Uit de keuken van Dorothé…. deel 27 homemade fastfood

We gaan nog even door met de recepten want ik heb nog wat in te halen van al die receptkaartjes die ik heb bijgewerkt.

Al een hele tijd heb ik een mandoline in huis. Nee niet om muziek mee te maken, maar om groenten mee te snijden. Ik heb die gekocht als vervanging van mijn keukenmachine. Dat was een huwelijkscadeau dat veel gebruikt is, maar dat na 20 jaar toch kapot ging. Het was een sta in de weg en lastig om schoon te maken. Van een hardloopvriendin kreeg ik de tip om dus een mandoline te kopen. Wat heeft dat nou met fastfood te maken zul je denken. Nou ik combineer dat meestal met rauwkost en werkelijk binnen 5 minuten heb je een flinke stapel daarvan gesneden met dat ding. Je spoelt hem dan af, droogt hem voorzichtig en haalt eventuele extra snijmesjes eruit en binnen 2 minuten ligt de mandoline weer blinkend in je keukenla. Niks volle aanrecht. Omdat het mes nogal scherp is zorg ik er wel voor dat de aanduwer/beschermer altijd boven op het mes zit. Als je eens wil kijken of het wat is dan moet je eens dit videootje bekijken: klik. Ik heb hetzelfde merk (Benriner) maar er zullen vast ook andere goede exemplaren zijn.

Wat ik ook in huis heb is een spiraalsnijder. Niet zo’n duur dingen van een supermerk maar een simpele die ik ergens in zo’n ramsjwinkel tegenkwam. Daar jens ik in een flink tempo een komkommer doorheen, doe er wat azijn, water en zout bij en zet het in de koelkast en dan heb ik bij zo’n fastfoodmaaltijd toch eventjes wat groens. Of een courgette erdoorheen en die even in de pan bakken met een eetlepel olijfolie. Nog een filmpje om te bekijken: klik. Ik heb hetzelfde merk als in dat filmpje maar de naam staat er bij mij niet op en daarom kostte de mijne slechts 7 euro (een jaar geleden).

Nou dit zijn de recepten. Ik heb geleerd dat je gerust fastfood kunt eten maar dat je het wel zelf moet maken want dan is het minimaal 50% gezonder. Er staat ook nog een maaltijdsalade tussen want die paste nergens bij mijn andere recepten dus die is in de bonus zal ik maar zeggen. Jullie houden tijd over met mijn recepten in december wat ik je brom. Wat is jouw favoriete fastfood trouwens?

Helemaal in het midden van de keukenla ligt een klein dingetje dat partytwister heet en je kunt er o.a. deze aardappels mee maken.

Ik heb besloten aan het eind van het jaar alle receptkaartjes in één keer in mijn receptenpagina te zetten. Dat scheelt weer werk in de drukke decembertijd. Je kunt hier ondertussen wel even kijken of er nog meer van je gading tussen staat

10 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Matroos Beek schreef:

  Vandaag ga ik voor de geroosterde groenten Dorothé!

  1. djaktief schreef:

   Lekker licht. Ik varieer nog wel eens met de kruiden

 2. Inge Wertwijn schreef:

  Ha Dorothé! Ja de spiraalsnijder is leuk. Ik heb net wat jij gedaan hebt met de aardappel, uitgeprobeerd op een winterwortel. En dan in azijn en kruiden. Handig als bijgerecht, blijft lang goed.

  1. djaktief schreef:

   Ja dat doe ik ook wel als versiering. Jouw azijn ga ik ook eens doen.

 3. Affodil schreef:

  Ik ben niet (meer) zo van die spulletjes. Mijn keukenleven is een stuk “rechtlijniger” geworden met mijn Japans keukenmes. Op mijn bamboe snijplank op mijn op de juiste hoogte geplaatst werkblad, leer ik (met wisselend succes en af en toe een binnensmondse vloek) vrij snel groenten superfijn snijden “zoals de echte”. De keukenmachine staat ook “uit de weg”, wat de gebruiksfrequentie niet ten goede komt. De keukenla is ook ontdaan van dingen als een lookpers, een notenkraker (de noten worden enkel nog door de vogels gegeten, dus dan kan ik er mijn voet op zetten), tenwoordig heb je zelfs al niet zo vaak meer een kurkentrekker nodig, al blijft die nog wel in zijn bakje liggen.

  1. djaktief schreef:

   Wat in deze la ligt gebruik ik allemaal. Opruimen is heerlijk. Gewoon snijden doe ik ook maar dan op een glazen plank.

 4. Die spiraalsnijder gebruiken we bijna uitsluitend voor courgettes. We maken er spaghettislierten van en hup, de oven in. Wat peper erop en klaar is Kees (of Dorothé).

  1. djaktief schreef:

   Handig natuurlijk maar probeer het ook eens met aardappel, wortels, komkommer, bietjes. Er gaat een wereld aan mogelijkheden voor je open.

 5. Kakel schreef:

  Die Waldorfsalade ga ik zeker maken. Zonder mandoline, dat dan weer wel (-:
  We zijn wel in het rijke bezit van een spiraalsnijder. Een kind kan de klus doen.

  1. djaktief schreef:

   Ik had beter een blog over groenten en salade kunnen schrijven dan over fastfood.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s