1 maart vervolg van de 29 uppers met toegift

Zo de koffie is al weer op. Het bezoek van middelste was fijn. Nu verder met het verhaal van de 29 dingen die mijn leven fijner maken en me oppeppen. Ik heb al wat reacties op de blog van gisteren gelezen. Ik ben verantwoordelijk voor wat ik schrijf en niet voor wat jullie lezen maar ik wil wel zeggen dat ik heel vaak down ben en mezelf voort sleur. Het opschrijven van de dingen die me blij maken en vooruit helpen is voor mij een variatie op wat de geluksgoeroes het ‘count your blessings’ noemen. Als ik ergens lees dat ik op moet schrijven waar ik dankbaar voor ben dan krijg ik vrijwel altijd de kriebels. Natuurlijk ben ik blij met allerlei dingen maar dat helpt me niet bij het levensgezwoeg van die dag. Maar de dingen die ik gisteren schreef en die hieronder nog volgen bewerkstelligen iets waardoor ik me beter ga voelen en die me mogelijk helpen om een dip te komen. Want ja de ‘zwarte hond’ is ook mijn levensgezel. Ik vervloek hem en tegelijkertijd is hij mijn vriend en als we één van die 29 dingen gaan doen samen dan is er de kans dat mijn leven leuker wordt.

23. Opruimen/ordenen

‘Clean your sink’ is echt iets wat mij helpt om op gang te komen, net als de prullenbakken en de pedaalemmer leeg maken en de post en de kranten opruimen. Vaak voel ik me overspoeld door alles en het doen van die paar kleine dingen zorgen ervoor dat ik een ministapje zet in de chaos. Ik hou wel van een opgeruimd huis en leven maar ik heb nooit zin om te beginnen. Je kunt ook altijd goed zien of het goed of slecht met me gaat aan de stapels op ons bureau en de lijstjes op het aanrecht en de volle hoek met van alles op de tafel in de woonkamer en de was die blijft hangen op zolder. Ergens ben ik toch wel verwant aan Fly Lady en Mary Kondo want ik hou van schoon en overzicht. Het begin is altijd wel heel moeilijk maar als ik eenmaal aan de slag ben dan groei ik want dan ben ik de baas over de rommel en de spullen moeten wonen op de plek die ik ze heb toegewezen.

24. Zwemmen

Sinds mijn blessure kom ik vaker in het zwembad. Ik had een twaalf-baden-kaart gekocht een half jaar geleden en dat kwam goed van pas. Ja gruwelijk dat aan en uitkleden en ook het fietsen ernaartoe in de vreselijke wind. En dan na die lauwe douche het koude water in. Maar dan schoolslag met brilletje en badmuts op je armen door het water laten snijden en bij iedere slag onder water kijken en de banen tellen. Het water omsluit en kalmeert me. Ik word er heel erg zen van. Helaas zijn er vaak andere zwemmers die twee breed en/of heel langzaam zwemmen die de magie verstoren, maar de watermassage op zich doet me erg goed.

25. Kletsen

De hele dag ben ik alleen behalve als ik afspraken heb. Mijn dagen zijn dus stil. Manlief is meestal weg van 7-7 en jongste gaat de meeste dagen naar college. Tegen studenten moet je trouwens niet teveel zeggen ’s ochtends of als ze uit het drukke OV komen. In de straat is bijna iedereen aan het werk en de kinderen zijn naar school of opvang. En dan ga ik af en toe maar even naar de bieb of het winkelcentrum waar je wel iemand tegen komt om even mee te praten. Er zijn wel wat mensen in de buurt waar ik wel eens aanbel voor een praatje en een kopje koffie/thee. Ik nodig ook wel mensen bij mij thuis daarvoor. Even praten en mijn dag is weer helemaal goed.


26. Post

Als kind van 7 jaar op het internaat word ik gelukkig van post. Zelf heb ik heel veel geschreven met (pen)vriendinnen. Door mail en Whatsapp is post zeldzaam geworden. Ik schrijf zelf ook minder en kerstkaarten heb ik afgeschaft. Gelukkig krijg ik nog wel papieren kaartjes op mijn verjaardag. Ik waardeer alle digitale berichten wel maar naar kaarten kijk ik langer. Ik hang ze op of zet ze neer. Ik ga niet mijn felicitaties op Whatsapp teruglezen. Ik overweeg om aan postcrossing te gaan doen, maar twijfel nog. Het gaat niet louter om de kaart maar ook dat een bekende aan je denkt en die intentie is bij postcrossing toch anders.

27. Landkaarten

Lang leve de TomTom en Google Maps want ik ben kampioen verkeerd rijden maar atlassen en landkaarten daar heb ik een zwak voor. Op papieren kaarten een wandelroute zoeken of de ANWB routekaart bestuderen voor de vakantie en bladeren in oude atlassen waarin landen en plaatsen nog heel andere namen hadden daarvan kan ik heel erg genieten. We bewaren ook veel landkaarten en als ik dan zo’n doosje van de kast pak om iets op te zoeken dan ben ik al onderweg. Met mijn vader kon ik vroeger ook uren in atlassen turen. Het gaat niet om het reizen maar om het zoeken en vinden en ontdekken zonder dat je er bent.

28. Ronddwalen

Als wij op pad gaan dan heb ik meestal wel een en ander opgezocht. Over is vooraf informatie te vinden over wat je ergens kunt bekijken en wat je niet mag missen. Als je x en y gezien hebt dan heb je het waardevolste van de stad, land, museum, winkel etc. gevonden en dan ben je klaar/geslaagd. Maar dan bekruipt me vaak het gevoel ‘is dat alles’ of ‘zo klaar en nu?’. En dan begint het…. ik kijk nog even om de hoek en doe een andere deur op…. ik loop een hele andere winkel binnen …. naar de andere kant van het gebouw ….. moest ik nou links of rechts ….. wat is dat nou voor huis/kerk …… zie je die boom daar …… die berg …… dat bankje …. wat een prachtige jurk ….. hey hier hebben ze …… wie is deze schilder….. Herkenbaar dat je pas bij dwalen de mooiste/boeiendste dingen vindt? Ik ben dan pas echt open minded en echt toegankelijk. Meestal wordt dat beloond met bijzondere ontdekkingen.

29. Recyclen/pimpen

De vaste lezers van dit blog weten dat hier regelmatig waxinelichthouders van sokken en jampotten en rokjes die vroeger broeken, overhemd of T-shirt waren, aan bod komen. Ik vind het leuk om dingen op te knappen. Als iets niet meer functioneert als iets dan zit er nog altijd wel iets anders in. Kun je de zin volgen? Het is eigenlijk ook een soort ontdekken van de andere mogelijkheden van afval/kleding/meubilair. Het appelleert aan mijn vindingrijkheid. Ik ben zuinig opgevoed en tegenwoordig heet dat duurzaam en is dat weer hip. De andere uitdaging is ook dat hergebruik afwijkt van de standaardnorm. Dat soort kleding hangt niet in de winkel en niet iedereen heeft een plantenbak die eerst een cd-rek was.

En toen was ik bij 29 maar gisteravond zat ik op de bank en toen pakte ik mijn breiwerkje en zo kom ik aan toegift nr. 30. Handwerken. Heerlijk om wol/katoen door je vingers te laten gaan en te zien groeien tot een grote lap. Ik ben niet zo handig in patronen. Het mag niet te ingewikkeld zijn met veel telwerk want daarvan raak ik gauw in de war. Het is niet zo dat ik niet kan stilzitten of zo maar gewoon iets maken en dat zien groeien doet me zo goed.

Waarschijnlijk zijn er nog veel meer dingen die me een oppepper geven. Ik deel ze met jullie niet om te zeggen ‘kijk mij nou’ maar om een vonkje van de energie door te geven die ze mij brengen. Uit een aantal reacties op deel een van dit blog merkte ik dat mensen toe zijn aan wat licht en zon en minder tegenwind in het leven. Ik hoop dat iedereen dan weer bij zijn/haar eigen oppeppers kan komen. Vonkjes van jullie hier zijn welkom, maar wolken mogen ook hoor.

14 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Dit stukje helpt om je bericht van gisteren in een beter perspectief te plaatsen.
  De ladenkast die je hebt staan om in normale tijden, maar ook als dat zwart beest een nukkig moment heeft, is goedgevuld. Het vergt moed om je open te stellen om al die zegeningen te zien en te erkennen. Knap!

 2. Matroos Beek schreef:

  Ik had een slechte dag gisteren. Zo voel ik me meestal na het bijwonen van een uitvaart… Dat zie ik ook aan mijn reactie van gisteren. Reacties zijn ook vaak maar momentopnames. Vandaag schijnt, de was hangt te drogen, alles is peis en vree. Het waait zelfs amper. Helemaal waar wat dhr Pannenkoek schrijft. Tel je zegeningen.

  1. djaktief schreef:

   Al weer een uitvaart bij jou. Gecondoleerd. Alles is maar een moment, met daarna een nieuw moment. Mijn blog was in twee stukken omdat ik voorrang gaf aan de thuiskomst van middelste. Ik vond dat belangrijker maar wilde toch op de 29e bloggen.

   Je ziet dat het bij mij ook altijd op en af zal gaan, maar nu heb ik wel eens de inhoud van die ladenkast opgeschreven. Soms echter kan ik de kast niet open krijgen. Het waait hier nog steeds trouwens.

   1. Matroos Beek schreef:

    Het is de winter van de uitvaarten. Gisteren de oma van mijn schoonzoon. Donderdag wordt zijn opa begraven… maar daar kan ik wegens mijn werkzaamheden niet naartoe. Wel erg voor zijn ouders die binnen dezelfde week hun ouders verloren. Hij zijn vader, zij haar moeder. Het is te plaatsen want ze zijn 87 en 94 jaar geworden, doch de pijn van de kinderen en kleinkinderen is groot. Ze zullen gemist worden.
    Na een uitvaart ben ik altijd pfffttt… Maar ben blij dat mijn aanwezigheid wordt ervaren als steun en troost. Dat is heel belangrijk in het leven. En nog meer in de dood…

    1. djaktief schreef:

     Er komt zoveel op je af als dierbaren overlijden en het brengt je ook altijd weer terug bij al degene die je al moet missen. Ik ben schippersdochter en daar gaat altijd iedereen al het kan iemand de laatste eer bewijzen. Soms kan het niet en dan ben je er in je gedachten bij.

 3. Kakel schreef:

  Dingen die je “moet” doen, werken niet (count your blessings, bleh.) Jouw aanpak werkt stukken beter. Niet alleen voor jezelf maar ook als tip naar anderen. Van dingen doen waar je blij van wordt, wórd je ook blij.
  Die zwarte hond ken ik maar al te goed. Ik blijf het zien als een soort geestelijke fysiotherapie om af en toe boven op hem te gaan zitten.
  Bedankt voor je lieve mailtje. Hij zat niet in m’n spam, dus ergens is iets misgegaan, maar dat geeft niet, we komen er altijd weer uit…

  1. djaktief schreef:

   Gelukkig heb jij je naast je zwarte hond ook een lieve bruine echte om mee te wandelen. Je weet waarschijnlijk dat soms ook helemaal niks helpt en dat er dagen zijn dat opstaan en je bed recht leggen het hoogst haalbare is.

   Toitoi Mirjam. We snappen en vinden elkaar.

 4. Mrs. T. schreef:

  Een mooie lijstje hoor. You counted your blessings. 😉

  1. djaktief schreef:

   Als je dat echt denkt heb je het niet gesnapt.

 5. saturnein schreef:

  Ik ben onder de indruk van de manier waarop je schrijft over je zwarte hond. Die peppers zijn er wel (we hebben er wel wat gemeen), maar soms is de moed er gewoon niet om iets te doen. Ik geraak de laatste tijd zelf niet meer vooruit, niet meer uit mijn zetel. Het slechte weer helpt echt niet, want anders zou ik fietsen en beweging helpt. Ik probeer altijd positief te zijn (dat van die “count your blessings” en “schrijf je kleine gelukjes op” hoor ik ook al járen), maar soms lukt dat niet meer.

  1. djaktief schreef:

   Het maakt niet uit wat je doet maar dat je iets doet. Iets is beter dan niets en misschien het begin van iets anders. Het is het omgekeerde van een dieet als je begrijpt wat ik bedoel. En prijs jezelf voor iedere stap die je zet.

   1. saturnein schreef:

    Naast dat van “schrijf de kleine gelukjes op”, kreeg ik ook nog het commentaar: niets doen bestaat niet. Wat jij niets doen noemt, is niet niets doen. En dat moeten we onszelf eigenlijk voorhouden. En die laatste tip van jou. Ja! Vergeet ik te vaak.

    1. djaktief schreef:

     Je ziet dat het werkt: je schrijft, ik reageer. Na digitaal, nu in real life iets en we hebben ieder 2 schouderklopjes verdiend. Ik vouw iedere dag mijn pyjama op en leg het bed netjes recht. Er zijn dagen geweest dat dat het enige was. Ooit gelezen van een Amerikaanse generaal. Dan zeg ik goed zo tegen mezelf en probeer nog iets anders om verder te raken. Het basisgevoel is dan nog niet happy maar je zit toch minder diep als je begrijpt wat ik bedoel.

     1. saturnein schreef:

      Ja, het werkt 🙂 Nadat je dat schreef, heb ik “goed zo” tegen mezelf gezegd omdat ik soep gemaakt heb. En het voelt dus écht beter aan. Zien wat ik wél doe, en niet kijken naar wat ik niet doe. Het voelt beter en dan zit je net iets minder diep.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s