Vandaag is rood

Een tijdje geleden schreef ik al dat ik me beter voel als ik de kleur rood draag. Ik erfde wat stoffen van iemand en zo kwam ik aan een grote lap rode linnen. Ik maakte er een broek en een kimonojasje van. Het merkje stikte ik achteraf vast met de festonsteek op de naaimachine, waardoor het niet 100% recht is geworden. Het blijft ‘handmade’ zullen we maar zeggen 😉

Pfaff Expression

Ik gebruikte hiervoor 2 patronen die ik kant en klaar in de winkel kocht van Knip Mode. Ze heten “enveloppatronen” of “Simpel en snel patronen” (klik) maar zijn ze dat ook echt? Ik wilde dat uitproberen voordat ik ze aan de klanten/leerlingen van mijn Atelier DJ zou aanbevelen. Ik merk wel dat sommige leerlingen het overnemen van patronen erg lastig en tijdrovend vindt.

De informatie over de broek aan de buitenkant van de envelop is redelijk duidelijk. Behalve dat pas later blijkt dat het koord wordt opgestikt i.p.v. doorgehaald. Er staat ook een verwijzing op naar de extra naaitips van Knip mode klik maar daar staat zoveel dat een beginner niet weet waar te zoeken. Gelukkig zit er in de envelop behalve het patroon ook een A4 met foto’s en uitleg. Het voordeel van een kant-en-klaar-patroon is dat je het alleen maar hoeft uit te knippen op de juiste maat. Jammer is wel dat het er niet helemaal in een stuk op staat en dat je het moet verlengen. Een kleine moeite weliswaar maar de term kant-en-klaar klopt dus niet helemaal. Zelf trek ik toch de patronen even over op patroonpapier omdat ik ze heel weel laten om ze ook in een andere maat te kunnen gebruiken.

De uitleg is wel duidelijk maar voor een echte beginner ontbreekt nog wel wat basisuitleg. Bijvoorbeeld over dat je op ‘recht van draad‘ moet letten bij knippen, evenals de uitleg over versteviging van de stof maar verder zijn de foto’s en aanwijzingen goed te volgen. Over het belang van rijgen en doorslaan van de stof wordt niet gesproken. Er wordt alleen dat je met kleermakerspotlood en knipjes een en ander zou kunnen aangeven. Ik werk toch iets preciezer bijvoorbeeld bij het aangeven waar de achterzakken moeten komen.

Het kimonojasje is iets minder makkelijk te maken omdat het voorpand uit meer delen bestaat waardoor de zak keurig naar binnen valt. Je moet wel heel veel repen op de juiste maat knippen. Ik constateerde daar een fout bij het ondervoorpand dat voor mijn maat 26 cm moest zijn i.p.v. de aangeven 24,5 cm. Door de reeksen getallen is het onoverzichtelijk. Ze hadden dit beter af kunnen drukken als patroondelen met de maataanduiding ernaast. Het patroon van het jasje staat wel helemaal afgedrukt, maar in 2 delen die je gemakkelijk aan elkaar kunt plakken. Voor de uitvoering van het jasje heb ik zelf versteviging gebruikt bij de zakingang. Dit wordt niet genoemd in de beschrijving maar het voorkomt het uit lubberen van de zakken.

Beide patronen worden waarschijnlijk beginnerspatronen genoemd omdat er weinig techniek voor nodig is zoals het inzetten van ritsen, het maken van knoopsgaten en het vormen van kragen. Maar ik moest zelf toch echt bij sommige punten de beschrijving even goed nalezen om ze te kunnen maken, maar dat zegt misschien meer over mijn begripsvermogen en naaikunst. De broek is makkelijker dan het jasje in ieder geval.

Het naairesultaat viel me niet tegen. Er hoort een ceintuur op het jasje en die maakte ik er ook bij maar ik vind het zelf zonder leuker en jullie? Hieronder wat foto’s:

Ik heb nog een T-shirt klaar en ben nog bezig met wat andere kledingstukken uit diverse naaiboeken maar die bespreek ik in een later blog. Naaien gaat met ups en downs merk ik. Als ik erg intensief bezig ben met de projecten tijdens de naailessen dan heb ik minder energie voor mijn eigen projecten. Sowieso was februari geen topmaand.

Ik ben blij met de kleur en de stof (linnen). Mijn lievelingsstof is ribcord (smalle ribfluweel) en mijn lievelingskleuren zijn zalm en blauw maar rood staat wel goed. Beige en groen kan ik slecht dragen. Wat zijn jullie lievelingsstoffen en -kleuren en wat staat je het beste?

36 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Leo schreef:

  Nou het rood staat je goed hoor…mijn lievelings kleur is ook blauw…staat me ook altijd goed…..en groen als ik ga fotograferen….Val ik niet zo op……

  1. djaktief schreef:

   Bedankt Leo. Blauw staat voor betrouwbaar zeggen ze en groen voor harmonie.

   1. Leo schreef:

    Dat klopt dan helemaal…(bloos)….

 2. Inge Wertwijn schreef:

  mooi hoor, staat je geweldig.

  1. djaktief schreef:

   Lief je compliment

 3. Menck schreef:

  Goed gedaan. Chic, uniek en tijdloos.

  1. djaktief schreef:

   Merci, dat tijdloze heeft mijn voorkeur omdat ik langer plezier van zelfgemaakte kleding wil hebben.

 4. saturnein schreef:

  Ik vind dat het rood je erg mooi staat, en ik vind zowel jasje als broek mooi en goed gemaakt. Ik volg je zeker wat betreft de riem: mooier zonder! Zeker weten.

  Zelf maak ik graag kleren in katoentricot. Ik hou van comfortabele kledij.
  Vorige week heb ik mijn kleuren eens laten bepalen. Valt best nog wel mee, ik heb niet teveel in mijn kast hangen wat ik niet “mag dragen”. Veel groen/blauw (petrolkleur, heerlijk), rood en paars.

  1. djaktief schreef:

   Tricot draagt inderdaad erg fijn.

 5. Matroos Beek schreef:

  Heel mooi Dorothé. Het staat je echt goed. De kleur, het model… Je kan zo de catwalk op. Wat knap dat je dat kan.
  Toevallig kocht ik dit weekend ook een rood jurkje. Rood staat me ook goed, maar ik draag het te weinig. Vandaag is ook bij mij rood want ik heb mijn nieuwe jurk aan.

  1. djaktief schreef:

   Bedankt voor je lieve compliment. Heerlijk toch een nieuwe jurk voor jou. Sinds de blessure heb ik geen jurk/rok meer aangehad omdat je daar toch wat minder degelijk schoeisel bij draagt.

   1. Matroos Beek schreef:

    Ik ben wel het type dat in de zomer altijd platte sandaaltjes, slippers of sneakers onder de jurk draagt. Nu loop ik ook met lage laarsjes eronder. Met hakken raak ik zo moeilijk uit de voeten 😁

    1. djaktief schreef:

     Voor mij evenmin killerheels. Ik let nu heel erg op demping en stand van mijn heupen zoals je wel begrijpt.

 6. mamamonique schreef:

  Super mooi pak ik zou persoonlijk een shirt met een dessin dragen of een leuke sjaal erbij doen waar zowel de kleur rood en blauw terug komt. Ik vind t zo een beetje kaal maar dat is persoonlijk.

  1. djaktief schreef:

   Dankjewel. Er zit een piepklein stippeltje in het T-shirt. In de loop der tijd ontdekt ik nog wel wat ik er allemaal op en bij kan dragen.

 7. Veronique schreef:

  Wat een mooi pak, Dorothé, dit staat je geweldig. De kleur is erg mooi, je wordt er vrolijk van. Zonder ceintuur vind ik het persoonlijk vlotter staan. Ook de blouse combineert goed.

  1. djaktief schreef:

   Merci Veronique, ja dat vond ik ook al met die ceintuur.

 8. Ik ken niks van naaien, maar vind het eindresultaat schitterend.

  1. djaktief schreef:

   Dankje Paul, maar heb je wel een lievelingskleur?

  2. Chantal schreef:

   Zonder ceintuur. Met is net n judopak 😉
   Ik heb veel lievelingskleuren haha

   1. djaktief schreef:

    Dan moet er een andere knoop in voor een judopak.

 9. Mrs. T. schreef:

  Staat je goed. Ik kocht vorige week een knalrode jurk. Misschien morgen maar ‘ns aandoen. 😉

  1. djaktief schreef:

   Dankjewel…. enne morgen is rood👍

 10. Mrs. Brubeck schreef:

  Mooi hoor! En ik vind echt dat mensen veel te weinig kleur dragen… zwart staat echt niet iedereen goed en is vaak zo somber! Ik vind rood ook supermooi. 😄

  1. djaktief schreef:

   Dankjewel. Ik draag graag kleur maar ook graag blauw. Wit en zwart flatteren me niet.

 11. Affodil schreef:

  Wow! Mooi, Dorothee! En ja, zonder ceintuur vind ik het ook mooier.

  1. djaktief schreef:

   Dankjewel en jouw lievelingskleur is?

   1. Affodil schreef:

    Goh, dat verandert wel eens. Momenteel merk ik dat ik redelijk veel groen en blauw in de kast heb liggen/hangen. Vooral dat laatste was al wat jaartjes geleden. Groen spant toch wel de kroon, denk ik.

    1. djaktief schreef:

     Leuk, groen is de natuurkleur en die van de harmonie

 12. Sandra schreef:

  Mooi mooi, en het staat je geweldig! Ik zou het inderdaad ook zonder ceintuur dragen.

 13. Villasappho schreef:

  En het staat je super! Rood kan zo met je weglopen, daar moet je echt kunnen hebben. Ik droeg graag rood maar ben opvallend genoeg en draag nu meer blauw maar nooit zwart. Gaaf dat je het zelf maakt, ik kan zelf nog net een knoop aannaaien.

  1. djaktief schreef:

   Dankjewel Liesbeth. Ik heb even gekeken op je blog en gezien dat je best wel van rood houdt. Ik naai al sinds mijn 12e of zo en vind het nog steeds leuk. Het is ook ooit begonnen met één knoop of zo.

 14. Kakel schreef:

  De kleur rood staat je zeker goed! Ik vind het knap wat je met je handen maakt. Ik houd van linnen. Het draagt heerlijk en dat het kreukt (ik mag geen gekreukelde kleding dragen van mijn moeder, zelfs niet nu in 58 ben…) hoort er gewoon bij. Het geeft extra sjeu. Mijn complimenten, Dorothé.

  Ik wilde op je vorige blog reageren maar kon geen reactieveld vinden. Ben ik nou gek? In Kijkduin had mijn Vriendin een strandhuis vlak bij zee. Je foto’s komen me bekend voor. En altijd die zeelucht in de wind…
  Lieve groet.

  1. djaktief schreef:

   Dankjewel Mirjam. Leuk dat je houdt van linnen. Nu nog je lieveliengskleur melden.

   Bedankt voor de tip over mijn andere blog. Blijkbaar had ik per ongeluk mijn reacties uitgeschakeld. Ik dacht dat ik iedereen echt netjes op pad had gestuurd het mooie weer in.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s