Kleine projecten met/van textiel 1

Vorige week heb ik lakens geverfd met textielverf. Deze wil ik gebruiken als achterkant van de dekbedhoes van lapjes die ik aan het maken ben. Het ging niet helemaal goed maar omdat het restmateriaal was en niet in het zicht zit doet dat er niet toe. Ik wil jullie wel de tip geven dat je met de textielverf van tegenwoordig heel veel kunt. Nu de kledingwinkels dicht zijn is het misschien leuk om je kast eens uit te ruimen en te kijken of je wat kunt hergebruiken door er een nieuw kleurtje aan te geven. Een tijdje geleden kreeg ik een partij incourante handdoeken en die heb ik allemaal zwart geverfd. En een witte trui die nooit gedragen werd kreeg een lekker jeanskleurtje.

Je kunt ook de stof afbinden met elastiek met kleine voorwerpen erin en je kinderen over kleuren leren zoals ik in dit filmpje op zag klik of misschien wil je puber wel zo’n geweldig tie dye T-shirt maken zoals hier staat klik.

Zelf gebruik ik verf van Dylan voor in de wasmachine. Het is geschikt voor katoen, viscose en zijde maar niet voor synthetische stoffen. Daar hecht het niet goed aan, maar oude lichte lingerie kan soms verrassend leuk bijkleuren. Gewoon proberen. Het gaat heel simpel:

 • Je weegt de stof droog en bepaalt de kleur en de hoeveelheid verfbollen. Ik gebruikte steeds een bol omdat de kleurdiepte niet zo belangrijk was. Je kunt 600 gram in een diepe kleur of maximaal 1,8 kg in een lichte kleur verven volgens de verpakking.
 • Je wast de stof eerst op 30°C of 40°C met wasmiddel in de machine want zo hecht de verf beter. De verf hecht niet goed op of anders op vlekken en op eerdere prints en onderliggende kleuren. Kleurvast naaigaren houdt de eigen kleur zodat het oude stiksel zichtbaar blijft
 • Er staat op de verpakking dat je dan op de natte was de textielverf moet doen maar dit gaf bij grote stukken textiel bij mij geen goed resultaat oftewel donkere grote vlekken in de stof. Daarom haal ik nu eerst alle stof uit de machine en gooi de bol helemaal leeg in de trommel van de wasmachine. De bol blijft wel in de trommel want hij is hard en heeft als functie tegen het textiel te duwen tijdens het wassen zodat de verf goed wordt verdeeld.
 • Dan draai je een volledig wasprogramma op 30°C of 40°C met die verf dus zonder wasmiddel. Je moet geen ecoprogramma gebruiken want dat duurt te kort en vaak gebruikt het minder water waardoor het resultaat minder is.
 • Daarna draai je hetzelfde programma nog een keer maar nu met wasmiddel om de verf eruit te wassen.
 • Je kunt daarna de was drogen aan de lijn of in de droogtrommel maar warmte heeft wel een invloed op de kleur. Ik heb daar niks van gemerkt
 • Je moet wel nog je wasmachine schoonmaken door deze leeg nogmaals met een 30°C of 40°C programma met wasmiddel te laten draaien. Ik gebruikt dan wel een verkort programma.

De eerste twee keer dat ik de geverfde stoffen was na het verven geeft het nog een beetje af. Ik gebruik dan 2 van die color catchers zodat de kleur zich daaraan hecht. Ik was het niet apart of zo. Aan die color catchers kan ik goed zien of de stof nog veel afgeeft en er evt. rekening mee houden. Ik vind dat de kleur goed blijft. Ik droog mijn was binnen en sommige dingen in de wasdroger.

In een van die handdoeken zat een gat maar ze was verder niet versleten dus ik heb ze gerepareerd met behulp van een decoratieve patch oftewel twee lapjes die ik knipte uit jeansresten. Ik gebruikte de achterkant omdat dat beter kleurde bij mijn handdoek. Omdat het lapje aan de voor- en de achterkant op precies dezelfde plaats moet komen ging ik als volgt te werk:

 • Speld één lapje over het gat met 2 spelden. Je kunt elke vorm gebruiken; rond vierkant, ovaal
 • Controleer aan de andere kant of het gat inderdaad goed is bedekt. Je kunt dat zien waar de spelden door de stof steken.
 • Zet nu wat meer spelden zodat het lapje goed blijft zitten.
 • Rijg nu met een afstekende kleur langs de randen van het lapje zodat je aan de andere kant precies kunt zien waar het tweede lapje moet komen te zitten
 • Leg het lapje daar dan precies zo op en speld het vast. Je kunt de spelden nu het beste dwars op de stof zetten zoals je bij de eerste foto ziet. Je moet ervoor zorgen dat je nu ook het onderste lapje mee hebt vastgespeld.
 • Haal de spelden uit het eerste lapje aan de onderkant anders breekt je naald erop met stikken.
 • Stik beide lapjes vast op een centimeter van de rand.
 • Daarna ga je met een schuurpapiertje over de randen om ze een beetje te laten rafelen voor het artistieke effect.

Een klusje dat ik al een hele lange tijd had liggen was het maken van een stropdasceintuur. Ik heb het ooit ergens in een modeblad gezien geloof ik maar nergens terug kunnen vinden. Ik zag wel ontzettend veel leuke ideetjes om met stropdassen te kunnen doen op Pinterst klik

Ik heb niet zoveel met stropdassen maar deze is speciaal voor mij. Ik heb hem nl. ooit aan mijn vader gegeven voor vaderdag en het is een van de laatste dingen die hij droeg toen hij al in het verpleeghuis woonde als hij netjes voor de dag moest komen. Ik hou van spullen die van mijn ouders geweest zijn. In moeilijke of bij speciale gelegenheden draag ik vaak een sieraden die van mijn moeder zijn geweest. Het horloge van mijn vader heb ik van een nieuwe band laten voorzien zodat ik het kan dragen. Ik voel me met hen verbonden daardoor. Speciaal ook in deze tijd. Het geeft mij moed, geduld en verdraagzaamheid. Ze hebben veel meegemaakt en verdragen en doorstaan en dat bewustzijn voelt als steun voor mij.

Nu heb ik dus die laatste stropdas tot een bruikbaar mode accessoire gemaakt. Ik voegde er alleen een schuifgesp aan toe (dat is een gesp zonder pin) uit mijn grote verzameling knopen en gespen die ik kan uitzoeken als ik me echt ga vervelen. Mijn werkwijze was als volgt:

 • Haal eerst het dunne deel van de das door de gesp en zet het met een speld aan de linkerkant vast op ongeveer 20 cm.
 • Doe de das door de broek/rok waarop je hem zou willen dragen.
 • Haal het brede deel van de das door de gesp en positioneer hem zo dat hij op de juist plaats zit.
 • Maak de speld in het dunne deel los en trek aan dat deel zodat de das mooi als een ceintuur valt.
 • Hou het dunne deel vast bij de gesp, maak het dikke deel los, zet een speld in de ceintuur op het dunne deel.
 • Haal de ceintuur uit de broek.
 • Nu ga je het overschot van het dunne deel mooi draperen over het ceintuurdeel en je zet er voorzichtig spelden in om de das niet te beschadigen.
 • Je stikt dan de omslagen aan de bovenkant zichtbaar vast, maar niet helemaal tot het einde om de bolling van de stof nog mooi zichtbaar te houden. Gebruik de aanhecht knop van je machine of stik 3 steken netjes heen en weer.
 • Je kunt niet alle omslagen stikken op de machine want dan zit je gesp in de weg. Dat geeft niet want dat komt toch onder de voorkant te zitten. Hou de gesp op zijn plaats door ze met paar steekjes met de hand vast te zetten.

Nog twee klusjes deed ik van de week. Ze zijn zo simpel dat ik het eigenlijk niet eens durf op te schrijven maar ik doe het toch want ik weet dat er wel behoefte aan is omdat naaikennis niet meer zoals vroeger van moeder op dochter wordt overgedragen.

Ik maakte een tijdje geleden een hoesje voor een mouwplankje. Nu kreeg ik een tweede mouwplankje en dat is heel handig want ik heb ook 2 strijkplanken. Ik strijk altijd beneden bij de tv, maar boven in mijn Atelier DJ heb ik ook strijkplank zodat ik niet steeds heen en weer hoef te lopen of met de plank moet sjouwen. Voor beide mouwplankjes maakte ik hoesjes. Je kunt die dingen wel in de winkel kopen maar ze passen niet altijd goed. Mijn tweede mouwplank heeft nl. twee verschillende kanten: een smalle en een brede. Van een plank was het hoesje nog bruikbaar als model, van de andere niet. Daarom 2 werkwijzen:

 • Werkwijze 1: met bruikbaar stofvoorbeeld
 • Haal het bestaande hoesje eraf en strijk het glad. Haal het koord eruit Knip het na met een zoom van 2 cm.
 • Werk de rand van de stof af met de lockmachine of de zigzag.
 • Speld de zoom op 2 cm en strijk deze er netjes in en stik daarna de zoom vast zodat er een tunnel ontstaat van 1,5 cm. Deze plank had een rechte achterkant. Het rechte achterstuk kreeg geen zoom. Omdat er best veel kracht op komt te staan stikte ik de zoom nog een tweede keer.
 • **Haal het koord met behulp van een speld door de tunnel.
 • Vaak is het tussenvulling vies of vergaan. Gebruik een oude handdoek of een stuk molton als vervanging. Knip daarvoor 2 stukken stof die precies zo groot zijn als de strijkplank. Je legt daarvoor de strijkplank op zijn kop op een papier en trekt het rondom over met een potlood. Knip het patroon uit. Leg het papier op de dubbele stof en knip het uit zonder zoom.
 • Werk de rand van de tussenvulling af met de lockmachine of de zigzag.
 • Leg de tussenvulling op de mouwplank, doe de hoes eroverheen en trek het koord aan en leg er een knoop in aan de onderkant.**
mouwplank met 2 ronden einden van verschillende breedte
 • Werkwijze twee: zonder stofvoorbeeld
 • Haal de oude hoes eraf, haal het koord eruit en gooi de hoes weg.
 • Leg de mouwplank op zijn kop op papier en trek het rondom met potlood. Nog niet knippen nu maar teken een rand om de stof van 2 cm (dikte van de plank). Knip het patroon uit.
 • Leg het patroon op de stof en knip het na met 3 cm rondom. Hiervan is 2 cm voor de zoom en 1 cm om de stof onder de plank te kunnen trekken.
 • Werk de rand van de stof af met de lockmachine of de zigzag.
 • Speld de zoom op 2 cm en strijk deze er netjes in Deze plank heeft 2 ronde kanten. Er blijft een kleine opening in de zoom aan een van de ronde kanten van de plank om het koord door te kunnen halen. Stik daarna de zoom vast zodat er een tunnel ontstaat van 1,5 cm. Omdat er best veel kracht op komt te staan stikte ik de zoom nog een tweede keer.
 • Ga nu verder waar de ** staan volgens werkwijze 1 tot het einde

Je kunt natuurlijk ook een overtrek maken voor je gewone strijkplank op deze manier. Dat is een kwestie van de maten aanpassen (let ook op de dikte van de plank).

Mocht je dit nu allemaal nog veel te moeilijk vinden begin dan gewoon met het naaien van je eigen speldenkussen. Je kunt ze maken van allerlei soorten stof en met allerlei soorten vulling. Ik beschrijf hier twee hele makkelijke varianten.

 • Varirant 1:
 • Kies de maat en de vorm van je speldenkussen. Ik koos voor een speldenkussen van 10 x 10 cm van schuimrubber (1 cm dik) en niet rafelende wollige stof (jersey of jeans kan ook)
 • Knip de vorm van je speldenkussen uit het schuimrubber
 • Leg het schuimrubber op de stof en knip het uit met een gewone schaar met 3 cm naadtoeslag aan alle kanten. Dat is dus een vierkant 16 x 16 cm. Je kunt twee dezelfde stoffen nemen of twee verschillende.
 • Leg het schuimrubber mooi in de midden aan de binnenkant van de stof en leg het andere lapje er mooi overheen. Speld de drie lagen op elkaar zodat het schuimrubber niet kan verschuiven.
 • Stik nu met de naaimachine precies langs de rand van het schuimrubber helemaal rondom. Het is handig als je de naaldpositie van je machine naar links kunt instellen. Je hoeft niet aan of af te hechten als je het begin en het einde van de naad over elkaar laat lopen.
 • Door de dikte van het schuimrubber is het ene lapje nu iets kleiner dan het andere. Knip nu beide lapjes weer gelijk. Als je een kartelschaal hebt ziet het er nog leuker uit.
 • Variant 2 voor alle stoffen met schuimrubber vulling of kussenvulling van fiberfill of rijst:
 • Kies de maat en de vorm van je speldenkussen. Ik koos voor een naaldenkussen van 20 x 10 cm van schuimrubber (1 cm dik) en een fleurige rekbare rafelende stof
 • Knip de vorm van je speldenkussen uit het schuimrubber
 • Leg het schuimrubber op de stof en knip het uit met een gewone schaar met 2 cm naadtoeslag aan alle kanten. Dat is dus voor mij een rechthoek van 23 x 14 cm. Je kunt twee dezelfde stoffen nemen of twee verschillende.
 • Werk de lapjes af met zigag of de lockmachine.
 • Je legt nu de buitenkanten van de stof op elkaar. Het schuimrubber komt er later in. Speld de twee lagen op elkaar.
 • Stik nu met de naaimachine op 1 centimeter (de andere centimeter is voor de dikte) van de rand van de stof rondom maar laat een opening die groot genoeg is om het schuinrubber door te halen of de vulling toe te voegen.
 • Knip de hoekjes schuin af.
 • Trek nu door de opening de goede kant van de stof naar buiten en stop de vulling erin . Als je een stuk schuimrubber gebruikt is het echt wel even pulken voor het goed op zijn plaats zit.
 • Naai de opening met de hand dicht.

Ik gebruik dit brede speldenkussen als naaldenkussen.en ik sorteer er mijn naalden op. Dat kleine speldenkussentje kreeg ik ooit van een vriendin. We zijn even oud maar zij is al heel lang ziek helaas en contact is niet goed mogelijk. Altijd als ik het speldenkussen zie moet ik terugdenken aan de tijd dat ik samen met haar en nog een vriendin in verwachting was.

Nu zijn er weer heel veel mensen ziek door dat vervelende virus. Het enige wat ik kan doen is me aan de maatregelen houden. Ik blijf zoveel mogelijk thuis en hopelijk heb ik jullie geïnspireerd om ook thuis te blijven om bijvoorbeeld lekker achter de naaimachine te kruipen. Iets met je handen doen ontspant en deze projecten zijn niet moeilijk. Misschien kun je zelfs buiten naaien in de tuin of op het balkon. Ik ga dat binnenkort weer eens doen, maar ik moet eerst nodig aan het werk in de tuin zelf.

Zo fijn mogelijke paasdagen gewenst allemaal. Mijn paasdagen zijn extra lang omdat ik niet meer kon slapen, dus ik heb dit blogje maar geschreven 😉

13 reacties Voeg uw reactie toe

 1. MyriamC schreef:

  Je bent echt een artiest met naald een draad. Heel knap!
  Ik was net nog even in de supermarkt en er zijn nog altijd mensen die de anderhalve-meter regel gewoon aan hun laars lappen. Achter me aan de kassa stond een oudere vrouw (ok, ben ik ook maar zij was nog ouder 😉). Ik voelde haar adem bijna in mijn nek! Heel vervelend dat je mensen daarop moet wijzen dan.

  1. djaktief schreef:

   Dankjewel voor je compliment. Iets fijns zeggen is altijd makkelijker dan je grens aangeven en voor jezelf opkomen.

 2. Matroos Beek schreef:

  Mijn moeder heeft vroeger vaak en veel t-shirts van ons gekleurd met Dylan. Ik zie de doosjes nog voor me. Ook het samenbinden met koord op de buik dat een mooi effect had. Mooie herinneringen en zo hadden we altijd iets nieuw, zeker als een wit shirt wat grauw was geworden.

  1. djaktief schreef:

   Leuke herinneringen

 3. Affodil schreef:

  Indrukwekkend! Dat is het eerste woord dat me te binnen schiet als ik dit lees.

  1. djaktief schreef:

   Niks indrukwekkend maar heel simpel allemaal. Alleen als ik het uitleg geef ik alle stappen voor degenen die het ook willen doen/maken en dan lijkt het heel wat.

 4. Veronique schreef:

  Bezig bijtje. Ziet er mooi uit. Fijne Pasen

  1. djaktief schreef:

   Dankjewel. Die handdoeken deed ik al langer geleden, maar de rest is van de laatste 2 weken.

 5. saturnein schreef:

  Ik maakte ook al 2 keer een hoes voor mijn strijkplank. Simpel werkje waar je enorm veel plezier aan hebt, want je kijkt toch wel vaak op je strijkplank.

  1. djaktief schreef:

   Ja klopt helemaal. En een leuk stofje motiveert mij.

   1. saturnein schreef:

    Ja! Inderdaad! Ik had jaren geleden net een nieuwe hoes gedaan, maar zag in een stoffenwinkel een heerlijk stofje met oude naaimachines en naaigerief. Meteen gekocht, en dat heeft dus jaren liggen wachten tot de strijkplank aan een nieuwe hoes toe was. En nu mag ik dus op dat mooie stofje kijken 🙂
    (klein detail: het is één van de weinige designerstofjes die ik ooit kocht, en dat gebruik ik dan voor op mijn strijkplank…)

 6. Kakel schreef:

  Die stropdas van je vader vind ik toch wel héél bijzonder. Ik vind je een creatief wonder op twee benen!

  1. djaktief schreef:

   Het is heel leuk om dingen zo een nieuwe bestemming te geven. Hij had die das van mij voor vaderdag gekregen en hij droeg hem nog in het verzorgingshuis. Er zit ook zo’n stikker van de wasserij op. Voor mij heeft zoiets waarde en daarom doe ik moeite voor een nieuwe bestemming.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s