hulst (die ik erfde van een vriendin) bijgekomen. Twee heesters zijn verplaatst. Daar zoek ik morgen nog even de naam van op. … en ….. En in het midden staat nu de vlinderplant.

Vanaf het zitje

Zo ziet het ervan opzij uit. Gelijk voor onze voeten staan drie nieuwe Gaultiera’s en de begonia’s die ik nog had.

Vanaf het terras aan de schuifpui

Verder heb ik aan de voorzijde van het gras twee groepen uienbollen geplant: links paars en rechts wit. Tussen de twee kersenboompjes in tegen de paal staat een nieuwe blauwe distel of kruisdistel (Eryngium Planum) die ik in Appeltern heb gekocht, maar die een hele tijd elders in de tuin heeft staan wachten op een goede plek. Ik denk dat dit perk niet puur geel/wit blijft maar dat er langzamerhand ook steeds meer paars/blauw in gaat komen.

Vanuit mijn luie stoel
het roze-paarse-blauw-rode perk

Uit dit perk zijn dus een paar heesters verdwenen. Ik snoeide de pioen, de dropplant en de asters. Er staan verder van links naar rechts: schoenlappersplant, sering, lupinen (niet zichtbaar), hibiscus, twee hebes, ridderspoor (niet zichtbaar), helleborus, flox (niet zichtbaar), cotoneaster en lampepoetsers. En ergens staat ook nog een hosta maar die is ook voor de winter onder zeil.

beetje dichterbij foto voor mezelf
beetje dichterbij foto voor mezelf
Het geel-witte perk

In deze hoek heb ik trommelstokjes gepoot en daar is ook de armeluisorchidee terecht gekomen. Het is de verste hoek van de tuin met een raar gegroeide forsythia en ranonkel en een normale mimosa en natuurlijk onze kersenboom en een van de varens die ik ooit van mijn zus kreeg. Verder heb ik er een duizendblad (Achillea Moonshine) gezet ook uit Appeltern.

Het achterterras met de vijgenboom
Dik ingepakt nog even harken
De moestuin is nog niet op orde
De vijgenboom is vol blad en kaal altijd mooi
De doorgang met de containers, de lege kruidenbak en de gesnoeide druif

Arjen snoeide de druif en knipte de pluimen van de beukenhagen weg. Ik ruimde de vijgenbladeren. Ander bladafval laten we liggen, maar dat van de vijgen vergaat niet zo snel. Verder harkte ik her en der wat gaten weg. Echt aan de slag tegen onkruid komt in het voorjaar, maar misschien dat ik binnenkort nog wat schoffel. Ik gebruik trouwens liever een hak dan een schoffel en jullie?

De voortuin na de wintersnoei
Weer plaats voor tomaten in de voortuin
Voortuin vanaf de andere kant gezien

In de voortuin heb ik alleen wat gesnoeid aan de herfsthooi, de floxen en pioenen. De voortuin is redelijk naar ons zin. Ik wil alleen nog een mooi randje rondom de stenen. Ik heb er nu vetplantjes maar die doen het daar niet goed. Om het jaar zetten we tomaten in de voortuin. Die doen het daar het allerbeste. Tegen het raam aan staat een maagdenpalm (Vica Minor) als bodembedekker. Bij de buren doet hij het goed, dus wij proberen het ook maar eens uit.

Verder heb ik van een aantal planten stekken genomen en in het water gezet om wortel te schieten. Ik ben benieuwd of het wat wordt.

Zo het is inmiddels al bijna half tien. Het was een lange tuindag van 12-17 uur, maar ik ben blij dat ik het toch nog even heb opgeschreven. De hele gft-container is vol. Gelukkig heb ik nog een tweede en komen ze hem maandag legen. Wel wennen allemaal. Arjan nam het eten koken voor zijn rekening. Nog even rustig zitten met een boek en dan op tijd het bed in om van die vervelende verkoudheid af te raken. Is jullie tuin al winterklaar of doe je daar niet aan? En zo ja wat doe je dan? Tenslotte nog van harte bedankt voor alle tips en informatie die ik kreeg op mijn vorige tuinblog.

13 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Menck schreef:

  Enkelingen – zoals bijvoorbeeld de druivelaar – daargelaten, gebeurt de grote tuinschoonmaak bij ons elk jaar NA de winter. Zulks komt zowel de winter trotserende fauna als flora ten goede.

  1. djaktief schreef:

   Het is nu ook in combinatie met de herinrichting gebeurd. Normaal laat ik ook meer staan.

 2. AnneMarie schreef:

  Flinke klus. In het voorjaar is het nu nog even de puntjes op de i zetten en het genieten van de herinrichting kan beginnen.

  1. djaktief schreef:

   De basis ligt er. Wij zijn van laat maar groeien en kijk wat er gebeurt.

   1. AnneMarie schreef:

    Is ook leuk om het zijn gang te laten gaan. Vooral als de basis goed is.

 3. Matroos Beek schreef:

  Wat een werk Dorothé. Je weet goed van aanpakken, maar dat wist ik wel.

  1. Matroos Beek schreef:

   Trouwens, jouw al dan niet selfie, vind ik van een totaal andere orde dan die in Boedapest. Daar vergeten mensen dat ze een uniek, eenmalig moment meemaken. Dit is een echt leuke foto waarop je fier met de hark poseert na gedaan werk. Je woont mooi Dorothé. Mooi die rode gevel.

   1. djaktief schreef:

    Dankje Bea, wij zijn zo blij met ons huis, de straat en vlakbij een fantastisch wandel-/hardloopgebied

    1. Matroos Beek schreef:

     Dat geloof ik goed. Een echte fijne thuishaven.

  1. djaktief schreef:

   Met hopelijk goed resultaat

 4. Affodil schreef:

  Ik voel het al in mijn rug als ik de foto’s bekijk. 😉 Veel werk verzet, volgend jaar veel plezier ermee. Ik moet hier ook nog wat doen, maar dat was wegens een ferme verkoudheid even on hold gezet.
  En ik heb inderdaad nog een tip: https://www.mijntuin.org/ . Je kan er o.a. al de planten in je tuin invoeren, dan heb je – naast de namen – ook wat tips over die plant en je krijgt – als je dat wil – maandelijks een mail met een to do-lijstje voor die planten.

  1. djaktief schreef:

   Vroeger had ik een account op tuinadvies.nl maar dat was een soort Facebook met bloemetjes ipv duimpjes en ze zaten daar te zeuren over dingen. Ik heb er toen veel tijd in gestopt, dat wil ik niet meer. Ik ben teruggeschakeld op mijn papieren map. Maar ik ga eens kijken op jouw aanbevolen site. Sterkte met de verkoudheid. Bij mij hielp werken in de tuin juist.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s