Naaien uit boeken

Meestal gebruik ik naaipatronen uit Burda en Knip Mode of ik teken ze zelf op maat. Soms gebruik ik patronen uit minder bekende bladen zoals La Maison Victor, My Image of de Diana Mode. Zoals je ziet heb ik een flinke rij naaiboeken op de plank maar dat zijn meest techniekboeken. Naaiboeken leen ik meestal eerst in de bibliotheek voordat ik tot aanschaf over ga. Ik schreef al eerder over mijn helaas teleurstellende ervaringen met twee boeken in dit blog Die boeken heb ik dus niet gekocht. Van alle mijn boeken het boek hier linksonder mijn beste naaiboek. Het is al oud maar wordt nog steeds herdrukt. Het is vaak te koop in kringloopwinkels. Ik kan het je echt aanraden. Het boek rechts is mijn nieuwste boek. Ik heb het al meer dan een jaar in huis maar ik durf er nog steeds niet goed aan te beginnen sinds de lingerieworkshop die ik volgde vorig jaar. Het heeft me onzeker gemaakt. Misschien is het niet goed om als naai-instructeur dit te vertellen. Anderzijds begrijpen cursisten/leerlingen misschien beter dat ik net als zij soms over een drempel moet. We willen allemaal perfect dingen kunnen maar alleen door oefenen en fouten maken leer je de de praktijk.

Waar ik positieve ervaringen mee heb is het eveneens geleende biebboek Stof voor Durfhetzelvers 3. Ik maakte er de rimpeltop uit die op bladzijde 120 staat. Ik koos voor de lastige stof velours de panne (klik hier voor uitleg over veloursstoffen ) dat rekt en glibberig is en nogal pluist bij het knippen. Ik vond de uitleg uit het boek duidelijk en de maatvoering klopte goed. Ik koos voor maat L oftewel hier 42 en dat klopte ook met mijn confectiemaat. Mijn advies is om altijd als je het patroon hebt overgenomen dit na te meten (in dit geval bij borst en heup) om te kijken hoe los of strak het daar dan valt. Nou dit is het resultaat:

Wat heel lastig is dat velours de panne nogal omhoog kruipt als je het draagt, vooral op niet synthetische kleding. Als iemand daarvoor de oplossing weet dan hoor ik het graag. Om die reden zette ik ook het halsbeleg vast op de naad. Om niet lastig te hoeven frunniken in mijn eentje trok ik het shirt even binnenste buiten aan en zette spelden in het beleg precies op de naden. Daarna zette ik het op die plekken even met een paar steekjes met de hand vast.

Verder ben ik nog helemaal iets vergeten te vertellen. In januari deed ik mee aan een naaidag in Ommoord in Rotterdam. Heel gezellig en stimulerend om een hele dag te werken met anderen. Ik heb al eens eerder aan zoiets mee gedaan. Eigenlijk zou ik het misschien zelf ook wel eens willen organiseren in Barendrecht dan. Nu kan daar absoluut geen sprake van zijn natuurlijk. Maar wie weet doe ik het later ooi nog eens.

Waarom ik het ook nog wilde melden is omdat er toen een verloting was van twee stoffenpakketten. En ik heb er toen eentje gewonnen. Budgetstoffen had dit pakket gratis ter beschikking gesteld. Ik weet nog niet wat ik ervan wil gaan maken. De meest linkse stof is een luchtige tricot dus daar zou ik voor deze zomer al mee aan de slag kunnen.

Het naaien gaat bij mij met ups en downs. In januari heb ik heel hard gewerkt. In februari maakte ik alleen een paar tassen. Het grijze shirt uit deze blog en het rode pak heb ik ook in januari gemaakt. Ik gebruikte het naaien als afleiding voor mijn blessure, maar dat lukte me niet meer in februari. Daarnaast waren en wat projecten van leerlingen waar ik over na moest denken en dan heb ik niet de energie om voor mezelf ook nog heel hard aan de slag te gaan.

Wat ook meespeelt is dat ik behalve die tassen ook zakjes/bakjes gemaakt heb met het oogpunt om deze te gaan verkopen. Ik wilde dat eerst via Instagram/Facebook en/of via het huren van een stand in de popup store van Jouw Marktkraam doen. Ik heb ook wat research daarvoor gedaan maar ik denk dat mijn producten daar toch niet goed zullen lopen. Ook het bedenken van hoe ik de spullen zal fotograferen en hoe ik ze zal prijzen en of het allemaal wel zal lukken, zorgt ervoor dat ik creatief eigenlijk bijna stil val. Het komt erop neer dat ik mijn producten bij een popup store te hoog zou moeten prijzen in verband met de huurkosten. Verder is het minder flexibel dan je denkt. Je kunt wel per week een kraam huren maar dan moet er wel net plek zijn. Ik had besloten om me te richten op Koningsdag, maar of de vrijmarkt nu door zal gaan is ook heel erg onzeker. Ik plaats maar wel vast een paar foto’s zodat jullie kunnen zien waar ik mee bezig ben.

tassen van restmaterialen met gerecyclede handvatten van key cords etc.
detail hier kun je je sleutelbos aan vastmaken zodat die niet in je tas zwerft; de tas heeft ook een losse (geheime) zak voor je portemonnee/smartphone
zakjes/bakjes van restmateriaal en oude jeansbroeken
toepassing met plantjes (in afgeknipt melk/sappak lekt het niet door)

Verder remt mijn perfectionisme me bij het naaien. Ik heb nog diverse projecten liggen, waaronder twee uit boeken:

 • een tuniek uit het boek ‘naai je complete garderobe op maat
 • een jurk uit het boek ‘casual chic’

Helaas laat de pasvorm van deze projecten behoorlijk te wensen over ondanks dat ik de maten tevoren vergeleken heb. Ik heb 2 toiles (proefmodellen) gemaakt van voering maar in mijn eentje kan is ze slecht afspelden. Maar misschien gaat mijn ‘rode vriendin’ me hierbij helpen. Ik heb nl. van een collega een paspop overgenomen die precies op maat kan worden ingesteld. Hieronder staat ze. Ze draagt momenteel mijn gebreide omslagdoek die ik gisteren afmaakte. Maar dat afstellen is ook een klusje dat je maar niet zo eventjes doet. Het is niet alleen de juiste maat nemen van de taille, heupen en boezem in de breedte maar ook hoe hoog ziet die taille en boezem. Die maten kunnen het beste door iemand anders gemeten worden. Dat kan natuurlijk nu niet in kader van ‘afstand houden’.

Ik ga me daarom maar even richten op andere naaiprojecten. Ik merk wel dat het onder woorden brengen waar de knelpunten nu voor mij zitten me helpt. Ik begrijp nu dat dit mijn creativiteit remt. Het enige creatieve dat ik afgelopen week deed was voorbereidend werk: naaimachines voor onderhoud/reparatie wegbrengen en lapjes rapen voor blokken voor mijn lapjesdeken en t-shirts verzamelen om te knippen voor een andere deken. Ik hoop dat ik jullie er eind volgende week daadwerkelijk wat van kan laten zien.

Je hebt vast gemerkt dat ik vaker blog maar weinig schrijf over het Coronavirus. Ik doe dat bewust om mezelf af te leiden en anderen afleiding te bieden en niet omdat het me niks kan schelen of zo. Integendeel! Veel sterkte gewenst als je het nodig hebt, veel vindingrijkheid om alles op te lossen, veel geduld en verdraagzaamheid en veel moed en steun om nieuwe wegen te gaan. Ik ben geen speechschrijver die aan alle groepen de juiste woorden kan schenken, alleen maar iemand met het hart op de goede plaats die het goed bedoeld. Toitoi….. dit kaarsje is voor jou/jullie….

17 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Ik heb dit logje niet echt gelezen (wegens geen groot naaitalent), maar heb wel genoten van de foto’s van je mooie creaties. Chapeau!

  1. djaktief schreef:

   Bedankt voor je eerlijkheid.

 2. KnutzEls schreef:

  Even geen Corona berichten is verfrissend. Wat heb je al veel gemaakt. Leuke dingen, die heus aftrek gaan vinden. Dus wachten op betere tijden. Die komen beslist! 🍀

  1. djaktief schreef:

   Ik hoop dat je gelijk hebt

 3. saturnein schreef:

  Alle afleiding is welkom!
  En creatief bezig zijn: het geeft energie. Ook al ben je moe of heb je pijn in je rug achteraf, je hebt iets gemaakt en dat geeft energie. Ik heb me er altijd al enorm aan opgetrokken, ook toen ik ziek was. Nu moet ik dat gevoel terugvinden, ik doe te weinig.
  Ik heb mijn stiefdochter een duwtje gegeven naar het maken van kaartjes voor de bewoners van rusthuizen. Op voorhand ging het van “ik kan dat niet, ik ben niet creatief”, maar eens ze bezig was, ging het steeds beter en nu is ze er zo blij mee 🙂
  Iets maken doet deugd 🙂

  1. djaktief schreef:

   Ik ervaar dat ook dat iets maken, een maaltijd, een kaartje, een breiwerk etc. helpt. Ik hoop dat ik me er nu snel weer toe kan zetten

 4. AnneMarie schreef:

  Jouw blog lezen geeft iid even de nodige afleiding. Je twijfels omtrent het naaien en het verkopen van je creaties herken ik maar al te goed.
  Ook ik heb destijds mijn best gedaan om dmv verkoop iets bij te verdienen. Het is lastiger dan je denkt. Toen dus ook al.
  Dat je bezig bent met corona heb ik ervaren en vind hetnfijn dat je een kaarsje voor iedereen brandt.

  1. djaktief schreef:

   Je hebt mijn blog ook echt gelezen merk ik. Ik denk dat mensen niet beseffen hoeveel werk er in handwerk/naaiwerk zit en er is veel goedkoop te vinden in allerlei ketens die hun producten laten komen uit landen waar de lonen heel laag zijn.

   1. AnneMarie schreef:

    Daar hebben de meeste mensen echt geen boodschap aan. Het is ook een manier van leven natuurlijk. Alles zo snel en goedkoop mogelijk.
    Zelf doe ik graag jaren met kleding en spullen waardoor ik ook meestal voor kwaliteit ga maar dat is wel een beetje ouderwetse manier van leven waarvoor ik ook nogal eens meewarige blikken toegeworpen krijg. Heb ik lak aan maar past bislist nietnin deze consumptiemaatschappij.
    Wie weet komt daar ju verandering in.

 5. Affodil schreef:

  Genieten, alleen al van die foto’s! Als ik echt naaitalent had of nog actief zou breien, zou ik het letter voor letter spellen, maar nu blijf ik gewoon hier en daar hangen in een paragraaf.

  1. djaktief schreef:

   Leuk dat je het leuk vindt en me dat laat weten. Per dag wordt mijn blog tussen de 100 en 300 keer aangeklikt of gevonden maar slechts enkelen nemen de moeite om te reageren. Ik waardeer dat zeer.

 6. Matroos Beek schreef:

  Wat heb jij daar toch een talent voor!
  Bewonderende groet x

 7. Kakel schreef:

  Voordat ik ziek werd, gaf ik thuis bloemschiklessen en workshops groendecoraties. Het was altijd erg gezellig, want alles dames waren “uit.” Dus geef zeker de moed niet op! Ik sta elke keer weer versteld van de dingen die je maakt. Zo creatief en zo netjes afgewerkt. Om in een lijstje te doen!

  1. djaktief schreef:

   Behalve voor mezelf naaien vind ik lesgeven erg leuk, maar het geeft wel spanning want de projecten van de leerlingen moeten wel goed passen en kloppen. Bedankt voor je complimenten

 8. Veronique schreef:

  Dat je even geen energie hebt in creatieve dingen maken komt mij bekend voor. Even afstand nemen helpt. Lekker in de tuin werken, een rondje om, poetsen, boek lezen en daarna borrelt de creativiteit weer als vanouds op.

  1. djaktief schreef:

   Ja ik merk dat even rond rommelen met kleine klusjes me weer op gang helpt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s