Moestuinieren met vallen en opstaan

Het was warm vandaag en ik heb niet in de tuin gewerkt maar eindelijk de lijst van de moestuinplanten gemaakt. Sinds wij in Barendrecht wonen proberen we tussen de gewone siertuin ook wat groenten en fruit te zetten. Oorspronkelijk was dat ook om onze jongens te leren dat groente niet uit de supermarkt komt maar moet groeien. We hoopten dat ze er dan ook meer van gingen eten. Afijn ze zijn me allemaal boven het hoofd gegroeid dus dat is wel goed gekomen.

Destijds – ongeveer in 2006 – kocht ik er een boek over de familiemoestuin van Modeste Herwig. We hebben veel geprobeerd, maar veel mislukte. Zo wilde er bij ons geen enkele koolsoort groeien. Via via kom je wel een en ander te weten en maar we zijn er nooit heel erg fanatiek in geweest om kostte wat het kost bepaalde groenten te telen. Een paar jaar geleden kocht ik nog een tuinboek van een mevrouw die daar ook nog steeds enthousiast over blogt: Annemiek van Deursen. Heel veel tips van haar heb ik toegepast. En verder heb ik nog een boek over snoeien. Dat zijn de enige boeken die ik raadpleeg. Ik heb ook nog wel een paar boeken in de loop der tijd geërfd van deze en gene, maar die liggen alleen te verstoffen in de kast. Ik ben van plan eerst mijn eigen moestuinverhalen die ik op dit blog schreef eens door te nemen en dan een plan te maken voor volgend jaar en dan met behulp van die boeken en internetinformatie de uitvoering ter hand te nemen.

Op mijntuin.org heb ik nu een tweede account gemaakt voor de moestuin. De hele lijst met moestuinplanten staat hieronder. We hebben dit niet nu op dit moment allemaal in de tuin, maar wel ooit gehad. In de toekomst wil ik er een soort logboek van maken daarom staan ze er allemaal nog op. Je vraagt je misschien af waarom ik zo met die namen bezig ben, maar het is in de praktijk toch wel handig om de Latijnse naam te kennen. Vaak kun je anderstalige websites zo makkelijker iets terugvinden en vaak staan planten in kwekerijen ook op die naam ingedeeld. De kweker gebruikt natuurlijk ook die namen. Afijn genoeg theorie. Skip deze lijst en kijk daar onder naar de plaatjes en onze recente moestuinsuccessen en tegenvallers.

NaamLatijnse naamVariëteit
AardappelsSolanum tuberosum Solanum tuberosum ‘Desiree’
AardbeienFragaria x ananassaFragaria x ananassa ‘Ostara’
AndijvieCichorium endivia
ArtisjokkenCynara cardunculus scolymus
Bascilicum of koningskruidOcimum basilicum
Aalbessen of rode bessenRibes RubrumRibes rubrum ‘Jonkheer van Tets’
Blauwe besVaccinium corymbosumVaccinium corymbosum ‘Bluecrop’
Braambes doorloosRubus fruticosusRubus fruticosus ‘Chester Thornless’
Kruisbes of stekelbesRibes uva-crispa Ribes uva-crispa ‘Hinnonmäki Röd’
Vosebes (bosbes)Vaccinium vitis-idaea Vaccinium vitis-idaea ‘Fireballs’
Zwarte bes Ribes nigrum
Bieslook Allium Schoenoprasum
Rode biet of krootBeta vulgaris 
CourgettesCucurbita pepo ‘Diamant F1’Cucurbita pepo 
Dille Anethum Graveolens
DragonArtemisia dracunculus
DruifVitis viniferVitis vinifera ‘Boskoop Glory’
Framboos   Rubus Ideaeus
Rubus ideaeusRubus ideaeus ‘Fallgold’
KersenPrunus Avium Prunus Avium ‘Regina’
Prunus Avium Prunus avium ‘Schneiders Späte Knorpelkirsche’
zure kersen (krieken, morellen)Prunus cerasusPrunus Cerasus
Kervel Anthriscus Cerafolium
KnoflookAllium sativum
KomkommerCucumis sativus
 Cucumis sativus Cucumis sativus ‘Marketmore 76’
BloemkoolBrassica oleracea var. botrytis subvar. cauliflora
BroccoliBrassica oleracea var. botrytis subvar. cymosa
BoerenkoolBrassica oleracea var. acephala subvar. laciniata
Rode koolBrassica oleracea convar. capitata var. rubra
SpitskoolBrassica oleracea convar. capitata var. alba subvar. conica
Witte koolBrassica oleracea convar. capitata var. alba
Koolrabi blauwBrassica oleracea var. gongylodesBrassica oleracea var. gongylodes ‘Delikatess Blauwe’
Koriander of ketoembarCoriandrum sativum
Laurier Laurus Nobilus
Maggiplant of LavasLevisticum Officinalis
Marjolein Marjorana Origanum ‘Hortensis’
Oregano of Wilde MarjoleinOrigano Vulgare
Munt Mentha spicata
PaksoiBrassica rapa var. chinensis  
PaprikaCapsicum annuum
SnackpaprikaCapsicum annuum Capsicum annuum ‘Oranje Hamik’
PatissonCucurbita pepoindatlan (niet uitlopend)
Spaanse peper (cayenne)Capsicum annum de Cayenne
Rode peper (chili)Capsicum frutescens
Peterselie (krul)Petroselinum crispum 
Peulen of mangetoutPisum sativum Pisum sativum ‘Grijze Roodbloeier’
Pisum sativum Pisum sativum ‘Mangetout’
PompoenenCucurbita sp.
Cucurbita sp.Cucurbita maxima ‘Connecticut Field’
PreiAllium porrum
RabarberRheum rhabarbarum
Rozemarijn Rosmarinus officinalis
RadijsRaphanus sativus subsp. sativus
Salie of keukensalieSalvia officinalis
Selderij (bleekselderij)Apium graveolens
Selderij KnolselderijApium graveolens var. rapaceum
Sla (botersla/kropsla)Lactuca sativa var. capitata
EikenbladslaLactuca sativa var. foliosa 
Rucula sla of mosterdkruidEruca sativa
SpinazieSpinacia oleracea
ThijmThymus vulgariswilde thijm of kruipthijm Thymus Serpillum
citroenthijm Thymus Bertram Anderson 
citroenthijm citrodorus ‘Aureus’
Tomaat gewoonSolanum lycopersicumLycopersicon lycopersicum ‘Harzfeuer’
Tomaat trosSolanum lycopersicum
Tomaat kersSolanum lycopersicum
TuinkersLepidium sativum
UiAllium cepa
VenkelFoeniculum vulgare
Vijgenboom Ficus CaricaFicus Carica
Wortelen Daucus carota

Tuinieren dat doe je met vallen en opstaan want veel is afhankelijk van het weer. Het zonnetje en de regen dat hebben de planten allemaal hard nodig maar niet teveel van alles. De grootste oogst haalden we van onze fruitstruiken. Het is een prima aalbessenjaar. De struiken zijn wel erg breed nu. De netten passen er nog maar net omheen. Daarachter staat ook nog een kruisbes en een zwarte bes (geloof ik), een vossebes en een blauwe bes. Die doen het veel minder. Eens even goed studeren hoe we dat kunnen verbeteren. Maar als je tips hebt hoor ik het graag, ook over de andere planten die voorbij komen.

Voor de bloglogica…. eerst komen de plaatjes en dan de uitleg.

De bessenstruiken met daarvoor een stellage voor kleine komkommers. De stellage voor de bessen maakte ik een paar jaar geleden van pvc-buizen. We hebben groene netten. Blauwe zijn beter want dat kunnen de vogels zien, maar die zijn echt onbetaalbaar.

We hebben al minstens een keer of 5 zo’n portie aalbessen geoogst. Ze smaken heerlijk met vanillevla of met custard.

Dit is een vossebesstruikje dat we pas een jaar hebben. Het moet nog flink groeien. We hebben het onlangs beschutter gezet.

De blauwe bes heeft het maar net overleefd en is ook naar beschutting verhuisd om op te knappen.

Deze blaadjes zijn van de kruisbes. Vorig jaar zat daar niet vel aan. Waarschijnlijk staat deze teveel in de schaduw van de aalbessen. Even kijken wat we er komend jaar mee moeten doen. Hij heeft heel vervelende stekels. En dan moet ik kijken of er nog iets van de zwarte bes terugkomt of dat die helemaal verdrukt en verdwenen is door de aalbessen.

De doornloze braam ziet er veelbelovend uit. Ieder jaar snoepen we daar handenvol bramen van. Daarvoor is onlangs patisson (witte pompoensoort) uitgeplant, maar toen kwam de regen met bakken uit de hemel en vervolgens schroeide de zon, dus de planten zien er nog niet veelbelovend uit.

De aardbeiplanten staan kriskras in de border omdat we het oorspronkelijke perk vorig jaar met de herinrichting hebben opgehoogd. Maar op hun nieuwe plek geven ze wel grotere aardbeien. We hebben er al flink van gesnoept. Ik wil de aardbeien in speciale bakken gaan kweken, maar die moet ik eerst nog vertimmeren en schilderen. Voordeel van in de bak kweken is dat ze schoner blijven en dat ze geen perkruimte kosten. Je kunt de planten dan ook naar de zon draaien.

Dit is de oude kersenboom. Ze draagt weinig vruchten. Vorig jaar ruimden we de andere kersenboom in verband met ziekte. Twee tegelijk bomen ruimen vonden we teveel. Deze mocht het nog een jaartje proberen, maar het ziet er niet zo goed voor haa/hem uit. Daarvoor staat een pot met tomaatjes die ik kocht bij de Lidl. Ze hadden beter in hun bekers kunnen blijven want de planten groeien nauwelijks. De tomaten die eraf komen zijn wel erg lekker maar erg klein.

En er zijn 2 kleien kersenboompjes ter vervanging van de oude zure kers gekomen. Zoals je ziet zijn ze erg geplaagd door luizen. Met de waterslang en met hulp van de hommels zijn de meeste luizen nu verdwenen. En er hangen zowaar al enkele kersen aan. Dat hadden we niet verwacht.

Vlakbij de kersenboompjes stond de kleine kas met de andijvie en en de knolselder. We hebben inmiddels tweemaal stamppot op. Ik snij de andijvie af zodat er weer wat terug groeit om nog een keer te kunnen oogsten.

De rabarber staat al sinds heugenis in onze tuin en ieder jaar oogsten we er wel een paar keer van. Deze keer deed manlief een beetje citroenrasp erbij. Het smaakte hemels.

Deze foto is niet meer helemaal actueel. De bieslook is verwijderd en de laurier is verplaatst. Die was bruin geworden. Wat is er dan mis? Van de week heb ik de dille uitgeplant en de lavas oftewel maggieplant erbij gezet. Tussendoor plantte ik ook wat sla uit maar daarbij heb ik een vergissing begaan. Ik heb nl. zaad van eikebladsla in plaats van lollo rosso/bionda gekocht. Eikenbladsla moet op richels dus ik moet daar nog een beetje verplaatsen naar de bak hieronder op de foto.

Achter de aalbessen staat een hele grote vijgenboom. Ze draagt dit jaar veel grotere vruchten dan vorig jaar. Vaak worden onze vijgen niet rijp omdat de boom op het noorden staat. Het is lastig om de boom goed te snoeien. Vaak blijven er rare takken uitsteken die dood blijken te zijn.

Onder de vijgenboom staat nog wat platte peterselie of bleekselderij. Ik weet het niet meer? Volgens mij is het een restant van een bleekselderij uit de winkel die ik op een glas water heb gezet maar volgens manlief is het peterselie. Kunnen jullie het zien?

Dan gaan we naar de voortuin waar de tijm en de rozemarijn welig tieren. Ik gebruik die kruiden eigenlijk te weinig. Ik moet me er eens in verdiepen hoe ik ze het beste kan bewaren als ik ze oogst. Nu gebruik ik ze alleen als ik ze direct nodig heb. Een beetje snoeien en in de toom houden kan sowieso geen kwaad zie ik.

De dode dwergmispel (waar ik het vorige blog over had) heb ik afgelopen weekend uitgegraven. Ik hoop toch in het najaar iets dergelijks bij een kweker te kunnen aanschaffen en herplanten. Nu heb ik er tijdelijk de kas neergezet. Er groeien minipaprika’s in. Ik moet ze met die hitte nu wel dagelijks water geven.

Verder staan er tussen de gewone planten in de voortuin nog wat pompoenplanten in armzalige staat, want die kregen ook eerst dat vreselijke noodweer en vervolgens de droogte op hun kop. Vaak hebben we tomaten in de voortuin maar omdat die zo klein bleven heb ik ze in een pot gezet. Er staat nog een tomatenplant die ik kreeg van de buurvrouw. Zo leuk dat ruilen van planten. In Barendrecht centrum is nu iemand begonnen met een plantenbieb en te volgen op Instagram en Facebook. Waarschijnlijk gebeurt dat wel op meer plaatsen. Ik ga er zeker eens een kijkje nemen.

Hiermee kom ik aan het einde van een niet perfecte moestuinblog van een niet perfecte moestuin. Dat is inherent aan tuinieren. Het is nooit klaar en het is nooit perfect. Zo staat er in dit blog nog bijvoorbeeld nog niets over de druif die op het hek met de buurtuin groeit. Dat komt wel weer een volgende keer. Het is nu te donker om een foto te maken. Nu eerst aan de slag met de sproeier, alhoewel dat ’s ochtends beter is heb ik begrepen.

9 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Kakel schreef:

  Lieve Dorothé
  Je bent veel te bescheiden. Zo veel tuinieren en moestuinieren op een klein stukje grond, ik doe het je niet na! Je mag ’s nachts nergens voor wakker maken maar met aalbessen kom je een eind in de buurt (-:
  Met bewondering naar je foto’s en inspanningen in de tuin gekeken.

  1. djaktief schreef:

   Dankjewel Mirjam het tuinieren krijgt wisselend aandacht. Ik vind teveel dingen leuk zoals hardlopen en naaien en fietsen. Daardoor gaat de tuin veel hapsnap. Ik zou een aalbessenstruik planten als ik jou was. Daar heb je weinig werk aan.

 2. De Fruitberg schreef:

  NIets zo leuk als oogsten uit eigen tuin

  1. djaktief schreef:

   Klopt, maar ik ben wel blij dat we geen 9 kilo kersen hoeven te ontpitten dit jaar.

 3. Villasappho schreef:

  Ik ben jaloers wat je allemaal voor elkaar krijgt. Maar je hebt me op goede ideeën gebracht ik ga eens in de bibliotheek kijken naar wat boeken over tuinieren. Ik kan er alleen wijzer van worden.

  1. djaktief schreef:

   In boeken lijkt het wel ideaal allemaal. Maar sommige tips helpen wel.

 4. Mrs. T. schreef:

  Soms denk ik ook ‘dat kleine stukje achter in de tuin waar nu dat gruwelijk lelijke kunstgras ligt … zal ik’. Maar voorlopig blijft het bij denken.

  1. djaktief schreef:

   Je kunt een pot of een bak proberen en dan weet je of je het wat vind. Is het niks dan blijft het kunstgras.

   Kijk ook eens op deze site https://www.makkelijkemoestuin.nl/

 5. Villasappho schreef:

  Hier zijn we net wat begonnen met in de tuin prutsen. Sowieso ben ik al te laat begonnen maar ik vind het niet erg, kan wel genieten van alle plantjes en als ik er iets van kan eten, dan is dat mooie meegenomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s