Loopangst

Vandaag zou ik voor het eerst sinds een week weer gaan hardlopen na die vorige week vol gekkigheid met heupblessure en de andere klachten aan knie en voet. Ik was om 10:00 uur al terug van boodschappen doen maar ik ben uiteindelijk pas om 15:30 vanmiddag gaan lopen. Ik was moe en bang en stelde het de hele tijd uit om op pad te gaan. Eerst maar een kopje koffie en een chocolaatje om bij te komen van de boodschappen. Vroeger was inkopen doen gewoon veel gemakkelijker. Nu staat er altijd een rij, terwijl het binnen nog steeds druk en onoverzichtelijk is. De mensen doen allemaal wel hun best om afstand te houden hoor, maar bijna iedereen heeft wel zo’n momentje dat hij/zij nog even terugloopt om iets te pakken dat ie vergeten is en dan krijg je karren die in de weg staan of mensen die plotseling voor je langs vliegen of achter je langs reiken. Ik zal dat ook wel eens doen. Afijn ik dwaal af.

Toen ik al lang bijgekomen was van de boodschappen ging ik niet op pad om te gaan rennen maar ik haalde een boek boven en ging lekker lezen met nog een kopje koffie erbij. Hmmm honger… banaantje …. eentje is niet genoeg ….. nog maar eentje en een pakje fruitbiscuit erbij. Afijn ik heb dus 6 van die pakjes op en ettelijke koppen koffie en de lunch daarom maar overgeslagen totdat ik tegen de thuiswerkende echtgenoot bekende dat ik eigenlijk bang was om weer te gaan lopen.

Eerder deze week kon ik bij de masseur terecht die mijn blessurerelaas aanhoorde en mijn benen deskundig onderhanden nam. Ze constateerde heel veel verklevingen in het bindweefsel van de bovenbenen, met name de zijkanten en rond het bot. In de knieholte ontdekte ze een knobbeltje wat ze verder met rust liet en zat flink wat spanning op de scheenbenen.

Net toen de afspraak voor de masseur gemaakt was – de wonderen waren de wereld nog niet uit – kreeg ik ook telefoon van de fysiotherapeut. Daar kon ik 2 dagen later terecht. Ik had tevoren alles opgeschreven wat ik had gedaan sinds ik na de injectie was gaan trainen en hoe dat verliep en welke klachten ik nu ineens zo maar erbij kreeg. Zijn conclusie was dat het een klachtenketen is. Het is gestart met een val en een dikke knie in september 2019 waardoor ik anders ben gaan lopen. Bij de zwaardere belasting door langere duurlopen voor de marathon en de wedstrijd zelf heeft dit geleid tot irritatie en ontsteking. De opbouw die ik daarna volgde tot 5 km was prima maar daarna heb ik toch teveel gedaan. De stap tussen een half uur belasting en een uur belasting is heel groot. Ik had minstens nog een maand langer 5 km moeten aanhouden omdat ik steeds toch nog wat klachten had. Door het C-gebeuren was begeleiding door de fysiotherapeut ook niet optimaal geweest.

Dat is nu de opdracht voor de komende maand. Eerst moet mijn lijf dat half uur hardlopen goed kunnen verdragen. Verder moet worden uitgesloten of het lopen als buddy voor Running Blind invloed heeft op mijn lopen. Heel vervelend maar ik heb me nu daar dus voor 2 keer afgemeld. Over mijn voet kon hij niks zinnigs zeggen omdat ik daar nu geen klachten meer had. In mijn knieholte zit volgens hem ook een verkleving, maar het is geen cyste. Massage is dus nog wel zinvol. Dit zou de huidige pijn in de heup/knieholte kunnen verminderen. Verder moest ik doorgaan met alle oefeningen die ik heb. Hij zei dat het belangrijk is om te spelen met de oefeningen en niet iedere keer precies hetzelfde te doen omdat je lijf niet altijd even fit is. Om de dag was voldoende volgens hem.

Nou en toen ging ik om 15:30 uur eindelijk lopen in de benauwde hitte en het ging goed. Mijn heup is iets losser en ik kreeg geen pijn. Tevoren had ik nog wel mijn serie losmaakoefeningen gedaan. Toen ik op de kruising was met mijn 10 km route had ik de neiging om die gewoon in te slaan, maar ik ben verstandiger geweest dan met die fruitbiscuits. Bovendien begon het net te regenen. Wel heerlijk een buitje in die benauwdheid. Mijn loopangst was vandaag overbodig. Ik hoop dat dat zo blijft.

19 reacties Voeg uw reactie toe

 1. runningreneetje schreef:

  Hopelijk blijft de loopangst overbodig.

  1. djaktief schreef:

   Het zal nog wel even blijven. Werd een dag later toch wakker met pijntjes weer.

 2. Matroos Beek schreef:

  Ik hoop dat deze positieve evolutie zich zo mag verder zetten zodat je weer ontspannen en zorgeloos kan genieten van je looptochten.

  1. djaktief schreef:

   Ik hoop het maar het zal wel niet ineens over zijn.

 3. MyriamC schreef:

  Fijn dat het lopen goed ging. Nu maar goed de raadgevingen van de fysiotherapeut volgen.

  1. djaktief schreef:

   Ben nogal plichtsgetrouw ook aan de fysiotherapeut. Als mijn lijf nou ook eens luisterde šŸ˜‰

 4. Petra schreef:

  Wat dapper dat je toch bent gaan lopen en wat een fijn resultaat.

  1. djaktief schreef:

   Dankje, maar helaas was er vanmorgen wel reactie in heup en knie. Ik hoop dat de resultaten nog beter worden.

 5. Het moet een heel deugddoend gevoel geven zo’n angst te overwinnen. Ook te merken dat het de goede kant uitgaat, natuurlijk…

  1. djaktief schreef:

   Dat is nog de vraag, want vanochtend deed mijn heup en knieholte weer zeer. Ik ben er nog lang niet. Die loopangst komt echt niet uit het niets.

   1. Dit vind ik niet leek, die ‘leuk vinden’ blijft onaangeraakt…

    1. djaktief schreef:

     Ik zou als een beroepsrenner een eigen masseur moeten hebben šŸ˜‰ De angst, de moed en de humor wisselen dus vind ik leuk kan wel. Jij zit veel lastiger.

 6. Monique Punt schreef:

  Het zit je ook echt niet mee he, en idd de angst om te gaan lopen kan heel groot zijn. Hopelijk nu op de goede weg en met extra massage en fysio weer pijnvrij lopen.

  1. djaktief schreef:

   Gisteren ging goed, maar vanochtend weer reactie in heup en knie en zo modderen we door. Ben wel blij met de deskundige hulp inderdaad

 7. Sandra schreef:

  Hopelijk gaat het nu stilletjesaan de goede richting uit… en loop je op termijn zonder angst en zonder pijn erna. Ik blijf voor je duimen!

  1. djaktief schreef:

   Bedankt voor dat duimen. Ik zal geduld moeten hebben.

 8. Kakel schreef:

  Ik vind je dapper dat je toch bent gaan lopen. En heel verstandig dat je de 10 km route rechts hebt laten liggen. Ik duim voor je dat je weer vertrouwen in je lijf krijgt. Houd goede moed ā™„

  1. djaktief schreef:

   Zo’n begripvolle reactie helpt daarbij. Dankjewel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s