Lakens recyclen tot dekbedhoes: lapjesdekbedhoes

on

Vorig jaar ruimde ik de kasten eens flink op en constateerde dat ik lakens overhad. Sommige waren al dubbelgestikt tot lakenzak voor in een slaapzak, maar die werden ook niet meer gebruikt. Niet lang daarna ging onze dekbedhoes (maat 220 x 240 cm )stuk. Eerst repareerde ik hem natuurlijk maar kort daarop was hij elders ook kapot. Gewoon versleten en weggegooid bij het textielafval dus. Toen ontstond er een plan in mijn achterhoofd om die lakens te recyclen tot dekbedhoes. Dat had ik al eens eerder gedaan kijk maar hier.

Later kreeg ik veel naaigaren van iemand die naar een verzorgingshuis ging en ik gaf een machine-instructie aan een klant in mijn Atelier DJ waarbij ik haar alle steken van haar naaimachine liet ontdekken en verwerken in een etui. Verder had ik toevallig veel informatie gelezen over patchwork en quilten want ik wilde wel dat misschien wel gaan doen. Die vier onderdelen werden in mijn creatieve brein aan elkaar gekoppeld tot het plan om een dekbedhoes van lakenlapjes die versierd waren met allerlei kleurige stekenpatronen. De stappen waren als volgt:

 • Eerst rekende ik alles uit in cm:
  • totale breedte 220 en totale lengte 260 (extra lange instopstrook)
  • alle naden 2 cm breed, waarvan 1 cm later werd afgesneden/afgewerkt met de lockmachine
  • 16 lappen van 55 breed en 50 lang met 4 cm naad dus 16x 59 bij 54
  • instopstrook 2x 220 breed en 60 lang met cm naad dus 2x 224 x 6 64
  • achterkant 220 breed en 260 lang met 4 cm naad dus 224 x 262
tips doe briefjes met afmetingen op de verschillende delen
 • Daarna streek ik de lakens en knipte de lapjes en de stroken:
  • 4 stroken voor de achterkant (twee brede en 2 smalle dat kwam bij mij handiger uit i.v.m. de zelfkant)
  • 16 lappen voor de voorkant
  • 2 instopstroken
 • Ik startte met het aan elkaar naaien van de stroken voor de achterkant. Daarna streek de naden eerst plat en toen netjes open. Vervolgens stikte ik ze plat met een grote gestikte zigzag. (In verzamelfoto van de steken kun je de instellingen zien die ik gebruikte. Ik probeerde ze eerst even uit op een proeflapje.)
Tip gebruik het borduurvoetje van je naaimachine dan heb je beter zicht
De hele grote gestikte zigzagsteek breed 9 en lang 25
 • Vervolgens startte ik met het borduren van de lappen.
  • Ik koos voor één soort siersteeksteek in één kleursoort per lap. Ik had nl. heel veel spoeltjes met garenresten erop. Ik maakte die zoveel mogelijk op en vulde het later aan met de kleine klosjes garen in soortgelijke kleuren die ik ook had gekregen.
  • Twee geborduurde lappen naast elkaar oogde te druk dus ik wisselde ze af met witte lappen ertussen. Dat scheelde ook veel werk want zo hoefde ik maar 8 lappen te borduren.
  • De instopstroken borduurde ik niet want die zou je toch niet zien.
De takjessteek vond ik het leukste geworden
Verzamelfoto met alle steekinstellingen die ik gebruikte op de Pfaff Expression
De steken laten zich slecht fotograferen
 • Daarna puzzelde uit wat het leukste zou staan naast elkaar (wit en versierd om en om. Eerst deed ik dat op de grond en toen op het bed want dan heb je toch een betere indruk.
  • Ik speldde alles in stroken van boven naar onder aan elkaar en stikte ze met 2 cm naad per kant met de naaimachine
  • Daarna streek ik de naden plat en vervolgens open en lockte de naden enkel af op 1 cm.
  • Toen moesten de stroken aan elkaar gezet worden Ik speldde de naden zorgvuldig op elkaar en stikte ze aan elkaar met 2 cm naad.
  • De nieuwe naden werden platgestreken en toen naar 1 kant gelockt op 1 cm
  • Het werd echt een hele grote lap en het was lastig te hanteren onder de naaimachine maar het ging verder wel goed. Je moet niet gaan raggen met je naaimachine op die lange naden, maar rustig steeds een stukje stikken en dan weer doorschuiven zodat het niet gaat trekken.
 • Toen moesten de instopstroken er nog aangezet worden. Die heb ik eerst afgelockt omdat de stroken en de lappen ook al afgewerkt waren. Ook de onderkant lockte ik vast af.
 • Daarna heb ik de beide kanten van de dekbedhoes nog een keer goed gestreken en binnenstebuiten op elkaar gelegd. Ik speldde en stikte eerst de bovenkant op 2 cm aan elkaar en dan de zijkanten van boven naar beneden ook op 2 cm. Die naden streek ik weer plat en lockte ik vervolgens samen op 1 cm af.
 • En toen was de hele dekbedhoes klaar.
Detailsfoto gemaakt na het wassen van de hoes en niet meer gestreken 😉
De onderkant van de hoes is niet geborduurd want dat ligt niet lekker. De doorgestikte naden zijn zo geplaatst dat ze in het midden en aan de zijkant vallen. Dus niet op de plaats waar je ligt.

Als ik het zo opschrijf lijkt het een hele droge saaie opsomming maar het was enorm leuk om te doen. Het is aan een kant heel simpel maar toch ook uitdagend want je moet echt goed rekenen en de vlakken netjes aan elkaar zetten. Maar creatief is het ook heel leuk om met gekke steken gewoon over de stof te stikken ik elke vorm die je maar wilt of die bij je op komt in de kleur die je aanstaat. Er is geen goed of fout. Ik ging er helemaal in op. Ik zet dan ook altijd een muziekje op. De pick up is in ere hersteld. Ik draai er de oude jazzplaten van mijn vader en de operettemuziek van mijn moeder op afgewisseld met mijn Beatleplaten.

Nu heb ik nog plannen om een nieuwe dekbedhoes te maken maar dan van veel kleinere lapjes. Het zijn allemaal restjes van stoffen waar ik ooit iets van maakte of die ik heb gekregen. Ik heb al een klein beginnetje gemaakt, maar ik moet nog even moed verzamelen om verder te gaan. Ik plaats al vast een fotootje van de eerste 25 lapjes die ik klaar heb. Dit zijn de kleine restjes. De meeste lapjes zijn 12 x 12 (gestikt 10 x 10 dus) en je weet hoe groot die dekbedhoes moet worden: 220 x 260 (misschien dat ik het op 220 x 200 maak met een effen instopstrook). Het is de bedoeling dat de achterkant een effen stof wordt en dat de lapjes doorgestikt worden op een tussenliggende stof zodat ik ze niet hoef af te werken.

Wordt vervolgd en binnenkort komen er nog meer blogs over wat ik in januari nog meer maakte.

9 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Matroos Beek schreef:

  Ik heb een zwak voor mooie dekbedovertrekken. Deze zou ik meteen willen. Wat mooi en origineel. Echt prachtig gedaan!

  1. djaktief schreef:

   Wat een fijn compliment

 2. Inge Wertwijn schreef:

  Weer mooi en creatief opgelost!

 3. KnutzEls schreef:

  Leuk bedacht en mooi uitgewerkt. Een plezier om zo je bed op te maken.

  1. djaktief schreef:

   Het blijft een klus dat bedden verschonen, maar het zo wel iets leuker

 4. Veronique schreef:

  wat leuk, misschien iets voor de verkoop???

  1. djaktief schreef:

   Ik kom er meer en meer achter dat het naaiwerk niet te commercialiseren is. Er zit heel veel tijd in en dat willen mensen niet betalen.

 5. Wat enorm handig ben je!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s