Kleine projecten van/met textiel 2

Omdat we dit jaar beter niet te veel de deur uit kunnen met Koningsdag en de meivakantie heb ik nog een blog geschreven over kleine projecten die je kunt maken. Je naaimachine kan evt. ook de tuin in of het balkon op als je frisse lucht wilt. Ik schreef al een eerder blog over kleine projecten en dat staat hier.

Als je dit blog al lang volgt dan staat in deze post niks nieuws eigenlijk. Ik heb hier alleen wat projecten in verzameld waar ik nog nooit een werkbeschrijving van heb gemaakt. De naailessen gaan door de maatregelen niet door. Je kunt heel veel dingen van internet leren maar niet alles. Het is een beetje afhankelijk van hoe goed je met je machine om kunt gaan en wat je als eerder hebt gemaakt. Dit zijn een paar dingen waar je als beginner goed mee aan de slag kunt. En je hebt er niet veel stof voor nodig. Je kunt hier ook heel goed – om maar weer eens een stokpaardje te berijden – textiel recyclen.

Maar deze week deed ik nog wat anders. Ik had nl. een naaimachine bij de reparateur gebracht voor onderhoud. Dit is een machine waar ik zelf niet veel op werk maar waar leerlingen graag op aan de slag gaan. Van deze machine wist ik niet zoveel. Daarom gaf ik een naaimachine instructie aan mezelf door het boekje eens helemaal door te nemen en alles uit te proberen. Dit soort uitprobeerlessen geef ik als Atelier DJ ook wel aan beginners en mensen met vintage naaimachines.

Het is handig om je naaimachine goed te kennen. Meestal kan je machine veel meer dan je denkt. We gaan op avontuur om alle steken en mogelijkheden eens te proberen en maken zo:

1 naaimachineproef of merklap voor de naaimachine

Kijk eerst even goed naar de foto’s

Hoe moet alles precies opgeborgen worden?
Het typenummer staat meestal op een sticker op de motor
Het boekje van de van de Bernina 830
Alle eenvoudige steken, de knoopsgaten en lapje afgewerkt met overlock
Alle borduursteken van mijn Bernina 830
Naaimachinelampje met bajonetsluiting, spoeltjes en voetjes
 • Je zoekt de handleiding van je naaimachine op. Als je die kwijt bent kun je die ook via internet downloaden bijv. hier of hier. Als je niet weet welke naaimachine je hebt dan moet je even zoeken naar de sticker met de merknaam en het typenummer dat op elke machine vermeld staat. Markeer op de handleiding het typenummer van je machine, dan hoef je dat nooit meer op te zoeken. Vaak staan nl. diverse typen in je boekje beschreven en dan kom je niet meer in de war als je die stukken doorhaalt in de tekst.
 • Dan neem je een stuk effen katoen in een lichte kleur van ongeveer een A-viertje waarvan je een mooie rechthoek knipt en daarachter strijk je vlieseline. Je neemt een beetje stevige soort maar het komt niet heel erg precies. Alles over vlieseline lees je hier. Je werkt de stof netjes af of je knipt hem met de kartelschaar.
 • Dan neem je nog een een stukje katoen waar je even wat dingen op kunt proberen. Verstevigen is niet nodig want je gooit het later weg.
 • Je kiest een leuke kleur garen van een goede kwaliteit. Je zorgt voor een volle spoel van hetzelfde garen in je spoelhuis en je zet een nieuwe universele naald in je machine. Ik noem die details erbij omdat dit allemaal van invloed is op de uitvoering van de steek.
 • We maken nu van iedere steek een proef. Zoek in je boek welk voetje je moet gebruiken voor welke steken en zet het op je machine.
 • Je hoeft niet aan te hechten of af te hechten maar begint gewoon gelijk met stikken.
 • Begin nu gewoon bij steek 1 en stik daarvan een stukje op het proeflapje. Varieer ook even in de steeklengte.
 • Dan maak je een mooie rechte naad van boven naar beneden in steek 1 op steeklengte 1, schuif een centimeter op en dan steek 1 op steeklengte 2 weer precies zo’n naad, tot zover je alle lengtes van de eerst steek hebt gehad. Schrijf met pen of potlood naast de naad de het steeknummer en de lengte bovenaan en schrijf het nummer van het voetje onderaan.
 • Dan ga je naar steek nummer 2. Vaak is dit de zigzagsteek. Maak eerst even een test op het proeflapje in diverse lengte en breedte voordat je het op je verstevigde stof gaat uitvoeren. Op de goede stof maak je dan naden van steeklengte 1 met steekbreedte 1, steeklengte 2 en steekbreedte 2 enz. Noteer de lengte en breedte erbij.
 • Daarna ga je kijken wat de volgende steek is. Vaak is dat een borduursteek die een ander voetje nodig heeft. Maak eerst een test op het proeflapje en stik dan een naad als voorbeeld. Noteer evt. bijzonderheden even op een papiertje, later vat je het samen per steekgroep en schrijf je het op te stof.
 • Als je alle steken hebt gehad dan ga je een knoopsgat naaien op het proeflapje. Check tevoren of er nog voldoende garen op je spoel zit. Vaak is er een automatisch knoopsgat en moet je een speciaal voetje gebruiken. Maak er twee voor de zekerheid op het testlapje en maak er dan eentje op je merklap.
 • Het kan zijn dat je een machine hebt waar heel veel mee kan. Dan heb je natuurlijk meer A-4-tjes van stof nodig. Mijn Pfaff heeft 104 steken, dus dat project nam wat meer tijd in beslag.

Bewaar deze machinemerklap bij de gebruiksaanwijzing van de machine, maak er een foto van voor op je smartphone. Als je het eens wilt gebruiken zonder dat je veel dingen bij je hebt dan kun je het altijd terugvinden. Het is ook handig om alle machinevoetjes die je hebt eens naast elkaar te leggen en te fotograferen. Je weet dan wat je hebt en hoe het eruit ziet. Een spoeltje erbij leggen is ook handig, net als het naailampje. Dan weet je wat voor soort je moet kopen als het stuk is.

Als het goed is ben je nu minder bang van je naaimachine. Je ziet haar/hem meer als vriend/vriendin die je kan helpen om mooie, leuke en handige dingen te maken.

Hier een aantal kleine projecten. Ik maakte de meeste al lang geleden, maar ik heb hier de werkwijze eindelijk maar eens even opgeschreven. Kijk eerst even naar de tekening(en) en de foto(‘s) aan het begin en lees dan de tekst goed door voor je begint:

2 Opbergrol

Rara wat zit erin?
De reparatiespullen voor de fiets. Ik maakte een sluiting met klittenband
Alle breinaalden op dikte gesorteerd.
En lekker compact opgeborgen.

Dit is een handige manier om breinaalden, gereedschap, haaknaalden, potloden en nog veel meer overzichtelijk op te bergen. Je kunt alle stoffen gebruiken behalve rekbare. De werkwijze is als volgt:

 • Bepaal de grootte van je rol. De breedte is de hoeveelheid vakjes en de lengte is de lengte van de spullen plus de omslag om het in te stoppen. Je hebt ca. 1,5 x de lengte nodig. Er moeten ook nog naden en zomen aangeknipt worden. Ik heb een tekening gemaakt. De gele lijnen zijn zomen daarvoor knipt je 2 cm extra. De blauwe lijnen zijn de zijnaden daarvoor knip je 1 cm extra.
 • Vouw eerst de zoom bovenaan en onderaan de stof naar binnen 1 cm naar binnen en dan nog een keer 1 cm, spelden, rijgen, strijken en vast stikken.
 • Vouw nu de goede kanten van de stof op elkaar en stik de zijnaden. Werk ze af met een zigzag.
 • Vouw de goede kant weer naar buiten.
 • Vouw nu de zomen boven de zijnaden 1 cm naar binnen en dan nog een keer 1 cm, spelden, rijgen, strijken en vast stikken.
 • Strijk nu de rol mooi glad en recht.
 • Pas nu de materialen erin en bepaal hoe groot de vakjes worden. Zet spelden om dit netjes aan te geven.
 • Haal de materialen eruit en stik rechte naden tot halverwege de rol. Zorg dat je bovenaan het vakje een stukje terug stikt zodat het niet gemakkelijk los gaat.
 • Stop je spullen erin en rol de rol op. Doe er een lint, koord of elastiek omheen. Je kunt dit lint of koord ook evt. vastnaaien aan de rol. Je kunt ook klittenband als sluiting gebruiken.

3 Kussen met opbergruimte

Als je een recht of vierkant kussen wil maken, dan kan dat ook natuurlijk.
Dit kussen maakte ik rondom met een gehaakte rand aan elkaar i.p.v. met de naaimachine

Hier in huis slingeren de afstandsbedieningen altijd overal rond. Ik heb er leuke opbergkussens voor gemaakt. Ieder kussen bestaat uit 3 delen: voorkant, achterkant en vakjes. Je kunt iedere stof nemen die je wilt – behalve rekbare – maar ik adviseer een beetje stevige stof. Verder heb je nog een kussentje nodig met vulling. De stof komt zonder rits om het vulkussen, dus het moet wel wasbaar zijn.

 • Meet de omtrek van je kussen in de lengte en de breedte.
 • Meet een vierkant van dubbele stof met aan alle kanten 1 cm extra voor de naad of….
 • meet een cirkel van dubbele stof met 1 cm extra voor de naad rondom.
 • Meet een half vierkant van enkele stof met 1 cm naad aan de onderkant en de zijkanten en 2 cm aan de bovenkant of…..
 • meet een halve cirkel of 2/3e cirkel als je kussen klein is met 1 cm naad in de ronding extra en 2 cm naad aan de bovenkant.
 • Vouw een zoom in de bovenkant van de stof van 1 cm, vouw nog 1 cm om, spelden, rijgen, strijken en vast stikken.
 • Leg de halve cirkel of het halve vierkant bovenop de bovenkant van het kussen. Je ziet dat bij beide stukken de goede kant van de stof buiten zit. Bepaal nu hoe groot je opbergvakjes moeten zijn door er de afstandbediening in te stoppen. Zet spelden om dit aan te geven.
 • Stik dan rechte naden tot waar het vak ophoudt. Zorg ervoor dat je bovenaan een stukje terug stikt zodat het niet gemakkelijk los gaat. Omdat bij het ronde kussen de vakken niet even diep zijn, kun je evt. een dwars stiksel maken zodat je afstandsbediening niet verdwijnt.
 • Leg nu de stof met de goede kanten op elkaar. Speld het rondom vast met 1 cm naad. Zorg dat je 15 cm aan de bovenkant van het kussen open laat om het straks te kunnen keren en vullen. Stik het kussen dan rondom tot deze opening. Bij een vierkant kussen. Knip je de hoekjes schuin weg tot 2 m van de naad. Werk de naden een voor een af met zigzagsteek als je een rafelige stof gebruikt.
 • Keer het kussen en doe de vulling erin. Dat is altijd even trekken en frommelen.
 • Tot slot naai je opening met de hand dicht.

4 haarhandoek of tulband van badstof

Zo ziet de vorm eruit. De mijne is iets korter voor kort haar.
Hier komt het elastiekje
Van bovenaf gezien
 • Hiervoor gebruik je een kleine badstof handdoek van 50×100 cm. Een grote van 70×140 cm kan ook maar dan hou je meer stof over. Je hebt ook 10 cm elastiek nodig. Ik gebruikte expres een handdoek die niet zo heel erg dik was, dat is minder zwaar en makkelijker te modelleren op je hoofd.
 • Vouw de kleine handdoek in de lengte dubbel = 25 cm. Knip nu een rechthoek van 70 cm lengte af.
 • Dan maak je er een model van waar je hoofd in past. Het makkelijkste is om er eentje van papier te maken en dit later op de stof te leggen. Op 5 cm van boven zorg je dat de ronding voor je hoofd valt en dan loopt de lijn schuin naar de onderkant. Daar is de stof ongeveer 10 cm breed. De naadwaarde is er al bij inbegrepen.
 • Leg op het breedste stuk op 5 cm van de kant het elastiekje als een lusje naar binnen en speld het vast. Speld de rand vast en stik op 1 cm van de kant.
 • Voor de stevigheid stik je de naad nog een keer door, want door het draaien op je hoofd komt er kracht op de handdoek.
 • Tenslotte werk je met een zigzagsteek de badstofrand af en je kunt je handdoek keren. Zet het breedste deel op je hoofd, draai in je nek het smalle gedeelte in elkaar en trek het door het elastieken lusje.

5a sokkenrecycle tot armband of beschermband

Dubbelgevouwen armband om de pols
De deur openen zonder huidcontact
Bescherming onder je sporthorloge

Natuurlijk kun je je sokken stoppen als er een gat in zit maar ik doe het niet. Bij een klein gaatje wil ik er nog wel eens een stiksel met de zigzag in maken maar over het algemeen zitten gerepareerde sokken niet fijn en kunnen ze voor blaren en zo zorgen. Toch kan je sok een tweede leven hebben als armband, zweetbandje of als beschermband om je hand bij het pinnen, aanbellen, verkeerslichten bedienen. Het is supersimpel. Ik kwam op het idee omdat ik tijdens het hardlopen een Buff dubbel om mijn arm deed in deze Coronatijd. Het geeft natuurlijk niet 100% bescherming.

 • Je hebt geen naaimachine nodig alleen een schaar.
 • Knip de teen van de sok af.
 • Doe de sok binnenste buiten.
 • Doe de boord van de sok om je pols en sla het afgeknipte gedeelte terug. Het ziet er nu uit als een zweetbandje. Je kunt het zo gebruiken of……
 • Als je met je hand iets niet wilt aanraken dan trek je het bovenste deel over je hand ter bescherming. Daarna voorzichtig terug vouwen. Bij thuiskomst kan de sok in de was. Het is geen 100% garantie natuurlijk maar het helpt zeker.
 • Je kunt de sok ook gebruiken onder de band van je sporthorloge. Hierdoor snijdt de band niet zo in je huid. Ik heb daar vooral in de zomer last van.

5b decoratieve sokkenrecycle tot vaasje, pennenbakje, waxinelichthouder enz.

Je kunt ook kniekousen om een vaas doen natuurlijk.
Brandveilig zo.

Lang geleden blogde ik dit idee al want ik had toen een wat ‘weessokken’ omdat hun partners niet van het scoutingkamp waren teruggekeerd.

 • Knip de sok af bij de hak.
 • Neem naald en dubbele draad en maak kleine rijgsteekjes dicht langs de afgeknipte draad.
 • Trek de draad goed strak vast en knoop hem stevig vast.
 • Doe de sok om een passende jampot of fles. De bobbel waar de sok word samengetrokken valt in de uitsparing aan de onderkant als het goed is.

Zo de blog is al weer lang genoeg geworden. Ik heb nog wel een aantal ideeën om accessoires te maken van stof. Sjaals, telefoontasjes, oorbellen, broches, knoopceintuurs etc. maar ik wil eerst verder met het grote project waarmee ik bezig ben (dekbedhoes van lapjes oftewel mijn patchworkproject). Het kost me moeite om me ertoe te zetten. Ik merk dat veel tijd verloren laat gaan met het lezen van kranten, tijdschriften, blogs, social media etc. Het is de makkelijkste weg kiezen van uitstelgedrag. In deze tijd waarin er zoveel op je af komt is het ook niet verkeerd want als je ervan geniet is de niet niet verloren gegaan. Maar uiteindelijk voel ik me altijd fijner als ik iets heb gemaakt of gedaan omdat ik dan iets in handen heb, of ervaren in mijn lijf door sport of geest door lezen of wandelen en rondkijken. Ik stel vooral uit wat een beetje moeilijk is. Ik heb vaak onvoldoende zelfvertrouwen of ik het project wel goed kan maken. Verder wil ik het ook gelijk helemaal perfect doen. Dat zijn mijn valkuilen. Het helpt mij om dan eerst even een klein ander dingetje te naaien. Dat geeft me dan vertrouwen en dan komt de zin ook terug. Het is net als met de eerste paar kilometers (hard)lopen je moet eerst even inkomen. Herkenbaar? Hoe lossen jullie het op of komt er nu ook weinig uit je handen. Waar besteden jullie nu het meest van jullie tijd aan? Of ben je gewoon zo druk aan het werk dat je geen energie meer hebt voor iets anders?

22 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Menck schreef:

  Moest ik een naaimachine hebben en moest ik bovendien kunnen naaien, dan vervaardigde ik thans broodnodige mondmaskers voor de zorgsector. En nee, het zouden niet van die saaie witte dingen zijn. 😉

  1. djaktief schreef:

   Ze werken nauwelijks helaas Menck. Daarom maak ik ze niet. Het heeft hetzelfde effect als een sjaal omdoen. Het verleid mensen om zich in onveilige situaties te begeven. Onjuist gebruik is ook een dingetje. Ik heb geprobeerd me aan te melden als vrijwilliger bij een atelier in Delft dat volgens de richtlijnen werkt (ontsmette machines en goede materialen) maar ze hadden geen mensen meer nodig. De landen denken er verschillend over. Ik wil hierover geen discussie verder. Zelf zou ik als slechthorende erg voor doorzichtige mondmaskers zijn, omdat ik dan tenminste iets van de lippen kan aflezen.

   1. Menck schreef:

    Dat wist ik niet. En helaas wordt dat ook niet verteld en nergens vermeld, wat toch een beetje de mensen een rad voor de ogen draaien is.
    Bedankt voor deze info!

    1. djaktief schreef:

     Ik heb er met het RIVM over gebeld, want ik kreeg de vraag van particulieren om ze voor hen te maken. Ik wilde verantwoord handelen. Inmiddels staat het bij de vragen en antwoorden hier https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/vragen-antwoorden

 2. Affodil schreef:

  Wow! Als je het over een duidelijke uitleg wil hebben, dan is dit het juiste adres! Geen ambitie om de Belgische regering een opleiding te geven in duidelijke communicatie?

  1. djaktief schreef:

   Bedankt voor je compliment, maar het is wel een te lang verhaal geworden.

 3. Matroos Beek schreef:

  Ik vind jouw vriendschap met de naaimachine bewonderenswaardig. Ik heb altijd het gevoel dat het niet klikt tussen de naaimachine en mij.. na talloze mislukking en veel nervositeit…

  1. djaktief schreef:

   Misschien moet ik ooit eens een wandeling bij jou maken in andere tijden en wat uitleggen.

 4. saturnein schreef:

  Leuke projectjes! Inspiratie 🙂 Misschien maak ik volgende week wel een leeskussen voor de kleindochters.

  1. djaktief schreef:

   Je bedoelt van die driehoekskussens? Die wil ik ook nog maken.

 5. Kakel schreef:

  Op zolder heb ik een stokoude naaimachine staan. Splinternieuw, van een ongehuwde zus van mijn schoonvader. Zo’n ding wat je zelf moet aantrappen. Als ik er alleen al naar kijk, krijg ik ruzie (-:
  Ik bewonder je creatieve talent!

  1. djaktief schreef:

   Trapnaaimachines zijn wel lastig vind ik. Maar wel mooi om naar te kijken. Ze kunnen vaak omgebouwd worden naar elektrisch. Daar krijg je minder gauw ruzie mee.

 6. Je creativiteit doet me herinneren aan mijn moeder zaliger…

  1. djaktief schreef:

   Ik leef in de verkeerde tijd

 7. AnneMarie schreef:

  Een Bernina was vroeger DE naaimachine of dat nog zo is weet ik niet. Heb er hier nog 2 staan maar naai als het nodig is op een modernere Janome maar voor mooi naaiwerk prefereer ik toch de Bernina.

  1. djaktief schreef:

   Ik heb zelf een Pfaff die veel uitgebreider is met dubbel transport, elastische steken, draadinreiger etc. Deze machine is voor de leerlingen die zelf geen machine meenemen naar naailes. Ieder heeft zijn voorkeur. Ik zie ook veel leerlingen die zelf een Brother hebben en daar goed en mooi mee werken. Prijstechnisch in ieder geval en goede keuze. Verder heb ik nog 2 lockmachines, een coverstich en 2 vintage machines van Bernina en Pfaff. Maar dat is natuurlijk omdat ik naailes geef.

   1. AnneMarie schreef:

    Mooi machinepark hoor. Pfff was iid ook altijd een fijne machine. Zoveel naai ik ook niet meer tegenwoordig dat mijn Janome nog prima aan alle eisen voldoet.
    Mooi blog met uitleg was het.

    1. djaktief schreef:

     Dankjewel. Ik hoop mensen hiermee te inspireren en te helpen. Mijn coverstich is een Janome

     1. AnneMarie schreef:

      Oké. Daar ben ik niet meer aan begonnen destijds. Lijkt me super om hem er bij te hebben voor jou.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s