02-02-2020

Omdat deze dag nooit meer terug komt (welke dag doet dat wel eigenlijk) en zo bijzonder eruit ziet in cijfers wil ik er graag op bloggen. Het is een palindroom als je iets 2 kanten op kunt lezen zonder er wat aan te wijzigen. Afgelopen jaar was ik jarig op een palindroomdag 9-10-2019 maar dat was een kortere palindroom dan deze van 8 cijfers. Ik ben verder helemaal niet goed met cijfers maar toch hou ik hiervan.

Om het dan toch nog even bij twee te houden schrijf ik een blogje over 2 keer 2 beren die ik maakte. Een stel maakte ik vorig jaar als ludiek cadeautje voor oudste in de kleuren van zijn studievereniging en de anderen maakte ik onlangs voor middelste die 21 werd. Ik kan je vertellen dat grote jongens beren nog steeds leuk vinden. Ze zullen het alleen niet hardop zeggen.

Ik gebruikte 2 verschillende patronen en daar komen verschillende technieken aan te pas. Omdat ik er best wel veel van leerde blog ik er dus over. Leer van mijn fouten. Het eerste waar ik mee te maken kreeg is dat het veel moeilijker is dan het lijkt omdat je vrij precies moet naaien en knippen en stikken. Verder maakt het ook veel uit of je rekbare stof gebruikt en of er een motief op zit. Met rekbare stof kun je iets meer foezelen als het niet 100% gestikt zit. Met effen stof hoef je niet te letten op aansluitende lijnen.

De eerste beer die ik naaide was geel van een dikke stijve stof. Doe dat niet want het valt niet makkelijk en het is heel lastig bij het keren. Het patroon dat ik gebruikte kwam uit een heel erg oude Libelle nr. 50. Ik kan het verder nergens meer vinden. Online zijn er diverse (Engelstalige) patronen te vinden. Ik durf het niet on line te zetten i.v.m. copyright – een foto mag wel – maar als je het echt wil hebben wil ik het je wel lenen via de mail.

Je hebt ongeveer 60 cm stof nodig van 140 breed en vulling. (Ik gebruikte dat van een oud kussen.) Naaigaren voor de naaimachine en ijzergaren en 4 knopen.

 • Je neemt alle patroondelen over met 1 cm naad op dubbele stof. Sommige delen moet je 2x keer knippen zoals de poten en de oren. De bovenkant van het hoofd is uit enkele stof. Ik maakte er een puzzeltje van door geel en groen af te wisselen omdat ik dat leuk vond. Ik kan je verklappen dat het dan wel wat ingewikkelder wordt. Zo bestonden de armen bij mij dus uit twee kleuren aan de binnenkant.
 • Op het patroon staan steeds stukjes die open moeten blijven aangegeven want anders kun je de stof niet meer keren. Mijn tip is om daar de aan- en afhechtdraden wat langer te laten hangen. Dan kun je daarmee later na het vullen de openingen dichtnaaien.
 • Naai de poten 2 aan 2 aan elkaar en dan moet de zool aan de poot gezet. Dat lukt niet zomaar. Je moet het eerst precies spelden en dan kun je het beter even rijgen want anders verschuift het onherroepelijk onder de naaimachine. Denk ook niet dat je zomaar even snel kunt stikken. Het beste is steeds een klein stukje, dan naald in de stof en voetje omhoog en dan de stof goed leggen, voetje naar beneden en weer verder stikken en herhalen totdat het vast zit.
 • Naai de naden van de binnenarmen, leg de binnenarm op de buitenarm en stik ze op elkaar.
 • Naai de middenvoornaad en de middenachternaad en daarna de zijnaden tussen de voor en acherkant van het lijf.
 • Naai de oren op elkaar.
 • Naai de onderkant van de kop tot aan de neus aan elkaar. Daarna moet de bovenkant van kop ertussen gezet worden en dat is echt een *&*#@!!-klusje om te spelden en te rijgen. Je ziet het hieronder op de foto
 • Als je alle delen aan elkaar genaaid hebt dan knip je alle naden (behalve de onderkant van de kop) kort af met een zigzagschaar. Hierdoor vallen de patroondelen straks mooi rond bij het opvullen.
 • De oren worden niet opgevuld. Keer de oren en stik de ondernaad van de oren dicht op de naaimachine. Na het vullen worden de oren op hun plaats gezet.
 • Keer alle 5 de delen die je nu hebt door de openingen die je steeds hebt gelaten. Duw met een stokje de plooitjes er een beetje uit en begin dan met het erin proppen van de vulling. Je kunt de beer zo hard en zacht maken als je zelf wilt.
 • Naai alle openingen dicht (behalve de onderkant van de kop) met de laddersteek (evt. Google gebruiken om een filmpje te vinden). Als de openingen dicht zijn dan steek je tenslotte de naald dwars door poot of arm of lijf weg zodat hij er aan de andere kant uit komt en dan knip je het draadje pas af. Op die manier gaat het niet zo gauw los.
 • Dan moet de kop op de romp gezet worden. Ik heb dat gedaan door eerst een paar spelden door de kop in de romp naar beneden te steken om de positie te bepalen. Dan nog wat meer spelen om de boel op zijn plaats te houden en dan alles voorzichtig met de hand vastnaaien. Omdat ik zulke stevige stof had was dat erg lastig. Ik gebruikte een vingerhoed om mijn handen heel te houden.
 • Daarna heb ik met ijzergaren de armen en poten aan het lijf gezet met enkele steken. vervolgens zette ik de knopen op de plaatsen waar die steken zaten.
 • Ik zette de oren met spelden op de kop en naaide ze daarna met de hand vast.
 • Ik borduurde twee kruisjes als ogen en een neus en een mondje. (Kijk verder naar tips hierover een stukje verderop in dit blog bij de andere beren.
 • Tenslotte knipte ik een dasje met de zigzagschaar. Hiermee werd de hals minder zichtbaar want die had ik niet zo supernetjes kunnen vastnaaien.
 • De eerste beer was een dag werk (5-6 uur schat ik) en de tweede beer was een halve dag want toen wist ik hoe het moest.
 • Ik zie er nog veel onvolkomenheden aan, maar ik ga ze zeker nog eens maken. Ik denk aan een uitvoering met jeans en een kleurtje of een bloemetje.

Op de middag in twee uurtjes flanste ik een stretchbeertje in elkaar van een oude shortama van middelste. Zoals je kunt zien had ik niks geregen want de naden sloten niet netjes op elkaar aan. Ik heb later gauw een nieuwe gemaakt uit de laatste restjes van het pyjamashirt en de tweede uit de shortamabroek. Ik ging deze keer wel veel netter te werk. Ik schrijf hieronder nog wat tips die daarbij hielpen.

Het patroon en de beschrijving van de stretchbeer haalde ik hier klik. Het is gemaakt door Lindsey uit Pennsylvania. Een moeder van 6 kinderen die schitterende dingen maakt en ook nog een baan buitenshuis heeft als ik uit haar blog opmaak. ‘Thanks for this beautiful and good pattern Lindsey. I love it!

Mislukte beer
 • Goed spelden en rijgen helpt enorm om de streepjes (bijna) aansluitend te krijgen. Je ziet dan ook veel beter waar je moet stikken. Ik gebruikte hiervoor oplosbaar rijggaren. Je hoeft dat niet uit te halen. Als je het nat maakt dan lost het op. Normaal stik je één mm naast het rijggaren anders krijg je het er niet uit maar op deze manier hoeft dat niet.
 • Pas na het keren van de beertjes doe ik een klein beetje water op een sponsje en ‘dan ga ik over de stukjes draad die ik nog zie zitten.
 • Oplosbaar rijggaren bewaar je in een plastic zakje zodat het niet door vocht wordt aangetast. Als je de draad in de naald steekt moet je er niet een aan likken want dan lost die ook op 😉
 • Het garen is van het merk Madaira en heet oplosbaar rijggaren of wash away en is online bij diverse webshops verkrijgbaar en ook bij sommige fournituren- en naaimachinewinkels.
 • Het model van dit beertje wordt mede bepaald door de stiksels in de oren, poten en armen. In de beschrijving op de Amerikaanse blog worden die stiksels gedeeltelijk gemaakt en dan door een klein gaatje gevuld. Ik heb die delen gewoon gevuld en daar dan dwars doorheen gestikt met de naaimachine. Ik vond dat minder tijdrovend. Lees onder deze foto verder hoe ik dat precies deed.
Vergeet de speld er niet uit te halen voor je gaat stikken
 • Bij het stikken van stof die dun begint en dikker wordt heb je vaak startproblemen. Al gauw slaat de draad dubbel in de machine en loopt de boel vast.
 • Je voorkomt dit door gewoon midden in het dikke stuk te beginnen.
 • Je zet de naald een stukje verder in de lijn die je wilt stikken. Trekt de speld eruit, voetje naar beneden en machine in zijn achteruit zetten.
 • Als je aan het begin komt dan de machine in vooruit zetten en de hele naad tot het einde naaien en dan weer een klein stukje achteruit om af te hechten.
 • Ik heb op de foto hieronder expres even de draadjes laten zitten zodat je het kunt zien.
 • De kop van de beer wordt gevormd door het aantrekken van een draad wol tussen lijf en kop. Ik heb ervoor gekozen om een lintje te gebruiken. Ik vind dat minder kwetsbaar dan een draad wol/katoen. Ik verborg dat lintje onder een strikje. Dat strikje zette ik met enkele steekjes vast op het lintje zodat de strik er niet uit kan gaan.
 • Voor het borduren van het gezichtje heb ik ook nog wat tips. De eerste keer deed ik maar wat, maar je wilt toch dat die beren een beetje hetzelfde zijn. Daarom maakte ik gebruik van spelden om de positie van de ogen en de neus goed te bepalen. Ik gebruikte een dubbele draad maasgaren/stopwol omdat dat wat sterker is dan gewone wol. Je kunt ook borduurgaren gebruiken, dat is wat subtieler, maar ik had het niet in huis.
 • Je ziet dat ik niet insteek bij het oog zelf maar aan de zijkant van de kop. Hierdoor blijft er gewoon een draadje in het vulsel zitten. Op deze manier gaat het minder gauw los. Gebruik een flink stuk draad zodat je het hele gezichtje ermee kunt borduren.
 • Je steek dus je naald vanaf de zijkant tot aan het begin van het oog.
 • Daarna steek je aan de onderkant van het oog. Dit herhaal je nog twee keer totdat het mooi gevuld is. Laat de spelden zitten tot je helemaal klaar bent.
 • Trek de wol niet te strak aan want rekbare stoffen geven gauw gaten.
 • Als je tweede oog klaar is steek je van daaruit precies naar de onderste speld van de neus.
 • Je komt weer omhoog bij de linkerhoek en dan maak je een rijgsteek om weer omhoog te komen bij de neus.
 • Als je dat driehoekje hebt ga je het opvullen vanaf de onderste neuspunt naar boven.
 • Tenslotte maak je met enkele stiksteken het mondje.

En hiermee kom ik aan het eind van mijn 2 (beren) blog. Ik ben nog aan veel projecten bezig en ik heb er ook de nodige al weer klaar. Binnenkort komt er vast weer een naaiblog. Ik schrijf ze vooral voor mezelf om te onthouden hoe ik dingen gemaakt heb, maar zo kunnen anderen er ook van meeprofiteren. Als jullie nog leuke berenpatronen zien ergens dan hou ik me aanbevolen. Het is heel leuk om te doen. De rekbare beren zijn in ca. twee uur tijd per beer te maken trouwens.

9 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Matroos Beek schreef:

  Wat een leuke beertjes!
  Ik heb ook ooit een beer gemaakt jaren geleden. Was best goed gelukt. Volgens mij was het ongeveer hetzelfde patroon als van jouw eerste beer. Best veel werk aan gehad.

  1. djaktief schreef:

   Wat leuk. Klopt dat het meer werk is dan je denkt

 2. KnutzEls schreef:

  Leuke beren. Dat is heel bewerkelijk, maar ze zijn erg leuk.

  1. djaktief schreef:

   Dankje, inderdaad meer werk dan je denkt

 3. Ik hou ook van palindromen. Of het nu in cijfers of letters is, leuk om te ervaren.
  Het geduld om zo’n mooie handwerkjes te maken zit niet in mij. Bewonderenswaardig dat jij dit wel kan. Heel mooi!

  1. djaktief schreef:

   Ik hoop op een blog over palindromen van jou dan.

 4. Kakel schreef:

  Je hebt maar meteen een hele familie Beer gemaakt (-: Ik heb bewondering voor je want ik zal het je nooit na doen…
  Parterretrap is ook een palindroom. Ik heb het boek: Opperlans van Hugo Brand Corstius. Echt een aanrader.
  Lieve groet ♥

  1. djaktief schreef:

   Dankjewel, ook voor de tip. Ik lees graag de columns van zijn dochter Aaf en het boek van zijn zoon Jelle vond ik aangrijpend

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s